Zastanawiam się czemu jeszcze nikt nie zauważył Trixie grającej na trąbce po w prawym dolnym rogu
http://www.youtube.com/watch?v=HQ32Ohof0mY 25:33 widać ją jak gra przez chwile :D wiwat trixie wiwat ! o i witam wszystkich jestem trixi :D
M6 chwilami tez ma swoje słabosci ale to kazdemu z nas sie zdarzają ze mamy chwile nie pewnosci i zawahania to jest wpisane w nature ludzka :) i kucykowa zreszta tez :)
Twilie przyznam sie ze wspomniala cos jak rozmawiala ze SPikiem mowiąc ze ( przepraszam ze tak z kontekstu pisze " ... pomysla ze tez jestem chwalipięta..." ale w tym akurat odcinku napewno wykazala sie bardziej pokorą i takim stoickim spokojem niz Trixie.. nie tylko z Zecora ale w Feelin pinkie keen tam rowneiz nie chciala uwierzyc ze Pinkie ma takie zdolnosci Twilight mowila ze " to nie ma sensu i logicznego wytlumaczenia " tylko ze Twilie jest postacią ktora rozumie sedno sprawy jednak troszke mysli czasem tendencyjnie :)
powiedziala by nie stracic widzow tylko ze to wyglada troszke na obrone na przymus
po 2 prowokowanie jest mi sie wydaje ze strony trixie bylo cyniczne natomiast zachowanie np Rd bylo sceptyczne w pewnym momencie
Trixie jest stronnicza bo jest nie sprawiedliwa chodzi mi o to ze np AJ w pojedynku z nia pokazywla swoj talent fizyczny trixie natomiast pokonala ją magia to samo bo np z RD
a jak Trixie sie wypowiedziala o wlosach Rarity no to bylo bardzo nie mile i zrobila jej na zielono
dobrze obie strony sie klocily ale Trixie zaczeła tą nagonke o popisywaniu sie AJ fajnie to okresila " chyba ze sie tym talentem na prawo i lewo popisuje "
Trixie jest postacia ktora sie wywysza a tak o sobie mowi i ": anything you can do, I can do better. Any takers? Anyone? Or is Trixie destined to be the greatest equine who has ever lived"
Właśnie ale dlaczego to Trixie musiała akurat trafić na moment słabości M6 i dlaczego to ma ich usprawiedliwiać?
Ok tylko popatrz, Twi może nie wystepuje otwarcie przeciw Trixie ale cały czas mówi 'nie chcę żeby pomyśleli że jestem jak ona' albo 'wiem jak bardzo jej wszyscy nienawidzicie' ona też była uprzedzona co do Trixie, mniej to okazywała ale jednak jej nie znosiła, też w sumie za nic.
Dlaczego przymus? Powiedziała coś w co nikt by nie uwierzył, a MUSIAŁA coś powiedzieć, bo straciłaby fanów. A RD ją zmusiła do tego. Każdy taki wystepujący się chwali ponad miarę bo to jest część show.
RD po prostu nie mogła znieść że ktoś poza nią może mieć fanów i być choć na chwilę idolem dla mieszkańców, to mnie najbardziej w niej wnerwiło wtedy. Zachowała się jak rozpieszczony dzieciak.
Ok tylko że Trixie cały czas mówiła że ma największy talent magiczny. AJ wyzwała ją na pojedynek i nie pokazała żadnej magii (co nie dziwi ale jest trochę żałosne wyzwać kogoś na pojedynek magiczny jak się nie włada żadną magią?) Trixie po swojemu zrobiła to samo co AJ i 'zatkała' ją ^^ Co do grzywy Rarity- mówiła że Trix jest nieprzyjemna, że się puszy, itp. No i już na scenie powiedziała że Trixie nie ma stylu i gustu.
Wcale nie, to AJ i RD zaczęły nagonkę. Na początku Trixie sobie czarowała, wszyscy się cieszyli i było ok. To co powiedziała AJ "chyba ze sie tym talentem na prawo i lewo popisuje " było całkowicie bez sensu. Chyba po coś się robi występ magiczny, prawda? A co miała wyjść na scenę i stać tam jak widły w gnoju przez pół godziny? AJ po prostu zżerała zazdrość.
