Dla tych co jeszcze nie wiedzą: http://www.youtube.com/watch?v=X2CRjPO73Dg
W związku ze skargami, które posypały się po premierze "The Last Roundup", Hasbro podkuliło ogon i zmieniło scenę z Derpy. Ten potworek pojawił się w wersji DVD, nie wiem czy na iTunes też.
Ogólnie rzecz biorąc, bronydom dostał po ryju. Znowu.
Bandpuffs ładnie podsumował: http://www.youtube.com/watch?v=nSOgPqNHpuo&feature=g-all-u&context=G2e3df69FAAAA AAAAAAA
Jeśli chcecie pomóc, możecie spróbować podpisać to: http://www.savederpy.com/petition/
Chociaż nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby petycja online zadziałała kiedykolwiek.
Hmm.. http://chzbronies.files.wordpress.com/2012/02/my-little-pony-friendship-is-magic -brony-derpy-is-safe.png ? Chyba że coś mnie ominęło.
Z kiedy to? Bo o ile afera trwa od około miesiąca i co chwile było że zmieniają albo nie zmieniają, tak nowa, "poprawiona" scena ujrzała światło dzienne dzisiaj.
Nowy głos nie jest zły, mam tylko nadzieję, że nie usuną Derpy. Jeśli jednak zaczną coś robić w tym kierunku, to albo zadzwonię do Hasbro, lub przejdę sie do ich najbliższej siedziby(mam możliwość). Może wtedy coś wytłumaczą, jak tak to dam znać.
Pozdrawiam.
Zły nie jest, ale imo to nieistotne. Istotne jest to, że istnienie Derpy zostało określone jako problem (nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale wycięli też jej imię i wyrównali oczy).
Mnie osobiście mocno to zabolało. Z trzech powodów:
a) To był prezent od twórców dla bronydomu. Taki mostek pomiędzy autorami a fanami, mówiący "fajnie, że jesteście, macie tu od nas prezent".
b) Uwielbiam postać Derpy i miałem nadzieję, że będzie jej więcej
c) Trzecie i najważniejsze - przeraża mnie ten sposób myślenia. Że fakt, iż na ekranie pojawiła się niezdarna postać z zezem został odczytany jako naśmiewanie się z ludzi upośledzonych. Że rozdmuchano tę aferę tak bardzo, że doszło do zmian w odcinku, który już wyszedł. Że ciągle nakręca się ludzi, że mają czuć się urażeni.
Wolność wypowiedzi topnieje z dnia na dzień. Wrażliwość plącze się z poprawnością polityczną. Jak tak dalej pójdzie, za parę lat sceny takie jak Dash wyzywająca Twilight od "eggheadów" (Fall Weather Friends) też będą niedopuszczalne, bo "ranią uczucia"
Wycięli imię i wyrównali oczy -_-
Aż się wierzyć nie chce. W zasadzie nie mam nic do dodania, bo PanJapko powiedział już wszystko.
:(
Tak masz dużo racji. Choć nie jestem tak blisko związany z Derpy to i tak lubiłem jej postać. Prezent to nie był a raczej szczęśliwy przypadek :) (pomyłka jednego z animatorów), który szybko został zauważony. Już na samym początku pojawiły się kontrowersje na jej temat, choć zostały zatrzymane dzięki uwadze bronies. co do sposobu myślenia. To była plotka rozsiana przez jednego z Anti-bronies na 4chanie podczas wojny i masowych usuwań( na /b/ jest teraz zakładka /mlp/, wygraliśmy :))dość dawno temu. Zniknęła jednak gdzieś w tłumie, a dopiero teraz została rozgrzebana, i skierowana przeciwko nam.
Co do poprawności politycznej to MlpFim zawiera ich trochę tylko ciężko wyłapać. Np dopiero po którymś z kolei obejrzeniu któregoś odcinka w którym Twilight mówi ,,,Stop horsing around" jest przecież w świecie mlp rasizmem (chyba, że przesadzam).
Co do derpy skontaktuję się z kolega z Hasbro i posprawdzam wieści. Tak samo ją lubię w poprzedniej formie i chcę żeby wróciła.
Pozdrawiam.
