Jakiej tam klęski? Niezłą wodę z mózgu robi TVN i GW. Poczytaj trochę to ochłoniesz. Polaków przed wojną było 35 mln a po wojnie zostało 25 mln. Straty 30%. Niemców zginęło 10% (w tym wymordowane osoby polskiego pochodzenia i inne wymordowane mniejszości). Polska jest o 20% mniejsza niż II RP. To kto jest tutaj ofiarą?
Goebbels może być dumny z młodego pokolenia nazistów niemieckich bo Niemcy traktowani są jako ofiary nazizmu a Polacy jako wspólnicy nazistów. Sam nie wiem jak nazwać naszych oficjeli? Zdrajcy?
Może nie doczytałes podręcznika, ale nazizm zakończył sie klęską i bezwarunkową kapitulacją Niemiec.. Czy wobec tego nie doprowadził Niemiec do katastrofy? To, ze Polska była ofiara Niemiec (czy ktos twierdzi, ze było inaczej?) nie zmienia faktu, że
III Rzesza i nazizm ległay w gruzach.
Dobra rada: nie wiesz, nie pisz. Bo nie wszystko - jak widać - co ci sie w glowie ulepi jest warte, żeby pokazać to światu.
"Może nie doczytałes podręcznika, ale nazizm zakończył sie klęską i bezwarunkową kapitulacją Niemiec.."
- Bo nie mieli wyboru. Pomimo jednak że Polska miała ogromny wkład w pokonanie wypierdków Hitlera to zostaliśmy ukarani bardziej niż Niemcy.
"Czy wobec tego nie doprowadził Niemiec do katastrofy?"
- To że rozkradli lub zniszczyli nasz majątek nazywasz katastrofą?
"To, ze Polska była ofiara Niemiec (czy ktos twierdzi, ze było inaczej?) ..."
- A choćby omawiany film.
"... nie zmienia faktu, że III Rzesza i nazizm ległay w gruzach."
- A to Niemcy nie chcieli tego?
"Dobra rada: nie wiesz, nie pisz. Bo nie wszystko - jak widać - co ci sie w glowie ulepi jest warte, żeby pokazać to światu."
- Sam sobie widzę udzielasz dobrych rad tylko nie potrafisz z nich korzystać.
Przykro mi, ale czytania (i oglądania) ze zrozumieniem nie jestem w stanie cię nauczyć. Tę pracę musisz wykonać sam.
Tak zawsze kończy się dyskusja kiedy nie ma się argumentów? A jak jesteś folksdojczem to właściwie skąd miałbyś mieć argumenty.
Argumentów masz do woli w każdej książce historycznej dotyczacej historii III Rzeszy. Naprawdę trzeba byc potężnym ignorantem, żeby twierdzić, że Niemcy nie poniosły totalnej klęski w 1945 r. Żródłem tej klęski były rządy Hitlera i jego polityka. Żadna filozofia, po prostu elementarna wiedza historyczna, aż dziw , ze nawet tego nie wiesz. Ale chyba nie można zbyt wiele oczekiwac od osoby, która w innej dyskusji przekonywała mnie, że niemieccy Arabowie niszczą współczesne Niemcy... :)
Faktycznie argumentów jest bez liku. Niemcy wymordowali 3 mln Polaków i dążyli aby wymordować wszystkich by zrealizować obiecaną przez Hitlera przestrzeń życiową. Często ciemny i zacofany niemiecki sąsiad mordował całą rodzinę polskiego sąsiada by zagarnąć jego majątek. Dla Polaków to faktycznie była klęska. A dla Niemców jakaż to niby była klęska? Nikt przecież nie chciał ich wymordować. Po zakończeniu wojny gestapowiec dalej pracował jako policjant, rolnik dalej orał, lekarz leczył, ....
Gdzie te Twoje argumenty folksdojczu?
Folksdojczu, odpowiadasz - ej, folksdojcze, dlaczego ciągle to robicie? - poza tematem, obok zagadnienia. Ja napisałem rzecz oczywistą: władza nazistów zakończyła się spektakularną, absolutną katastrofą w roku 1945. Znajdź mi historyka, który tego nie potwierdzi.
