PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631742}

Otchłań namiętności

Abismo de pasión
2012
7,4 1,7 tys. ocen
7,4 10 1 1658
Otchłań namiętności
powrót do forum serialu Otchłań namiętności

1. Czy ktoś może mi wytłumaczyć po co ludzie w Meksyku przed ślubem cywilnym muszą robić badania lekarskie? Co one mają takiego wykazać (lub nie wykazać)? Wydaje mi się to dziwne.
2. Czemu Augusto chodzi w potłuczonych okularach? Niby to nie jest istotne, ale mnie denerwuje ;).

ocenił(a) serial na 9
Tibby11

a może ty mi wytłumaczysz dlaczego Carmina ze skręconą kostką chodzi w wysokich butach na koturnach lub obcasie ? w dodatku nie ma nawet bandaża ani nic ..zauważyłam już 2 razy.

pati1109

no to jest śmieszne z tą nogą hehe ja raz zauwazylam ze na niej stała normlanie

pati1109

Nawet tego nie zauważyłam. Już nie pamiętam, czy ona w ogóle naprawdę ją skręciła.

pati1109

Mnie zastanawia coś innego Augusto nie ma kasy a Elisa i Carmina codziennie chodzą w innych ubraniach i dlaczego Ramona zakazała Palomie nosić tamtą niebieską sukienke kiedy i tak ma głębokie dekoldy w innych bluzkach.

ocenił(a) serial na 8
Ciapek18

A Ty nie masz żadnych ubrań na zmianę ?:P Nie wiem może nie umiem czytać( Czytałam Twoje pytanie 5 razy) Co do Palomy - tak wiem to nielogiczne

karolina18

Nie chodziło mi oto, że ma chodzicć cały czas w tym samym ale nawet kolczyki i wisiorki codziennie ma inne podczas gdy Augusta nie stać na nowe okulary.

Ciapek18

Chodzi np. o bransoletki Elisy ,to zwykłe koraliki.W niektórych państwach ,np. usa są specjalne sklepy dla artystów i amatorów w których można kupić wszystko co jest nam potrzebne do tworzenia i wyrażania naszych ,może prymitywnych ale własnych arcydzieł na miarę naszych możliwości,zdolności i zgodnie z budżetem , proszę uwierz ,że w meksyku tez jest to popularne a wręcz wywodzi się z tradycji plemion indiańskich . Kiedyś takie rzeczy i ich wytwarzanie bawiły mnie i był całkiem dobre ,ale to taniocha na własne lub koleżanek potrzeby ,drobne i przyjemne prezenty .Elisa nie chodzi obwieszona złotem.Jak już pisałam jeżeli ktoś ma zdolności artystyczne to może stworzyć sukienkę, bluzkę , kamizelkę na drutach ,cz też na szydełku istne cudo .Tylko praktyka lub zdolności czynią człowieka mistrzem itp. itp.itp...

Ciapek18

Błagam zostawcie te okulary w spokoju -on po prostu o siebie nie dba od śmierci żony,jest mu wszystko jedno jak wygląda i chyba o to chodzi pokazać go jako człowieka zdradzonego i opuszczonego ,któremu na niczym nie zalęzy. Załamany z depresją....

ocenił(a) serial na 9
Tibby11

Co do tych badań to też tego nie czaję, ale to jest po to, żeby sprawdzić czy w przyszłości będą mogli mieć zdrowe dzieci i w ogóle. ;/ Czyli jeśli badania wyjdą negatywnie to nie mogą się ożenić, bo będą mieli chore dziecko?

Tibby11

Nie rozumiem też tej zasady, chyba, że tylko w filmie tak zrobili, żeby zamieszanie było. Obcasy Carminy jak obcasy, ale bardziej żałosne było, jak wyrwała doktorowi kopertę i zdążyła uciec, przecież gdyby za nią pobiegł, to by ją dopadł, szybko zwiać nie mogła o tych kulach. On taki kawał faceta i dał się jej wykiwać, parodia. A dzisiaj ją badał i zamiast od razu żądać wyników, to on po chwili, spokojnym tonem, zapytał.

