PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=192515}

Monster

2004 - 2005
8,1 5,5 tys. ocen
8,1 10 1 5490
7,3 3 krytyków
Monster
powrót do forum serialu Monster

Witam

Jestem swiezo po obejrzeniu Monster'a. Death Note obejrzałem drugi raz na tych wakacjach. To są dwa rózne anime. Oba zaskakują i są bardzo ciekawe lecz koniec podobal mi sie bardziej w Death Note bo wszystko zostało wyjasnione a w Monsterze nie dokonca... ;/.
Monster to bardzo dobre anime ale w moich oczach wiele straciło ponieważ skonczyło sie tak że pare kwesti pozostaje nie wyjasnionych i paru rzeczy nie zrozumiałem.

[[[UWAGA!!!!!!!!! SPOILERY od TEGO MIEJSCA !!!!! !!!!!! Czy Johan zmienił sie na samym koncu ? i co zrobił gdy już uciekł? czy usłyszał jakie miał tak naprawde imie? jakie było prawdziwe imie Johana? jak Tenma znalazł matke Johana? dlaczego w momencie odebrania jednego z blizniakow do "experymentu" ukazane se dwie dziewczynki a nie dziewczynka i chłopiec... niepotrafie zupelnie tego se wyjasnić. [ KOONIEC SPoILERÓW!!]]]

Gorąco polecam anime monster dla osób które obejrzały DN i sa jego fanami a także dla osób którym nie przeszkadza to że pomimo obejrzenia anime w całości nasuwa sie mnustwo pytań na które odpowiedziec trzeba chyba samemu ( domyslić)

Polecam i pozdrawiam

P.s. jesli ktoś wie to prosze odpowiedzieć na pytania podane przezmnie ;-)

ocenił(a) serial na 8
marekk871

Witam

Zakończenie "Monster'a" jest rzecz jasna otwarte, dlatego na postawione pytania musisz odpowiedzieć sobie sam. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: Johan faktycznie zmienił się na dobre, gdyż odzyskawszy swoje imię otrzymał tak jakby od losu podarek w postaci brakującego elementu swojego dzieciństwa; proces socjalizacji pierwotnej u Johana uległ deformacji z wiadomych przyczyn. Odzyskany element "uzupełnił" Lieberta; wypełnił lukę (potwora) w jego życiorysie, dzięki czemu mógł spojrzeć na świat z innej, właściwej perspektywy. Niestety, jak to w życiu bywa, nawet prawi ludzie zstępują na złą ścieżkę. I w tym momencie twórcy serialu stawiają przed nami pytanie: "Czy wierzycie, że ludzie są z natury dobrzy?" Jeśli odpowiedź brzmi "tak" to z pewnością możemy dać Johanowi szansę na odkupienie, tak jak zrobił to dr Tenma, który jest symbolem bezgranicznej wiary w ludzi.

Serial "Monster" można potraktować jako manifest wymierzony przeciwko światu ustanowionemu przez ludzi u władzy; ludzi którym ślepe dążenie do potęgi przeszkodziło w stawianiu fundamentów dla przyszłych pokoleń. Rezultatem takiego postępowania mógłby być w przyszłości rozpaczliwy atak ze strony potomnych, wymierzony w przedstawicieli świata, który tak bardzo ich skrzywdził; na przykładzie "Monster'a" prowodyrem takiego ataku byłby największy z potworów - Johan.