PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10023318}

Moja Lady Jane

My Lady Jane
2024 -
6,5 2,1 tys. ocen
6,5 10 1 2110
6,0 2 krytyków
Moja Lady Jane
powrót do forum serialu Moja Lady Jane
Noigel

Tak i są tu też ludzie zmieniający się w zwierzęta. Abominacja.

ocenił(a) serial na 1
Noigel

To tylko czarny aktor obsadzony w roli białego bohatera. Nikt nie traktuje go w tym "czymś" jak czarnego. Jego przyrodnia siostra jest 100% biała, więc to tylko jeden z wielu absurdów w tej produkcji.

Raya

I za co ten serial ma 1? To jest fantasy...

Raya

niby absurdy, ale młode pokolenie zapamięta, ze król Anglii był czarny. i o to chodzi.

ocenił(a) serial na 7
Noigel

To nie jest serial historyczny, ale raczej fantastyczno-przygodowy romans inspirowany wydarzeniami historycznymi.

LittleSnowMonster

zeby to zrozumiec trzeba miec rozum nieskalony rasizmem i kompleksami, szkoda czasu bys tlumaczyl takie rzeczy o rodzaju gatunku filmowego skoro czesc tu nie umie zrozumiec wyniku 2+2 jako metafora.

monetka1210

zeby to zrozumiec trzeba miec rozum nieskalany myśleniem - jak u ciebie.

nnn_nnn

rasizm to przejaw braku wyksztalcenia i deficytow intelektualnych, upośledzenia funkcji poznawczych w ocenie swiata.

monetka1210

Zgadzam się w 100% . Liczę na białego przywódcę Wakandy w kolejnym filmie z serii.

nnn_nnn

producent chce bialego wakande, to takiego robi. Jaki problem? Problem jest tylko w glowach rasistów, i tu faktycznie pełna zgoda: dziwnym trafem biali rasiści przodują, z deficytami wykształcenia i ubytkami funkcji poznawczych *upośledzeniem ich w ocenie zjawisk. Pełna wolność tworcza jest: można pisać scenariusze z różnymi postaciami, ale...biali rasiści zdają się nie rozumieć (wracamy do pkt wyjścia tuteż).

monetka1210

Nie, nikt nie odważy się zrobić białego króla Wakandy bo to spowoduje rozruchy i bojkot filmu amebko. Będzie afera o białą dominację i zawłaszczenie kulturowe. W filmach o czarnych nie może pracować nikt biały, bo oni sobie tego nie życzą. Czarni rasiści wprost o tym mówią. Tylko biali mogą być opluwani i usuwani.

nnn_nnn

nikt nie odwazy sie jedynie w glowach rasistow, taka opinie stawiam. Placisz mi i robię na drugi dzien, wiec twoja opinia jest dziecinna imo. Mamy wolnosc. Afery są tylko w glowach nizej wyedukowanych imo, przynajmniej z tego powodu. Mogę udowodnic dowolną zrzutką na taki film, tylko tez nie moze to byc wakanda, bo prawa zastrzezone. Mogę np. leczyc rasistów podobnymi waznymi inicjatywami, np. zrzutke wplacasz (rodzice za ciebie, w sensie prawnym, po tym co piszesz, wnioskuje), ja robię film np. "Król Afryki" i dowolna biała osoba zagra i twoja hipoteza (choc to za duzo powiedzane, napiszę raczej: twoj naiwny wylew bez skladu i ladu), że - cytuje - "nikt nie odważy się zrobić białego krola..." od razu zostanie osmieszony, bo dowolna osoba zrobi i to bez specjalnej odwagi. Liczy sie tylko finansowanie, zalezy od skali filmu, czy chcesz z duzym budzetem czy np. na jutub. Problemy rasistów białego swiata - tak bym też mogl film podac tytul potencjalny.

monetka1210

"nikt nie odwazy sie jedynie w glowach rasistow" ;))) jesteś głupia i naiwna.

