http://www.ksitetv.com/la-femme-nikita/nikita-brave-new-world-description/18886 opis odcinka ale go
nie umiem zrozumiec przetłumaczyłby ktotś ??:)
Nie 3x08, tylko 3x10.
NIKITA GOES ON A ROGUE MISSION — Michael (Shane West) gives up his role as a field agent and resumes his role inside Division running Operations. After learning key information from Birkhoff (Aaron Stanford), Nikita (Maggie Q) preps a secret mission that takes her into dangerous territory. When Michael and Alex (Lyndsy Fonseca) and Ryan (Noah Bean) find out, they follow her into Kosovo but the outcome has far-reaching consequences for Division. Marc David Alpert directed the episode written by Kristen Reidel (#310).
Michael rezygnuje ze swojej roli jako agenta terenowego i otrzymuje z powrotem (?) swoją funkcję dowodzenia w Operations*. Po poznaniu kluczowej informacji od Birkoffa, Nikita przygotowuje tajną misję, która przenosi ją w niebezpieczne terytorium. Gdy Michael, Alex i Ryan dowiadują się o tym, podażają za nią do Kosowa, ale rezultat ma daleko idące konsekwencje dla Sekcji.
* Nigdy nie wiem, jak przetłumaczyć ''Operations'', ale zakładam, że wszyscy wiemy, że chodzi o to całe ''centrum dowodzenia''
3x09
http://divisiongifs.tumblr.com/post/40162343470/nikita-3-09-survival-instincts-o fficial-description
3x08
http://divisiongifs.tumblr.com/post/39550824031/nikita-3-08-aftermath-official-d escription
(nie mam w tej chwili czasu tłumaczyć wszystkiego, przepraszam)
Możliwe. Mi się samo słowo ''Operations'' kojarzy z tym komputerowym pokojem, z którego właśnie dowodzone są misje. (Zwłaszcza, że pisane jest to z dużej litery). W sumie - na jedno wychodzi.
Tak mi się wydaje :).
"Michael gives up his role as a field agent and resumes his role inside Division running Operations..."
Michael wcześniej był w Division jako agent do działania w terenie i przeważnie dowodził akcjami, dla mnie to ma sens :).
:)
Mam pytanie. Jak przetłumaczyłabyś ''rogue''? To w sumie takie słowo, które wszyscy znają, a ja nie mam pojęcia, jak jej dosłownie przetłumaczyć. Rogue agent to jeszcze może być ''zbuntowany agent'' ale ''rogue mission''? (Było to w nagłówku tego opisu i celowo opuściłam z powodu własnej niewiedzy :D)
ROGUE - szelma; łobuz; oszust; łachudra; łapserdak; wywłoka; ziółko; niecnota; łotr; łajdak; nikczemnik
wystarczy? :)
Mówiłam, znaczenie słowa mniej więcej rozumiem. Po prostu nie wiedziałam, jak przetłumaczyć to w tym kontekście. Bo jak? Nikczemna misja? Łajdacka misja?
Ale dzięki :)
Michael porzuca swoją rolę jako agent w terenie i wznawia swoją rolę wewnątrz Wydziału prowadząc Operacje. Po otrzymaniu kluczowej informacji od Birkhoffa , Nikita przygotowuje się do tajnej misji, która zabiera ją na niebezpieczny teren. Kiedy Michael, Alex i Ryan dowiadują się, podążają za nią do Kosowa, ale rezultat ma daleko idące konsekwencje dla Wydziału.
Też to sobie potłumaczyłam i wyszło mi coś takiego ;)
Chyba wszystko wyjaśnia się w odcinku 7. Wiadomo czemu Michael zostaje w centrum dowodzenia.
To zwiastun 8 odcinka, ale nie polecam oglądania zanim nie obejrzycie 7!
http://www.youtube.com/watch?v=B264gyNbhuk
Nikita jest fan=ta=sty=czna... Uwielbiam ją. Powiem Wam co mi ostatnio przyszło głupiego do głowy: zastanawia mnie dlaczego Amanda nie chce zabic NIkity, niby ma ją na widelcu, ale pozwala odejsć.... i tara!!!!.... Czy mogło by tak byc, że Amanda okazałaby się Matką Nikity? Wiem- pomysł porąbany na maksa,,,, ale jakos nie daje mi to spokoju.... hehehe Dobra jestem , co? :P :)))
Mi się wydaje że traktuje ją tak jak Alex- że ma jakiś tam symbtom -opieki- ?? Sama nie wiem jak to nazwać. Wtedy puściła ją i wyłączyła kill chip. Może ma poczucie nie spełnionego zadania? Ona jest taką sadystką że chyba nikt nie wie co ona ma w głowie ;)
Mnie raczej ciekawi dlaczego Amandzie w ogóle tak najbardziej zależy, żeby zranić Nikitę.
Przecież ta jej niczego takiego nie zrobiła.
Co do nie zabijania może albo jej kogoś przypomina, może kogoś, kogo zabiła, a tak naprawdę nie chciała tego zrobić. Mam nadzieję, że w finale to soę wyjaśni.
odcinek bardzo fajny :) Owen chyba specjalnie chciał wkurzyć Michael'a aby wyrzucił z siebie jakieś emocje. Dobrze wiedział co mu powiedzieć. W roli koordynatora Michael sprawdza się bardzo dobrze. Jego dni jako field agent są już chyba policzone i pomału to do niego dociera. Nikita i Owen razem w akcji - niezastąpieni :) W następnym odcinku zostaną partnerami. Uwielbiam relacje Owena i Michaela, ich scenki są przekomiczne... tekst Owena z 3x09 "If he doesn't get off my case, I'm gonna take his other hand" jest BOSKI :) More pls :o)