PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121975
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Dużym minusem jest to, że w serialu wszystkie wątki są rozgrywane jednocześnie. W książce wszystko ma swój czas i miejsce. Obejrzałam parę odcinków i stwierdziłam, że serial jest dużo gorszy od książki. Może nie oglądam tego za często ale takie są moje odczucia. Książka bardzo wciąga i niedługo zacznę czytać kolejną część na razie czytam pamiętnik Stefano :).
Piszcie co myślicie o tym serialu i o książce.
Swoją opinią nie chciałam urazić żadnego fana serialu :)

ocenił(a) serial na 6
julita4433

Nom, kontrowersyjna opinia;)
Jednak wiesz, żeby mieć prawdziwy obraz sytuacji, mogłabyś sobie obejrzeć troszkę więcej odcinków...
Na 91 % zmieniałabyś zdanie co do serialu;)

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

tak jak napisałam już niżej czytam opisy i porównuję z akcją książki i mam takie wrażenia że wszystko dzieje się na raz a w książce wszystko ma swoje miejsce i czas :) wiem że opisy nie zastąpią całej akcji serialu ale z tego co czytam w opisach właśnie odnoszę właśnie takie wrażenia :)

ocenił(a) serial na 6
julita4433

Ale czytanie opisów nic Ci nie da...
Sama je kiedyś czytałam i to było takie...suche;) Zupełnie nie oddają akcji w serialu, kobito wierz mi...;)

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

wierzę ale nie jestem co do serialu przekonana ale zobaczę :)

użytkownik usunięty
julita4433

Parę odcinków? Masz prawo do własnej opinii, szkoda, że jest nieobiektywna ;]

ocenił(a) serial na 10

po paru odcinkach jakoś nie miałam ochoty na obejrzenie reszty :) cały czas czytam też opisy każdego odcinka i próbuję porównać do książki i odniosłam takie wrażenie że tam wszystko dzieje się na raz :)

użytkownik usunięty
julita4433

Rozumiem, ale ocenianie serialu po paru odcinkach jest bezsensowne i trochę niesprawiedliwe ;) Ja np. przeczytałam parę stron pierwszej części, bo więcej nie dałam rady, ale nie mogę stwierdzić, że książka jest dużo gorsza od serialu, bo jej nie czytałam w całości, czyż nie? :p A serial jest naprawdę świetny. Rzeczywiście pierwsze odcinki nie powalają, ale z czasem TVD się rozkręca. 3 sezon trochę spaprali, jednak i tak warto obejrzeć ;]

ocenił(a) serial na 10

książka aż tak Ci się nie spodobała? :) zobaczę jeszcze trochę serialu może mnie wciągnie :)

użytkownik usunięty
julita4433

Nie podobała mi się książkowa Elena, wydawała się pusta i była zbyt próżna, to mnie zraziło do dalszego czytania. Być może potem jej charakter uległ zmianie, mam zamiar podejść jeszcze raz do tych książek ;]

ocenił(a) serial na 10

Elena całe szczęście nie jest jedyną bohaterką :)
Cieszę się że dasz drugą szansę książce :)
Życzę miłego czytania :p

julita4433

Akurat z całej serii książek "Pamiętniki Stefano" nie są pisane przez autorkę pozostałych części ;)
Też się zabrałam za czytanie "Pamiętników wampirów", jak już pisałam w innym temacie książka i serial to praktycznie dwa różne światy.
Aczkolwiek jak na razie akcja serialu bardziej mnie wciąga niż książka, może dlatego, że serial oglądałam najpierw i teraz za bardzo porównuję z nim książkę :)

ocenił(a) serial na 10
Lili89

czytałam już pamiętniki całe i właśnie bardziej wciągnęła mnie książka. Ja zaczęłam od czytania książki i może dlatego bardziej wolę książkę :) teraz niedawno zaczęłam czytać pamiętnik Stefano i muszę przyznać wciągający :)

ocenił(a) serial na 9
julita4433

Ja czytałam książkę Pamiętniki Wampirów i szczerzę mówiąc nie podobała mi się. Czasami miałam ochotę ją podrzeć i wrzucić w ogień :D Uważam, że serial i książka różnią się postaciami i wątkami, dlatego nie należny ich ze sobą porównywać, a szczególnie nie po paru odcinkach ^.^

ocenił(a) serial na 10
Melanie2226

ja gdy tylko widzę że zaczynają się serial myślę sobie że zaczyna się kolejny nieudany serial :)
a książka aż miło poczytać bardzo wciąga choć nie powiem mnie też momentami denerwowała ale nie aż tak ;p
może masz i rację że nie należy ich porównywać ale tego raczej nie mogę stwierdzić 100% ponieważ jak już wspomniałam nie obejrzałam zbyt wielu odcinków :p