PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=733795}

Mr. Robot

2015 - 2019
8,0 107 tys. ocen
8,0 10 1 106769
7,5 31 krytyków
Mr. Robot
powrót do forum serialu Mr. Robot

W pierwszym odcinku główny bohater mówił kwestię mniej więcej lecącą "E w E-corp równie dobrze mogłoby oznaczać zło (Evil)", z czego wynika, że tylko on nazywa tę korporację Evil Corp
Ale już od drugiego odcinka wszyscy (Gideon, prasa, przyjaciele Elliota) mówią "Evil Corp", a nie E-Corp.
Coś przeoczyłem, czy to jakaś niespójność, czy może podpowiedź, że wszystko jest złudzeniami?

Vamadas

Wydaje mi się, że Elliot sobie to tak wkręcił, że słyszy ciągle "Evil Corp". Swoją drogą, ta nazwa strasznie mnie śmieszy.

nowokaina

Jak sobie przypomnisz że ta firma zabiła mu ojca to może przestanie Cię to śmieszyć.

fidelio77

nie chce Cię smucić fidelu, ale...
muszę Ci to powiedzieć. wiem, prawda może być szokująca. wybacz.
musisz wiedzieć, że E-corp nikogo nie zabiło.
ale to nie koniec!
teraz idzie rakieta:
E-corp nie istnieje. to tylko serial.
oddychaj.

PsychodelicPiano

"eraz idzie rakieta:
E-corp nie istnieje. to tylko serial."

Rakieta wraca do nadawcy - właśnie omawiamy to co się dzieje na poziomie serialu. Nie zauważyłeś?

fidelio77

To ty krytykujesz śmianie się z nierealnej firmy. nuff said.

PsychodelicPiano

Psychodeliki wyżarły ci chyba mózg. Krytykuję brak zrozumienia powodów dla których bohater serialu rozwija skrót e-corp - tak a nie inaczej. Ma ku temu powody. Teraz dotarło? Czy jeszcze nie? Może odstaw te psychodeliki?

fidelio77

"Swoją drogą, ta nazwa strasznie mnie śmieszy."
pokaż mi gdzie tutaj jest niezrozumienie?
ja jedynie widzę rozbawienie.
teraz ubliżasz nie tylko mi, ale i nowokainie.
wyobraź sobie, że gansta z gagu o nazwie "różowe wstążki" zabija Ci całą rodzinę. Nazwa wciąż jest śmieszna, czaisz? wracaj na Kubę.

PsychodelicPiano

""Swoją drogą, ta nazwa strasznie mnie śmieszy."
pokaż mi gdzie tutaj jest niezrozumienie?"

Niezrozumienie polega na wyrwaniu nazwy z kontekstu fabularnego. Już rozumiesz? Serio muszę tak łopatą do łba ładować te oczywistości? Trochę mi się już nudzi.

fidelio77

ok komunistyczny cieciu. teraz pokaż mi zapis, chyba najlepiej z konstytucji, który zabrania wyrywania rzeczy z kontekstu w kontekscie dyskusji na temat filmu. lecz sie kamil, lecz się.

PsychodelicPiano

Wyrywanie rzeczy z kontekstu nie jest zabronione, po prostu jest opatrywane stosownym komentarzem - takim jak mój. Już wszystko jasne, czy gimnazjalista jeszcze ma jakieś pytania?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
PsychodelicPiano

Obawiam się że wszyscy kiedyś umrzemy, w sumie to powinieneś o tym pomyśleć, nie zaszkodzi.

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 10
Vamadas

Bo on opowiada to co się dzieje ze swojej perspektywy. Za każdym razem zatem jest "Evil Corp". Może być złudzeniem, w końcu nasz Elliot ma problemy psychiczne np. widzi facetów w czerni, słyszy jak znajomi mówią "Evil"...

fungi

Dokładnie - narracja jest prowadzona z perspektywy pierwszej osoby czyli Elliota (najczęściej) także jesteśmy jego uszami a on w pierwszym odcinku wyznał, że od pewnego czasu e-corp dla niego równa się evil corp.

Vamadas

Myślę że oficjalnie (w serialu) firma nazywa się E-corp ,a haktywiści dodają jej harakter zła i mówią na nią Evil-corp.
Warto dodać że logo firmy przypomina do złudzenia logo innej firmy również z branży energetycznej Enron - firma padła w 2001 z powodu gigantycznych wewnętrznych przekrętów i wyprowadzen gigantycznej ilości gotówki, jeżeli ktos ma ochote poczytać to odsyłam do WIKI - "Enron scandal"
Jeżeli by się okazało że Evil-corp (E-corp) to tylko i wyłącznie kolejne urojenie Elliota to cała fabuła idzie do śmietnika bo wtedy jego ojciec nie dostałby raka a co za tym idzie nie został by wyżucony z pracy i nie otworzył sklepu z komputerami który Elliot nazwał Mr.ROBOT moim zdaniem na 99,9% niemożliwe aby tak się stało.

ocenił(a) serial na 8
Pawel_Blaszczyk88

Mi przypomina logo Dell, w którym "E" też jest lekko obrócone.

ocenił(a) serial na 10
Vamadas

Te znaczki Evil Corp były na wszystkim w all safe. I tu muszę przyznać rację ponieważ tylko Elliot myślał że Ecorp to Evil corp