Z ciekawości zajrzałem na zachodnie fora, żeby poczytać opinie o obsadzie. Co ciekawe, sporo osób narzeka na casting ogółem, że aktorzy nie pasują do danej roli itp, ale.. no właśnie, ale. Ale nigdzie nie ma ani słowa narzekania czy płaczu na to, że np Annabeth czy Zeus są czarnoskórzy. Wniosek? Ano smutny.
Raczej pozytywny, że jeszcze jest swoboda wypowiedzi, a niektóre postaci nie pasują do tych opisanych z książki, a ludzie to zauważają :) ja bardzo się cieszę, że mamy jeszcze mądrych ludzi
biorąc pod uwagę fakt że w Polsce jakkolwiek uprzedzenia, ksenofobia, rasizm etc są autentycznie postrzegane za zdroworozsądkowe , twój komentarz ma jak najbardziej sens.
tym bardziej trudno mieć pretensje czy się dziwić że plujący jadem mentalny zaścianek jest w twoim mniemaniu czymś pozytywnym oraz że określasz takowych mianem "mądrych ludzi" :)
proszę Cię.... po pierwsze, to jest polska strona.
po drugie, przede wszystkim to jest FILMWEB. jeżeli jest coś na co możesz zawsze tutaj liczyć , to na wyrywy mentalności ciemnogrodu.
polemizowałabym jednak z tym że na zachodnich forach nie ma rasistowskiego bólu dupy, narzekania na czarną Annabeth etc bo tam również można jak najbardziej tego uświadczyć.
niemniej , tak z mojej perspektywy kogoś kto zdecydowanie głównie siedzi na anglojęzycznych forach aniżeli polskich (tym bardziej że polskie fora właśnie mają do zaoferowania taki oto mentalny zaścianek i ogólem panuje ogromna moda na narzekanie na tzw. "poprawność polityczną"), na zachodnich forach faktycznie definitywnie o wiele łatwiej trafić na prawdziwych fanów serii , ludzi o większej wyobraźni i szerszych horyzontach umysłowych.
uważam że trzeba odcinać się od takiej toksyczności. szkoda szarych komórek . ;)
i BTW, na podstawie prawie 30 lat życiowego doświadczenia oraz pośredniej i bezpośredniej interakcji z własnymi rodakami potwierdzam, że Polacy to rasiści. podobne wnioski bynajmniej nie są dla mnie żadnym odkryciem.
,,na zachodnich forach faktycznie definitywnie o wiele łatwiej trafić na prawdziwych fanów serii , ludzi o większej wyobraźni i szerszych horyzontach umysłowych. " Opinie zaślepione fanatyzmem nie sprawiają, że serial staje się dobry. Przeczytałem całą serię i ciężko byłoby mi wystawić opinie wyższą niż 4/10. Postaci bez charakteru, rozwijane w pośpiechu, brak jakichkolwiek wartościowych dialogów i sprowadzenie ich do czystego drewna. ,,30 lat życiowego doświadczenia oraz pośredniej i bezpośredniej interakcji z własnymi rodakami potwierdzam, że Polacy to rasiści'' Kolejne zaślepienie zachodem i jechanie po ojczyźnie, wstyd. Poczytaj fora wykraczające poza Twoją bańkę. Wystarczy wejść na popularny serwis anglojęzyczny 9gag, żeby zobaczyć jak ''dobrze'' ludzie piszą o osobach czarnoskórych, w tym o serialu Percy Jackson ( dla ułatwienia link: https://9gag.com/tag/percy-jackson , miłej lektury)
z całego twojego wyrywu definitywnie mój najbardziej ulubiony fragment to twoja reakcja na fragment z mojego komentarza gdzie napisałam że wypowiadam się w oparciu o swoje życiowe doświadczenie. „Kolejne zaślepienie zachodem i jechanie po ojczyźnie, wstyd” to naprawdę przepiękny popis
1) gaslightingu który idealnie wpisuje się w rasizm m.in. polski,
2) mansplainingu
3) nacjonalizmu.
po 1, bynajmniej nie jest to żadne zaślepienie zachodem a jedynie ja artykułująca m.in, życiowe doświadczenia oraz realia życia kogoś jak ja w moim własnym kraju.
