Na tyle osób, które się tu wypowiadają o filmie, tylko jedna- gzdnkh jak na razie zauważyła bzdurę w tym odcinku. W ok. 9 min pokazana jest mapa świata podczas II wojny światowej na odprawie podoficerów. Widać na niej jak wół, że Islandia jest zajęta przez III Rzeszę co jest kłamstwem historycznym i to niedopuszczalnym tym bardziej dla Amerykanów. Walki na Guadalcanal zaczeły się na początku sierpnia 1942 to fakt. Teraz podam fakty z historii Islandii. Islandia w czasie II WW była neutralna. W 1918 r. Islandia odzyskała niepodległość jako królestwo, pozostała jednak w unii personalnej z Danią. Dania zobowiązała się do obrony islandzkiego wybrzeża oraz do prowadzenia spraw zagranicznych Wyspy. Niemiecka agresja na Danię w dn. 9 maja 1940 r., spowodowała utratę łączności pomiędzy Islandią i Danią. Althing zadecydował oddać prerogatywy duńskiego króla dotyczące prowadzenia spraw zagranicznych na ręce Sveinna Björnssona, późniejszego pierwszego prezydenta Republiki Islandii. Groźba zajęcia strategicznie ważnej Islandii przez Niemcy skłoniła Brytyjczyków do zajęcia Wyspy 10 maja 1940 r. Siły brytyjskie zostały rok później ZASTĄPIONE PRZE WOJSKA AMERYKAŃSKIE (7-8 LIPCA 1941 ROKU). Stacjonowało tam 40-60.000 żołnierzy amerykańskich na 120.000 mieszkańców Isladnii w tamtych latach. Islandia odgrywa podczas II wojny światowej strategiczną rolę na Atlantyku dzięki naprędce zbudowanej bazie lotniczej (otwartej w 1943 r.) oraz rozbudowanemu portowi i bazie w Keflaviku (istnieje tam do dziś). Islandia została zamieniona w wielki niezatapialny lotniskowiec. Po II wojnie światowej ze wzg. na strategiczne położenie Islandii została bardzo szybko przyjęta do NATO mimo, że nie miała ani jednego żołnierza. Trzeba też dodać, że Amerykanie do czasów wojny na Pacyfiku z Japonią byli neutralni, czyli lądowanie na Islandii było złamaniem własnej neutralności. Ciekaw jestem co powiedzą Isnadczycy, po obejrzeniu tego odcinka ;)
Poza tym powtarzają znów kłamstwo, że nie wiedzieli nic o zbliżaniu się floty cesarskiej do Pearl Harbor.
Proponuje by napisać, że serial The Pacific historyczny jest w "historyczny". Jeśli tak się zaczyna pierwszy odcinek, ciekawe co zobaczymy dalej.
No i co, że fałszuje? To nie dokument, a serial... wyluzuj, to ma się dobrze oglądać, a nie edukować.
Bardzo ładnie. Ale po co od razu - "fałszuje"? Zresztą, wyjaśnienie może być inne - np. może być zaznaczona na czerwono jako część zajętej przez Niemców Danii.
Zresztą, jest też możliwe, że ta mapa pokazuje potencjalne możliwości ataku Niemiec - w stronę Islandii jest bowiem skierowana wielka, czerwona strzałka, taka sama, jak przy Szwecji.
Ale zauważ, że tereny pod okupacją niemiecką są zaznaczone na czerwono, tak jak Islandia, a Szwecja kraj neutralny jak Islandia jest tego samego koloru co np USA i Wielka Brytania. Dlaczego więc skoro była tam baza USA, jest pod okupacją III Rzeszy. Nie zgadzam się z twierdzeniami, że to tylko serial i ma się dobrze oglądać, bo po kilku takich serialach ludzie będą to uważac za prawdę, nie mając pojęcia jaka była prawdziwa historia. Poza tym serial opisywany jest m.in jako historyczny, to do czegoś zobowiązuje.
Zauważyłem i też mnie to zdziwiło. Moim zdaniem to jednak za poważny "kiks", żeby był przypadkowy - zwłaszcza, że i Szwecja jest zaznaczona jako potencjalny cel ataku. Może rzeczywiście z jakiejś przyczyny mapy tak wyglądały?
Ja np. nie wiedziałem, czy Islandia była pod okupacją, czy nie... bo mnie to nigdy nie interesowało. Ale zarówno Kompanię Braci, jak i Pacyfik uznaje za serial, a nie dokument o WWII, więc jakoś nie robi na mnie wrażenia jakiś błąd, czy fałsz. Jeżeli ktoś bierze seriale fabularne jako źródła historyczne, to jest jego problem. Ja jak chce się edukować to włączam dokument z realnymi zapisami (chociaż i te często bywają fałszami), albo jakąś encyklopedię, a nie serial z HBO. A to, że opisywany jest jako historyczny, to zasługa osoby, która dodawała/opisywała serial. Co nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości, tak samo jak np. z horrorami, ktoś napisze, że jakiś film jest horrorem, a tak naprawdę to komedia...
