Newsroom

The Newsroom
2012 - 2014
7,7 8,3 tys. ocen
7,7 10 1 8339
7,6 9 krytyków
Newsroom
powrót do forum serialu Newsroom

S02E09 - Finał

ocenił(a) serial na 8

Strasznie przesłodzone zakończenie. Drugi sezon wciągnął mnie w serial zdecydowanie bardziej
niż pierwszy, ale finał trochę zepsuł ten pozytywny obraz.

Z tego co wiem serial ma "klepnięty" trzeci sezon. Tym bardziej nie rozumiem ekspresowego
tempa zamknięcia poszczególnych wątków.

Zasadniczo kolejny sezon nie ma żadnego punktu zaczepienia, bo ostatni odcinek pozostawił nas
ze słowami: "i żyli długo i szczęśliwie".

ocenił(a) serial na 7
Mayki

Zakończenie było takie, jakby miało nie być ciągu dalszego.

ocenił(a) serial na 9
Mayki

Mi się na przykład bardzo podobał finał. Dobrze, że zamknęli wszystkie wątki, będzie świeży start w trzecim sezonie, bo już widzę te narzekania gdyby ciągnęli genoę jeszcze w trzecim i, że ciągle to samo :) Mają napewno przed sobą ciężką batalię, będzie pozew Dona, będzie walka o odzyskanie dobrego imienia, po krótce mają co robić :)

Samo zakończenie może i przesłodzone, ale pamiętajmy, że mało w ogóle jest w serialu słodkich elementów takich jak ten, dobrze więc, że pokazali, że jednak są w stanie się podnieść po takiej porażce.

No i generalnie to sporo można się było pośmiać, np Will parodiujący Mac w garderobie :)

Dobry odcinek i tyle, wszystkiego po trochu i nie ma na co narzekać :)

Mayki

to chyba najlepszy serial w tym roku. chyba nawet lepszy niz House of Cards.

zgadzam sie ze rozwiazanie wiekszosci watkow jest na korzysc zamkniecia drugiego sezonu.

najlepsza scena oswiadczyn od lat w filmach!!!!! ;-)

i nic nie bylo przeslodzone, bohaterowie borykali sie z zyciem ostatnie odcinki.
z kimkolwiek nie utozsamialibysmy, kazdy dostawal po d... od zycia.
kazdemu nalezalo sie troche nadziei, ze zmienia sie na lepsze.

jak nam.

ocenił(a) serial na 2
SidneyFalco

Przez chwilę zastanawiałem się nad drugim przyciskiem - "zgłoś nadużycie".

To nic personalnego, ale kiedy zobaczyłem porównanie do HoF nie dałem rady.
Kiedy oglądałem 1 sezon pierwsze 3 odcinki zrobiły na mnie spore wrażenie. Fan-Fiction na temat produkcji "prawdziwych wiadomości" pomyślałem - może być ciekawie i się zaczęło.
Z odcinka na odcinek wątki miłosne pomiędzy kolejnymi bohaterami zaczęły się narzucać, ten z tym, tamten z tamtą. M jak Miłość na planie zerżniętym z TVN24.
Rozumiem jeszcze gdyby ów wątek (zaznaczam nie 5 wątków, a jeden wątek romantyczny bo więcej nikomu nie potrzeba) był sprytnie wplątany w fabułę i miał większy sens... jednak nie. Czysta głupota dla samej głupoty.

Poczułem się oszukany przez twórców i postanowiłem skupić się na fantazji o powstawaniu wiadomości. Po tym jak postanowiłem przeskakiwać przez wątki romantyczne odcinki z 50 min. skróciły się do 20.

Niestety zrodził się 2 sezon, w którym watch time dla mnie skrócił się jeszcze bardziej.
Całe szczęście, że obędzie się bez kontynuacji.

Mayki

Zakończenie lekkie, w sumie pasujące i do serialu i do sezonu. Jak dla mnie sezon bardzo nierówny, ale generalnie oceniam pozytywnie. Oświadczyny - fakt, świetna sprawa:)

ps. I tyle amerykańskiego pozytywnego spojrzenia z tego odcinka:P

ocenił(a) serial na 8
Mayki

Pierwszy sezon też nie kończył się cliffhangerem, bo wątek z groźbami śmierci pod adresem Willa nie został kontynuowany. Właściwie jest dosyć ciekawy zabieg w dzisiejszej telewizji, że dwa sezony są praktycznie niezależne, i można spokojnie je oglądać osobno, tym bardziej że zawiłość wszystkich interpersonalnych relacji można wywnioskować z drugiego sezonu. Tak czy siak serial świetny i liczę że powstanie kolejna seria. Z innej beczki - zauważyliście, że Sorkin lubi powtarzać pewne dowcipy w swoich scenariuszach? "Żelazko - nie prasować ubrań na sobie", "Czepek - mieści jedną głowę", "Budyń - kiedy podgrzany, jest gorący". Głupota ludzka najwyraźniej jednak nie zna granic.

użytkownik usunięty
Mayki

3 sezon daje nowe światło, bo wszystko skończyło się dość słodko.. (kto chciałby oglądać w kolejnych odcinkach wymienianie spojrzeń typu "kocham Cię ale powiedz to pierwszy" Willa i Mackenzie?) cliffhanger byłby dobry dla serialu akcji, tutaj zakończenie moim zdaniem trafione.. to jest newsroom, temat na nowy sezon mogą wymyślić jaki tylko im się podoba.. :))

ocenił(a) serial na 8
Mayki

Dla mnie największym plusem drugiego sezonu była ta retrospektywna konsturkcja. Wprowadzała pewne elementy fabuły kilka odcinków do przodu (pytania o polskiego generała, wymuszanie na Maggie odpowiedzi czy powiedział 'It happened', sam element ścięcia jej włosów etc.) i wszystko wydawało się z początku chaotyczne, ale tak gdzieś od 3ciego odcinka zaczynało się powoli kleić, na każdym etapie dając solidny wycisk własnym umiejętnościom analizy i wyciągania faktów z poprzednich odcinków. To naprawdę świetna konstrukcja fabuły, nie pozwoliła się nudzić i dała się zmęczyć trochę głowie.

Końcówka przesłodzona IMHO. O ile relacja McHale i McAvoya wymagała już jakiegoś zwrotu bo już przestawały być ich toki myślenia jasne, to tak skrajne uproszczenie relacji Dona i Sloane, i jakieś takie osłabienie pozycji Lansingów jest przesadzone.

No i cała Genoa została dziwnie potraktowana. Rozpalać temat przez 7 odcinków by zminimalizować jego wpływ na ostatnie dwa? Mam wrażenie że zakończenie miało być inne ale w trakcie kręcenia okazało się że HBO zamówi sezon i trzeba było przenieść proces do 3ciego sezonu. Ponadto sprowadzanie telewizyjnego oskarżenia wojska do użycia Sarinu do pozwu od zwolnionego dziennikarza?

Drugi sezon dużo lepszy niż pierwszy. Odcinki od 1-7 mają treść, tempo, świetną konstrukcje. Ciągną widza za sobą jak strzałki narysowane na ziemi przy podchodach, ale w odcinku 8smym można stwierdzić że zamiast strzałki tym razem na asfalcie ktoś napisał a teraz koniec podchodów, pobawimy się w berka i cała zabawa siadła.

BTW, ten serial ciągną kobiety. Świetna McHale, świetna Sabbith, genialna postać Rebecci Halliday no i Jane Fonda z drinkiem w ręku jest absolutna.