Tibby11

Sądzę,że wątek badań jest po to żeby było ciekawiej oraz jest pretekstem do badań DNA .Kiedyś obowiązywały takie badania w USA aby sprawdzić czy ktoś jest lub nie nosicielem HIV .Jeżeli obydwoje rodzice maja grupę krwi RH(-) to dzieci mogą urodzić się z dziedziczną wadą np. wzroku.Jeżeli chodzi o ubrania Elisy to jej matka chrzestna była krawcową ,czasami z niczego można wykreować coś, jeżeli ma się talent.Podejrzewam ,że skręcona noga Carminy może mieć związek z prawdziwą chorobą aktorki (dokładna biografia Sabine Mousiere) jzeli jest błąd w nazwisku to przepraszam.

kalcjakl

Ok, znalazłam info w Internecie: "W przypadku zawarcia związku z Meksykaninem, potrzebne będą dodatkowe badania: rentgen klatki piersiowej, badania krwi wykonane w Meksyku", w tym na HIV i syfilis. Niestety nigdzie nie napisali, co to ma komu dać ani czy w przypadku jakiegoś negatywnego wyniku można odmówić udzielenia ślubu (choć pewnie tak). Nie rozumiem tylko, jak można zabronić ludziom się pobrać tylko dlatego, że potencjalne dzieci mogą urodzić się chore. A jak para nie chce mieć dzieci? Posiadanie HIV też o niczym nie przesądza (według Wikipedii, chociaż to nie jest najbardziej wiarygodne źródło: "HIV jest czasami zdolny przenieść się na płód albo zakazić dziecko podczas porodu, ale nie zawsze. Ryzyko takiego zakażenia wynosi 20-30%. Poród przez cesarskie cięcie oraz odpowiednie leki przeciwwirusowe zmniejszają prawdopodobieństwo nawet do 1-2%"; z innej strony www: "Zakażony HIV, który zacznie się leczyć przed dwudziestym rokiem życia, może żyć nawet do siedemdziesiątki". Rozpisałam się, ale to naprawdę mnie zaciekawiło :).

ocenił(a) serial na 6
Tibby11

Może nie chodzi tu tylko o to ze dzieci mogą urodzić się chore. Może te badania są po to aby partner dowiedział się czy druga osoba nie ukrywa przed nim poważnej choroby.

Rohini

Może i tak. Tylko jak to może wyglądać? Pan młody daje urzędnikowi swoje badania, a on bez czytania przekazuje je pannie młodej i na odwrót? Młodzi dają urzędnikowi papiery, a ona sam je czyta i sprawdza czy wszystko się zgadza? Jak to było pokazane w "Otchłani..."? Zresztą jak by nie było, nie zmienia to faktu, że jest to naruszenie prywatności. Przynajmniej moim zdaniem.

ocenił(a) serial na 8
Rohini

Prawda:)

Tibby11

Jeśli chodzi o badania to widzę, że już jest kilka odpowiedzi na ten temat więc odpowiem na pytanie nr 2 ;p
Też zastanawiałam się dlaczego chodzi w potłuczonych okularach i doszłam do wniosku, że chyba w ten sposób chcą pokazać jaki to jest biedny ;p

Lenkaaa_93

To fajnie ze dyskusja jest ożywiona.W so.- nd.-czyli weekend zrobiłam zwrot na seriale francuskie ,nowych chyba nigdy nie zobaczymy w ptv. Jeżeli ktoś lubi,oglądał i wróci to znalazłam na youtube Kamienie śmierci oraz Laura śmierć zapisana w kartach .Ten pierwszy właśnie kończę.Stare ale zawsze można wrócić . Prośba jeżeli ktoś zna więcej tego typu seriali i gdzie to myślę ,ze może być fajnie .Szkoda ,że włoskich seriali chyba długo lub nigdy nie zobaczymy.Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
Tibby11

W krajach, w których przyrost naturalny maleje są czasami wymagane badania krwi, żeby sprawdzić, czy para na pewno będzie mogła mieć dzieci ;)

kelle

To by miało sens, ale nie sądzę, by w Meksyku z jego ponad 100 milionami ludzi jakoś specjalnie się tym martwili ;). Chyba że chcieliby mieć przyrost ponad 2%, to rozumiem.