Cigarette Burns 9/10
Incydent Na Górskiej Trasie 7/10
Piętno 8/10
Taniec Umarłych 8/10
Koszmar W Domu Wiedźmy 6/10
Czekolada 7/10
Chora Dziewczyna 1/10
Jasnowłose Dziecko 8/10
Autostopowiczka 6/10
Opowieści Hackela 6/10
Kobieta Jeleń 3/10
Powrót Do Domu 6/10
Pozostaje Jennifer, po obejrzeniu oczywiście wystawię ocenę. Całą serię uważam za dość udana, jest kilka bardzo dobrych, sporo średniaków i dwie wpadki. Filmy są mocno zróżnicowane od robiących wrażenie, mocnych (Piętno, Cigarette Burns) do bardzo słabych, nudnych i całkowicie bez klimatu (Chora Dziewczyna).
Nie oglądałem jeszcze trzech odcinków tej serii ( "Cigarette Burns", "Koszmar w domu wiedźmy" i "Jennifer"), ale mogę napisać, że większość Twoich ocen jest podobna do moich. "Incydent..." daje 8/10, "Piętno"9/10, "Taniec umarłych" 8/10, "Czekolada" tak jak Ty 7/10, "Chora dziewczyna" i "Kobieta jeleń" 1/10, "Powrót do domu" i "Opowieść Hackela" 5/10, "Autostopowiczka" 3/10, a "Jasnowłose dziecko", które według mnie jest najlepszym odcinkiem z całej serii dałbym 9,5/10 (wiadomo nie ma idealnego horroru). Każdy ma inny gust, komuś może się nie podobać to co mi się podobało i na odwrót.
mi też najbardziej spodobało się "Jasnowłose dziecko", "Chorej dziewczyny" nie oceniłabym tak nisko - wyjątkowo chory odcinek, ale też groteskowy i zabawny, za to "Imprint" ma u mnie 1/10
Przed chwilą obejrzałem "Kobietę Jelenia" potem "Powrót do domu" i pytam się - to mają być, kurtka na wacie, mistrzowie? O ile ten pierwszy jeszcze nie był taki zły, chociaż pomysł historii o kobiecie z nogami jelenia jest dość kretyński (chyba by sobie tak nie pobiegała na tych szczudłach), o tyle ten drugi to już dno, muł, wodorosty - tyle błędów, nieścisłości i zupełnie od czapy scen nie widziałem w żadnym filmie (a to wszystko w niespełna godzinnym seansie!). A szczególnie rozczuliła mnie scena z zombiakiem, którego starszawy Murzyn okrywał kocem i częstował kawą oraz ta na końcu, gdzie jeden zombiak gra na bębenku, drugi na flecie. No ja pierrrr...!
też podejrzewam, że mistrzowie horroru tylko odrobili zadanie domowe na odczepnego dla telewizji Showtime;
dodam jeszcze że, Cigarette Burns spodobało mi się chyba tylko ze względu na mojego ulubionego Normana Reedusa, ale klimat jest - 7/10
"Imprint 1/10?? dlaczego tak nisko... mi się ten odcinek bardzo podobał. Według mnie najlepsza w tym filmie była tajemnica prawdziwej historii tej prostytutki. jedyne co mi się nie podobało to zakończenie, a dokładnie kiepski był pomysł z siostrą. Według mnie zakończenie mogłoby być lepsze. A "Chora dziewczyna" Według mnie jest naprawdę kiepskim filmem... Pamiętam, że kupiłem ten odcinek właśnie ze względu na ten film i myślałem, że przede wszystkim ten film będzie naprawdę straszny, ale był jaki był i moje zainteresowanie "Mistrzami horrorów" uratowało "Jasnowłose dziecko".
fakt, "Chora dziewczyna" nie straszy, to raczej jakaś groteskowa warjacja z gatunku potwory-mutanty, skojarzenia z Muchą
natomiast Imprint po prostu wywołał u mnie odrazę, Showtime zresztą nie pokazało tego odcinka w telewizji; zresztą Takashi Miike do zdrowych psychicznie chyba nie należy:)
Co do "Chora dziewczyna" to się zgadzam... "Imprint", no tak jest to film obrzydliwy i to bardzo (chociaż "Audition" ponoć jest gorszy, ale nie wiem bo będę miał ten film najdalej jutro), szczególnie scena z paznokciami. Ale to mi się podobało, bo po kilku nieudanych odcinkach, miałem ochotę oglądnąć coś mocnego i dobrego, a "Imprint" jest właśnie takim filmem. Ale mimo wszystko żaden odcinek nie dorównuje filmowi "Jasnowłose dziecko", które było naprawdę najlepszym odcinkiem.
