PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=680719}
7,3 16 tys. ocen
7,3 10 1 15569
7,0 2 krytyków
Nastoletnia Maria Stuart
powrót do forum serialu Nastoletnia Maria Stuart

Tak już się zbieram od jakiegoś czasu żeby zobaczyć ten serial, ale myślałem ,że to bardziej serial historyczny a tu widzę ,że przy gatunku pisze fantasy. Stąd pytanie czy dużo tej fantastyki w tym serialu i tak możliwie bez spoilerów jakieś przykłady?

rafus20l

ja osobiście nie powiedziałabym, że serial jest z gatunku fantasy. owszem, pojawiają się jakieś nadprzyrodzone rzeczy, czy to 'duch' w zamku, czy przepowiadanie przyszłości, ale nic poza tym. ale serialem historycznym też Reign do końca nazwać nie można. trochę odbiega od prawdziwej historii, aczkolwiek jest godny polecenia:)

ocenił(a) serial na 5
rafus20l

jeżeli liczysz na serial historyczny to daj sobie spokój. Fabuła jest luźno związana z wydarzeniami historycznymi, okraszona dodatkami (stąd może gatunek fantasy) stroje są śmieszne. Jest to raczej serial dla nastolatek. Taki wykwit po Zmierzchu jak dla mnie: zakochana dziewczyna, dwóch zakochanych w niej, wielka ofiara etc plus coś czego nie lubię we wszystkich produkcjach dla dzieci lub dla młodzieży: młodzi bohaterowie, którzy przeciwstawiają sie złu tego świata (z reguły pod postacią dorosłych i obytych ludzi) i zwyciężają. Taka bajeczka. Wciągająca, oglądałam następne odcinki z ciekawości, co jeszcze tam wcisną: krwiożerczy poganie, wariatka w zamku, oskarżenia, różni synowie z nieprawego łoża etc.