A co było po 1945? Nic, co by mogło zaprzeczyć stwierdzeniu, ze Niemcy nazistowskie w 1945 r. legły w gruzach. Toteż twoje dywagacje - jak to zwykle u folksdojczów - są bezsensowne.
O niemieckich Arabach zapomniałeś dopisać.
!
skarbekzgor 17 lip 2013 10:03 O jakich niemcach mówisz? Etniczni niemcy wymierają. Jeszcze trochę i arabowie będą w niemieckim parlamencie mieli głos decydujący. Ci sami arabowie których mordujecie w palestynie.
Fajne bo śmieszne. Taki humor w krótkich spodenkach.
Powiedz, o czym jeszcze nie masz zielonego pojęcia? ;)
Masz rację. Arabowie walczą podobnie jak my o niepodległość, a nasz prożydowski rząd niepomny lat zaborów wysyła przeciwko nim polskie wojsko.
Tak, istotnie mam rację, a ty zielonego pojecia nawet nie masz. Masz kolejne 6 dni na wymyślenie odpowiedzi. Będzie cos równie madrego jak to o niemieckich Arabach?
Powtarzam. To nie była żadna katastrofa. Niemcy mieli dużo szczęścia że ich nie wykastrowano bo i o tym głośno się wówczas mówiło. To pewnie byłaby jakaś tam katastrofa. Ale jeżeli mówisz że katastrofą było dać Niemcom jeszcze jedną szansę ...? Nikt ich nie mordował pomimo że oni wymordowali miliony i chcieli wymordować przynajmniej kilka narodów. Nie znasz tych faktów czy celowo je pomijasz? Stad nie dziw się że filmwebowym folksdojczem zostałeś.
Powtarzaj sobie folksdojczu, ale od powtarzania mądrzej się wcale nie zrobi.
Wskaż historyka i publikację, w której można przeczytać, że rok 1945 nie był klęską Niemiec i katastrofą systemu nazistowskiego, który miał ambicje panować w Europie i na świecie. "Bezwarunkową kapitulację" i okupację całego kraju trudno nazwać inaczej niż klęską. Jeśli ma się odrobinę oleju w głowie, ale o to folksdojczów twego sortu nie podejrzewam.
Widzę że folksdojcze wzorem Niemców usiłują choć odrobinę swojej winy przelać na swoje ofiary.
"Wskaż historyka i publikację, w której można przeczytać, że rok 1945 nie był klęską Niemiec i katastrofą systemu nazistowskiego, który miał ambicje panować w Europie i na świecie."
- Zdaję sobie sprawę że wielu współczesnych Niemców jest nazistami i żałują klęski swego upiornego wodza (widzę że i Ty masz sny o zdechłej potędze). Ale historycy piszą jednym głosem (przynajmniej oficjalnie) że wyzwoliliśmy Niemcy od nazizmu.
"Bezwarunkową kapitulację i okupację całego kraju trudno nazwać inaczej niż klęską. Jeśli ma się odrobinę oleju w głowie, ale o to folksdojczów twego sortu nie podejrzewam."
- Czym skorupka za młodu ... Widzę że nazizm ciągle Ci w głowie. Wyzwalaliśmy Was już raz od nazizmu to możemy pomóc raz jeszcze. To nie była żadna okupacja tylko pomoc w powrocie na drogę praworządności.
No faktycznie: czytasz i czytasz, ale zrozumierć za grosz nie potrafisz.
Przecież klęske poniosła nazistowska III Rzesza. To te Niemcy toczyły wojne, to te Niemcy pod wodzą nazistów ponisly druzgocacą klęskę.
A o "wyzwoleniu od nazizmu" pisze sie, fakt: ale przecież nie o Niemcach, tylko o Polakach, Czechach, Holendrach, i innych okupowanych narodach. Czasem - co jest moim zdaniem juz nadużyciem, też o Austriakach.
Tak to jest - czyli zabawnie i wręcz groteskowo - jak własne przemyslenia wydaja ci sie prawdą obiektywną.
