Nieznajoma

The Stranger
2020
6,9 27 tys. ocen
6,9 10 1 27007
6,4 5 krytyków
Nieznajoma
powrót do forum serialu Nieznajoma

Trzyma się kupy i jest tak dobry jak książka czy nie za bardzo? Oglądał ktoś?

ocenił(a) serial na 2
IlidanDA

Strata czasu. Szkoda że już go nie odzyskam.

Meldondg_Lord

Dużo zmian względem książki? Czy fabuła nie odbiega od niej? Bo książka jest bardzo wciągająca i przeczytałem w ciągu kilku godzin dziś. By sobie przed serialem przypomnieć i porównać. Ale nie mam czasu oglądać.

ocenił(a) serial na 9
IlidanDA

Oglądam. Jest mega dobry... Wciąga. Książki nie czytałam. Ale na pewno przeczytam ;)

Adrianna_Bechta

Warto. Ja to zrobiłem dziś. Nie ma dużo stron i się szybko czyta. Akcja szybko nabiera tempa.

IlidanDA

Przeciętniak, bez ikry, słabe aktorstwo, film bez klimatu.

ocenił(a) serial na 9
IlidanDA

Nie jest nudny, akcja jest wciągająca. Obejrzałam wszystkie odcinki w jeden dzień i uważam, że jest serio dobry.

aneciaa__

Czyli warto. Cieszę się. A trzyma się książki czy są jakieś zmiany? Wszystkie osoby są? Widzę, że Nieznajomy tutaj jest kobietą.

ocenił(a) serial na 9
IlidanDA

Trzyma się książki w miarę. Niektóre sceny skrócone lub inaczej zmontowane + delikatne zmiany fabularne.

Nawet nie zmienili imion czy nazwisk tym osobom, które tak się nazywały w książce bo skorzystały z CobenCharity (wpłaty 5.000$ na cele charytatywne w zamian za nazwanie bohatera swoim imieniem) .

użytkownik usunięty
aneciaa__

Potwierdzam. Jestem dopiero po dwóch odcinkach ale jest nieźle

ocenił(a) serial na 8
IlidanDA

Ja się wciągnełam w serial dziś na maxa

ocenił(a) serial na 6
IlidanDA

po pierwszym odcinku jestem na tak, na pewno obejrzę kolejne, książki nie czytałam

ocenił(a) serial na 6
IlidanDA

Pierwszy docinek jakoś nie zrobił na mnie zbyt dużego wrażenia. Ale nadaje się do oglądania "w tle".

ocenił(a) serial na 9
IlidanDA

Książkę czytałam dawno, nie powiem ci czy wszystko jest dokładnie tak samo. Ale serial wciąga, czułam się tak, jak czytając książke. ;) Czyli fantastycznie. Aktorstwo jest dobre, typowo angielskie, bez fajerwerków, ale absolutnie nie płytkie czy mdłe. Ktoś napisał, że bez ikry... No ja nie wiem, wciągnęłam serial w jeden wieczór/noc i jestem zachwycona. Zupełnie jak książką Cobena. Polecam.

Ksiw

Serial wciąga. Ale widzę sporo zmian jeśli porównać z książką. W książce niektóre akcje są bardziej rozbudowane. Szczególnie wątek z grupą i spotkaniem z bohaterem. Tutaj w serialu jest ich mniej to raz i zupełnie inne okoliczności. A z antagonisty zrobili klauna. W książce ten człowiek myśli. Ba. On ma na Wszystko gotowe plany. A w serialu to się spontanicznie.

ocenił(a) serial na 8
IlidanDA

Nie czytałam książki, nawet nie wiedziałam, że jest. Ale serial dobry, trzymał w niepewności, obejrzałam w 2 dni, według mnie warto poświęcić czas.

difficult

Jest. I bardzo dobra. Bardziej rozbudowana jest akcja niż w serialu. Czyta się ją bardzo szybko.

ocenił(a) serial na 8
IlidanDA

No to zdecydowanie muszę przeczytać książkę, bo serial mnie mega wciągnął. A głównie jestem za tym że faktycznie książka filmowi nie równa, zawsze książka będzie lepsza :D więc czeka mnie miła lektura :D

ocenił(a) serial na 8
difficult

Serial obejrzałam w sumie z nudy w trakcie choroby, wyskoczyło mi, że niby premiera to się zainteresowałam haha

difficult

Polecam. Daj znać jak skończysz czytać.

ocenił(a) serial na 7
IlidanDA

Serial dobry, książkę czytałam kilka lat temu, obejrzyj też safe (będzie więcej zaskoczenia, gdyż książki chyba nie było).

ocenił(a) serial na 8
IlidanDA

2020 rok a oni dalej nie rozumieją, że nie ma ekranizacji książki 1:1, tylko film/serial oparty na książce..

sebazmc

Wiem to.

sebazmc

polecam książkę Gaimana i Prachetta Good Omens oraz serial na jej podstawie, zgodność z powieścią jest naprawdę zaskakująca ;)

IlidanDA

Serial był dobry do finałowych scen. Moim zdaniem zakończenie nie jest spójne. Napiszę to tak, żeby jak najmniej zdradzać fabułę - kompletnie nie zgadza się czas popełnienia zabójstwa w lesie z możliwością jego popełnienia przez bohatera, który został o nią oskarżony. Robi się bardzo niefajnie, gdy w ostatnich minutach serial się tak rozjeżdża.

dzielny despero

Wiem doskonale o co Ci chodzi. Też to zauważyłem. Zupełnie to inaczej było w książce. W książce też było więcej postaci bo stronie Nieznajomego ( w książce był facet). No i ten wątek więzi rodzinnych jest wymyślony na potrzeby serialu. Ale serial polecam. Książkę również.

ocenił(a) serial na 9
dzielny despero

Generalnie Nieznajomy to chyba jedna z dwóch książek gdzie akcja zakończenia jest taka skrócona. Z reguły są to bardzo długo wyciągają wnioski, szczegóły, łączenie faktów - nawet w książce zostało to zrobione jakby na szybko. Tak też to zostało zrobione w serialu.

Przy okazji czy ten klub w którym Mial się biznesmen spotkać z dziewczyną w książce też nazywa się Bonitar?(Jak seria książek cobena) bo mam wrażenie, że w książce inaczej się nazywał.

ocenił(a) serial na 4
IlidanDA

Wolę książkę, chociaż też mnie nie rzuciła na kolana.