To co przytoczyłeś Trixie powiedziała już po wybuczeniu przez lokalne beztalencia ^^
Nie chcial bym tu mowic ze Mane6 chcialo przelac swoją gorycz czy tez złosc na Trixie ale juz wiem od ktorego momentu zaczyna sie no de facto pojedynek miedzy mane6 vs Trixie od tego zdania Trixie :) " czeka was szok bo jeszcze nigdy w historii nikt nie widzial tak spektakularnego i oszalamiajacego pokazu sztuki czarodziejskiej " tutaj slowo historia uzyte przez trixie jest przesadzone to ona uwaza sie za lepsza od Ceremoni Letniego Słonca ktory robi Celestia jak juz kiedys wspomnialismy no od Celestii nikt nie ma wiekszej mocy :) jedynie chrysalis tak troszke podraznela celestia w royal wedding ale jej to nie rusyzlo az bardzo :) a wiec no Trixie tutaj troszke przesadzila ze swoja wypowiedzia
ale zastanawia mnie zdanie Rarity " szczegolnie jesli uwaza sie lepsza w czarach od nas nie powinna sie uwazac za lepszą "
ale Twilie w cytatach ktore przytoczylas nic nie chciala zrobic Trixie to Trixie nawet na koncu nawet nie pokazala skruchy i uciekła a Twilie dała jej wolna reke wydaje mi sie ze to Trixie wiedziala ze Twilie ma najwiekszy talent ale chciala jej dorownac przynajmniej mam takie odczucie
AJ az tak wielkiej winy z trixie nie ma RD jak wspomnialem nie potrzebnie wleciala na scene i zmierzyla wzrokiem Trixie to bylo naprawde nie potrzebne w sumie zobacz w mysterious mare do well tez mamy pokaz chwalipiestwa ale wlasnie w wykonaniu RD a kto pokonal RD w tym odcinku :) Man5 :)
Wg. mnie Trixie uznała, że nie ma czego szukać w Ponyville po tym jak usłyszała, jak nazywają ją inne kuce (mimo iż przyznała, że nie potrafi i nigdy nie potrafiła pokonać wielkiej niedźwiedzicy i że wymyśliła sobię tą historyjkę, aby wszyscy ją podziwiali.)
No dobra tylko że nie od tego się zaczęło. Bo tak naprawdę, każdy tak mówi. To jest część show. Zawsze. A te 3 zaczęły wymyślać przeciwko niej wszystko. I od tego się zaczęło. RD powiedziała 'ja tu jestem lepsza od was wszystkich' i na nią jakoś się nikt nie rzucił.
Rarity tam mówi 'to że ktoś jest dobry w magii nie oznacza ze jest lepszy od innych' co RD kwituje że ona jest lepsza od innych.
Ale jak byś się czuł jakby ktoś obok Ciebie powiedział 'wiem jak bardzo wszyscy go nienawidzimy' to jest pejoratywne, podobnie jak reszta. 'nie tolerowaliście jak ona się puszyła' to implikuje że się puszyła. No i mogła naprawdę zaoferować ten nocleg chociaż :|
No dokładnie. Tylko dlaczego RD wolno wszystko a Trixie została za to znienawidzona? Czy to nie jest nieuczciwe? Że nawet nie dali jej szansy?
