Coś ty! To gebbelsowska propaganda, która ma ugodzić w serca polskich patriotów i próbować im wmówić, że Rudy i jego załoga już nie walczą i nie obronią nas w 2013 roku przed hitlerowską agresją. Bez Rudego Janka Szarika Gustlika - mamy przerąbane. -:))))
Cholera, a mi się wydawało, że w tej scenie widziałem psa szarika powieszonego na lufie. Żeby bardziej wnerwić Polaków i żeby nie było wątpliwości co do tożsamości dzielnego czworonoga przy gąsienicy była psia micha z napisem "dla Szarika - wdzięczni rodacy". Pies miał skrzywiony pysk więc ewidentnie cierpiał zanim źli Niemcy go powiesili, pewnie do samego końca odmawiał zdradzenia tajemnic wojskowych a przed śmiercią wyszczekał międzynarodkówkę i mazurka Dąbrowskiego.
Jezu to na pewno był 102? też mi się przez chwilę tak wydawało, ale chyba tak byl zgnieciony i to mogło być 132, a trójka się przekrzywiła no nie wiem zaraz poszukam na youtube;p
Kuźwa to wygląda na 102, zero jest w środku zamazane. To chyba przypadek, bo nei chce mi się wierzyć, żeby bawili się konwencją, żeby widzieli polskie seriale, albo mam rację ten serial to serial komediowy;p
Numer to raczej na 100 % jest 102, tylko czy to na pewno jest T-34 a nie Niemiecka Pantera. One na pierwszy rzut oka są bardzo podobne.
A to ironicznie by znaczyło, że Niemiecki "Rudy 102" padał wiec wojna już przegrana :-)
"tylko czy to na pewno jest T-34 a nie Niemiecka Pantera".
Można założyć spokojnie że Niemcy mają pojęcie jak wyglądają Pantery i umieli by dospawać parę blach na teciaku żeby wyglądał jak Pantera:).
"One na pierwszy rzut oka są bardzo podobne"
---------------------
Nie widziałem tej sceny, ale jeśli T-34 i Pantera mają być bardzo podobne, to chyba tylko dla kogoś, kto ich wcześniej nie widział.
Albo z oddali.
na filmie obok Rudego leży Gustlik jak się dobrze przyjrzycie. Nie wiem czy nanieśli go komputerowo czy jak, może położyli kogoś podobnego.
Zawsze wiedziałem, że oni nam tych "Pancernych..." nie darują i tego, że ten film (oraz wiele innych z tamtego okresu) pokazywały Niemców jako niedorajdy i skończonych idiotów... :)))
Tylko co robi T-34/85 w czasie bitwy pod Kurskiem? Wersje z działem 85mm weszły do produkcji dopiero na początku 1944 ;p Kolejny błąd w serialu.
Pewnie przeciętny Niemiec myśli, że każdy radziecki czołg to T-34, tak samo jak u nas osobom znającym tylko "4 Pancernych" i inne produkcje traktujące fakty delikatnie mówiąc "na luzie" wydaje się, że każdy niemiecki czołg to "Tygrys".
Miałam identyczne skojarzenie do naszych "Czterech pancernych..." jak tylko zobaczyłam ten numer czołgu? Czy to był czysty przypadek, nie mam pojęcia! I tak to co mnie zabolało w tym serialu to między innymi ten fragment dotyczący pociągu. Jest bardzo wiele niedomówień. Najpierw napis Polska, pociąg przeładowany ludźmi, łącznie z tym że cześć jedzie w pasiakach i dialog: pociągi jada pełne a wracają puste. Dlaczego twórcy nie wyjaśnili tego wątku? W moim odczuciu, była ku temu doskonała okazja. Ja to osobiście gdybym nie posiadała wiedzy historycznej uznałabym, że na terenach polskich były polskie obozy koncentracyjne po oglądnięciu tego akurat fragmentu. Minusem ogromnym filmu są te niedomówienia, niektóre kwestie przemilczane po prostu (np. gdy Niemka rozmawia z kobietą, która wprowadziła się do mieszkania rodziców Wiktora, ona mówi coś w stylu: Niech Pani popatrzy nie posprzątali nawet mieszkania wyjeżdżając? Akurat mieli czas, co nie? CZEKAM Z NIECIERPLIWOŚCIĄ NA DZISIEJSZA DEBATĘ!
Patrzę na kadr z tym rozbitym czołgiem i na upartego rzeczywiście mógłby to być to numer 182. Ale jak chciał, tak zwał, pierwsze nieodparte wrażenie to 102 i jestem niemal pewny, że o takie właśnie dokładnie chodziło. Bo tu zaczyna się dylemat, czyli gdzie kończy się zabawa w "easter egg", a zaczyna bardzo marna prowokacja. Ale na to pytanie niech każdy sobie najlepiej odpowie sam.