Ps O starą derpy się nie martw. Bronydom jej nie zapomni. :)
Owszem, pierwotnie była błędem, ale od "Feeling Pinkie Keen" była wstawiana celowo, właśnie jako easter egg dla fanów.
Wiem, że fandom nie zapomni. Ale Hasbro pokazało, gdzie nas ma. (Tylko nie mylić mi tu Hasbro z twórcami serialu)
Mnie to burzy nie dlatego że zmienili jej głos bo akurat wydaje mi się odrobinę ładniejszy, (tamten był taki... trochę głupi XD wogóle nie lubię jak wszyscy traktują Derpy jako upośledzoną co to tylko słowo 'muffin' powtarza, wg mnie powinna być przedstawiana bardziej jako 'absolutnie niezdarna') ale właśnie przez ten sposób myślenia. PanJapko nie wiem jak Ty ale wg mnie jest jeszcze coś gorszego niż ta nadgorliwość w politycznej poprawności -> tak naprawdę to jest cios w takich ludzi bo przez to próbuje się 'wyeliminować' właśnie takie problemy, próbuje się o nich nie mówić, nie pokazywać. Tak jakby problem nie istniał. Był taki obrazek w necie z kotem i obok gołębiem mówiącym 'zamknąłem oczy więc kota nie ma'. Tak naprawdę przemknęło mi kilka opini osób z takimi problemami które były oburzone dlatego że próbuje się takie jednostki jak Derpy wyeliminować (a przecież to Derpy reprezentuje takie osoby).
Ale dobra wiadomość to taka że obiło mi się o uszy też to że Derpy zostaje a ta 'wersja' została zamówiona przez jakiegoś dystrybutora (nie wiem, chyba itunes albo coś takiego)
A ja uwielbiałem stary głos. Kwestia "Is there anything I can do to heaaalp" była absolutnie wybitna.
A fandom raczej wszędzie przedstawiał ją jako taką, co dla wszystkich była miła i zawsze radziła sobie z problemami mimo wszystko. Do tego w 99% przypadków jako kochająca matka (z Dinky).
Tak, dokładnie tak. Nie wspomniałem o tym, bo w sumie nie wiedziałem jak to w słowa ubrać. Zamiatanie pod dywan niewygodnych tematów. Upośledzeni? Jacy upośledzeni? Przecież ich NIE MA, nie? Bo jak się pojawią to już źle, to już obraźliwe.
Zresztą kto z gromiących z ambony pokwapił się, żeby dokładniej przyjrzeć się scenie? Derpy za przeproszeniem rozpieprzyła cały ratusz i co, wyzywał ją ktoś od retardów? Wyśmiewał? Atakował w jakikolwiek sposób? Takie numery już zresztą były. Konkluzja Twilight z "Feeling Pinkie Keen" została zgromiona, że oducza dzieci poznawania świata przez fakty (LOLWAT), a fakt, że jedyne szare (nawet nie czarne, tylko szare) kucyki służą w gwardii - znaczy się NIEWOLNICY. Znaczy się RASIZM.
Jeśli do kogoś pasuje tu określenie "retard", to ja mógłbym palcami powytykać.
Zara zara jakie szare one nie są przypadkiem białe? :O btw no super to gwardziści szwajcarscy to też niewolnicy? XD
A Luna ma jeszcze takie inne...
Akurat Dinky w fandomie nie lubię, nie wiem dlaczego. (NIE BIJCIE PROSZĘ XDDD)
A co do Feeling Pinkie Keen: http://images.mylittlefacewhen.com/media/f/rsz/mlfw3019_medium.jpg
SRSLY???
Białe są pegazy, też gwardia.
Ale na openingu masz strażników przy tronie. Jednorożce.
Rzeczywiście, szare. No ale już mamy pomieszane, szare/ białe. Przy openingu zawsze zwracam bardziej uwagę na Celestię (tylko dzięki openingowi jest w każdym odcinku :( nawiasem mówiąc popełnili gafę, odcinek z Celestią-> był taki? No właśnie xD)
Tak naprawdę to problem jest znacznie głębszy niż rasizm. Tu w grę wchodzi eugenika. Kucyki nam serwują sen trzeciej rzeszy, do królewskiej ochrony hodowane są od pokoleń starannie dobrane genetycznie pegazy i jednorożce. Idea podobna do klonów ze Starwarsów.