nnn_nnn

tak jak sadzilem: ja argumenty i konkrety, ty ad personam dziecka z opóźnieniem w argumentacji, samoorka, zostales zaorany

monetka1210

jakie argumenty? bredzisz dziewczyno. żaden czarny nigdy nie pozwoliłby na to co ONI robią z białymi. miałabyś płonące miasta i rabowanie sklepów. czarni twórcy filmów wręcz chwalą się tym, ze NIGDY nie zatrudniają białych i produkcja jest w 100% czarna. oni sa systemowymi rasistami.

nnn_nnn

zostalas zaorana swoim bełkotem. Ja argumenty i faakty, ty jakies wylewy z forum dla nizej wyksztalconych. Subtelna roznica. Zaorana ma argumenty, ale i samoorke robisz. Totalna wygrana w dyskusji choc to jak dyskusja doktora z kamieniem

monetka1210

"Ja argumenty i faakty, ty jakies wylewy z forum dla nizej wyksztalconych." Sprawdz co to AAFCA i spadaj.

nnn_nnn

Wyobraź sobie co by się stało gdyby biali założyli odpowiednik AAFCA. Chociaż nie - jesteś zbyt tępa.

nnn_nnn

a dlaczego biali mieli by zakładać coś takiego? dla białych jest domyślnie skierowana zdecydowana większość rynku. są setki tysięcy produkcji gdzie występują tylko biali, ale jak jest kilka gdzie są tylko czarni to już agenda xD nie jesteś za bardzo subtelny ze swoim rasizmem

przondlak

"a dlaczego biali mieli by zakładać coś takiego?" żeby wspierać białych twórców filmów. "ą setki tysięcy produkcji gdzie występują tylko biali," nie ma i nigdy nie było czegoś takiego - natomiast czarni tworzą filmy gdzie podstawą zatrudnienia jest rasa.

nnn_nnn

zostales zaorany, wspolczuje twoim rodzicom

nnn_nnn

ale się kompromitujesz xD ja też jestem skłonny umieścić białego aktora w roli czarnego bohatera, poproszę o fundusze i razem obalmy (urojoną) czarną supremację!

przondlak

urojoną. jprd. na takich debilach opiera się ta agenda.

nnn_nnn

masz racje, trzęse się i boje o przyszłość, być może moje dzieci nie będą musiały oglądać jednego czarnego na cały biały cast jak ja, tylko to będzie dwóch czarnych, przerażająca wizja aż chyba nie zdecyduje się na dzieci

przondlak

jeżeli masz białego syna, to będzie dyskryminowany całe życie. nie dostanie stypendium, ani dobrej pracy. będzie ostatni na liście. Może być najlepszy, ale pracę i tak dostanie czarny kolega albo kobieta. to nie są historie z przyszłości. wiele firm i uniwersytetów wprost pisze, ze kandydat na stanowisko musi być kobietą albo kolorowy. żyjemy w systemie totalitarnym, faszystowskim z systemowym rasizmem jako podstawą jego istnienia.

nnn_nnn

aa dobra ja z trollem pisze, myslalem ze ty tak na serio

nnn_nnn

i tak ze nie systemie nazistowskim xd. Gdzie takich szurow sieją ha ha, fora pomyliles. O plaskiej ziemi masz obok.

przondlak

ha ha, osmieszyles go az milo, ale oni ryją sie sami. Kompleksy czarnych maja, wszedzie ich widza :)

przondlak

ich tu chyb sieja, bo ciezko uwierzyc ze takie deficyty by bredzic. Chyba maja kolko bredzacych widzacych czarnych wszedzie, totalna odklejka

