PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122090
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Po bardzo dobrym poprzednim odcinku - dzisiaj ciepłe kluchy.
Jak zwykle Stefan. Co zrobi, kogo nie zabije - wszyscy za nim latają i mu wybaczają... SERIO??
Stefan zabił Enzo - ojej tak mi przykro.
Stefan jest człowiekiem - cooo?! jak to możliwe?! co my teraz zrobimy?!

Odcinek ratowała tylko Bonnie z jej mamą i wizje Matt'a.
Reszta to dno.
Jeżeli Julie Plec weźmie się z takim rozmachem za The Originals - obiecuje, że ją skrzywde.

electrode

Zapomniałem dodać. Powrót Kai'a - bardzo duże zaskoczenie. Uwielbiam go - prawdziwy badass.

electrode

A ja z kolei Kai'a nie znoszę. Wkurzał mnie od pierwszego odcinka, w którym się pojawił i ogromnie cieszyłam się, kiedy Damon zakończył jego żywot. Mam więc nadzieję, że Kai się pojawi tylko w jednym odcinku i więcej nie będę musiała go oglądać.

Co do reszty, to nie daruję Plec tego, że uśmierciła Enzo. Jedyna para i jedyne wątki, które dało się w tym 8 sezonie oglądać. Wkurza mnie to właśnie, że zamiast zająć się Bonnie, to wszyscy latają za Stefanem i jaki to on biedy, że stał się człowiekiem, że wszystko do niego wraca. Caroline powinna się jeszcze na Bonnie obrazić, że ta jej chłopaka w człowieka zamieniła. Dobrze, że stał się teraz człowiekiem.

electrode

Powrót Kai'a to najlepsza wiadomość dla mnie. Uwielbiam go. Mój ulubiony charakter w tym serialu, szkoda, że tak niedoceniony. Po Pierwszych myślałam, że nikt ich nie zastąpi, a tu nastąpił 6 sezon i Kai - swoją drogą, gdyby nie on to ten sezon byłby beznadziejny. Następny odcinek zapowiada się znakomicie i za sprawą Kai'a może podnieść serial po fatalnym 7 i 8 sezonie. Mam nadzieję, że zobaczymy go już w każdym odcinku, zwłaszcza, że do końca nie pozostało ich wiele. Po raz pierwszy od dawna czekam z niecierpliwością na nowy odcinek TVD.

Reszta wątków okropna i nie wymaga komentarza.

ocenił(a) serial na 4
dodsab

Zgadzam się był genialny, dzięki niemu po tak długiej beznadziei znów chciało się wracać do TVD po pierwotnych najlepszy i zajebiście, że wrócił

ocenił(a) serial na 9
electrode

Nie rozumiem zachowania Caroline. Wiadomo, Stefan miał wyłączone człowieczeństwo, ale w tej całej sytuacji z Enzo, Bon powinna być tu dla Caroline priorytetem. Nagrała jej tysiąc wiadomości, wow właśnie tak zachowuje się w takiej sytuacji przyjaciółka. Ogólnie według mnie pomysł uśmiercenia Enzo był beznadziejny bo Bonnie nie ukrywajmy, zawsze miała pod górkę. Najwidoczniej wciąż za mało żeby choć przez jeden sezon mogła być szczęśliwa. Ich wątek miłosny był na prawdę całkiem fajny. W sumie to zobaczymy, może coś dobrego z tego wyniknie, nie wiadomo jak dalej się akcja potoczy. Byłam w niezłym szoku na końcu odcinka kiedy pojawił się Kai. Uwielbiałam jego postać, byłam zła, że Plec go uśmierciła, ale tak jakoś mi się o nim zapomniało i naprawdę zupełnie się nie spodziewałam jego powrotu. Dzięki niemu czekam z niecierpliwością na następny odc. A tak btw, nie pamiętam dokładnie już w jaki sposób Kai sprawił, że Elena będzie spała dopóki Bonnie nie umrze, ale może teraz jak wrócił to ktoś (czyt. Damon) zmusi go żeby to odkręcił? I w taki sposób Elena wróciłaby jeszcze za życia Bon.

