Często w Supernatural pojawiają się odwołania do różnych innych filmów, klasyków kina amerykańskiego czy do literatury np. Stephana Kinga ("Christine") czy Edgara Allan'a Poe (przeróżne potwory jakie można napotkać przez te już 8 sezonów). Jeżeli macie jakieś ciekawe spostrzeżenia piszcie poniżej ;p
-----
Oprócz nowego wątku mam pytanie do kogoś kto może pamiętać jedną ze scen w SN :D , ja niestety mam przebłyski w pamięci i nie wiem w którym sezonie to było i czy do końca aż tak było ;p
(powtórzyłam 1-5 sezonów w wakacje i tam tej sceny nie było być może w 6 i 7 była
- scena dotyczyła historii pisarza który po nawiedzeniu przez duchy/czy demona zaczął pisać horrory, i chyba Dean wspomniał że to był pierwszy autor horrorów akcja dotyczyła XIX wieku, i pokazany był zjazd kamery właśnie na tą książkę (czy ten opis pasuje do pierwszego twórcy horroru Poe?) To tak apropo widziałam w księgarni nowe wydanie jego opowiadan i tak mi się przypomniał Supernatural :)
jeżeli ktoś pamięta to piszcie :D
dokładnie o ten moment mi chodziło, miałam go prze oczami,
dzięki wielkie ;))
p.s muszę więc odświerzyć sezon 6 i 7 ;p
Znalazłam nawiązania w Supernatural do powieści Kinga:
http://stephenking.pl/sk_ciekawostki_06_serial.html
"W 9 odcinku ('Home') pierwszego sezonu Sam opowiada Deanowi o swoich proroczych snach i mówi mu, że muszą jechać do domu, gdyż jego obecna właścicielka jest w niebezpieczeństwie. Dean każe mu zwolnić, po czym mówi: "Wpierw mówisz mi o swoim lśnieniu, a później, że muszę wrócić do domu?".
W tym samym odcinku hydraulik sprawdza zatkany zlew. Rozkręcił rury, odłączył mielarkę i nagle małpka która stała na stoliku dziecka zaczyna grać. Małpa przestaje grać, a hydraulik wkłada rękę i sprawdza czy nic tam nie utknęło. Jeszcze jedno ujęcie spokojnej małpki, która "patrzy sie na hydraulika", po czym mielarka, która powinna być odłączona zaczyna działać. Mieli rękę hydraulika, a małpka zaczyna znów grać. Jest to nawiązanie do opowiadania Stephena Kinga 'Małpa'.
W 10 odcinku ('Asylum') pierwszego sezonu Bracia Dean i Sam znajdują się w opuszczonym szpitalu psychiatrycznym. wchodzą do pomieszczenia wypełnionego sprzętem lekarskim. Dean mówi: "Elektrowstrząsy, lobotomia. Robili całkiem pokręcone rzeczy tym ludziom. Zupełnie jak koledze Jackowi w 'Locie nad kukułczym gniazdem'... I co myślisz? Duchy, które opętują ludzi?". Sam odpowiada: "Może.... Może to tak jak z 'Amitiville', tyle, że mniejsze nawiedzenie" co Dean kwituje: "Duchy doprowadzają do szaleństwa. Tak jak kolegę Jacka w 'Lśnieniu'."
W tym samy odcinku Dean znajduje dziennik prac nad pacjentami dyrektora szpitala psychiatrycznego. Jest cały zapisany, pełnen notatek z eksperymentów medycznych. Dean wygłasza kwestię: "All work and no play makes dr Ellicott very dull boy." Jest to popularny zwrot, który sam w sobie nie jest żadnym powiązaniem jednak w połączeniu z zapełnionym notatnikiem jest to oczywiste nawiązanie do filmu 'Lśnienie' Stanleya Kubricka.
W 4 odcinku ('Children Shouldn't Play With Dead Things') drugiego sezonu Dean i Sam rozmawiają z ojcem martwej dziewczyny:
Dean: Co jest martwe, powinno zostać martwe.
Ojciec: Co?
Sam: Przestań!
Dean: To co pan sprowadził z powrotem, nie jest już wcale pana córką. Te rzeczy są żądne krwi, brutalne! Są tak paskudne, że nawet ziemia wokół nich gnije. Daj pan spokój, nie widział pan 'Smętarza dla zwierząt'?
W 7 odcinku ('The Usual Suspects') drugiego sezonu Dean opowiada o duchu: "Znacie Caspera, pożądającego krwi ducha? Tony Giles go widział. I mogę się założyć, że Karen też. Ale najbardziej interesujące jest słowo, które pozostawia za sobą. Z jakiegoś powodu, próbuje nam coś powiedzieć. Ale komunikacja z tamtą stroną nie jest łatwa. Czasami dusze coś pomieszają. Pamiętacie 'redrum'?". Jest to nawiązanie do 'Lśnienia' Stephena Kinga.
