Piorun obudził w Aleksie wizję ostrzegawcze jak u matki. Wszystko co widzimy po uderzeniu pioruna i przed wybudzeniem to wizja : wizja o wizjach i walczeniu z wizjami.. pozwala to Aleksowi uniknąć tragedii - gdyby nie ona morderstwo rodziny przez Leo wydarzyłaby się. Dała mu przepracowanie ukrytych traum (Estrella, relacja z matką) oraz uratowała życie..ale to dalej mało atrakcyjna puenta jak na zakończenie 10h serialu..
Wątek gwałtu? PO CO TO? Dłużyzny, retrospekcje, wątek terapii z dr Kaufman.. chyba że ja coś przeoczyłam albo źle zrozumiałam, ale zakończenie rozczarowuje i jest czymś z rodzaju ,,to wszystko działo się w głowie” spodziewałam się zbierania szczęki z podłogi jak przy contratiempo.
Widocznie to nie film dla Ciebie. Raczej Teściowie 3 albo Squid Game 4. Dla mnie ten film jest fascynujący, jest o tym, co się dzieje w głowie schizofrenika, jak bardzo realne jest to dla niego. O tym, że często ma kontakt z obiektywną rzeczywistością, ale nie jest w stanie rozeznać się między tym, które wydarzenia i rozmowy faktycznie są jego urojeniami, a które naprawdę. Oglądamy film oczami chorego człowieka, który wie, że coś jest z nim nie tak, ale jego urojenia przekonują go znowu, że ma rację. Naprawdę znakomicie reżyser nami manipuluje w tym filmie. I rewelacyjna rola Javiera Reya.