Zaś co do "Czy Stany Zjednoczone wiedziały o ataku" - cały czas trwa debata. Twierdzenie, że "wiedziały" jest wszelakoż oparte na dość wątpliwych supozycjach, więc zupełnie nie rozumiem zarzutu, że twórcy przyjmują oficjalną wersję.
Ale pomyśl też o tym ilu ludzi akurat na ten fakt zwróciło uwagę i jak istotny jest to szczegół serialu ? Według mnie wiele osób nawet nie zauważyło tej powiedzmy pomyłki, ale z drugiej strony wątpię by była to mapa specjalnie przygotowana na potrzeby serialu, pewnie to jedna z wielu map historycznych obrazująca sytuacje na świecie w czasie II wojny światowej. Sądzę że chciałeś po prostu zabłysnąć na forum i dlatego na siłę szukasz błędów.
Nie szukam na siłę błędów, tylko interesuje się historią Islandii i coś takiego od razu rzuciło mi się w oczy. Nie chodzi mi także o zabłyśnięcie na forum, ale wiem jakie pojęcie na temat historii Europy ma przeciętny Amerykanin. Wiele osób historie poznaje tylko z filmów i gier komputerowych i wydaje się im, że tak było. Nie przemawiają do mnie argumenty, że to tylko serial i ważna jest oglądalność. Dla producentów i sponsorów tego serialu tak, ale dla mnie jako widza nie. Bo gdybym był Islandczykiem, to czułbym się urażony, biorąc pod uwagę fakt, że USA w 1941 dokonały "inwazji" na mój kraj. Gdyby nie było zajęcia Islandii na bazę przez USA w czasie wojny, to może bym potraktował to jako błąd, ale tak, to mnie to razi i dziwi. Rozumując w ten sposób, to gdyby w jakimś serialu powiedzieli, obozy koncentracyjne w Polsce w czasach II ww były polskie i ginęli w nich tylko Żydzi, to też nic by się nie stało, bo to tylko serial i ważna jest ogladalność. Jak nikt nie będzie reagował na takie błędy, to będzie ich coraz więcej, bo bedą myśleli, że nikt na to nie zwróci uwagi.
zgadzam się
20 baniek wydali na serial a nawet o wierną mapę się nie postarali
trochę to lekceważące podejście do widza w myśl zasady 'i tak się nie kapną'
gdyby jakieś przekłamanie dotyczyło Polski to na pewno na forum podniosłyby się głosy oburzenia
ja tego szczegółu nie zauważyłem choć mapę obserwowałem uważnie
chyba rację miał autor innego tematu, mówiący że serial należy oglądać w HD:D, albo to wzrok już nie ten
tylko tyle za niego dali???????????????????????
a mapa mnie wali bo chodzi o serial a nie historię... (choć powinno takich
błędów nie być...)
sorry, sorry, mój błąd
aktor grający jedną z głównych ról mówił, że 200 baniek
wg chyba oficjalnych źródeł 150 baniek
zero mi umkło:D
początek filmu, przejęty głos czyta "The Japanese have attacked Pearl Harbour, Hawaii by air..."
a my widzimy G3M Nell, a kilkadziesiąt skund pozniej Ki-30 Ann.
nie postarali się tworcy :)
ogólnie ta scena z atakiem japończyków na Pearl Harbor jest śmieszna...jak można tak kłamać w żywe oczy^^?
Napisałeś cytuję "Trzeba też dodać, że Amerykanie do czasów wojny na Pacyfiku z Japonią byli neutralni, czyli lądowanie na Islandii było złamaniem własnej neutralności."
Nie tak do końca byli neutralni, bo co drugi Hitlerowski frachtowiec był siłą przetrzymywany w portach Amerykańskich do czasu aż w pobliżu danego portu nie znalazła aliancka jednostka (wiadomo, po co). Po drugie są fakty, że Gdyby Japończycy nie zaatakowali USA to oni by prawdopodobnie zaatakowali Japonie w połowie 1942r.
Jest udowodnione, że 1941r pierwsi strzały nie padły z Cesarskiej floty, lecz z Amerykańskiego niszczyciela, który wypłyną zaledwie 10 metrów poza wody terytorialne USA i zatopił dzień wcześniej małą Japońską łudź podwodną fakt o tym incydencie przypadkowo został ujawniony w latach 90tych.
Ps. Po co tylu amerykanów umarło w trakcie tej wojny jak i tak nie ukarano Zbrodniarzy Japońskich ba dali im prace u siebie na wyśmienitych warunkach
Człowieku w której klasie ty jesteś? "małą Japońską łudź" naucz się pisać poprawnie po polsku.
I jak nie popierasz swoich bzdetów faktami to lepiej zamilcz.
Po pierwsze każdy ma prawo się pomylić w pisowni.
Po drugie są fakty na to, co napisałem.
Po trzecie w żadnej klasie nie jestem, bo już dawno szkołę mam za sobą.
