PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 81 tys. ocen
7,9 10 1 80629
7,6 30 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

W drugim sezonie zdegradowane podręczne trafiają na obowiązkowe prace w jakiejś kopalni surowców. Czy może ktoś kojarzy, co one tam wykopują? Jaki to surowiec wydobywają z ziemi ?

ocenił(a) serial na 8
89imperator

One wykopują radioaktywne odpady, w którymś z odcinków podczas szkolenia Podręcznych ciotka Lydia wspominała o jakieś katastrofie, ale nie wiem na ile przedstawicielowi Gileadu można wierzyć. Z drugiej jednak strony wielokrotnie podnoszą, że niektóra żywność (jak pomarańcze) to produkt wręcz luksusowy więc pewnie była jakaś klęska urodzaju i ziemia przestała dawać plony.

Nie wiem dlaczego, ale skojarzyłam z tym Janine: jej córka raczej nie zaznała zbyt dużo miłości u komendanta Warrena i jego żony, może właśnie z tego powodu miała problemy ze zdrowiem i dlatego trafiła do szpitala, skoro miłość i czułość Janine była w stanie "przywrócić ją do życia", gdzie wybitni lekarze nie dawali rady, może podobną alegorią jest tutaj ziemia jako żywicielka ludzkich istnień.

ocenił(a) serial na 7
89imperator

Usuwają skażoną glebę (opad promieniotwórczy), żeby przygotować ziemię pod uprawy (albo pod budowę czegoś). W każdym razie było to pomysłem ministra finansów, czyli musi przynosić jakieś zyski