ocenił(a) serial na 6
chthc

Nie ma opcji by Elena sie obudziła jeszcze za życia Bonnie, powód jest dość banalny.. Aktorka grająca Elene pożegnała się z serialem na dobre i nie ma opcji by wróciła , choćby gościnnie na 1 sezon. Tutaj powód też jest banalny, obecna żona aktora grającego Damona nie życzy sobie interakcji męża z jego byłą, mimo że to tylko serial, naciskała by odszedł z TVD ale po odejściu Eleny najwyraźniej jej przeszło. Niestety jednak pojawienie sie E. jest niemożliwe : / Szkoda bo moim zdaniem ciągnęła ten serial najbardziej.

czarny_ziutek

Nina wrzuciła jakiś czas temu na instagram zdjęcia z planu odcinka 16 ( zdjęcie scenariusza) oraz zdjęcia z aktorami.. Ianem i jego żoną oraz Paulem, także na pewno Nina pojawi się w ostatnim odcinku

ocenił(a) serial na 6
magdzia55

No właśnie chciałam zrobić poprawkę, bo sprawdziłam po dodaniu swojego komentarza. Nie nadążam za animozjami gwizd : P

ocenił(a) serial na 10
electrode

A mnie cały czas zastanawia jedno - skoro Katherine zaczęła się starzeć po zażyciu lekarstwa i w niedługim czasie umarła, dlaczego Stefan nie ma żadnych objawów? Absurd goni absurd.

Agata_933

Bo to Stefan. Jego nic nie dotyczy.

użytkownik usunięty
Agata_933

Ludzie! Jak Wy oglądacie ten serial? Katherine zaczęła się gwałtownie starzeć PO tym jak Silas "wypił" z niej to lekarstwo! Wcześniej przecież przez całe lato była człowiekiem i uwaga uwaga: NIE MIAŁA ŻADNYCH OBJAWÓW PRZYSPIESZONEGO STARZENIA!

ocenił(a) serial na 6
electrode

- Słabo postąpili z Boni i Enzo, nie rozumiem tego jak Boni mogłaby teraz wybaczyć Stefanowi to co zrobił i w ostatnim odcinku wszyscy żyliby razem i szczęśliwie. Fakt, że Damon zabił Taylera, ale powiedzmy sobie szczerze ostatnimi czasy ten gość nie był dla nich az tak znaczący jak Enzo aktualnie. Taka jeszcze róznica, że Sybil kazała Damonowi zabić Taylera, a Stefan nie miał rozkazu aby zabić Enzo - stał mu po prostu na drodze i go zabił, a mógł skręcić mu kark i wejść do tego domu aby zrobic z Eleną to co chciał, a i tak by pewnie tego nie zrobił ostatecznie.
- Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Damon miał niby wziąć lekarstwo od Eleny w sensie napić się jej krwi po przebudzeniu jej, a w ostanim odcinku powiedział, ze musi sie przyzwyczaić do tego, że jego brat odejdzie z tego swiata za kilkadziesiąt lat, to czy on nie ma zamiaru stawać się człowiekiem, czy nie ma możliwości aby napić sie od Eleny albo od Stefana krwi i stac sie człowiekiem? Musieliby wypić ja całą?
- Pozytywnym zaskoczeniem na pewno był powrót Kaia, o ile nie lubiłam go w 6 sezonie tak teraz naprawde ucieszyłam sie na jego widok, bo im dalej w las tym złoczyńca gorszy no i to na pewno zwiastuje powrót Eleny jeszcze za życia Bonnie i Stefana. A wlaśnie może Damon odkupując swoje winy powie Stefanowi zeby wziął sobie Elene i żeby jako ludzie odjechali sobie w strone zachodzącego slonca, mieli dzieci i zestarzeli sie razem ? :D nie no to byłoby straszne :P
- A może Bon-Bon bedzie mial tyle mocy zeby zniszczyć diabła i wziąć dzieki temu Enzo spowrotem gdziekolwiek on sie teraz znajduje ?