W tym samym odcinku jest jeszcze jedno nawiązanie. Dean trzyma kartkę, na której powtarzają się słowa "Dana Shulps" i wypowiada z uśmiechem kwestię "All work and no play makes Jack a dull boy". Podobnie jak wcześniej, zwrot ten jest nawiązaniem do kubrickowego 'Lśnienia' gdyż pada w nim imię Jack oraz występuje on w połączeniu z kartką zapisaną powtarzającym się tekstem.
W 10 odcinku ('Hunted') drugiego sezonu Sam przegląda pokój zamordowanego chłopaka. Widzimy ujęcie regału z książkami, na którym między innymi leży paperback Kinga. Jest to amerykańskie wydanie (Signet) 'Desperacji'.
11 odcinek ('Playthings') drugiego sezonu opowiada o nawiedzonym hotelu i sam w sobie jest mixem 'Lśnienia' (scena gdy Dean siedzi z drinkiem przy barze i rozmawia z barmanem jest żywcem wyjęta z filmu Kubricka) i 'Czerwonej Róży'. Jedna scena natomiast jest ewidentnym nawiązaniem do 'Lśnienia'. W filmie Kubricka bliźniaczki wypowiadają do Danny'ego dość charakterystyczną kwestię: "Come and play with us. Forever... and ever... and ever.". W 'Supernatural' duch dziewczynki, który nawiedza hotel chce zabić córkę właścicielki. Wcześniej mówi do dziewczynki: "Come on. Let's play. Forever... and ever... and ever." Wypowiada to zdanie identycznie jak bliźniaczki z 'Lśnienia'.
W 17 odcinku ('Heart') drugiego sezonu bracia poszukują wilkołaka. Wszystko wskazuje, że jest nim Kurt (chłopak kobiety, która znalazła pierwszą ofiarę). Ofiary są dość mocno zmasakrowane. Gdy bracia znajdują martwego policjanta, Dean pochyla się nad jego rozerwaną klatką piersiową i mówi: "Muszę przyznać, że Kurt coraz bardziej przypomina naszego Cujo".
W 18 odcinku ('Hollywood Babylon') drugiego sezonu na planie horroru ginie człowiek. Sam i Dean zwiedzają studio. Dean nachyla się do dzieciaka siedzącego obok i mówi: "Wiesz, że to tutaj nagrywali 'Creepshow'?"
W 1 odcinku ('The Magnificent Seven') trzeciego sezonu Pycha wyważa drzwi do pokoju, w którym jest Dean, po czym wchodzi z uśmiechem ala Jack Nicholson i krzyczy "Here's Johnny".
W 2 odcinku ('The Kids Are Alright') trzeciego sezonu Sam rozmawia z Ruby w knajpie, a ona porównuje jego wizje do wizji innego człowieka, mówiąc: "Co nie zmienia faktu, że jesteś wyjątkowy ani to, że wizje jasnowidza Anthony'ego Michaela Halla wciąż grają główną rolę.". Hall to aktor, który gra Johnny'ego Smitha w serialu "Martwa strefa" i to do tej roli Ruby porównuje dar Sama.
W 9 odcinku ('Malleus Maleficarum') trzeciego sezonu bracia podchodzą do jednej z wiedźm, która rozkopuje ogródek, podszywają się pod FBI, a Sammy przedstawia się jako detektyw Bachman.
W 16 odcinku ('No Rest For The Wicked') trzeciego sezonu Ruby tłumaczy Samowi, że to on może pokonać Lilith gdy tylko rozbudzi w sobie swe utracone zdolności. Chwilę później Sam rozmawia z Deanem:
- Co jeśli Ruby ma rację? Co jeśli mogę zabić Lilith? Przestań tak na mnie patrzeć.
- Jak to zrobisz? Popatrzysz na nią w stylu Carrie i wyleci w powietrze? "
Ogólnie w "Asylum" jest sporo nawiązań do Lśnienia. Np. pokój 137 z pokojem 237 z Lśnienia różni się tylko piętrem. Pomieszczenie o wystroju łazienki w piwnicy, duch za zasłoną prysznicową. No i w sumie w ogóle w całym pierwszym sezonie (na razie dopiero tu jestem) jest dużo nawiązań do horrorów. Myślę, że nie muszę wspominać odcinka nawiązującego do "Oszukać przeznaczenie", bo to chyba wszyscy ogarnęli, skoro nawet ja wiem, a nie oglądam horrorów. No i myślę, że "Death in the water" nawiązuje do "Dark Water". Skojarzyło mi się to zwłaszcza jak się okazało, że duch chłopca z jeziora mówi "Pobaw się ze mną" :)