Natomiast wymyślanie mojej sympatii do nazizmu jest idiotyzmem, bo nie znajdziesz ani jednej mojej wypowiedzi, ktora mogłaby uzasadnic podobne bzdury. Ale przeciez muszę uzać takie chwyty za normalne - w twoim przypadku. Skoro jesteś folksdojczem, inaczej nie umiesz., prawda, Horst?
Polacy, Czesi, Holendrzy, i inne narody nie musiały się wyzwalać z nazizmu. Musieliśmy jedynie Niemców wyzwolić. Nie wiedziałeś?
Polacy stracili stosunkowo najwięcej obywateli porównując z innymi. Nawet, jak ich określasz przegrane Niemcy, nie straciły tyle. W wyniku celowej zagłady narodu polskiego w Polsce zginęło:
39 % lekarzy
33 % nauczycieli szkół niższych szczebli
30 % naukowców i wykładowców wyższych uczelni (700 profesorów)
28 % księży
26 % prawników
Znasz jeszcze jakieś państwo tak doświadczone przez 2 WŚ?
Straciliśmy 20% naszego terytorium a Niemcy 23%. To kto został największym przegranym tej wojny? Niemcy które wywołały wojnę czy Polska która była ofiarą niemieckich wynaturzonych snów o przestrzeni życiowej?
Mam nadzieję że nie wszyscy Niemcy utożsamiają się dzisiaj z nazizmem i wdzięczni są nam za wyzwolenie od tej niezdrowej ideologii.
Nie zmyślaj. Nie ja pierwszy nazwałem Cię folksdojczem. Ja tylko podjąłem to określenie bo widzę że bronisz ich a Polaków obrzucasz błotem gdzie tylko możesz. Choćby tutaj.
Jeśli tobie wydaje się, że alianci prowadzili wojnę z III Rzeszą, żeby wyzwolić Niemców z nazizmu... muszę przerwać, bo dostałem ataku śmiechu ;)
Dalej uparcie nie rozumiesz. Nigdzie nie rozważam ani nie podważam ogromnych strat Polski podczas IIWŚ. Nota bene, warto wspomnieć (muszę ja, bo ty przemilczasz - może nie pasuje do koncepcyjki?) dla jasności, że spory procent strat ludzkich tyczy polskich Żydów, którzy zginęli nie dlatego, ze byli Polakami, ale dlatego, że Hitler chciał wymordować Żydów w Europie.
To jednak nie ma żadnego przełożenia na to, co napisałem: że nazizm doprowadził Niemcy do klęski i katastrofy. Bo to po prostu fakt i nie będzie się z nim spierał nikt, kto ma choć kilka kropel oleju w głowie.
Teza o utożsamiania się współczesnych Niemców z nazizmem jest tak absurdalna, że trudno wręcz ją skomentować. Piramidalna bzdura. Wystarczy trochę znać niemiecką kulturę, społeczeństwo i politykę, żeby wiedzieć iluprocentowe poparcie maja poglądy neonazistowskie. Ty nie znasz kompletnie, ale zupełnie nie przeszkadza ci to pleść duby smalone. I żadnych Polaków błotem nie obrzucam. Reaguję tylko na pretensjonalne, napuszone idiotyzmy głoszone z pewnością mędrców przez smarkaczy.
"Jeśli tobie wydaje się, że alianci prowadzili wojnę z III Rzeszą, żeby wyzwolić Niemców z nazizmu... muszę przerwać, bo dostałem ataku śmiechu ;)"
To co piszesz jest tylko potwierdzeniem tego co myślę. Faktycznie walczono z Niemcami. Ważne jest dlaczego? Dlatego że niemal wszyscy Niemcy popierali politykę nazistów. Nawet tzw. zamachy na Adolfa nie były skierowane przeciwko nazistom lecz powodowane były chęcią uzyskania pokoju na dobrych warunkach.
"Dalej uparcie nie rozumiesz. Nigdzie nie rozważam ani nie podważam ogromnych strat Polski podczas IIWŚ."