Teraz z niecierpliwością czekam na nową serię:P
Tak, 'Piętno' jest mocnym filmem i to jest jego siła. Moim zdaniem najlepszy odcinek serii. 'Audition' polecam. Mocne kino grozy! Po prostu.
heh... ja jestem przed "Audition" ale chyba ogladne dzisiaj, bo z tego co tu czytalem, to powinien mi sie spodobac ten film...
Ojj, "Cigarette Burns" rządzi!!! Nie cierpię horrorów, ale ten był niesamowity, gorąco polecam!!!
hmm... Rzeczywiście "Cigarette Burns" był dobrym odcinkiem... miał oryginalny pomysł, napięcie towarzyszyło przez cały film, a atmosfera od początku do końca była trochę mroczna... Zakończenie filmu co jest najważniejsze było oryginalne i zaskakujące. Jednak uważam, że równie dobrym horrorem z tej antologii był np. "Jasnowłose dziecko", które zawsze będzie dla mnie najlepszym odcinkiem z tej serii... Ale każdy ma inny gust co do filmów i ze zdaniem innych nie będę się sprzeczał :P.
Pozdrawiam fanów horroru
Ja uważam "Imprint" za najlepszy odcinek pierwszej serii, bo jest pełen atmosfery, jest bardzo ładnie nakręcony, zagrany tak sobie, a co do brutalności - owszem, ale u Miike to jest prędzej zabieg stylistyczny, niż chęć czystego obrzydzenia. I najlepsze jest właśnie to, że czuć tu jego rękę, dzięki czemu odcinek jest bardziej bezpośredni i nietypowy. Poza tym nieźle miesza we łbie... i pozostawia po sobie tytułowe piętno(nie chodzi tu koniecznie o psychikę widza oczywiście). A poza tym doskonale dobrane plenery.
Kurde, strasznie nabełkotałem... Za dużo "jest" i "poza tym"... Ale tak to już "jest" jak się pisze o późnej porze...
Ja widziałam tylko 4 mianowicie:
Piętno 7/10
Taniec umarłych 6/10
Chora dziewczyna 3/10
Jasnowłose dziecko 8/10
;]
Przyznam się bez bicia... Ja, człowiek uwielbiający dobre horrory, dopiero teraz obejrzałem "Piętno"... Film mocny, brutalny i momentami wręcz przerażający... Szczególnie wybija się scena torturowania Komomo i wbijanie igieł... Jak dla mnie najlepszy epizod z serii.. Czuć rękę mistrza, znakomite zdjęcia podkreślają klimat filmu... Ale zgodzę się, że zakończenie jednak troszkę można było poprawić...
Cigarette Burns 9/10 działa na wyobraźnię, plus za sceny gore na zakończenie
Incydent Na Górskiej Trasie 7/10 schematyczny i przewidywalny ale miło się ogląda
Taniec Umarłych 7/10
Koszmar W Domu Wiedźmy 7/10
Czekolada 2/10 wynudziłam się, na pewno nie jest to horror , w ogóle nie straszy
Kobieta Jeleń 5/10 to raczej nie jest horror, mało straszny
Powrót Do Domu 8/10 plus za pokazanie zombie z ich "innej, ludzkiej" strony :) momentami trochę zajeżdża pastiszem, można się uśmiechnąc pod nosem, oglądając niektóre sceny, mam nadzieję że taki był zamysł twórcy, bo jeśli brać go na poważnie to jest nie do strawienia -zwłaszcza zakończenie z bębenkiem :D( amerykańskość wszechobecna=odruch wymiotny)
Jennifer 9/10 świetny, zakończenie oczywiście do przewidzenia, podobały mi się efekty specjalne, charakteryzacja, i pewna doza tajemniczości, która towarzyszyła głównej bohaterce
ostatnio oglądałam :
Jasnowlose dziecko 9/10 świetny, nieszablonowy, ładne zdjęcia, gra aktorska na plus, minus za wygląd stworka, był trochę zbyt "poczciwy"
Chora dziewczyna 3/10 nie taki beznadziejny jak to wszyscy opisują, jak ktoś ma arachnofobię (ja mam !) to może się przestraszyć
Podwiez mnie 7/10 mam skojarzenia z pewnym filmem na podstawie książki Kinga "Desperation",ale to bardzo luźne skojarzenia
Pietno 10/10 rewelacja, niektóre sceny bardzo mocne(tortury Komomo), ale tego właśnie oczekiwałam po tej serii, i ten odcinek jako jedyny spełnia moje oczekiwania pod każdym względem, przepięke zdjęcia, niepowtarzalny klimat
Opowiesci Haeckla 8/10 opowieść ciekawa, plus za niebiańskie oczy głównego bohatera, plus za klimat epoki, kostiumy, minus za sceny seksu z trupami
Incydent 5/10
Taniec Umarlych 4/10
Koszmar w domu wiedzmy 5/10
Jennifer 5/10
Czekolada 4/10
Powrot do domu 1/10
Kobieta Jelen 2/10
Ostateczny koniec swiata 6/10
Jasnowlose dziecko 2/10
Chora dziewczyna 1/10
Podwiez mnie 4/10
Pietno 6/10
Opowiesci Haeckla 2/10
Niestety tytul mistrzowie horroru nie przeklada sie co do jakosci tych odcinkow.Dla mnie to sredniaki a chora dziewczyna to jest juz calkowite nie porozumienie...
