PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119673}

Pacyfik

The Pacific
2010
8,0 50 tys. ocen
8,0 10 1 50309
6,8 4 krytyków
Pacyfik
powrót do forum serialu Pacyfik

Jest jakikolwiek sens porównywać te dwa seriale?warto obejrzeć ,,Pacyfik", po wcześniejszym oglądnięciu ,,Kompanii..." ?

ocenił(a) serial na 8
Chrup28

Jest sens - dejm... co z tego, że akcja rozgrywa się na dwóch innych kontynetach (bo to chyba najczęstszy argument) - jakby to miało coś do rzeczy. Kompania lepsza. Genialna ! Pacyfik - dobry. Niestety chyba lepiej obejrzeć najpierw ten drugi - żeby jeszcze bardziej docenić Kompanię.

Vanillia

Niestety polecana przez Ciebie kolejność nie została przeze mnie zastosowana,ale mimo wszystko zaryzykuję...

ocenił(a) serial na 8
Chrup28

Tak czy inaczej podobnie stylizowane. Montaż, zdjęcia, aktorzy, muzyka na zbliżonym poziomie. Tylko fabuła w pacyfiku przy kampanii leżyyy

ocenił(a) serial na 10
Vanillia

ty jesteś leżąca fabuła, jakbyś zapomniał serial opiera się na faktach.
Dla mnie lepszy niż Kompania, którą zresztą oglądałem jako pierwszą.
A więc Chrup możesz oglądać bez obaw.

icansee

widać ktoś podziela moją opinię :)

ocenił(a) serial na 8
icansee

-_- spoko, mogę być nawet leżącą fabułą. Co nie zmienia faktu, że mam racje a Ty ssij. To, że coś jest na faktach nie oznacza, że na filmie będzie dobrze zrealizowane, nawet dziecko z podstawówki, by to wiedziało. Założyciel tematu zadaje pytanie a Ty jeździsz jak ktoś ma odmienne zdanie, zaprezentuje Twój poziom. blesss

ocenił(a) serial na 6
icansee

Kaluze, ale intelektualna niestety przedstawiaja ci co na krytyke odpowiadaja czyms w stylu "sam jestes (...)" lub "ty jestes (...)".
Pacyfik to taka propagandowa kupka z kilkoma wartymi uwagi odcinkami.
Gdyby nie poszli w strone sztucznego patosu serial bylby o wiele lepszy bo poczatkowo z trailerow zapowiadal sie genialnie i czekalem na niego.

Vanillia

Zgadzam się, że fabuła leży w porównaniu z KB. Co z tego, że P jest też na faktach. To do scenarzystów należy przecież dobór urywków prawdziwych zdarzeń, z których stworzą film. Scenarzyści P wybrali niestety te bardziej mdłe, a i "klimat techniczny" filmu bardziej przypomina teatr telewizji.

ocenił(a) serial na 10
autul

Coś ty oglądał że takie bzdury wypisujesz? Nie Pacyfik ale jakąś kałużę

icansee

podoba mi się porównanie :)

ocenił(a) serial na 7
Chrup28

Zdecydowanie warto - to po prostu dobry serial. Jego, nazwijmy to tak dla potrzeb wywodu, pewna wtórność wynika po prostu z banalnego faktu, że "Kompania Braci" powstała wcześniej i była w jakimś sensie przełomowa w swojej klasie. Tu przełomu nie ma, ale są zupełnie inne realia, szerszy zakres czasowy akcji, odmienny teatr działań wojennych, specyficzny przeciwnik i charakter tego konfliktu. Dlatego m. in. szkoda tego nie poznać...

Chrup28

Ja zaczęłam od "Pacyfiku" i byłam zachwycona. Współlokatorzy namawiali mnie na "Kompanię", twierdząc, że jest jeszcze lepsza... a prawda jest taka, że jeden od drugiego znacząco się różni. W "Pacyfiku" głównie chodzi o walkę, rozlew krwi, okrucieństwo, dehumanizację. Natomiast "Kompania" skupia się na więzach pomiędzy żołnierzami, taktyce, background stories, itp. Ja należę do tej kategorii widzów, która preferuje filmy/seriale wojenne skupiające się na okropieństwach wojny ("Pacyfik"), ale są też i tacy, którzy preferują analizę wojny pod kątem taktyki i relacji pomiędzy ludźmi w niej uczestniczących ("Kompania braci").
Większość osób może wychwalać "Kompanię" bardziej, a prawda jest taka, że ja wymiękłam po 3 odcinkach i przestałam to oglądać... zwyczajnie dlatego, że nie uderzała w tą nutę, której oczekiwałam. Oglądając sceny walki odnosiłam wrażenie, że żołnierze grają w paintball i za każdym razem jak oberwą wstaną, otrzepią się i pójdą dalej :P.
Więc musisz sprecyzować swoje preferencje :].

ocenił(a) serial na 9
Verauko

NO zgadza się, pacyfik dużo brutalniejszy i krwawszy. Ale i w kompanii są mocne ujęcia, dopiero jednak po 3 odcinkach około 5-ego są bardzo ostre sceny z urwanymi kończynami i oczekiwaniem w okopach na ostrzał - podobnie czekano w zalanych deszczem wyspach w Pacyfiku, ale w KB była zima i marzli dodatkowo.