A wiesz ile Polska straciła w wyniku II WŚ i sowieckiej okupacji która była jej następstwem? Jesli wiesz to powiedz.
"Nota bene, warto wspomnieć (muszę ja, bo ty przemilczasz - może nie pasuje do koncepcyjki?) dla jasności, że spory procent strat ludzkich tyczy polskich Żydów, którzy zginęli nie dlatego, ze byli Polakami, ale dlatego, że Hitler chciał wymordować Żydów w Europie."
- Zdaję sobie z tego sprawę. Ale Ty także nie wspominasz że obóz zagłady w Oświęcimiu pierwotnie przygotowany został by wymordować Polaków. Byliśmy następni w kolejności do zagłady.
"To jednak nie ma żadnego przełożenia na to, co napisałem: że nazizm doprowadził Niemcy do klęski i katastrofy. Bo to po prostu fakt i nie będzie się z nim spierał nikt, kto ma choć kilka kropel oleju w głowie."
- Kolejny raz chcę Ci zwrócić uwagę że to właśnie Polacy m.in uratowali Niemcy przed ich nazizmem.
"Teza o utożsamiania się współczesnych Niemców z nazizmem jest tak absurdalna, że trudno wręcz ją skomentować. Piramidalna bzdura."
- A o czym niby mówi ten film? Naziści byli dobrzy. To Polacy byli źli. Ciągle te same nazistowskie poglądy.
"Wystarczy trochę znać niemiecką kulturę, społeczeństwo i politykę, żeby wiedzieć iluprocentowe poparcie maja poglądy neonazistowskie. Ty nie znasz kompletnie, ale zupełnie nie przeszkadza ci to pleść duby smalone."
Czy mówiąc o kulturze niemieckiej masz m.in na myśli Marksa i jego twierdzenie że:"Przez żydostwo rozumiemy więc pewien powszechny współczesny element antyspołeczny, który osiągnął swą obecną skrajną postać przez rozwój historyczny, do którego Żydzi, w tym sensie ujemnym, gorliwie się przyczynili; w tej obecnej zaś skrajnej postaci element ten musi nieuchronnie ulec likwidacji…"? Przypominam że Polacy niczego podobnego nigdy nie twierdzili.
"I żadnych Polaków błotem nie obrzucam. Reaguję tylko na pretensjonalne, napuszone idiotyzmy głoszone z pewnością mędrców przez smarkaczy."
- A co tutaj niby robisz? Cały czas starasz się wybielać Niemców i obrzucasz błotem Polaków.
Pokaż mi te miejsca, gdzie "cały czas wybielam Niemców i obrzucam blotem Polaków". ;) Wystarczy kilkanaście, nie musisz znajdować wszystkiego, ok?
W tym wątku np. twierdzisz że Niemcy ponieśli klęskę w 1945. A oni po prostu zostali wyzwoleni od nazizmu. Nikt nie chciał odwzajemnić np. ich polityki wymordowania narodu polskiego. Wojna się skończyła Niemcy poszli do pracy jakby się nic nie wydarzyło. A my musieliśmy sobie jakoś radzić jako największa ofiara tej wojny mordowani przy tym przez żydowskich UB-ków.
Stwierdzenie oczywistwego faktu historycznego, że Niemcy poniosły klęskę w 1945 r. jest "wybielaniem Niemców i obrzucaniem błotem Polakow"?
Trudno jest mi polemizować z podobnymi nonsensami. Zdajesz sobie sprawę, że teoja "argumentacja" jest z Marsa?
Czegoś nie zrozumiałeś? Masz jakieś problemy w zrozumieniu że wyzwoliliśmy Niemców od nazizmu? Jednym słowem uratowaliśmy ich.
Jacy "my", fantasto? My - Amerykanie, czy my - Rosjanie? ;) Bo to oni zadecydowali o klęsce (no, zobacz - klęska, nie może być) Niemiec w IIWŚ.
Niezależnie od tego - wątek bez sensu. Kolejny raz. Bo oczywiste stwierdzenie klęski Niemiec w IIWŚ w żaden sposób nie może być uznany za wybielanie Niemców (?) i oczernianie Polaków (??).