Arlett_a

Co do Bonnie:
Jej mama powiedziała "cała nasza magia zniknęła" - czyli to nie zwiastuje powrotu czarownicy Bennett. Aczkolwiek Kai moze wszystko teraz wywrócić do góry nogami.
Do zabicia Cade'a użyją tego szklanego sztyletu, o którym była mowa w wizji Matt'a. Domyślam się, że to Elena go zabije bo wkońcu musi się do czegoś przydać - chyba, że po prostu obudzi się i happy end. Cieżko przewidziec jak to rozegrają.
Jednakże jestem pewny, że nie na darmo mama Bonnie wspominała o piekle do którego Bon wysłała Enzo. Poza tym sama powiedziała, że zrobi wszystko by go sprowadzić... jednakże co z ciałem skoro je spaliły! Tyle wniosków sie nasuwa teraz..

ocenił(a) serial na 6
electrode

Człowiek - Elena miałaby zabić kogokolwiek? :P wątpie ;) Obstawiam Bon-Bon albo któregos z facetów ;) Ja myslę, że jak zabiją Cade to zrobi się dzieki temu jakaś luka, która umozliwi wyciągniecie Enza z piekła, w którym sie obecnie znajduje po to aby Bonie tez miała swoje szczęśliwe zakończenie, a jak planuja inaczej to nie wiem

ocenił(a) serial na 10
Arlett_a

Sprawa z tym lekarstwem wyglada nastepujaco. Jezeli Damon by mial sie napic lekarstwa od Stefana, ze Stefanem staloby sie to samo co z Katherine. Czyli zaczalby sie bardzo szybko starzec i umarłby w przeciagu kilku miesiecy. Wiec prawdopodobnie jezeli Damon by chcial to lekarstwo od Stefana to nie ma wyjscia innego jak, poczekac te 80 lat na Stefka, az Stefek bedzie juz u progu zycia i wtedy wypije lekarstwo a Stefek wtedy dead. Ale cos zaczynam przeczuwac, ze skoro Kai wrocil, wiemy ze Nina Dobrev powroci do TVD na ostatnie odcinki, to mam przeczucie ze jednak wieczna walka Stelena czy Delena zakonczy sie finishem ze zwyciestwem Steleny. Bo Stefan juz dal do zrozumienia Caroline, że nie ma sensu ich zwiazek skoro on jest czlowiekiem, a ona wampirem, a powrot ludzkiej Eleny, ludzki Stefan to mi wyglada calkiem jasno, że to Stelena bedzie endem.

ocenił(a) serial na 6
martiza3

Jak to jest mozliwe aby sparować po kilku sezonach spowrotem Stelene w 2, 3 odcinki ? Ja się śmiałam z takiego rozwiązania, bo fakt, ze obydwoje sa ludzmi na to by wskazywało, ale to tylko to tak na dobrą sprawę, a to chyba za mało do milości na 2 ostatnie odcinki serialu

ocenił(a) serial na 10
martiza3

Przecież Bonnie wstrzyknela Elenie igłę i wzięła jej krew i to wstrzyknela Stefanowi więc z twojego komentarza wynika, że teraz Elena powinna umrzeć bo przecież była przedtem wampirem.

ocenił(a) serial na 6
Ewelina_Wieczorek

Myślę, że scenarzysci sami nie wiedza jak sie ma sprawa z lekarstwem dlatego takie błędy. Niby od Eleny mogli wziać mała strzykawkę i Bonnie wiedziala, ze tyle to tyle i bedzie dobrze, a Silas z Kath wypił całą.

Arlett_a

A osoba, która ma w sobie lekarstwo bądź jeżeli ktoś je usunie to nie może ponownie stać się wampirem?

ocenił(a) serial na 6
electrode

Szczerze mówiac nie mam pojęcia. Nie pamiętam czy jak Silas wypił z Kath krew to probowała sie przemienić pijac krew innego wampira

Ewelina_Wieczorek

Nie zgadzam się. Katherine zaczęła się starzeć bo miała 500 lat czyli jej ciało zaczęło "doganiać" jej prawdziwy wiek. To samo stanęłoby się ze Stefanem dlatego że ma ponad 160 lat (nie wiem ile dokładnie) czyli też to dosyć nienaturalny wiek jak na człowieka. Lekarstwo działa tak że "podtrzymuje" u osoby która ma je w sobie wiek na jaki wygląda i od momentu zażycia lekarstwa zaczyna się starzeć normalnie. Jak Silas wypił lekarstwo z Kaśki to zaczęła się starzeć. Elenie to nie grozi bo ona była wampirem przez dwa lata i jest w normalnym wieku. Zestarzeje się tylko o ten czas kiedy była wampirem. Nie wiem czy wytłumaczyłam to zrozumiale ale starałam się :)

ocenił(a) serial na 10
Arlett_a

Elena i Stefan??? NIEEE

ocenił(a) serial na 6
Zizuika

Niee, na pewno nie ;) Mam taka nadzieje, ze az tak nie polecą z głowa w chmurach :D

