PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=845658}

Odwilż

2022 -
6,6 24 tys. ocen
6,6 10 1 24465
6,5 22 krytyków
Odwilż
powrót do forum serialu Odwilż

Gdyby nie błędne decyzje obsadowe byłoby naprawdę dobrze. A tak miło się ogląda ten serial, dopóki główni aktorzy nie zaczną mówić. Wajda nie udzwigneła roli, gra słabo. Pozostaje dla mnie tajemnicą, czy jest lichą aktorka, czy tak ją poprowadził reżyser. Fabjański to dla mnie fenomen. Zaczynał świetnie. A teraz z każdym kolejnym filmem mam wrażenie że gra coraz gorzej. A już na pewno coraz bardziej przypomina mi Jareda Leto - czyli jest coraz dziwniej i mniej zrozumiale. Na plus, to obok Ślepnąc od świateł najlepiej wyglądający polski serial od wielu lat. Do tego świetna muzyka, jestt klimat rasowego skandynawskiego noir. Scenariusz jak na razie też daje radę. Tylko ten niezrozumiały casting. Postacie z drugiego planu wypadają nieźle, ale pierwszy rząd słabo.

lornemalwo

Jednak są nielogiczności w fabule - w centrum miasta jest mały park przy 2 kościołach , wokół kamienice , galeria handlowa , i tam przez 48 godzin leży gnijący śmierdzący trup bezdomnego , którego znajduje koleżka . W takim parku wyprowadzają psy , bawią się dzieci , ludzie z okien obserwują park i nikt nie zauważa. Ten koleżka siedzi sobie od wielu minut na ławce z niezastygniętą krwią na dłoniach bo jej nie wytarł , no i potem ucieka w kierunku kamienicy , dokładnie w te miejsce gdzie się "zadrapał" w rękę,... za co wzięli pieniądze script doktorzy ?

ocenił(a) serial na 3
Amfios

Mialem to samo wrazenie. [UWAGA SPOILERY] Koles akurat przeszukiwal smieci i znalaz to, co znalazl, gdy w tym czasie jego kolezka umarl i przyjechala policja. Jasne moglo tak byc, ale to duzy zbieg okolicznosci. Podobnie malo wiarygodnie sie zapowiada porod na pasniku... no i w sumie to, ze Zawieja zabiera stamtad sznureczek jak gdyby nigdy nic, zamiast natychmiast wezwac technikow. To sprawia ze ona jest zupelnie niewiarygodna jako sprawna policjantka. Podobnie jak fakt ze nie kontynuuje przesluchania postaci granej przez Goral. Albo to, ze na posterunku ochrzania innego policjanta, ze nieskutecznie prowadzi przesluchanie, po czym sama wbija do pokoju przesluchan wymachujac piesciami, co nie przynosi absolutnie zadnej korzysci.

Bola mnie rowniez te sceny lopatologicznej psychologii. Jak slysze, ze ten serial jest porownywany do Mare z Easttown, no to jednak bez przesady. Takie sceny jak ta, w ktorej Grabowski placze patrzac a zdjecie syna, zebysmy nie mieli watpliwosci, ze placze z tego powodu, a nie dlatego ze sie uderzyl w lokiec, albo pani przedszkolanka, ktora bez ogrodek po chamsku mowi Zawieji, zeby porozmawiala z corka o smierci jej ojca, zebysmy nie mieli watpliwosci, ze to jest problem na linii matka - corka.

Klimat i realizacja sa spoko, ale to jednak tylko pazlotko