uwazam jednak ze poniekad zostaly sprowokowane tym jak Trixie chwali sie swym talentem az w nadmiarze
akurat cytat ktory przytoczylas no to moge powiedziec ze po tym zdaniu zauwaz to jest okolo 3minuta 5 sekunda odcinka ze AJ ją sprostowala wzrokiem :) i RD poprostu nie wiedziala co powiedziec
'wiem jak bardzo wszyscy go nienawidzimy' jak dobrze pamietam wspominalas ze tak powiedziala Twilie ale Twilie tu nie miala zlych intencji... mi sie wydaje ze Twilight w myslach sama chciala obronic Trixie przed atakiem tej trojki.. ona zlych zamiarow wobec niej nie miala ... nie wiem moze tez ulegla temu ze reszta sie rzuca na trixie to Twilight chce umyc ręce... mi sie wydaje ze postawy Pilata tutaj u niej nie ma
Wiesz mysle ze nie warto oceniac RD po tym odcinku Boast busters jako typowa arogantke czy chamice bo jest wiele odcinkow gdzie ona naprawde pokazuje lojalnosc i szacunek oraz zrozumienie ale to tez no zgodze sie przeplata sie z tym ze nie zawsze z tego korzysta i ją ponosi
Ale musiała się chwalić bo była na scenie. To że zaczeły się kłócić między sobą ich nie tłumaczy ^^
Ale jak można bronić kogoś mówiąc przed wszystkimi że ktoś jest i powinien być znienawidzony? (bo taki jest sens tego, jak się to mówi to w jakimś celu).
No nie przesadzajmy, lojalność i szacunek okazuje 3 razy na dwa sezony, a arogantką i chamicą jest co 10 sekund jak się pojawi XD
nie wszyscy co sa na scenie muszą sie chwalic :) a wydaje mi sie ze Trixie zrobila to celowo ^^ by podniesc cisnienie tej trojce
akurat postawa pilata jest ten co nie chce miec z tym nic wspolnego choc z poczatku wydawalo sie ze sprawy potocza sie inaczej
3 razy na 2 sezony to troszke malo wydaje mi sie ze z 52 dotychczasowych powiedzmy sobie strzerze w okolo 13 odcinkach gora 18 RD pokazala ze dla niej licza sie przyjaciolki ale jak wspomnialem kiedys u niej jest taka sinusoida emocjonalna
Na początku na pewno nie, po to tylko żeby był show, o to chodziło. Później tak, prowokowała je bo chciały zrujnować jej przedstawienie.
ale ja nie kwestionuję tego czym jest postawa pilata tylko czy Twi rzeczywiście się tak zachowywała.
eeee gdzie ona to pokazała? ja mogę sobie przypomnieć max 3 odcinki. I w większości broniła Flaterszaj
Oj dajcie spokój nie wolno pokazywać :) nie kitsunne w więcej tych odcinków a jestem uparta i sprawdzę zaraz :D albo napiszę sprawozdanie jutro :P
Pozdrawiam
Jesli chodzi o Twi ona nie miala intenncji w kwesti zachowania sie jak piłat .. ona wydaje mi sie jak wspomnialem kiedys chciała aby Trixie zostałą doceniona przez publicznosc bo kazdy kto wystepuje na scenie powinen liczyc na wsparcie publiki :) tylko no Trixie mowiac zdanie ze wyzywa ją na pojedynek o to kto lepiej czaruje no to wtedy Twi mogla sobie pomyslec o niej zle a potem jak Twi pokonala Urse na oczach wszystkich to Trixie uciekla wiec jak wspomnialem kiedys Twi jej nie zatrzymywala i powiedziala ze " moze kiedys zrozumie swoj bład"
co do RD są to odcinki napewno prolog 2 odcinek ze odrzuca propozycje przylaczenia sie do Shadowbolts , ratuje z FS Twilie z upadku w przepasc , w Applebuck season daje sygnal ze w strone miasta biegnie "rozpędzone stado" odcinek Hurricane fluttershy to wiadomo scena kiedy jest w domu FS i ją obejmuje co wydaje mi sie jedna z najbardziej wzruszajacych scen tych dwoch postaci ... w mysterious mare do well to powiem szczerze tam ratowanie mieszkancow miasta przeplata sie z nadmiernym chwaleniem ale ta kwestia pomocy jest tam na przymus w royal wedding rowniez uratowala FS od changelingow o dziwo jest tam moment ze nawet ją pocałowala :) w call of the cutie pomaga applebloom w szybkim zdobyciu znaczka ( choc o dziwo nie da sie tego przyspieszyc) w Sonic Rainboom uratowala Rarity ktora spadala razem z Wonderbolts :)
Dlaczego miała pomyśleć źle? To przyjaciółki Twi zachowywały się jak w oborze :D Trixie uciekła bo nie mogła już wytrzymać tych oszczerstw no proszę kto by nie uciekł z płaczem na słowa 'nieprzyjemna' 'wiem jak jej nienawidzicie' 'paskudna' 'drąca ryja' no proszę Cię. Jaki błąd?