Zapewne oryginalnym jednorożcem był Starswirl the Bearded, na podstawie jego DNA stworzono serię sztucznych, dorastających w zbiornikach potężnych magów z wrodzonymi zdolnościami. Oczywiście wiele wspomnianych serii nie przeżyło procesu, byli utylizowani w wielkich piecach, a ich prochy przeznaczane na barwniki w rainbow factory.
Któregoś dnia jeden z magów zbiegł i zaszył się na drugim końcu Equestrii. Kilka pokoleń później narodziła się jego praprapraprawnuczka - Twilight Sparkle.
I proszę jak w 3 minuty wymyśliłem fabułę fanfika. Może napiszę któregoś dnia :D
Już wolę to niż Cupcakes....ten kto to napisał naprawdę powinnien poważnie się zastanowić na własnym zdrowiem psychicznym :-/ Brrrr
Meh, Cupcakes... Zero finezji, zero artyzmu, zero intrygi. Pusty, prymitywny gore, do tego napisany stylem dziesięciolatka.
Animacja-teledysk do "Ready to Die" Andrew WK zjada tego fica na śniadanie bez popitki.
a ja nie wiem co gorsze, PanJapko ten fanfik byłby dobrym grimdarkiem (mnie też zastanawiało skąd biorą tych guardów dokładnie takich samych ale wg mnie to po prostu selekcja)
Tyle że imo tu jest problem, Celestia która godziłaby się na coś takiego byłaby kompletnie out of character.
Przebiegłość, maski. Dobry władca musi mieć odpowiednią twarz dla swoich poddanych. Kto wie, czy ta Celestia, którą znamy, to nie zaledwie poza jaką przyjmuje, aby ukryć to, co naprawdę dzieje się w murach Canterlotu.
Teraz jak byłem pod prysznicem, idea i forma coraz bardziej mi się klarują. Może faktycznie to skrobnę, ha.
W sumie miałem w planach bardzo nieprzyzwoitego clopfica jako coś w rodzaju fanwork commission, ale chyba się wstrzymam, bo fabuła nie chciała się kleić.
Nie wiem mnie to akurat nie pasuje, może dlatego że Celestia zawsze była wg mnie taką kryształową postacią, która nigdy nie zrobiłaby niczego złego i która zawsze dbała o poddanych. Co nie zmienia faktu że to może być ciekawe. Znaczy z tej fabuły chciałeś zrobić clopfica? XD
Hahahah nie. Z innej, znacznie innej, ale nie będę tu w szczegóły wchodził, bo jeszcze się okaże, że łamię regulamin. Poza tym są tu niepełnoletni :X
A propos tej rozmowy poleciłbym ci jednego z najlepszych fanfików, z jakimi się zetknąłem, ale z racji właśnie tego o czym gadamy, główny zwrot akcji jest już spalony. Chyba że chcesz mimo wszystko, to dam. Bo wart uwagi, nawet jak wiesz, jaki będzie twist.
Właśnie dlatego nie lubię Amerykanów. Robią problemy tam gdzie ich nie ma. Mam nadzieję że Derpy dostanie jeszcze kiedyś jakąś mówioną scenkę. Jest przecież jednym z najbardziej znanych kucyków fandomu.
Bez przesady..Derpy będzie nadal zwróćcie uwagę na fakt,że w poprzednich odcinkach wszystko jest normalne(a też widać jej zeza)po prostu Apple się skarżyła i jest jak jest a z tego co wiem to podobno wersja na DVD nie jest ocenzurowana...