[w tym miejscu chcę odwołać się do ww doświadczenia życiowego i podkreślić że doskonale cię rozumiem, bo zawsze musi pojawić się biały facet który obowiązkowo wyskakuje z tekstami o Zachodzie , bo tak to musi sam sobie tłumaczyć. to akurat jest absolutny standard. klasyka gatunku].
kolejna rzecz: jestem Polką i będę otwarcie wypowiadała się na temat swojej własnej ojczyzny i narodu a szczególnie w temacie rasizmu. a także owszem - jak najbardziej, „jechanie po ojczyźnie” jest „wstydem” o ile wychowano cię na nacjonalistę który zawsze będzie się pluł , bo ktoś śmie wypowiadać się cokolwiek negatywnie na temat krainy mlekiem i miodem płynącą jaką jest Polska. przy czym najgorzej gdy stwierdza się fakty.
serdecznie dziękuję ci za ten komentarz - na przyszłość będę wiedzieć żeby ignorować kiedy zobaczę cię znowu w powiadomieniach.
pozdrawiam serdecznie :)
bez odbioru
naah.... nie musisz mi niczego rekomendować. nigdy nie czytam gówna którym ochoczo dzieli się oszołomstwo. zresztą wyżej napisałam że trzeba odcinać się od toksyczności - szkoda mi szarych komórek. za to absolutnie wierzę że do ciebie należy walić jak w dym jeżeli ktoś chce nużyć się po uszy w gównie. jawisz się jako ktoś kto posiada m.in. wybiórczy umysł i jestem przekonana, że masz zapisane swoje ulubione fora / strony etc gdzie przeważa pewien konkretny główny motyw... jeżeli ktoś czegoś szuka, wie gdzie to znaleźć ;) tym bardziej teksty typu o wychodzeniu spoza bańki wychodzącego od kogoś takiego jak ty są przekomiczne ;) ja nie szukam w internetach rasistowskiego gówna z pełną premedytacją w ramach tzw comfort read jak w twoim przypadku.
co więcej nawet nie twierdzę że w ogóle nie ma rasistowskiego bólu dupy wokół castingu PJO więc co ty mi w ogóle próbujesz udowodnić. jedynie stwierdzam fakt że porównując anglojęzyczne fora z polskimi widać tą różnicę jednak co wynika z faktu że polskie fora cechują się raczej czynnikiem mentalnego zaścianka która karze rzucać na lewo i prawo tekstami typu „poprawność polityczna” czy „fanatyzm” , bo nie jest przyzwyczajone do różnorodności rasowej - tak m.in.
niemniej twój komentarz stanowi naprawdę piękną ilustrację tego kim jesteś i co sobą reprezentujesz razem z taką użytkowniczką KateAustin24…jeżeli wiesz co mam na myśli ;)
Do pierwszego fragmentu wypowiedzi nie będę się odnosił bo jest żenujący. Co do drugiego, nigdzie nie zabroniłem Ci się wypowiadać na temat ojczyzny, sam uważam, że do ideału to nam daleko, ale problemem jest to, że idealizujesz inne państwa, gdzie problem rasizmu jest często znacznie większy, a jednocześnie generalizujesz Polaków jako rasistów (co innego gdybyś napisała ,,rodakami potwierdzam, że w wśród polaków są rasiści'' a co innego gdy wyszłaś z wielkim ogłoszeniem ,,Polacy to rasiści". Wystarczy mieć trochę szacunku do przodków, żeby równoważyć szacunek z krytyką.
Przedstawiłem Ci Tylko dowód na to, że nie tylko polskojęzyczne fora są przesiąknięte jak to nazywasz "mentalnym zaściankiem", a Ty zaczynasz mnie atakować. Powstaje więc pytanie, czy to nie Ty jesteś tą toksyczna osobą, których tak się wystrzegasz?