Ale no raczej dlatego że już musiała to ratuje. W Sonic Rainboom zachowywała się wrednie. Rarity jej pokazała, lekcja pokory <3
ogólnie jak się zachowuje... w tym nie ma umiaru. Trixie miała umiar, postaci z mojego ff mają umiar (muszę to zareklamować sorry XD) ale RD nie ma umiaru w tym co robi, uważa się za cudo na kiju, bez powodu.
Mogła pomyśleć o niej zle w sensie tego pojedynku do ktorego nie doszlo skoro twili mowila ze " co jest w tym zlego ze ktos ma talent" a potem jak trixie do niej dosc brzydko " ze chce sie z nia pojedynkowac kto jest lepszy " no to wyszlo tak a nie inaczej
nie uwazam by ta trojka zachowala sie jak w oborze one tylko pokazaly swoje niezadowolenie z tego ze ktos sie popisuje ... "wiem jak jej nienawidzicie" w ktorym dokladnie momencie jest to podane :) ??to zdanie ale zdan paskudna czy drąca ryja nie slyszalem ^^
bład taki ze nadmierne chwalenie sie do niczego dobrego nie prowadzi
OJ no RD juz taka jest z natury ale ona nie wyglada na taka jakby miala zle zamiary
Trixie miala umiar :P uwazam ze nie miala umiaru przynajmniej ja go nie zauwazylem
Jesli mozesz to czy Dałabys mi link do twego fan fica :) chetnie przeczytam u mnie postacie są zdystansowane :) w FF ktorym pisze :) choc Celestia ma wieksze przywileje od Luny tak na marginesie :)
Nie zachowywala sie wrednie no moze na poczatku ale czula ze spoczywa na niej stres w obrebie calego odcinka ale to ze uratowala Rarity to zasluguje na uznanie a zobacz te 3 pegazy smialy sie z RD ze ona nie potrafi wykonac sonic rainboom a im pokazala ze umie
w oryginale było 'trixie's just a loudmouth' 'all hat, no cattle' 'most unpleasant' to te trzy xD to na końcu było
ale zachowanie Trixie nie było takie złe. Złe było zachowanie M6. Poza tym nikt nawet Trixie schronienia na noc nie zaproponował.
Trixie miała umiar na początku ^^ RD nie miała nigdy LD
Mnie w RD jedno się podoba, przyznać muszę. Broni FS. Środowisko pegazów to ogólnie jest dresiarnia ale RD potrafi obronić FS w takich... mało przyjemnych sytuacjach. Wogóle chyba jest bardziej przyjaciółką FS niż reszty. Za to jej się należy plusik, mnie takiej brakowało w młodości -.-
Ogólnie wszystkie 4 powinny sie przeprosic :) za swoje czyny itp
To ze nikt nie zaproponowal Trixie schronienia to tutaj uwazam ze Snip i snails powinni w ramach rekompensaty naprawic jej dom
RD ma lojalnosc :) ale to sie ciagle przeplata z czasem takim wywyzszaniem sie :)
RD broni FS bo to przyjaciolki z dziecinstwa odcinek the cutie mark chronicles to opisuje :) ale przyjaciolka reszty tez jest :) i przy okazji dziekuje za link do FF :)
Wg mnie powinny jej choć zaproponować schronienie. A tak nawet płaszcza nie miała, koca durnego jej nie dali :|
RD nie jest lojalna, no ale czasami ma błyski XD
mam nadzieję że Ci się spodoba, daj znać jak skończysz <czekaczekaczekaaaaa> XD
"demokracja nie ma w sobie nic dobrego. To narzędzie kontroli jeszcze gorsze, powtarzam, od komunizmu." Pieknie napisane i przede wszystkim jest to jak najbardziej prawdziwe :)
ale zobacz komunizm jest nadal ale zamaskowany po trochu a komunizm to poniekad socjalizm a socjalizm ma powiazania z marksizmem ktory jest pseudonauką ale marksizm wykształcil sie z zachodu i tez do USA przeszedl na przestrzeni lat .. byl taki filozof i wyznawca trockizmu i marksizmu Daniel Bensaïd czy Ernest mandel typowi marksisci
