PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10007415}

Percy Jackson i bogowie olimpijscy

Percy Jackson and the Olympians
2023 -
6,1 4,1 tys. ocen
6,1 10 1 4099
Percy Jackson i bogowie olimpijscy
powrót do forum serialu Percy Jackson i bogowie olimpijscy

W wersji scenarzystów. Ja p.....le. Czemu Rick na to pozwala? Chejron czarny, Annabeth czarna. Nie dobrze się robi. Filmy były strasznie słabe, ale to będzie jeszcze gorsze, bo podlane pato poprawnością polityczną.

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

Przestają lubić filmy, bo jest w nich realistyczny przekrój społeczeństwa a nie ich zamknięta bańka? To źle świadczy o tych ludziach, nie o filmach.

ocenił(a) serial na 2
Sileth

Nie przestają lubić filmy i w sumie nie tylko filmy ale i gry nie dlatego że to ich zamknięta bańka a dlatego bo takie filmy są robione po taniości a jak nie po taniości to nie mają konsekwencji w działaniu (tutaj mogę odesłać tylko do kanału spalony popkorn który omówił film the marvels) a jeżeli nie to to mają słabą optymalizację (w przypadku gier i tutaj mogę tylko polecić przyjrzenie się dramie ze sweer baby inc a także grze Legion samobójców)

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

Ja tu nie mówię o kiepskich produkcjach. Ja mówię o produkcjach, którym ludzie dają złe oceny tylko dlatego, że nie podoba im się casting. Jak tutaj. Serial jest dobry. Na spokojnie zasługuje na 6, patrząc na to, jaki jest target (dzieci, młodzież) to nawet na 7-8. Zależy co ktoś przypisuje do tych ocen. Bo dla dwóch osób 10 to może być zupełnie inny poziom. Wstawianie 1 czy 2, bo postacie śmią być różnorodne, a serial celowo nie jest 1:1 z książką tylko jest nowym tekstem kultury jest śmieszne.

ocenił(a) serial na 2
Sileth

Oj nie nie dałem przez to że nie podoba mi się casting z wyglądu jest on bardzo dobry może ich gra nie jest aż tak dobra ale nadal casting mi się podoba dałem 2 ponieważ nie lubię tego serialu nic moim zdaniem nie pykło za dobrze ale aktorzy starają się go podnosić i im to by wyszło gdyby był scenariusz lepszy

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

Dosłownie zaprzeczasz temu, co tutaj wcześniej napisałeś i o co się do mnie czepiałeś.

ocenił(a) serial na 2
Sileth

Mówiłem o tym dlaczego ludzie mogą nie lubić postępowych filmów co nie jest zaprzeczeniem ponieważ się po części pod to podpinam

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

A ja napisałam, dlaczego ten powód świadczy o ograniczeniu.

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

I tak. Są stereotypy o osobach czarnoskórych. A osoby na wózkach? Istnieją. Przy niebezpieczeństwach, jakie doświadczają półbogowie nie ma w tym nic dziwnego, że część z nich jest niepełnosprawna. To całkowicie logiczne. Nawet ambrozja nie naprawi wszystkiego. I tak, o innych narodowościach i etnicznościach też są stereotypy. I jakie faworyzowanie? Wyrównywanie nierówności po latach dyskryminacji i faworyzowania białych (i to też konkretnej ich grupy) to nie jest faworyzacja. Dobór aktorów w tym serialu nie ma nic do Disneya. To w pełni decyzja Riordana i jest całkowicie logiczna. Żadna postać nie odzwierciedla swojego pierwowzoru z wyglądu. Chciał napisać tę historię na nowo, z perspektywy swojego rozwoju przez prawie 20 lat. Wygląd się dla niego nie liczył. I btw, gadasz bzdury, masie osób przeszkadzał czarny Spider-Man. Mimo że Miles Morales jest czarny od zawsze, odkąd tylko pojawił się w komiksach wiele lat temu.

