PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7789
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Co wy w tym widzicie ?
Pytam z ciekawości, bo jeszcze nie widziałem żadnego odcinka, a chciałem się dowiedzieć czy warto

ocenił(a) serial na 10
chudu89

Hehe, chyba każdy w miarę dorosły człowiek widząc po raz pierwszy tak ogromne zainteresowanie bajką o kucykach zadaje sobie to pytanie:) W moim przypadku było tak samo, więc postanowiłem obejrzeć pierwszy odcinek by zobaczyć o co w tym chodzi. Skończyło się na tym, że pierwszego wieczora obejrzałem 8 odcinków z rzędu:) Co moim zdaniem decyduje o klasie tej kreskówki? A więc:
1. Niezwykle ciekawe przedstawienie postaci, ich charakterów, wad i zalet. Przez to, że praktycznie każdy kucyk ma swoją wyrazistą, ale nie przerysowaną osobowość, łatwo jest poczuć z nimi emocjonalną więź. Zresztą po kilku odcinkach wręcz zapomina się, że są to kucyki;) No i przede wszystkim, żaden kucyk nie jest wyidealizowany, jak to często bywa w przypadku głównych bohaterów. Na początku myślałem, że kolejne odcinki będą polegać na tym, jak to „mądra i wykształcona” Twilight uczy nierozgarniętych i zwariowanych przyjaciół jak być mniej stukniętymi;) Na szczęście myliłem się, bo to Twilight w toku kolejnych odcinków więcej uczy się od innych niż one od niej.
2. Świat przedstawiony. Z jednej strony jest to idylliczna kraina pozwalająca oderwać się od naszego szarego świata, z drugiej jednak są tam obecne problemy znane nam też z codziennego życia
3. Fabuła odcinków. Zwykle na tle jakiejś ciekawej przygody z często fantastycznym charakterem prezentowany jest (ale nienachalnie) morał mający zastosowanie też w naszym życiu. Do tego w odcinkach zwykle sporo się dzieje, więc nie sposób się nudzić (ale nie ma też jakichś ostrych zwrotów akcji, by się w niej móc pogubić;)) No i nie są to przygody typowo dziecinne, ich fabuła bez wątpienia może tez wciągnąć starszego widza.
4. Walory graficzne. Pomimo tego, że wszystko jest takie „ładne i kolorowe”, udało się uniknąć przesłodzenia.
5. Piosenki. Zazwyczaj piosenki w filmach animowanych traktowałem jako zbędne przerywniki. Tutaj można ich słuchać z przyjemnością.
6. Co dla mnie, jako człowieka wychowanego na kreskówkach dawnej generacji, szczególnie ważne, jest to bajka w starym dobrym stylu, podana jednak w odświeżonej formule.
7. Fajne nawiązania do popkultury skierowane do starszych odbiorców, natomiast dla dzieci spore walory edukacyjne (postacie mitologiczne, poruszanie podstawowych problemów naukowych jak np. hibernacja, przekroczenie bariery dźwięku, podróże w czasie i wiele innych)
To tyle na początek, jednak polecam Ci przede wszystkim samodzielne zapoznanie się z serialem;)

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

Zapomniałem dopisac jeszcze jedną, niezwykle istotną rzecz - humor. W każdym odcinku jest praktycznie po kilka momentów w których krztuszę się ze śmiechu, a jestem raczej trudnorozśmieszalny:)

SonOfAPlunder

to prawda :) ale najbaży cudowne to jest utwor Smile smile smile :) po tej piosence czlowiek promienieje jak po fajce wodnej :D

chudu89

co widzimy w tym serialu :) tutaj jak kolega SonOFAPlunder powiedzial praktycznie wszystko :) film laczy walory popkultury rzeczywistosci i egzystencji moraly zawarte na koncu serialu daja zwykle do myslenia :) film juz po kilku dniach emisji stal sie ogromnym fenomenem :) i zjawiskiem masowym swiadczy to o tym ze powstala subkultura Brony i Pegasis ( watpie by jaki kolwiek inny film czy serial tak dzialal na ludzi ) MLP to poprostu kwintenencja mistrzostwa animacji i geniuszu fabuly :) plus mega piekna muzyka Naprawde Warto go obejrzec :) bo animacja jest robiona z serca :) dla nie tylko malych dzieci ale tez dla nas mlodych oraz dla starszych :) swiadczy to to np ze w epizodach pojawiaja sie zdania z filmow np przeminelo z wiatrem wiec pokolenie lat 30 ubieglego stulecia :)

ocenił(a) serial na 10
chudu89

Powiem tyle,że warto i nic nie kosztuje cie spróbować :). Jeśli SOAP cie nie przekonał, poszukaj w starszych tematach recenzji PanaJapko, lub moich. Może one cie zaciekawią. :) Miłego oglądania.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
chudu89

Trudno powiedzieć co kto widzi, to jest dość subiektywne. A w wielu przypadkach niemożliwe, ja na przykład nie mam pojęcia dlaczego to oglądam a i tak wg mnie to najlepszy serial, jedyny który przebija Twin Peaks.
Gdyby tak wymieniać to może wg mnie:
- Uniwersum, świat przedstawiony. Takie bezpieczne a nawet idylliczne miejsce
- Postaci, dużo bardziej 'złożone' niż w wypadku standardowych seriali, srsly przebijają standardowe amerykańskie produkcje na tym polu
- Klimat

użytkownik usunięty
chudu89

Na początku troszkę było mi głupio to oglądać ale po paru odcinkach przekonałem się do tego wspaniałego serialu ,żadna kreskówka nie wzbudziła u mnie takiej radości jak MLP uwielbiam w niej wszystko począwszy od grafiki skończywszy na wspaniałych bohaterach którzy mają wspaniałe profile psychologiczne. Na początku myślałem że Equestria to taka wspaniała utopia ale z odcinka na odcinek autorzy pokazują nam ludzkie cechy kucyków ich wady i słabości no oczywiście zalety też, na koniec dodam że piosenki w tej bajce są fenomenalne słuchanie ich sprawia radość człowiekowi...a tak na marginesie puszczanie spoilerów przez Hasbro nie było trafionym pomysłem :)

użytkownik usunięty
chudu89

Ujmę to tak. Jeżeli jesteś osobą, która oczekuje od bajki niewiadomo jakiej głębi, to możesz sobie obejrzeć. Jeżeli jednak oczekujesz fabuły, humoru, czy czegoś tam jeszcze innego, to masz 50% szans, że to będzie warte obejrzenia. Ja akurat jestem w tym 25% prawdopodobieństwa, które odmówiło oglądania tego serialu ze swoich powodów: najpierw kanał emisji (Czego się niby miałem spodziewać po czymś, co w Polsce dali na Mini-Mini?), potem fani (Jak nie potrafią co niektórzy odróżnić wyrażenia swojego zdania o 1 z POSTÓW w temacie od krytyki, to o czym tutaj mowa?).