MArkiszm nie stosuje dialektyki jako swoistej alternatywy on narzuca pewne koncepcjie i czynniki ktore czlowiekowi mącą w glowie on zatacza koło od momentu kiedy marks po raz 1 zastosowal to pojecie z tym trzeba walczyc a demokracja np w polsce teraz jest poprostu zalosna teraz my zyjemy w tzw ja to mowie " USTROJU Platformy obywatelskiej " a tam polowa powinna byc pod trybunalem stanu z Tuskiem na czele ... zaznacze ze nie jestem za PISEM bo oni tez swoje grzechy mają to samo lewica ktora jest za aborcja
Dobrze widzieć że są jeszcze ludzie którzy widzą co się dzieje. Niestety większość tego nie dostrzega a demokracja potrzebuje tylko tej większości. Dlatego ogłupiają naród jak tylko się da. Reforma edukacji, durne programy w TV, brak wiadomości w 'wiadomościach' a faktów w 'faktach' itepe. Moim największym sukcesem na drodze do zdrowia psychicznego było całkowite zaprzestanie oglądania czegokolwiek w telewizji. No, czasem film albo dwa ale żadnych pseudowiadomości nie słucham. Co do bycia za jakąś partią- uważam, że one wszystkie są takie same. Nie ma nikogo kto potrafiłby poprowadzić naród a już na pewno nikogo kto chciałby to zrobić.
Poza tym sama koncepcja narodu jest przestarzała i bezsensowna. Po co dzielić ludzkość na 200 jednostek które mają się wzajemnie zwalczać? Bo tak było od wieków? Jeśli nikt mi tego nie wytłumaczy, nie odnajdziecie we mnie patriotyzmu.
tak z ta reforma edukacji programami w TV i brakiem newsow to calkowita prawda ale to samo jest z reforma wieku emerytalnego czy z reforma lekow
tylko zobacz jak niektore Telewizje publiczne sie jakby upolityczniają TVN czy TVP u nich to widac ze oni są za PO i nie ktorzy po czesci z Pisem
Monika olejnik ktora robila w oby dwoch stacjach stwierdzila nie dawno ze Tusk ma slabe rządy no to zobacz jak ona musiala plytko myslec nie widzac tego co ten czlowiek "tworzyl" od 2007 odkad zostal premierem
Wspomnialas bardzo ciekawa kwestie jak i wiekszosc w twej wypowiedzi " Nie ma nikogo kto potrafiłby poprowadzić naród a już na pewno nikogo kto chciałby to zrobić. " sprobuje na to odpowiedziec otoz jak zauwazylismy nasz kraj w tej chwili nie ma elit ani spolecznych ani politycznych nikt nas nie prowadzi w strone ideii zeby kazdemu zylo sie komfortowo racjonalnie i bezpiecznie my zyjemy na wlasną egzystencje
w latach 20 XX zobacz byl J. Pilsudski on prowadzil twarda polityke i rzadzil twarda reką to dalo efekt ze pokonalismy bolszewików 15 sierpnia 1920 pokazalismy im gdzie ich miejsce i taki czlowiek jest teraz potrzebny polsce Nie wiem czy sie ze mna zgadzasz :)
co do elit naukowych tez mielismy genialnych ludzi np Cichociemni albo polacy ktorzy stworzyli Enigme a co zrobil socjalizm i komunizm chcial ich unicestwic albo np wyszynski komunisci sie go bali bo wiedzieli do czego jest zdolny a teraz rzad PO z tuskiem ktory ma magistra historii nawet nie kieruje sie tamta genialna elitą i to jest tragizm TUSKA
komunizm. To ludzie uczynili go złym systemem. Sam w sobie nie ma aż tyle złego oprócz tego że jest niewykonalny. Do tego potrzebaby idealnego społeczeństwa a takiego nie da się wyhodować w rasie ludzkiej.