ocenił(a) serial na 2
Sileth

W sumie stereotypy są krzywdzące dla wszystkich zawsze będą istnieć nie da się tego wypędzić. Co do tej osoby na wózku właśnie dlatego wysyłają ją na niebezpieczną misję mimo że jest spore prawdopodobieństwo że gdyby z niego spadła nie mogła by się poruszać? Damn. Tak faworyzowanie myślę że już napisałem przykład do którego nie chciało ci się odnieść. Racja biali byli faworyzowani przez tysiące lat historia zniewolenia czarnych jest bardzo brutalna jednak, nie wspomniałem o czarnych a o azjatach więc trochę XD po drugie w Polsce dla przykładu nie było faworyzacji wszyscy podczas wojny byli równie głodzeni mimo wszystko postawiono nam żelazną kurtynę ale nas tylko nazywają opóźnionymi (Ciekawe przez kogo) mimo to że zabito w naszym kraju najwięcej ludzi w tym Polaków nikt nas nie faworyzuje a jednak to azjatom ktzórzy przypominam zabijali, turturowali i gwałcili zrobili tyle samo złego co niemcy i róscy daje się na rękę co pokazuje jaka faworyzacja dla innych ras istnieje na świecie. Cóż z tym że to zrobił Riordan słabo mu to wyszło

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

Dlaczego wysyłają kogokolwiek? Mają gdzieś bezpieczeństwo półbogów. Ty w ogóle czytałeś te książki? Ich clue jest takie, że bogowie wykorzystują półbogów do załatwiania swoich biznesów i przez to większość z nich nawet dorosłości nie dożywali. Wielu z nich nawet nie znała swojego rodzica. Nie rozmawiamy o polskim serialu tylko o amerykańskim serialu, amerykańskiej serii książek i amerykańskim autorze. Dlatego to amerykańska historia jest tu istotna. Odbiegasz tak od tematu, że masakra. I to robisz znak równości między Azjaci i Japończycy czy Chińczycy, gdy jest tam tyle innych krajów i kultur. Azjaci też są dyskryminowani w USA. Przykład: pierwsze live action ATLA miało w większości biały casting, mimo że kultury tam były inspirowane azjatyckimi czy plemionami rdzennych Amerykanów. Co mu słabo wyszło? Stworzenie SWOICH postaci w SWOJEJ historii, bo Annabeth jest czarnoskóra? Ale zmiana wyglądu wszystkich innych postaci już jest okej?

ocenił(a) serial na 2
Sileth

Oj oj oj słońce wiesz dlaczego wspominam najbardziej Japoni? Ponieważ film "Chłopiec i czapla" się z wywodzi właśnie z Japonii. Wspominasz o live action avatara które było naprawdę złe że żaden fan Atla go nie lubi? Dobra ale czas przejść do tego wysyłania wiesz że w serialu Heiron wybrał najbardziej obiecujących ludzi do pomocy nie bogowie? Więc yyyyy no nie trafiłaś

ocenił(a) serial na 10
Tymoteusz_Wiater

Nie pisz do obcej Ci osoby słońce. Takie upupianie jest obrzydliwe i żałosne. Właśnie nie wspominasz o Japonii tylko o Azjatach, mając na myśli Japończyków. To ci wytknęłam. Nieważne, jak został oceniony film. Powstał z białym castingiem przez faworyzacje białych aktorów w Hollywood. Przykre jest, że trzeba to naprawiać zasadami, przez które niestety tracą niektóre filmy, bo bez tych zasad dalej byłoby w tej kwestii tak samo. Chejron służy bogom. Więc tak, trafiłam.

Igi1997

Dokładnie tak. Niedobrze się robi już od tego. Każdy film czy serial ostatnio tak wygląda. To jest chore. Afrocentryzm jakiś nastał

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
isobel

Rasizm jest ok.