Cigarette Burns 9/10
Incydent Na Górskiej Trasie 7/1
Piętno 8/10
Taniec Umarłych 8/10
Koszmar W Domu Wiedźmy 4/10
Czekolada 3/10
Chora Dziewczyna 1/10
Jasnowłose Dziecko 3/10
Autostopowiczka 4/10
Opowieści Hackela 4/10
Kobieta Jeleń 2/10
Powrót Do Domu 2/10
Jennifer 6/10
Generalnie nędza z przebłyskami geniuszu. Cztery pierwsze filmy wyostrzyły mi apetyt, ale kolejne były niestety sporym/wielkim rozczarowaniem.
Cigarette Burns 6/10
Incydent Na Górskiej Trasie 7/10
Piętno 7/10
Taniec Umarłych 5/10
Koszmar W Domu Wiedźmy 5/10
Opowieści Hackela 8/10
Autostopowiczka 2/10
Kobieta Jeleń 7/10
Powrót Do Domu 4/10
Jasnowłose Dziecko 7/10
Jennifer 6/10
Chora Dziewczyna 1/10
Czekolada 6/10
Na razie widziałam tylko "Jenifer", nie planuję oglądać całej serii, bo wolę stare horrory, ale jestem fanką Argento, więc kupiłam dvd z wyżej wspomnianym horrorem. (Teraz jeszcze czekam na "Cigarette Burns" i "Incydent...", bo mnie niektóre komentarze zachęciły :) )
No, ale wracając do "Jenifer"...
SPOILERY SPOILERY SPOILERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Próżno doszukiwać się tu wysmakowanego stylu i maniery Argento. Film jest schematyczny - ot mamy taką siostrę Leatheface'a, upośledzoną, ze zdeformowaną twarzą, która robi bardzo złe rzeczy. Może nawet sama nie jest temu winna, bo taka się urodziła, bo nie rozróżnia dobra i zła, szkoda tylko, że twórcy filmu poskąpili jakichkolwiek wyjaśnień. Rozwikłanie zagadki było zawsze jedną z najmocniejszych stron Argento, a tu mamy taką kawę na ławę. Jenifer zżarła kota, zżarła dziewczynkę, wiadomo, że będzie zżerać dalej. A co na to główny bohater, właściciel kota i ojciec dziecka? Nic. Dalej uprawia seks z upośledzoną sierotą. To ciekawe, że decyduje się ją zabić nie po tym, jak zjadła jego córkę, ale dopiero, gdy zębami wypruwała flaki z tamtego nastolatka. Wtedy uznał, że przegięła??? Ja bym tak uznała już przy kocie...
Można było ciekawiej opowiedzieć tę historię. Jenifer była totalnie animalistyczna, jakby jungowski cień rozciągał się na całą jej psychikę, że nie było już miejsca na światło. Była tylko ciemność, prymitywny mrok i ciemne instynkty. Nieposkromiony apetyt. Jednak Argento nie zajmuje się tym razem psychoanalizą sprawcy. Opowiada prostą, a co gorsza, kompletnie przewidywalną historyjkę. Nawet sceny gore nużą. Bardzo się zawiodłam.
3/10
To była córka sąsiadów? Serio? Mój błąd. Aha, czyli wszystko gra. Zjadła córkę sąsiadów, nie ma powodów, by zrywać "romans" :) Pozdrawiam.
W sumie to większosć była ciekawa.Miło mi się oglądało całą serie ale
wyrażnie widać że ponad wszystkimi wybija się "pPiętno"Bezapelacyjnie
najlepsza z części.A njgorsza to "Kobieta Jeleń".Myślałem że to miały
być horrory?Nie przepadam za takimi komediowymi hybrydmi.
1. Incydent Na Górskiej Trasie- 7
2. Koszmar W Domu Wiedźmy- 5
3. Taniec Umarłych- 3
4. Jenifer- 6
5. Czekolada- 7
6. Powrót Do Domu- 5
7. Kobieta Jeleń- 6
8. Cigarette Burns- 9
9. Jasnowłose Dziecko- 8
10. Chora Dziewczyna- 1
11. Autostopowiczka- 4
12. Opowieść Hackela (Nekromanka)- 3
13. Piętno- 8
Łączna nota: 5,54 czyli zasłużone 6...:P
Incydent na Górskiej Trasie- 8 Za montaż i zakończenie.