demokracja zezwala rządzić takim właśnie tuskom, to nie jest tylko ogłupianie społeczeństwa ale także odbieranie im władzy. Bo teraz nie rządzi nikt. Władza jest dla samej władzy.
Plus nie wiem czy to było wymienione ale sama koncepcja państwa jest per se nietrafiona.
komunizm juz za czasow platona byl znany tyle ze on nazywal to totalitaryzmem ze powinni rzadzic tylko filofozowie i wojskowi ale no wiadomo on transforomowal ustrojowo i kulminacje tego mielismy za Lenina stalina i Putin chyba tez sie tym kieruje w koncu to czekista i KGB a KGB to nastepstwo NKWD . to prawda nie da się stworzyc utopijnego panstwa choc za takie sie np uznaje USA to maja wiele grzechu jako narod ale nie bedzie takiego panstwa bo czlowiek z reguly jest indywidualista i robi wszystko pod swoje i wychodzi potem wychodzi egocentryzm z tego
z ta demokracja tez prawda Tusk nie panuje nad tym a opozycja specjalnie na niego naciska ciezko stwierdzic jaki ustroj dla polski bylby dobry Wymaga to ogromnej dokładności, przemyślenia każdej, nawet najmniej istotnej rzeczy. Jak dotąd nikt nie doszedł do ideału w państwie, lecz jest to wina tylko i wyłącznie samych ludzi. Bo jacy ludzie, takie państwo, a sami wiemy, jakie jest dzisiejsze społeczeństwo.
idealny ustrój powinien też cechować się posiadaniem prawa wyborczego przez każdego obywatela powyżej osiemnastego roku życia. Ktoś jednak musi sprawować władzę, w przeciwnym wypadku panowałaby istna anarchia
USA za utopijne? Ja się pifpafnę, na całym świecie ludzie się z nich śmieją, USA było ale tylko w Polsce i do niedawna uznawane za takie 'cacy' ale i to się zmieniło. Wiesz, po transformacji ustrojowej ludzie patrzyli na zachód. USA zacznijmy od tego to najeźdźcy a wszelkie ich starania odnośnie wywalania imigrantów popieram tylko dlatego że bez imigrantów w tym kraju zostaliby tylko prawowici właściciele tych ziem, 'indianie' nazwa niesłuszna ale się przyjęła.
Każdy jest indywidualistą? Nie sądzę. 90% społeczeństwa to barany które posłusznie idą za stadem. Chyba że chodzi o egoistę, z tym nie sposób się nie zgodzić.
Ustrój idealny- po co państwo? Gdyby ludzie byli z natury dobrzy, potrafiliby urządzić się bez bata nad głowami. Anarchia nie jest zła, ludzie w anarchii mogliby być źli, ale czy teraz są dobrzy?
'idealny ustrój powinien też cechować się posiadaniem prawa wyborczego przez każdego obywatela powyżej osiemnastego roku' wybacz ale z tym nie mogę się zgodzić. Ludźmi łatwo manipulować, a większość ludzi jest przy tym tępa jak młot ciesielski. Władza powinna należeć do nielicznych, którzy będą wiedzieli jak rządzić i którzy nie będą wykorzystywali swojej pozycji dla siebie ale dla ogółu... ok wiem, tacy nie istnieją.