W obecnych odcinkach będzie nadal występowała z zezem tylko już nie będzie chyba mówiła:)
http://kreoss.deviantart.com/journal/Derpy-287023334
Z Derpy będzie w porządku tam łatwo fandom nie pokonają i to raczej była decyzja Itunes a nie Hasbro
To że będzie występować to wiadome przecież, nie mogli by jej tak po prostu usunąć. Mówiąc "Mam nadzieję że Derpy dostanie jeszcze kiedyś jakąś mówioną scenkę" miałem na myśli scenki w których bierze aktywny udział np, rozmawia z kimś lub co konkretnego robi, a nie tylko krótkie easter egg'i :)
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam. Jedna z najbardziej kochanych postaci zmieniona ponieważ co ? Niby obraża "upośledzonych", jezu trzymacie mnie bo kończy mi się miłości i tolerancja, trzymajcie mnie w imię Celestii !!! Zniszczyli DERPY ;-( Podziękujmy tym co muszą być na każdym kroku poprawni politycznie. Szkoda słów koniec marudzenia z mojej strony.
Jeśli wywalą Derpy to trzeba będzie ich podać o dyskryminacje osób "upośledzonych" o ile taki zez Derpy można upośledzeniem nazwać :P
ja mam rozumiec ze Derpy ma nowy glos :( ?? i teraz mam kilka pytan kto za to odpowiada kto tym nadzoruje :( ja sie boje ze mlp straci przez to fanow a jak ktos dobrze napisal dErpy byla posrednikiem miedzy fanami a tworcami :(
A także wychodzi na to że młodsi polscy fani którzy oglądają tylko wersję z dubbingiem dostaną ocenzurowaną wersję Derpy kiedy sezon drugi zostanie zdubbingowany.
ale jakim cudem hasbro to zrobilo :( przeciez bylo wszystko dobrze kto zlozyl ta skarge ze derpy obraza ludzi uposledzonych itp i ta nowa derpy bedzie na zawsze czy tylko na dvd ja tak zrobili :(
Amerykanie są mistrzami przesadnej i niepotrzebnej poprawności politycznej. Mówimy tu o kraju w którym za "obraźliwe" uważa się mówienie w święta "Merry Christmas" ponieważ...ojej !!! Przecież nie każdy jest chrześcijaninem ! Ojej !! Obrażamy tym inne religie !! Szybko !! Zamieńmy to na "Happy Holidays" ! To najlepiej ukazuje sposób w jaki myślą amerykanie. Poprawność polityczna i włażenie w dupę bez wazelity to priorytet.
PRzeciez MY little pony friendship is magic to Diament tego kraju :( oni nie moga go zniszczyc :( on musi istniec to geniusz spoleczny i filiozoficzny pokazujacy rozne scenariusze zyciowe tam nie ma zadnego rasizmu zadnego smiania sie z ludzi niepelnosprawnch a to ze derpy miala oczy skosne to mialo sluzyc dobru humoru
Chodzi TYLKO o odcinek na I tunes apple. Friendship express(wydanie na DVD)nie zostało zmienione:)
Małe pocieszenie, bo w kolejnych odcinkach Derpy zostanie zmieniona i jeśli miała inną mówioną rolę to pewnie głos już został zmieniony.
Z Derpy będzie w porządku w końcu w oficjalnym wydaniu nic jej nie będzie...A co do głosu to jest ok,ale ten brak imienia...
no coz jak zmienili glos to trudno choc nie powiem lzy mi polecialy z biegiem czasu bedzie dobrze ale i tak Animacja jest cudo miod malina :) najwazniejsze ze jest MAne 6 i Celestia :) i mam nadzieje ze luna niedlugo tez :) moze kiedys hasbro zrozumie swoj blad ze krzywdzi swoj diament
ja nigdy nie zmienie zdania o mlp dla mnie to cudo filmowe ale wine tu ma hasbro :( i ci co odpowiadaja za to Stephen davis jako prezydent hasbro uhh niech go zmienia bo on robi za duzo bajzlu w tej korporacji ale moze te petycje gdzie jest ponad 9000 no to moze cos zmieni ALe niech oni nie niszcza tego geniuszu ;( jakim jest serial o kucykach czy hasbro nie zauwaza tak wielkiego fenomenu i to w tak krotkim czasie albo im kasa odbila albo ich ten serial nie obchodzi ;(
petycje-> IT'S OVER 9000!... zczai ktoś? ^^
Ej na razie jedyne co zrobili to alternatywną wersję dla iTunes, więc jak dla mnie ta reakcja jest odrobinę przesadzona http://mylittlefacewhen.com/f/2771/
zwłaszcza że wątpliwe żeby zignorowali głosy tylu fanów. Nawet jeśli będzie kilku idiotów którzy powiedzą że to 'nie na miejscu' to co zrobią? Na pierwszy rzut oka widać że ludzi którzy chcą powrotu Derpy jest nieporównywalnie więcej.