Cigarrette Burns- 6 Przykro mi, ale do mnie nie przemówił ten film.
Piętno- 10 To jest to czego się spodziewałem po każdym odcinku. Idealny.
Taniec umarłych- 7 Całkiem przyjemnie się oglądało.. i te palone zwłoki.
Koszmar w domu wiedźmy- 4 Zawiało nudą...
Czekolada- 4 Myślałem, że to mistrzowie horroru, a nie dramatu.
Chora dziewczyna- 5 Za sztuczność głównej bohaterki ;DD
Jasnowłose dziecko- 7 Nie potrafię powiedzieć czemu, ale podobał mi się.
Podwieź mnie- 6 Poprostu nie przypadł mi do gustu. Ocena za realizację.
Kobieta Jeleń- 8 Kilka razy się zaśmiałem co było zamiarem rezysera.
Opowieść Hackela- 3 Dla mnie najgorszy z serii. Nic mi się nie podobało.
Jenifer- 7 Był... ciekawy ;))
Cigarette Burns 9/10
Świtny. Zupełnie nietypowy, inny niż wszystkie, które dotychczas widziałem. Szkoda tylko, że nie pokazano większej ilości fragmentów "Ostatecznego końca świata".
Incydent Na Górskiej Trasie 5/10
Sorry, ale to taka zlepka dobrej "Teksańskiej masakry...", średniego filmu "Wzgórza mają oczy" i badziewnych filmów o podobnej tematyce.
Chora Dziewczyna 3/10
Z przyczyn raczej wiadomych :)
Jasnowłose Dziecko 6/10
Nienajgorszy, podobał mi się strasznie motyw wskrzeszania - ceremonie itp.
:)
To i ja dorzuce swoje własne grosze (bez recenzji, tylko same oceny):
1. INCIDENT ON AND OFF A MOUNTAIN ROAD - 8
2. DREAMS IN THE WITCH HOUSE - 8,5
3. DANCE OF THE DEAD - 6,5
4. JENIFER - 6
5. CHOCOLATE - 7
6. HOMECOMING - 8
7. DEAR WOMAN - 7,5
8. CIGARETTE BURNS - 9
9. FAIR HAIR CHILD - 7
10. SICK GIRL - 7
11. PICK ME UP - 5
12. HAECKEL'S TALE - 7
13. IMPRINT - 8
Średnia 7,23, czyli absolutnie zasłużone 7 za sezon pierwszy.
moje oceny :
1. Incydent na górskiej trasie - 4
2. Taniec umarłych - 7
3. Koszmar w domu wiedźmy - 7
4. Czekolada - 8
5. Jenifer - 8
6. Powrót do domu- 7
7. Kobieta jeleń - 5
8. Cigarette burns - 3
9. Jasnowłose dziecko - 8
10. Chora dziewczyna - 7
11. Autostopowiczka - 5
12. Opowieść Haeckela - 7
13. Piętno - 10
Witam,
a oto moje subiektywne opinie:
Cigarette Burns 8/10 - dobry temat i klimat;
Incydent Na Górskiej Trasie 6/10 - po schemacie, a jednak nie do konca;
Piętno 10/10 - dla mnie rewelacja pod KAŻDYM względem;
Taniec Umarłych 4/10 - mało intensywny, fabuła mnie nie przekonała (choć końcówka na plus);
Koszmar W Domu Wiedźmy 8/10 - lubię Lovecrafta. Rzeź niemowlaków w pół grotesce? Chore i mocne;
Czekolada 3/10 - nie przekonał mnie ten odcinek
Chora Dziewczyna 9/10 - po "Piętnie" najbardziej przypadł mi do gustu. Oryginalny!
Jasnowłose Dziecko 6/10 - historia niezła, fajny klimat. Drażniła mnie odtwórczyni głównej roli
Autostopowiczka 7/10 - dobrze zagrany pojedynek psychopatów, niezłe.
Opowieści Hackela 8/10 - Nekromantik w klimacie Lovecrafta? Zdecydowanie tak! - przydałby się tylko wyższy budżet.
Kobieta Jeleń - DVD w drodze
Powrót Do Domu - DVD w drodze
Jennifer 8/10 - chore i dobre - polecam usunięte sceny, których producenci nie zgodzili się umieścić w odcinku
Mimo, że gdyby przeliczyć średnią ocen wyszłoby inaczej, to całą serię oceniam na 9.
Pozdrawiam!