Jutro premiera, nie mogę się doczekać! Tylko jedno mnie nurtuje. Jak będzie dźwięk? Doby 5.1 czy 2.0 ?
Pewnie, że 5.1[w BoB już był]. No chyba że będziesz ściągać z netu wersję divix stereo, lub oglądał w HBO z lektorem.
No mam zamiar oglądać właśnie z lektorem. Czyli chcesz powiedzieć, że na HBO będzie lektor 2.0 a oryginalna ścieżka 5.1? Jeśli w ogóle dadzą możliwość ustawienia 5.1... i jeszcze jest mankament na polskim HBO... nie ma napisów PL...
Ja jak miałem cyfrowy polsat to czasami była dostępna ścieżka 5.1 AC3, ale właśnie bez napisów i lektora.
Żadna stacja TV nie nadaje sygnału w Dolby Digital 5.1 nawet te co są w HD. A to co napisał kolega o Polsacie to zgadza się podobnie TVN też niby puszcza filmy w Dolby Digital ale to raczej jest dźwięk 2.0 lub konwersja do 5.1 i nie jest taki dźwięk jak z DVD.
Dokładnie , te niby Dolby Digital 5.1 w TVN to se mogą wsadzić gdzieś,jedynie żeby się cieszyć wspaniałym dźwiękiem to trzeba mieć porządne kino domowe i oczywiście w miarę dobre wydania DVD a najlepiej Blue-Ray filmów
Proponuje obejrzeć na dobrym kinie domowym Transformersy 2(wiem,wiem film jest do dupy) ale dźwięk miażdży w tym filmie
A co do Pacyfiku no cóż trudno,będzie trzeba się pomęczyć i obejrzeć się w stereo a mam nadzieje że szybko wydadzą na blue-ray w super jakości i z porządnym dźwiękiem
Zgadzam się z Wami konwersje i inne pseudo Dolby Digital to sobie mogą wsadzić ale co zrobić niestety zyjemy w takich realiach nie innych. A 5.1 to może być jak wyjdzie na przystępnym nośniku innym niż tv oraz dvix z tvripa :)na przykład Dvd albo BD. I jak masz dobre kino domowe to każdy film z 5.1 będzie wymiatał :) ja osobiście polecam na kino domowe trzaskanie lodu w epoce lodowcowej :) pozycja obowiązkowa jeżeli chcecie sprawdzić "bębnienie" głośników.
I dla tych co nie wiedzą jest jeden kanał nadający w 5.1 jest to National Geografic HD :) nie filmowy ale jedyny z dźwiękiem przestrzennym bez konwersji :)reszta standardowo 2.0
I Transformersy nie są takie złe efekty efekciarskie dużo świecidełek, osobiście lubię Megan Fox dość ładna kobieta :)
Mylisz się. Ja często oglądam filmy na amplitunerze Yamahy i niekiedy, szczególnie nowsze produkcje są puszczane w systemie Dolby Digital 5.1. Na amplitunerze świeci się 6 kanałów, czyli 5 kolumn i 1 subwoofer. I nie jest to konwersja bo dźwięk rzeczywiście lata po całym pokoju. Niestety rzadko tak bywa, ale się zdarza, szczególnie ostatnio na TVN HD, bo stacje filmowe to w większości tylko 2.0, ale mam nadzieje, że Pacyfik puszczą w 5.1. W Amerykańskim HBO mają 5.1 więc czemu nie my ? :)
Dokładnie. Na HBO HD dźwięk (oryginalna ścieżka) jest wybitny. Czyste DD 5.1 (amplituner Onkyo). Jest o niebo lepszy od dźwięku na standardowym HBO (mniejsza kompresja - wiadomo). Szkoda, że nie ma napisów, ale mnie to problemu nie robi. Gorzej z resztą rodzinki. Będziemy oglądać z lektorem, trudno. Ewentualnie powtórkę zobaczę sobie z DD 5.1.
No i niestety mamy kaszaniste 2.0 co dla filmu wojennego jest po prostu brutalną kastracją dźwięku!
Racja. Szkoda...
Pro Logic 2 nieco poprawia sprawę (minimalnie), ale jak na taką produkcję, to dali ciała z tym dźwiękiem. Zastanawiam się, czy te tv-ripy, które krążą w sieci (720p) mają dźwięk przestrzenny...? Scena z rzezią japońskich żołnierzy aż się prosi o 5.1. Wszędzie dookoła latały pociski, a wrażenia akustyczne mizerne.
Ja mam wersję angielską 720p: The.Pacific.Pt.I.720p.HDTV.X264-DIMENSION
Dźwięk wymiata w 5.1
Audio
ID : 2
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Codec ID : A_AC3
Duration : 54mn 51s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 384 Kbps
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Surround: L R, LFE