Napisałeś cytuję „I jak nie popierasz swoich bzdetów faktami to lepiej zamilcz”
Proszę oto moje jak to nazwałeś bzdety.
Fakty:
Analizując postawę Roosvelta od początku wojny można zauważyć,iż dążył on do wojny z Japonią (Amerykanie zresztą od konferencji Waszyngtońskiej do niej dążyli), ale społeczeństwo amerykańskie było przeciwne jakimkolwiek działaniom zgodnie z polityka izolacjonizmu. Dlatego spektakularny atak bezpośrednio na Amerykę zwolnił prezydenta z obowasku wypowiedzenia wojny, gdyż zrobili to za niego... Niemcy i Japonia. Są spekulacje na temat,ze służby USA sprowokowały atak na Pearl Harbor, wiedziały o nim i celowo nic nie robiły.
Nie twierdzę, że amerykanie świadomie nie byli przygotowani do odparcia ataku na Hawaje, choć takie sugestie pojawiaj się ą się literaturze np. w pamiętnikach W. Churchilla.
Co do okrętu i pierwszych strzałów autora i tytuł nie pamiętam, ale pamiętam model okrętu był to model typu HA ( Japoński miniaturowy okręt podwodny).
Co do Japońskich zbrodnii wojennych poszukaj sobie na necie może gdzieś znajdziesz Francuski film dokumentalny pt. „Kizu, les fantômes de l'unit? 731”
Lub może prościej dla ciebie będzie poszukaj informacji na ten temat:
Jednostka 731,
Japończycy, którzy testowali rożne rodzaje broni chemicznej i biologicznej uniknęli kary - zostali zwerbowani przez amerykanów by dalej prowadzili u nich badania.
Inni znani zbrodniarze, którzy uniknęli surowej kary a nawet rozwinęli skrzydła w powojennej Japonii to Yoshio Kodama i Ryoichi Sasakawa. Przed wojną byli aktywnymi członkami japońskich grup faszystowskich, które stosowały przemoc. Podczas wojny obydwaj na zlecenie armii i marynarki wojennej prowadzili potężną akcję grabieży wszelkich dóbr przedstawiających jakąkolwiek wartość na terenie Chin. Po II wojnie światowej po krótkiej odsiadce w więzieniu Sugamo zostali zwerbowani przez amerykański wywiad wojskowy. Szybko stali się wpływowymi biznesmenami mając bliskie związki z Yakuzą i finansowali rządzącą w Japonii do dziś konserwatywną Partię Liberalno-Demokratyczną.
Inny z kolei człowiek uwięziony za zbrodnie wojenne minister przemysłu i handlu Nobusuke Kishi został prominentnym politykiem i przewodniczącym rządzącej Partii Liberalno-Demokratycznej a w latach 1957-1960 był premierem Japonii.
PS. Teraz ja mam małą prośbę następnym razem lepiej ugryź się w język zamiast udawać kogoś, kim nie jesteś. Brakuje ci wiedzy idź do biblioteki a nie podważaj mnie.
Najlepiej zrobisz, jeżeli najpierw się przygotujesz a potem zaczniesz komutować moje posty TROLU.
A to żebyś się do głupoty nie przyczepił zamiast napisać komentować napisałem komutować.
A na chwilę obecną, do czego teraz się przyczepisz o mój drogi wszystkowiedzący.
Mozna dostac zapasci kiedy widze, ze dzieciom neo wogole nieprzeszkadza fakt niezgodnosci historycznej. Gdyby w filmie Katyn pokazano scene rozstrzelania w ktorej polskich oficerow mordowali apache tez byscie powiedzieli, ze to przeciez nie dokument a jedynie film i ma sie dobrze ogladac? Skoro serial opowiada pewne fakty historyczne to powinien byc rzetelny w tej kwestii.
Dzieckiem neo nie jestem, ale znowuż nie uważam, by błąd był jakoś kompromitujący. A Twoje porównanie nie ma żadnego sensu - co innego pomylić mapę, co innego pomylić walczące strony. Zawsze się jakiś bład rekonstrukcyjny trafi, wyłapywanie ich to fajna sprawa, ale należy znać proporcje.
PS: Dzieci Neo poznajemy po tym, że nie umieją napisać poprawnie co trudniejszych wyrazów. Nazwa wojowników pewnego plemienia Indian to "Apacze", nie "apache". Pisane z wielkiej, przez "ce-zet".
Największym zafałszowaniem to jest pojawienie się w ogóle takiej mapy. Tego typu map nikt nie produkował w tamtym czasie. To wytwór współczesnej grafiki i photoshopa.
Może zaraz jeszcze ktoś nas zaskoczy spostrzeżeniem, że podczas IIWŚ nie walczył żaden oddział marines złożony z amerykańskich aktorów z XXI w. Sugeruję trochę dystansu. Jak tak bardzo boli Cie taki drobiazg, to co się stanie jak utożsamisz się z jakimś bohaterem, a on nagle zginie? No trauma do końca życia jak nic. Poza tym.. who cares? Gejzery i renifery raczej się nie obrażą za to.