wlasnie mi o to chodzilo ze USA jest panstwem no powiedzmy sobie zdemoralizowanym Obama tak naprawde swiruje za przeproszeniem pawiana dostaje nagrode NObla za słowa no to cos jest nie tak
tam jedyne co jest chyba w pelni normalne to konstytuycja ktora od 1789 miala chyba najmniej poprawek ze wszystkich na swiecie
jesli juz mowimy o rdzennych ludnosciach jak wspomnialas Indianie ale ja dodam ze w Ameryce pln jeszcze byli majowie swietnie jest to pokazane w Apocalypto mela gibsona ale on tutaj pokazal prawde historyczna bo tak niestety bylo ze scinano glowy itp
tak chodzilo mi o indywidualiste egoiste bo czlowiek z reguly dąrzy do tego by sobie najlepiej ustatkowac zycie nie patząc na druga osobe
Ustroj idealny jesli mowimy ze po co jest panstwo no to widocznie wchodzimy w pojęcie Protonarodu czyli narodu bez panstwa ktory chce wlasnej suwerennej polityki przykladami takich protonarodow sa baskowie kurdowie czy palestynczycy
Anarchia moze i zła nie jest ale przy tej formie struktury powinno zachowac sie pewien dystans wartosci i moralnosci by nie doszlo do kompletnego chaosu
konstytucja to jedna wielka deklaracja niczego. Obama- ktoś chciał żeby dostał nobla, i to ktoś ważniejszy od 'przywódców' tego świata ^^
No jasne tylko że wiesz, jak już wymordowaliśmy rdzenną ludność i założyliśmy tam kolonię która wymknęła się spod kontroli to hipokryzją jest nieprzyjmowanie tam nikogo z zewnątrz czy, co mnie wogóle bawi do rozpuku- być dumnym ze swojego narodu. Ja wogóle uważam że patriotyzm jest dla mniej zdolnych umysłowo ludzi ale żeby chwalić się że jest się zlepkiem najeźdźców europejskich i z tego robić wielkie honory... te filmy pełne pompy patriotycznej... lol.
Człowiek nie patrzy na drugą osobę, ani co gorsza na ogół. Bo wychodzi z założenia że każdy inny też tak robi. See what they did here? ^^
Tak ale to nie są przykłady które pokazują że tam to się udało XD Właśnie o to chodzi, ludzie nie zasługują na dobrą władzę, nie zasługują na dobro.
Ale dlaczego przeciwstawiać anarchię a wartości i moralnosć? Przecież one mogą istnieć bez państwa, w systemie anarchicznym. Przykład autorytety- to nic innego jak manipulacja umysłów. Bez tego świat nie będzie gorszy. Gdyby ludzie potrafili dostrzec co jest dobre a co złe. TEGO trzeba ich nauczyć.
Wydaje mi się jednak ze bez pewnych aktow normatywnych w tym tego nadrzednego jakim jest konstytucja jest potrzebna spoleczenstwu bo jak mozna sobie wyobrazic panstwo bez prawa w mysl lacinskiej sentencji Salus rei publicae suprema lex Dobro panstwa najwyzszym prawem czy Dura lex sed lex twarde prawo ale prawo i ta 2 sentencja ktora przytoczylem powinna ingerowac wlasnie z konstytucja powinna byc skondensowana i precyzyjnie scalona i miala przede wszystkim jasne reguly i zasady dla obywateli i tego sie powinnismy trzymac i przestrzegac
Europa i Azja to kontynenty ktore beszczelnie łupily kolonialnie np Afryke czy to byl wiek XVII czy nawet XX za czasow Hitlera i mussolniego bo tez tam grabili a o tym sie malo mowi ... jesli chodzi o patriotyzm uważam ze powinen byc on do pewnych granic . do czego zmierzam a do tego ze patriotyzm to tez historia w tym pozytywnym znaczeniu trzeba pamietac o przeszlosci zreszta jest takie fajne powiedzenie " PRZeszlosc buduje przyszosc " jest jeszcze 2 gorsza strona patriotyzmu a mianowicie nacjonalizm skrajny no to juz typowa degeneracja ludzi
wydaje mi sie ze ludzie powinni tak jak np wielcy Swieci swiety Aleksy Augystyn Tomasz i wielu innych porzucic wszelkie dobra materialne i zyc w Ascezie ASceza jest piekna strukturą tylko w tych czasach nie da sie tego tak ukwestionwoac ludzkosci :( bo ludzie nie rozumieja nic
"Gdyby ludzie potrafili dostrzec co jest dobre a co złe. TEGO trzeba ich nauczyć." bardzo trafne stwierdzenie tylko ze tutaj uzyje takiego sformulowania ze czlowiek to istota nie pojęta ^^ :) i go juz nie obchodzą wartosci poprostu czlowiek nie potrafi juz egzystowac
konstytucja to fałsz zapewnienia ludziom podstawowych praw. Jest tak sformułowana że można to ominąć na 100 sposobów. Prawo powinno być sprawiedliwe ale ludzie sprawiedliwi nie są.