Przyznajesz zatem że wyzwoliliśmy Niemców od nazizmu czyli że ich uratowaliśmy. Czy jeszcze masz jeszcze jakiś problem?
Co to - jeszcze jedno konto-duch?
My? Amerykanie i Rosjanie wygrali IIWŚ. Poczytaj jakąś książkę z dziedziny, jeśli mi nie wierzysz.
A może chodzi ci o "my-ludzie"? ;)
Jeszcze raz: co jest wybielaniem Niemców i oczernianiem Polaków w tym prostym stwierdzeniu faktu?
Chyba nie uważasz że w Niemczech nadal króluje nazizm? Domyślam się że ma wielu zwolenników ale nie mówi się o tym (przynajmniej) oficjalnie. To co? Jest tam nazizm czy nie? Z tym także masz jakiś problem?
Nie, nie uważam. nigdzie nie ma wypowiedzi, która moglaby to sugerować. Natomiast jest faktem, że to niemcy przegraly IIWŚ. Za trudne?
Teraz odpowiedz na mojwe pytania. Nie udawaj, ze ich nie ma.
OK. Czyli uważasz podobnie jak ja że nazizm został (przynajmniej oficjalnie) wytrzebiony.
Teraz zastanów się i powiedz kto tego dokonał?
Zadaj sobie prostą zagadkę: czy bez Polaków USA i ZSRR pokonałyby Niemcy? A czy Polska bez USA i ZSRR pokonałaby Niemcy? Proste pytania - proste też odpowiedzi.
Kolego, weź umów sie ze sobą, jakiego konta używasz i staraj sie byc troche konsekwentny.
I tak jestem lepszy, bo ty na moje pytania po prostu nie odpowiadasz.
Ale skoro takie to dla ciebie trudne... OK: Niemcy w 1945 r. upadły na kolana przed USA i ZSRR. Nie przed AK.
Zaskoczony? Wstrząśnięty? Może zmieszany?
"nazizm zakończył sie klęską i bezwarunkową kapitulacją Niemiec.. Czy wobec tego nie doprowadził Niemiec do katastrofy? "
To objaśnij jaka katastrofa ich spotkała.
Serio nie wiesz? Czy upadek państwa, zniszczenie miast, bezwarunkowa kapitulacja i okupacja przez obce wojska, masowe gwałty nie są katastrofą?
Jakie zniszczenie miast? Jakie gwałty? Jaki upadek państwa? Jaka okupacja?
Jak się dziś mają? 2 razy wywołali wojny światowe. Wymordowali miliony ludzi, w tym Polaków, nakradli, niszczyli, grabili, gwałcili itd.
i masz czelność pisać, że ponieśli jakąś katastrofę?
Chyba zbyt małą skoro wciąż są mocarstwem.
Katastrofa państwa niemieckiego: rok 1945. To fakt. Proste.
Jakie zniszczenia, gwałty, etc.? Poczytaj ksiazki historyczne z dziedziny to bedziesz wiedział, jakie. ;)
Są mocarstwem bo są zdyscyplinowani, pracowici, szanują kanclerza i swój rząd.
W Polsce nawet politycy nie szanują siebie wzajemnie są pazerni i pozbawieni honoru. Znasz jakiś przykład z Niemiec? Tam za złe decyzję każdy z rządzących czy to polityk czy zwykły prezydent miasta odpowiada własnym majątkiem i muszą być uczciwi.
Zwroc również uwagę że to demokratyczny kraj a nie dyktatura. Dzisiejsze niemcy to nie te z ubiegłego wieku.
"Są mocarstwem bo są zdyscyplinowani, pracowici, szanują kanclerza i swój rząd."
Doczytaj se o tzw. niewolnikach z Polski, którzy zap... w niemieckich fabrykach. W firmach, które są teraz potęgą. Plujesz tym ludziom w twarze.
Akurat Ty już się dla mnie skonczyles. I nie gadaj glupot. Pracowałam tam i wszystko było w porządku, za te sama pracę w Polsce nie starcza mi na wygodne życie. Jak ktoś dał ciała to później kłamie i opowiada takie śmieci.