Zizuika

Coś mi się wydaje, że wiele na to wskazuje. Ja zawsze byłam za Steleną na endgame ale nie w takim ekspresowym tempie bo nie zrobią tego wiarygodnie. Nie będzie to sprawiedliwe ani dla fanów Deleny Steleny, Steroline i wszystkich innych shippów, które w tym serialu występują. Ale obawiam się że nas to czeka. Zaserwują nam przeskok czasowy i wyjaśnią, że Elka nie mogła Damonowi wybaczyć zabicia Tylera (bo po to go zabili) i po kilku latacz człowieczego życia Stefan i Elena się ze sobą spiknęli a może nawet Caroline i Damon (sic!).
Przykro mi też Wam mówić, ale ta scena między Mattem a Bonnie też była według mnie sugestywna.... Bo Enzo nie wskrzeszą I Będzie wampirza moda na sukces a serial sięgnie dna! Po finale przyznacie mi rację (choć mam nadzieję że tak nie będzie).

ocenił(a) serial na 8
electrode

A jak dla mnie odcinek był bardzo dobry.

Od dłuższego czasu oglądam serial tylko z przyzwyczajenia i z powodu Damona, który aktualnie jest jedyną ciekawą postacią w serialu... a tu nagle Kai wraca <3333
Nawet pomijając jego powrót odcinek jak najbardziej na plus:
- ciekawe retrospekcje
- Alaric i Damon (jak ja lubię ten duet :))
- Stefan jako człowiek... to może być ciekawe
- rozpacz Bonnie... szczerze mam nadzieję, że będą jeszcze jakieś sceny z Bonnie i Enzo, bo lubiłam tą parę (nie na tyle, by ubolewać nad śmiercią Enzo, ale jednak fajnie się ich razem oglądało)
- Matt o dziwo w tym odcinku mnie nie irytował

Nie sądziłam, że będzie jakaś szansa na to, by serial się podniósł a tu takie miłe zaskoczenie

ocenił(a) serial na 9
Alexana

Gdzie można obejrzeć odcinek?

AgataNoowicka

tvseriesonline(kropka)pl :)

ocenił(a) serial na 8
AgataNoowicka

lub na alltube ;)

Alexana

hej, a wiecie może gdzie można obejrzeć sezon 1 (i resztę) bez lektora, bez napisów, po prostu po angielsku? Szukam i nie mogę znaleźć żadnej przyzwoitej stronki, a może ktoś tutaj się orientuje i mógłby polecić jakąś spoko? :)

ocenił(a) serial na 8
blurryface

netflix

ocenił(a) serial na 10
Alexana

Zgadzam się. I też mam wrażenie, że to pierwszy odcinek w historii TVD kiedy nie mam ochoty zabić Matta. Chociaż już powiedział co wiedział, wciąż mam nadzieję że zdąży do finału umrzeć. Albo niech przynajmniej będzie go mało już. Za dużo w tym sezonie irytacji.
+Jak Bonnie mogła otworzyć portal do piekła, skoro nie ma swojej mocy? Mam wrażenie, że cały czas ją w sobie miała, ale po z jakiegoś psychicznego powodu - blokowała sobie do niej dostęp.

KAI <3 Jak cudownie. Tak bardzo go nienawidzę, ale tak bardzo uwielbiam. I wrócił z dobrym nastawieniem, co widać po zwiastunie nowego odcinka.

Tak na marginesie... Skoro mamy wrota do piekła.
Myślicie, że w finale zobaczymy Kaśkę, Lexi i Rose? Jakież one były przecudowne. Dobra ta Rose trochę naciągana w tej liście, ale smutna była jej śmierć więc mogłaby wrócić na chwilkę chociaż :D

JamesTC

A ja co do odcinka powiem tyle. Czemu oni na xsero tego dziennika nie dali??albo głupią fotke. No i ta dramaturgia :" A co ty narobiłeś. Wiesz jaki ten dziennik ważny był.- No wiesz no brata uratowalem.