O co ci chodzi. Jakoś w filmach Grover był czarny i nikomu nie przeszkadzał. A to że teraz już wciska się tylu czarnych i to na chama to już jest niepokojące. Tak jakby połowa Ameryki była czarna. Jak to jest że jakoś w Afryce nie robią bajeczek dla dzieci z białymi postaciami?
bardzo BARDZO ci dziękuję za ten komentarz. będę cię z przyjemnością cytować jako ostatni przykład typowego polskiego rasizmu, ignorancji oraz białego uprzywilejowania z jakim się zetknęłam.
there’s a lot to unpack here… ; )
bardzo ci dziękuję za przytoczenie faktu, że Brandon T. Jackson - aktor wcielający się w postać Grovera w filmach - jest czarny. jest to przytoczenie z dupy, ponieważ :
po 1: Grover Underwood to nie tyle co drugoplanowa postać, co więcej to rola typu „comic relif”. są 2 rodzaje ról w jakich czarny aktor jest najbardziej akceptowany przez białą publiczność: ghetto i comic relief właśnie. z kolei sprawa ma się już zgoła inaczej gdy
po 2: rzecz tyczy się recastingu białych postaci kobiecych które są tzw. love interest, są opisywane jako piękne, inteligentne, jako badass etc.
więc to bynajmniej nie dziwne że wyskakujesz z tekstem pt. „Grover jest czarny w filmach i nikomu to nie przeszkadza” , bo biali kompletnie zlali czarnego aktora w roli zabawnego najlepszego kumpla głównego bohatera a już konkretnie sracie z oburzenia, bo oryginalnie białą, blondwłosą i jasnooką główną bohaterkę i ukochaną głównego bohatera - mało tego, córkę samej bogini mądrości więc kogoś wybitnie inteligentnego - gra czarna aktorka.
właśnie fascynująca jest ta różnica jak biali reagują w przypadku recastingu czarnego aktora do roli utożsamianej z białym kolorem skóry vs. czarnej aktorki w ww.
pisałam artykuł na temat tego jak m.in. białym ludziom przewraca się w dupach z furii gdy czarne aktorki - jeszcze gorzej jeżeli to dark-skinned Black actresses - są wybierane do ról utożsamianych z białą skórą.
ogrom rasistowskiego jadu i nienawiści białego człowieka wobec kolorowych aktorek jest przytłaczający i to jest stały schemat.
(Francesca Amewudah-Rivers, Jodie Turner-Smith, Anna Diop, Yara Shahidi ale najlepszym przykładem jest backlash wobec Halle Bailey biorąc pod uwagę jak szeroko komentowany był rasistowski ból dupy białych dorosłych mężczyzn do takiego też stopnia że pochylano się nad tą kwestią bardziej w badaniach z dziedziny socjologii)
uśmiechnęłam się szeroko na fragmencie „Tak jakby połowa Ameryki była czarna”. to jest ta typowa obsesja białego człowieka na punkcie amerykańskiej demografii. a jakie to ma znaczenie czy połowa Ameryki jest czarna czy nie, ilu jest czarnych Amerykanów w USA? xD zawsze mnie to rozwala jak biali pilnie i obsesyjnie liczą ile mają czarnych na ekranie aby broń boże nie było ich za dużo bo to przecież mniejszość rasowa. ale rozumiem o co ci chodzi, bo statystyki amerykańskiej demografii od zawsze budowały w białych jak ty poczucie wyższości.
niemniej to, co mnie najbardziej rozwaliło z tego całego rasistowskiego ignoranckiego ociekającego białym uprzywilejowaniem gówna który udaje komentarz to ostatnie zdanie.
„Jak to jest że jakoś w Afryce nie robią bajeczek dla dzieci z białymi postaciami?”
spadłam z łóżka ze śmiechu. na serio. właśnie potwierdziłaś ponad wszelką wątpliwość że jesteś biała a co więcej że jesteś Polką. generalnie w dyskusji o rasie, reprezentacji biali nie potrafią NIE wspominać o USA , przy czym combo znamienne dla Polaków to nieodzowna jakkolwiek wzmianka o Afryce xD
po 1, byłaś ty w ogóle kiedykolwiek w Afryce że z taką pewnością zakładasz że białe biedactwa z Czarnego Lądu nie mają w ogóle swojej reprezentacji w bajeczkach? ja byłam w Afryce i zapewniam cię, że nie musisz się martwić o białe dzieciątka z Afryki – te biedactwa! - i o ich reprezentację.
