Pierwszy sezon jest bardzo dobry. Za to drugi jest wybitny. Wyszło jak narazie 4 odcinki ale są genialne
A ja jestem zawiedziony, w tym anime jest po prostu odwzorowana fabuła z gry ? co jest w tym niby wybitnego ?. jeżeli ktoś grał, to nie znajdzie tutaj nic ciekawego, mówię o pierwszym sezonie, drugiego jeszcze nie oglądałem
No z 10 to przesadziłem.. Ale 8-9 dam. W grę nie gralem ale oglądałem cała grę jak przechodzą i widziałem wszystkie zakończenia. Najlepsze były właśnie pierwsze odcinki drugiego sezonu,później tylko gorzej.
Obejrzałem i drugi sezon, to jest 1 do 1 fabuła z gry w formie anime. Grę oceniłem na 10, przeszedłem ją 3 razy. To anime nie ma dla mnie sensu, po co przenosić fabułę z gry do anime, równie dobrze można obejrzeć filmiki z cut scenek na YT a dostanie się dokładnie to samo.
To nie jest to samo. Niektóre rzeczy pominięto, inne zmieniono. Los Pascala jest inny niż w grze. Dodano też nawiązania do Nier: Replicant, sceny z koncertów i krótkich opowiadań. Poza tym anime nie jest skierowane tylko do fanów gry.
Nie będę się rozwodzić o rozszerzonym uniwersum DrakeNier, loopach, roli Accord (która pojawia się na samym końcu anime, a w grach jest tylko wspomniana w jednym z dziesiątek inteli) i wielu innych rzeczach. Ale to bardzo ważna odsłona historii, którą próbuje opowiedzieć Yoko Taro i gadanie, że to tylko 1 do 1 fabuła z gry to skrajne uproszczenie i niezrozumienie jego wizji.
W grę grałem lata temu ostatni raz więc nie pamiętam wszystkiego, ale oglądając anime nie dowiedziałem się niczego nowego, czego już bym nie wiedział z gry. Jeżeli dla ciebie to anime jest czymś wartościowym i innym od gry to spoko, dla mnie anime jest mało ciekawe. Dla ciebie to arcydzieło i to twoja ocena, dla mnie średniak i to moja ocena. Dobrze że przynajmniej jeden z nas zrozumiał wizje Yoko Taro, jeżeli jest więcej osób które po przejściu gry twierdza że anime nie dodaje prawie nic od siebie, wtedy lipa.