LittleSnowMonster

Większość społeczeństwa świadomość historyczną buduje nie na książkach naukowych, popularno-naukowych, długich i krótkich dokumentach. Nawet nie na wiedzy szkolnej. Głównym źródłem świadomości historycznej, uświadomionej wizji przeszłości stanowi kultura, jej wytwory w postaci filmów, seriali i popularnych książek.
Dlatego wszyscy dalej widzą Rzym jako miasto z białego marmuru, w końcu takim go widzieli w Gladiatorze. Saladyna widzą jako szlachetnego i tolerancyjnego, bo takim go widział Ridley Scott. I tak dalej i tak dalej.
Więc jeśli nie chcesz, żeby popularna wizja przeszłości przyjęła sfałszowany obraz wieloetnicznej, całkowicie zamerykanizowanej średniowiecznej Anglii, to nie powinieneś mówić "to tylko film". Bo to nie jest "tylko film". To element kultury masowej o dużym oddziaływaniu. No, chyba że z jakiegoś powodu chcesz, żeby publika zaczęła mylić obraz prawdziwy z holiwoodzką fantazją i postkolonialnym wyrzutem sumienia.

Noigel

A to, że Lady Jane przeżyła już jest ok dla Ciebie? To jest fikcja.

lia_13

Nawet fikcja, musi mieć trochę rozsądku. A dziwnym trafem, jedyny czarny,albo jeden z nielicznych, akurat gra króla. Nie ważne że to fantasy, jest to debilne.

ocenił(a) serial na 1
lia_13

Widzę, że ze zrozumieniem dlaczego czarny dostał rolę króla jest problem. Otóż chodzi o wmawianie białej rasie, że teraz króluje rasa czarna. We wszystkich serialach ostatnich lat role ludzi z władzą ( szef policji, szef straży, detektyw, prezydent ) dostają czarni aby wzbudzić wojnę rasową. Nie po to toczyliśmy wojny przez WIEKI jako Polska w obronie granic, żeby teraz wpuszczać muzułmanów i czarnych jak leci. I tu nie chodzi o kolor skóry, ale o tożsamość narodową i KULTURĘ.

Noigel

Serial jest zabawny. Aktorzy świetnie, zamiast marudzić, pośmiej się z tej historii. To tylko pewna konwencja. Oglądamy też horrory i avengersow. Tak bardzo przeszkadza Ci czarnoskóry? Co z tobą nie tak?

kaleergis

czekam na serial komediowy, w którym biały bedzie królem plemienia w Afryce. zamiast marudzić, pośmiej się z tej historii. To tylko pewna konwencja. Oglądamy też horrory i avengersow. Tak bardzo przeszkadza Ci biały? Co z tobą nie tak?

Noigel

Nie wierzę, ilu idiotów nie ma z tym żadnego problemu.

Salmonella

A z tym, że ludzie zamieniają się w zwierzęta, też nie masz żadnego problemu? Tylko kolor skóry randomowego aktora Cię uwiera?

ocenił(a) serial na 1
syl_kon

Ale nie randomowej postaci do cholery!

Noigel

Serio jakim trzeba być totalnym ignorantem by każdą czarnoskórą osobę określać jako "afroamerykanin". Jordan Peters jest Brytyjczykiem. A to jest kwa serial fantasy, gdzie ludzie zmieniają się w zwierzęta a brzydkie słowa latają na prawo i lewo. A i niewiele ma wspólnego z historią tak czy siak, więc who cares :D

ocenił(a) serial na 1
Iwona_Klich

Mówi się murzyn

Noigel

I to jest oczywiście najważniejsze, ale że ani połowa bohaterów nie kończy tak, jak w rzeczywistości - BO TO NIE JEST SERIAL HISTORYCZNY - to już nieistotne xD

Noigel

Afro co? Jak już to afroanglik

arcmarek

Po prostu murzyn.

Noigel

A skąd ta pewność, że afroamerykanin? A może po prostu murzyn bo pochodzi z Afryki a nie Ameryki.

Noigel

rasizm jako przejaw kompleksow i brakow w wyksztalceniu - też bym podziekowal w sumie czesci spoleczenstwa. Pelna zgoda

ocenił(a) serial na 1
Noigel

Jak tak dalej pójdzie to się okaże, że czarni tylko odbijają Europę, bo od zawsze była ich. Serial to syf

Noigel

W języku polskim na czarnego mamy określenie "murzyn".

ocenił(a) serial na 1
Noigel

niepełnosprawny czarny gej na wózku :D full woke & DEI