ale rozumiem twoją logikę: gdzie jak gdzie na świecie ale to jest oburzające że białe dzieci w Afryce i ich potrzeby takie jak własna reprezentacja w afrykańskich mediach, w tym bajeczki dla dzieci nie są najwyższym priorytetem - szczególnie patrząc na Afrykę i jej historię jako kontynentu.
autentycznie ocieram łzy ze śmiechu. xD
biali ludzie nigdy nie cierpieli, nie cierpią i nie będą cierpieć na deficyt białej reprezentacji w mediach, kochana.
w związku z rasistowskim backlashem jaki spadł na Leah Jeffries, Riordan napisał i opublikował oświadczenie z myślą specjalnie tak między innym o tobie :)
BTW, nie wszystko musi być związane z rasą, wiesz o tym - prawda? tak jak Aryan oraz Walker bezapelacyjnie byli najlepsi na castingach do ról Grovera i Percy’ego , tak Leah była najlepsza na castingu jako Annabeth. po prostu. ale to doskonale zrozumiałe, że kto jak kto, musisz sobie sama tłumaczyć że dostała tą rolę bo jest czarna. wiadomo – czarnych wpycha się na chama wszędzie , co nie?
żeby nie było: wiem i zgodzę się z tobą że to, jak zmieniła się reprezentacja kolorowych ludzi w mediach na przestrzeni ostatni lat jest autentycznie niepokojąca dla białych jak ty.
dziękuję ci serdecznie za ten komentarz. definitywnie będę cię cytować i jeszcze długo będę się śmiała z je_____nia tekstem białej laski pt. „ Jak to jest że jakoś w Afryce nie robią bajeczek dla dzieci z białymi postaciami?” z przekonaniem że zabłysnęła xD
white privilege at the finest.
dziękuję ;3
Sra ta ta ta ta. Nawet nie będę tych wypocin czytać.
Pojedź na Lampedusę i tam zgrywaj miłego otwartego białasa. Są czarni i czarni. Jakbym miała czarnego sąsiada a byłby cywilizowanym człowiekiem to nie byłoby żadnego problemu. Byłoby nawet fajnie, jakby reprezentowałby odmienną kulturę a nie brak kultury. Do gejów też nic nie mam o ile nie robią z siebie chodzących transparentów. To że ciebie dyndanie czarnymi przed nosem w każdym filmie nie przeraża to już wina twojego tolerancyjnego zboczenia. Niech o sobie kręcą filmy z samymi czarnymi, jednak jak kręci się coś na podstawie książki z już nakreślonymi bohaterami to wsadźcie sobie w buty tą swoją poprawność
“zgrywaj otwartego miłego białasa”??? WTF? co ty chrzanisz, dziewczynko xD? jestem CZARNA. wypowiadam się na temat rasizmu w Polsce z perspektywy czarnej kobiety, tępa pało :) pisałam o tym wyżej. ah, to zaślepienie bólem dupy w połączeniu z wrodzoną wybiórczością umysłu...
bynajmniej nie dziwi mnie to że nie masz zamiaru czytać odpowiedzi na twój własny post.
[1] definitywnie nie jesteś przyzwyczajona do tak długich tekstów (to widać),
[2] podałam ci rzeczową odpowiedzieć a przecież ostatnie czego chciałaś to rzeczowa odpowiedź, mało tego idealnie punktująca twoje upośledzenie.
nie zainicjonowałaś tej rozmowy dla produktywnej dyskusji tylko żeby się wyżyć i przy okazji dać popis zaściankowości.
Dobra dobra tępa dzido. Wobec ciebie to rasizm nawet jest wskazany. Wiesz czemu, bo zachowujesz się jak rozwydrzony bachor z kompleksem niższości. Nie do czarnych mam problem tylko do paniczów jak ty. Kto jak wygląda i jaki ma kolor, mam to w dupie. Mam sąsiadkę z Ukrainy i jakoś nie beczę że Wołyń... Nie w dupie mam co kto mówi kłótliwa babo