wiesz napewno widzac zaangazowanie fanow calego swiata brony to napewno beda w ten sposob dzialac i kucyk ktory jest tak gloryfikowany przez fanow powroci .. ja czytalem te petycje (troche mi sie to skojarzylo z ACTA podpisem przez tuska podobna afera jednak tu jest wieksza bo Derpy to posrednik miedzy nami a tworcami Derpy poprzez nowy glos straci fanow i jesli tego nie zauwaza ludzie odpowiadajacy to niewatpliwy diament zostanie zniszczony :( chyba ze masz tu racje moze chcieli zobaczyc jaka bedzie reakcja na nowy glos
Właściwie to myślę że to itunes zamówiło tą zmianę, bo po co Hasbro miałoby zmieniać coś tylko dlatego że kilku idiotom się nie podoba? Myśląc logicznie-> masz coś co kochają miliony a grupka powiedzmy nawet 100 fakdesystemów mówi że to jest be. Zmieniasz to?
I nie sądzę żeby MLP straciło przez to fanów, srsly ja traktuję Derpy jako miły dodatek fanonu
Właściwie to myślę że to itunes zamówiło tą zmianę, bo po co Hasbro miałoby zmieniać coś tylko dlatego że kilku idiotom się nie podoba? Myśląc logicznie-> masz coś co kochają miliony a grupka powiedzmy nawet 100 fakdesystemów mówi że to jest be. Zmieniasz to?
I nie sądzę żeby MLP straciło przez to fanów, srsly ja traktuję Derpy jako miły dodatek fanonu
moze Itunes chcialo taki glos dla grupy wiekowej 2-11 lat a prawdziwa Derpy jest dla nas :) ale skoro zmienili dzieki fanom imie Ditsy do na Derpy hooves no to bylo by bardzo nie madre to zmieniac oni maja tego swiadomosc choc po usa mozna sie wszystkiego spodziewac ale prawdziwi fani sa ze swoim geniuszem na dobre i na zle :) choc pierwsza reakcja moja na ta dyskusje to lzy jednak po uspokojeniu umyslu i twojej opini czuje ze to tylko chwilowy kryzys hasbro z fanami ale w zmian hasbro musi cos dla fanow specjalnego zrobic: : -)
coś specjalnego... na przykład odcinek z Celestią Luną i Trixie. Albo najlepiej cały sezon taki XD
albo itunes nie chciało żeby ktokolwiek się czepiał. przesadna ostrożność choć też nie rozumiem co by dało to że jakiś pacan by skrytykował. no tak zapominam ciąglę że usa to kraj w którym profesor ma wykształcenie porównywalne z naszym gimnazjalnym, złoty kraj, nie ma co <3
jak to w usa kazdy ma tam swoja polityke zagraniczna byle spijac smietanke.,, a mowia na siebie ze to narod demokracji .. demokracje to oni mieli za ronalda reagana ... wracajac do tematu to sie zgodze bylby to chyba najlepszy prezent gdyby postacie przez ciebie wymienione sie pojawily :) ale do tego trzeba wliczyc mane 6 :) i najlepiej jakby hasbro napisalo do nas tak jak twilight mowi Dear princess Celestia :) z przeprosinami .. JA osobiscie nic do tego nie mam ochlonelem po tym choc bol w sercu pozostaje ale mam cicha nadzieje Ze Derpy powroci kiedys :) ona dodawala takiego fajnego smaczku do tego arcydziela ktore mysle zawsze nim pozostanie :)
NOOoo nnie! Przychodzę z roboty nakręcony na kuce, patrzę... a tu nie dość, że nie ma nowego odcinka to jeszcze taki grobowy temat na forum... Sory, ale ja se muszę naładować pasek szczęścia! ;D
Smile! Smile. Smile?