Ale po co patriotyzm, po co wogóle państwa?
Akurat ci dwaj co przytoczyłeś nagrabili sobie sporo złego, suma teologiczna Tomka to 'dzieło' pisane pod propagandę kościoła.
Jaskiniowcy jakoś tam żyli spokojnie nie potrzebowali żadnych sądów ,UE pieniędzy ,samochodów, konstytucji polityków to wszystko zostało stworzone aby zniewolić ludzką jednostkę może i pierwotni ludzie nie byli bystrzakami ale byli wolni i nie zależni
Co do propagandy kościoła... teraz prawie wszystko jest manipulowane przez kościół TV , radio ,prasa..na szczęście nie trzeba tego słuchać co oni mówią lepiej obejrzeć filmy czy seriale na poziomie....ja bym tam nie wierzyła w tych świętych....skąd wiadomo że to co napisali o nich jest prawdą ?kościół kreuje właśnie takich herosów świętych wspaniałych wynosząc ich na ołtarze mam tu na myśli średniowiecznych świętych współcześni to inna sprawa...
wydaje mi sie ze konstytucja przynajmniej polska ktora jest co jakis czas poprawiana jest jakby pod tych ktorzy są w koalicji i narzucaja swoje prawa spoleczenstwu no to dochodzi do pewnego manipulowania czlowiekiem
Panstwo z jednej strony musi byc bo jesli dojdzie do tego ze panstwo nie bedzie istnialo no to straci swoją autonomie suwerennosc
ktos pewien powiedzial kiedys ze " panstwa nie są złe są tylko zle rządzone" no tak bo skoro instytucje panstwowe robią rozgardiasz w kraju to potem mowi sie ze wszystko jest bez sensu
jesli chodzi o kosciol on sam narzuca nam co jest grzechem a co nie a ilu bylo papiezy ktorzy byli antypapiezami taki Aleksander VI czy Innocenty III oni dopusciili sie tylu grzechow ze tego na palcach nie idzie policzyc a to jak doszlo do krucjat a to jak doszlo do inkwizycji no to Kosciol sam sie osmieszał chyba nawet tez w XXI wieku jakis papiez chyba Pius XI np potępil Ekumenizm a przeciez ekumenizm dąrzy do integracji religii w Jednosc a Pius XII prawdopodobnie popieral antysemityzm ale tu jest tak wiarygodne 70% do 30 %
Tacy ludzie istnieją tylko zostali by szybko zlikwidowani przez konkurencje....w szybki i łatwy sposób a to podrzucić narkotyki a to zmusić siłą do wzięcia łapówki i człowiek jest zniszczony ,to całe CBA to banda bandziorów działająca pod przykrywką specjalnej służby państwowej walcząca z korupcją tak tak takie to państwo jest :) nikt o tym nie mówi a wszyscy wiedzą
Pewnego? Manipulowanie ludzikami mają opanowane do perfekcji xD
Państwo nie musi istnieć. Straci suwerenność. I co z tego? Straci autonomię? Wobec czego? Jak nie będzie państw to nikt nie będzie autonomii zagrażał.
kościół to banda oszołomów. Nie mówię o wierze katolickiej bo to są dwie różne rzeczy xD