Większość z oszukanych ludzi (jesli juz )to podejmowała pracę przez polskie agencje pracy i niejednokrotnie mówiły i tym media.
Nie wypowiadaj się jeśli G wiesz.
Ja wiem g. ale przynajmniej logicznie myślę, z czym masz spore problemy.
" Pracowałam tam i wszystko było w porządku,..."
Jak piszę "doczytaj" to doczytaj i spróbuj ruszyć mózgownicą. Pisałem o Polakach wywiezionych podczas wojny...
Naucz wie wyrażać swoje myśli. Żyje teraz,historie powinnismy znac wszyscy ale żyję teraźniejszością. Niemcy kula glowe za to co się stało w przeciwieństwie do ukrainy i rosji.
Zazdroszczę im porządku w kraju, braku korupcji i polityków którzy pracują dla ludzi a nie na swoje konta bankowe. Tam nie ma głodnych dziec, noworodków w śmietnikach i księży którzy lubią dzieci w zły sposób.
Tak jest teraz u nas. I jeśli tego nie widzisz to nie bierz się za historię, tym bardziej jej nie zrozumiesz.
"Tam nie ma głodnych dziec, noworodków w śmietnikach i księży którzy lubią dzieci w zły sposób."
Za to są tureckie-muzułmańskie i muzułmańskie getta. Jest ich tam już mnóstwo i to się na nich szybko zemści.
Widziałeś to? Getta? Skończ. Poriwnujesz miejsce do zamieszkania z polska patologia, zaczynamy z tego slynac w europie uswiadamiasz sobie ten fakt?
Skup sie na naszych problemach a nie na siłę szukasz tematu żeby czepic się niemców. Mi imponują, żałuję że o rodakach nie mogę tak mówić.
Typowe tepe nastawienie, obcego to w lesie wypatrzysz ale swojego pod nosem nie widzisz.
Jakie miejsce do zamieszkania? Masz jakiekolwiek pojęcie o islamizacji krajów zachodu i północy? Napisałbym kolejny raz - doczytaj, poducz się ale widzę, że marnuje czas. Nie masz pojęcia o tematach a wielce dyskutujesz. Żegnam.
Ty masz typowe nastawienie - zachwycania się "zachodem" i plucia na to, co polskie. Cz nie?
Skoro widzisz tylko patologie i tak nienawidzisz Polski i Polaków to droga wolna. Paszport też se przyjmij szkopski.
Żyje tu i wychowuje dziecko widzę co się dzieje w kraju i mi się to nie podoba a ty żyjesz historią i zaszczepiona nienawiścią do niemców a tak naprawdę to do czego się możesz dziś czepic?
Z islamem i tym co że sobą niesie to nie jest taka prosta sprawa. Im lepiej się żyje wśród swoich to logiczne, chcą żyć wygodnie ale są wierni swoim tradycyjnym zachowaniom. Co złego w tym że mają swoje miejsce w kraju do którego wyemigrowali? U nas też są cygańskie osiedla i też masz z tym problem?
O polskiej patologia powinni mówić polacy zanim wyjdzie to na swiat ale już za późno, obudz się. Możemy być dumni z historii kraju ale nie z tego czym jest dzisiaj.
Jakieś argumenty ? Czy tylko będziesz doszukiwal się problemów za granicą do których nic nie powinniśmy mieć jeśli nas o to nie proszą?
"Co złego w tym że mają swoje miejsce w kraju do którego wyemigrowali?"
Dla nich? Nic. Dla obywateli miejscowych? Jak najbardziej. Nas też to czeka jeśli Polska podąży tą lewacką ścieżką.
"U nas też są cygańskie osiedla i też masz z tym problem?"
Tu powinni się wypowiadać sąsiedzi takich osiedli. Ale chyba nie twierdzisz, że robienie nielegalnego koczowiska i braki asymilacji to jest prawidłowe zachowanie?
I nigdzie nie twierdziłem, że tu nie ma s...nów i patologii. Nie o tym był temat.