Igi1997

Ja rozumiem uwagi co do wyglądu Annabeth, Percy'ego, Luke'a. Ale nie przypominam sobie, żeby gdziekolwiek wspomniano o kolorze skóry Grovera, Chejrona czy Zeusa. Tym bardziej, że bogowie są zmiennokształtni. Ludzie, nie szukajcie problemów tam, gdzie ich nie ma

Igi1997

Alexandra Daddario przynajmniej wygląda jakby miała połboską krew. A tu trochę słabo na tych dzieciaków się patrzy.

Igi1997

W dzisiejszych czasach film lub serial bez mudżin i bez RGPD to dzieło homofobiczne, rasistowskie, antysemickie i populistyczne.

ocenił(a) serial na 10
Arkoth

Przeczytaj książki Riordana to się przeżegnasz.

Igi1997

Pozwala bo nikt na świecie nie interesuje się zdaniem kilku zakompleksionych polaczkow na Filmwebie. Mieszkam za granica nikt nigdy nawet nie wspomniał o takich rzeczach ,że 5en czarny ten biały , wszyscy są tacy sami. . Co za naród upośledzony to nie ma pytań. Tak samo gówno kogo obchodzą wasze przeczytane książki. Tacy mądrzy a sami na to nie wpadli. Jestescie tylko ułamkiem procenta tylko wam zdeblizowanym Polakom ciągle coś nie pasuje.

tomasz_olencewicz

Idź się udzielać na zagranicznych stronach jak Ci tak Polacy przeszkadzają i zamierzasz ich tylko obrażać. Faworyzujesz zagraniczne podejście i poglądy tak, jakby to był jakiś idealny wzór do naśladowania. A jedyne co widać w Twoim zachowaniu, to jad i toksyczność jaką plujesz na forum tymi swoimi wypocinami.

ocenił(a) serial na 2
tomasz_olencewicz

Nie argumentów więc zaczęło się wyzywanko po pochodzeniu?

ocenił(a) serial na 7
Igi1997

Serial ok ,dla nastolatków ale jakim ujem Zeus ,tak bóg grecki jest murzynem !!! Nikt normalny nie może na to patrzeć

ocenił(a) serial na 8
karolxx

W ksiazce masz opisane że bogowie są zmiennoksztaltni mogą sie np zmieniac w zwierzeta stąd może byc czarny

ocenił(a) serial na 10
karolxx

Bogowie mogą dowolnie zmieniać swój wygląd i dopasowują się do realiów, w których aktualnie się znajdują.

Igi1997

Nawet nie chodzi o to że Zeus ma czarną skórę, niech sobie ma, ale czemu jego syn ma białą? Więc skąd u niego boskie moce, skoro ludzka kobieta poszła "w bok" z człowiekiem, chyba że z jakimś innym bogiem- białym... Zeus! Frajerze!!! (%

ocenił(a) serial na 8
Godless

Przecież Percy to syn Posejdona , a Posejdon jest biały xD

kiwersmichal

Mity się zmieniły?

Godless

Percy to nie jest jest Perseusz z mitów xD. Oglądał*ś ten serial w ogóle?

marcelina179

Żartuję sobie (% A dla dwóch Perseuszy to nie ma miejsca na Ziemiu, tym bardziej na Olimpiu - tam wiecznie trwa wojna! Pozdrówka (%

ocenił(a) serial na 10
Godless

Bo bogowie nie przekazują genów w sensie ludzkim. Dlatego półbogowie mogą być ze sobą,nawet jeśli ich boscy rodzice to rodzeństwo i nie jest to dziwne.

Igi1997

Niedobrze to się robi od takich komentarzy

Funymika

Coś ci nie pasuje?

Igi1997

Używając słownika lewackich oszołomów, jest to przywłaszczenie kulturowe greckiej mitologii przez czarnych którzy, jako pozbawieni jakiekolwiek własnej kultury z powodu zbyt niskiej inteligencji, muszą uciekać się do okradania innych kultur.

