Mam pytanie, moze troche glupie i mi sie wydaje, czy nikt nie zauwazyl jak Alex w 9 odcinku w miniucie ok. 5.08s jak bandazuja jej reke mowi po polsku"no nie" ? Moze jestem glucha, ale pytam poniewaz widze, ze w zagranicznych serialach coraz bardziej popularne jest uzywanie polskich zwrotow, albo slowek. Jestem ciekawa dlaczego:)
No musiałam aż sobie puścić jeszcze raz by sprawdzić. Ona zdaje się pochodzi z jakiegoś kraju europejskiego (Alex), wiec to może brzmieć po prostu podobnie ;-)
Dlaczego? To proste - przecież USA to nasi przyjaciele (rotfl);D
czyli dobrze slyszalam. Fajnie, że coraz czesciej wykorzystywane są polskie akcenty w zagranicznych serialach ;))
Amerykanie nie znają ukraińskiego(sami Ukraińcy nie dość dobrze władają tym językiem)to też jak Europa środkowo-wschodnia w filmie czy serialu to w użyciu jest polski lub rosyjski.
Polskiego też zazwyczaj nie znają i zamiast niego dają rosyjski albo jakąś dziwną mieszankę językową :P. Mam jednak wrażenie, że albo wśród producentów "Nikity" jest jakiś Polak, albo tym razem dość dobrze się przygotowali, bo w jednym z odcinków Nikita wypowiedziała zdanie po polsku całkiem poprawnie ;).
Maggie Q ma ojca pół Irlandczyka,pół Polaka więc liczę że coś tam po naszemu potrafi nawet jeżeli nie jest to w pełni poprawnie.