Oglądałem serial dawno, gdy byłem jeszcze 'mały'. Pamiętam, że po ostatnim odcinku KOMPLETNIE NIE ROZUMIAŁEM "WHAT THE FUCK?"
Pamiętam, że jedyne jakieś logiczne wyjaśnienie jakie przyszło mi wtedy do głowy, to że cały ten Evangelion, roboty, ta agencja, kosmici, to działo się w głowie tego łepka, a na koniec w ostatnim odcinku wyszedł z 'psychozy' i wrócił do normalnego życia ?
O co tam chodziło ? Jak to się skończyło ? :( Błagam.
Tak mała rada z mojej strony obejrzysz serial jeszcze raz, bo z tego co widzę jak oglądałeś go za pierwszym razem byłeś naprawdę mały.
Do pełnego zrozumienia treści wymagana jest pewna dojrzałość więc nic dziwnego ze za młodu nie zrozumiałeś treści serii.
Tylko teraz zwróć na to o czym mówią bohaterowie ich relacje, przyjrzyj sie dokładnie ich "skrzywieniom" psychicznym. tą cała otoczkę apokaliptyczną anioły Evy oddziel, to jest tylko jeden ze środków do przekazania historii.
I co najważniejsze obejrzyj potem "End of Evangelion".
Tej serii nie da sie "tak po prostu opowiedzieć". A jakbym już chciał to bym tu mógł jebnąć całe wypracowanie i nie wyczerpał tematu. Obejrzyj wtedy można dyskutować i rozwiewać niejasności.
Nie przesadzasz ?
Zresztą ja nie chcę, żebyś opowiedział całą serię. Chcę po prostu wiedzieć jak to się skończyło.
Może pomoże ci jak wyobrazisz sobie, że nie oglądnąłem ostatnich dwóch odcinków i wystarczy, że mi..po prostu....powiesz...jak się skończyło ?
No i teraz wszystko jasne. Dwa ostatnie odcinki są dość specyficzne. To nie jest zwykłe anime i akurat te dwa odcinki nie wyglądają jak reszta. Czyli nie da sie powiedzieć "a teraz ten poszedł tu zrobił to powiedział tamto. Tutaj był wybuch tam Evy walczyły". Całe dwa odcineczki dzieją sie w umysłach głównych bohaterów, to jest wgłębienie sie w ich psychikę, motywacje i skrzywienia. To trzeba zobaczyć nie da sie opowiedzieć w kilku słowach, a przynajmniej dłużej bym to pisał chcąc streścić niż trwa seans tychże odcinków. Do tego do pełni obrazu należy obejrzeć kinówkę End of Evangelion.
moge prosić linka do "end of evangelion" bo nie bardzo wiem gdzie to szukac, a treści ostatnich dwóch odcinków także nie zrozumiałam... Mimo, że oglądalam to w wakacje :P Tylko nie mów, że mam to obejrzeć jeszcze raz --" co najwyżej kilka ostatnich odcinków, może... ;) ale generalnie to i tak poprosze o link ;p
dobra juz nie potrzeba... w sumie obejrzałam i znów nie bardzo rozumiem... wiec czeka mnie powtórka z ogladaniem... ale moze to już w wakacje... ;)
To może jednak się zlituj i odpowiedz, krótko i na temat - czy to wszystko działo się w głowie tego łepka i to był jego wyimaginowany świat czy "nie tędy droga" ?
Interpretować zakończenie można na wiele, wiele sposobów. To jednak nie ma znaczenia - liczy się cały proces poznawania bohaterów, analizy ich słabości, utożsamiania się z nimi i starania ich zrozumieć. Gdy tak na to spojrzysz, odkryjesz geniusz tego anime i pokochasz je całym sercem - jeżeli jesteś w stanie.
Doszło do realizacji projektu dopełnienia ludzkości w wyniku czego wszyscy uzyskali zbiorową świadomość. Bohater pogodził się ze sobą i światem.