Powiem tak, serial dobry pod względem gry aktorów czy też kwestii dotyczących muzyki, pracy kamery itp. Natomiast fabularnie o raz pod względem obsady zostawia wiele do życzenia. Fabuła zajęta jest relacją rodziny Carskiej z Rasputinem i samym nim, nie wiele mamy wątku polityki czy rodziny Mikołaja (do czego zaraz powrócę) która jednak miała wpływ na jego życie i odgrywała w nim dużą rolę.
Co do obsady największy żal mam do wuja Sergiusza (tego grubego który ciągle przeklina), z jakiegoś powodu postanowiono wyglądem zobrazować jego charakter, w realu był dosyć chudy więc chyba zawsze będę ubolewać nad doborem aktora.
Co do rodziny Mikołaja - w serialu nie pojawiają się ani jego bracia - Jerzy i Michał którzy przed narodzinami Aleksego dzierżyli przecież tytuł Carewicza więc są dosyć istotni, ani nie ma jego siostry - Kseni z którą miał dobrą relację więc powinna się pojawić, a nawet jeśli nie jako jego siostra to jako żona Sandra (tego który podczas pogrzebu ojca podał mu piersiówkę). Za mało Marii Fiodorowny (matki Mikołaja) która i w jego rządach i w życiu prywatnym miała spore znaczenie.
Z pewnością za dużo scen seksu i golizny nawet jak na Netflix, skomentować mogę to tym że wstyd było mi oglądać ten serial z babcią, wpychane są na siłę, zwłaszcza scena poczęcia Aleksego na początku drugiego odcinka na dywanie z niedźwiedzia. Rozumiem w pierwszym odcinku kiedy byli po ślubie i taka scena była w pełni zrozumiała. Tak samo te sceny z Rasputinem, rozumiem że trzeba było pokazać jaki to z niego stary zboczeniec ale na litość Boską, zrozumieliśmy to po pierwszym jego występie!
Plus na pewno za te przeskoki do Berlina 1920 z Franciszką Szanckowską (Anną Anderson), gdzie sprawę "cudownego przeżycia" Anastazji bada były nauczyciel francuskiego Carskich dzieci - Pierre Gillard, plus również za to że pojawia się tam najmłodsza siostra Mikołaja - Olga, szkoda natomiast że skoro pojawił się już Feliks jako zabójca Rasputina nie było go przy tej całej sprawie skoro on również w prawdziwym życiu w niej uczestniczył i zaprzeczył jako była by to Anastazja.
Największy plus za grę aktorów.