ocenił(a) serial na 9
Terza

dokładnie, przez cały czas się zastanawiałam czy na serio aż tak trudno zrobić temu zdjęcia, przecież to max 10min by im zajęło...
A co do odcinka, to serio nudy, tylko Bonnie go ratowała. Caroline to naprawdę okropna przyjaciółka, powinna na chwilę choć olać Stefana i się nią zająć, ale gdzie tam, lepiej nagrywać wiadomości na tel! I jak czytam Wasze komentarze o tym, że ostatecznie będzie Stelena to na serio mam nadzieję, że to nieprawda. Bo serial teraz już tylko dla Damona oglądam (i może trochę Bonnie&Enzo ;cc) i jak mi nie dadzą tego szczęśliwego zakończenia to się wkurzę xd

ocenił(a) serial na 10
JamesTC

Z tych postaci co wymienilas, mysle ze najbardziej prawdopodobna bedzie Kath ze pojawi sie chociaz na chwile <333333 Bylabym jedynie ciekawa w jakiej formie by wrocila w razie co. Czlowiek, wampir czy jak.

ocenił(a) serial na 8
martiza3

Odcinek niezły,zapowiada się fajny finał.Wie ktoś jak się nazywa piosenka która leci w 14 minucie?

ocenił(a) serial na 7
basiula9

Thirteen Senses -"Into The Fire"

ocenił(a) serial na 8
TarTelpelome

Dzięki.Fabuła jest do kitu ale soundtrack jest świetny w tym serialu.

ocenił(a) serial na 8
martiza3

Chyba powrót Katherine jest niezbyt możliwy, czy ona nie trafiła na Drugą Stronę, a ta została zniszczona? chociaż cholera wie co tam wtedy wciągnęło Kaśkę.

ocenił(a) serial na 10
Tookasumi

Kath wciagnelo pieklo, a nie 2 strona :D probowala przez Bonnie wtedy kotwice dostac sie na 2 strone, ale sie nie dalo i pieklo ja wciagnelo

ocenił(a) serial na 10
martiza3

Więc jej powrót jest możliwy bo piekło pewnie też rozpadnie się po "śmierci" Cade. I Enzo może z niego wypełznie. A wszystkie inne straszne i złe istoty nie, bo to koniec sezonu i nie ma już na nich odcinkow..

ocenił(a) serial na 10
monjaotco

Z tego co pamiętam to Kaśka też trafiła do piekła. Bo jak ją chyba wessało to mówili, że to było coś innego, i że nie widzieli wcześniej takiej śmierci.
(Albo sobie zmyśliłem żeby zmienić jej śmierć na bardziej dramatyczną)... Ciężko powiedzieć bo to już dawno było :D

JamesTC

W najnowszym kilkusekundowym zwiastunie jest scena z Niną gdzie mówi "What happend, why I am here?!". Pytanie: to słowa Eleny po przebudzeniu czy Kat, którą udało się uratować z piekła poprzez otworzenie wrot do piekieł? Wydaje mi sie, ze Elena inaczej by zareagowala na wybudzenie sie...

ocenił(a) serial na 6
electrode

Ktos z główych postaci ma zginąć w ostatnim odcinku, a widać na tym zwiastunie, że Elena mowi do Stefana, ktory ubrany jest w czarny garnitur...czyzby Damon ?

Arlett_a

Wydaje mi się, że Bonnie i dlatego Elena się wybudzi. Z tym Kai'em wydaje mi się, że to celowy zabieg aby nas zmylić i wierzyć że jakimś cudem odczaruje obydwie Panie

ocenił(a) serial na 6
electrode

Bo Elena na 100 % ma pojawić się tylko w ostatnim 16 odcinku ?

Arlett_a

nie wiem :(
kiedyś gdzieś wyczytałem, że w dwóch lub trzech ostatnich odcinkach ale moze to była plotka.. zobaczymy. Liczę na więcej akcji niż tylko cudowne wybudzenie sie ze spiaczki i happy end.

ocenił(a) serial na 6
electrode

Bo tak bylo na samym początku mówione, ze ma pojawic się na 4 ostatnie odcinki, ale Nina wrzuciła do sieci tylko zdjęcie ze scenariusza ostatniego odcinka. Nie wiadomo czy to zmyłka czy faktycznie bedzie tylko w tym ostatnim. Jesli tak to słabiutko.