Bomberpilot1940

Słucham? Znasz w ogóle w jakikolwiek sposób historię czarnych narodów? Poczytaj sobie czym było państwo Zulusów czy inne państwa powstałe w Afryce wcześniej. A wracając nie jest to przywłaszczanie bo w książce jest wyraźnie napisane, że bogowie sa zmiennokształtni i tak rozumiem ta argumentację, że zmienianie bohaterów w oryginale białych na czarnych tylko aby wytrzec sobie mordę poprawnością polityczna jest słabe, mnie samego boli to, że zmienili Annabeth ale boli mnie także jak wygląda Luke czy percy. W PJO czy HoO jest wiele świetnych postaci nie białych oraz nieheteronormatywnych i zmienianie tego według mnie jest bez sensu ALE wylewanie tyłu rasistowskich i ksenofobicznych komentarzy jest żałosne i swiadczym o tym na jakim niskim poziomie dyskusji jest nasz naród

użytkownik usunięty
kamil_mazur_4

To niech kręcę sobie filmy o Zulusach(ciekawe kto by to oglądał, pewnie nikt) a nie zawłaszczają białą historie

Igi1997

To możliwe. Oni są bardzo plodni

ocenił(a) serial na 5
Igi1997

Czytanie tego wątku jest o wiele ciekawsze od czytania książek tego gwałciciela mitologii i folkloru różnych kultur (i pomyśleć, że naiwnie sądziłem, iż kultura woke 2.0, podobnie jak jej stara i nobliwa poprzedniczka, również winna bazować na szacunku do różnych kultur; niestety, w przeciwieństwie do tej oryginalnej, obecna kultura woke zamiast rasizm zwalczać coraz więcej zdroworozsądkowo myślących ludzi rasistami czyni), a także ciekawsze od oglądania tego serialu. Jestem w połowie pierwszego sezonu i wkrótce przyjdzie mi ocenę temu "dziełu" wystawić. I przyjdzie mi to uczynić z bólem serca, bo jako ekspert od mitologii greckiej zawsze tego rodzaju produkcjom wystawiam dość wysokie noty - za sam fakt, iż w ogóle próbowały. Ale jak tu z czystym sumieniem wystawić pozytywną ocenę temu czemuś. Dawno już nie widziałem takiego gwałtu na mitologii... PS Niestety, wasza wiedza, wypowiedzi i poziom umysłowy zdają się nie sięgać nawet poziomu Riordana - a już samo to bardzo bardzo złą wam ocenę wystawia. I nieważne, jak bardzo nienawidzę współczesnej patologii zwanej kulturą wokę, przez którą Zeus jest tu murzynem (dobrze, żeście mi to tutaj zawczasu zaspojlowali, bo bym jeszcze na zawał zszedł, gdy do tego momentu serialu dotrę) - homo- oraz biseksualizmowi muszę oddać sprawiedliwość, zwłaszcza w greckiej kulturze, historii czy mitologii. Otóż orientacje seksualne inne niż heteroseksualna, były w dawnym świecie powszechne. Zwłaszcza w starożytnej Grecji. I nie zawsze były czymś gorszącym, haniebnym czy karalnym. Nie bez powodu tego rodzaju stosunki zwie się eufemistycznie miłością grecką. Nie bez powody kobiety homoseksualne biorą swą nazwę od greckiej wyspy Lesbos, a sama miłość tego typu, safizmem zwana, nazwę swą wzięła od zamieszkującej tę wyspę słynnej greckiej poetki Safony, która nader często owo zjawisko śród kobiet w swej poezji przedstawiała. I tego rodzaju przykłady historia mnoży na potęgę. Homoseksualiści zawsze byli wśród nas, homoseksualizm nie jest zjawiskiem współczesnym, lecz ponadczasowym, ponadkulturowym i ponadnarodowym... Niemniej jednak szczególnie był popularny w Grecji, nie dziwią więc ani trochę rozpusta, rozwiązłość, niewierność i "nieheteronormatywność" tak powszechne w greckich mitach. Tacy właśnie byli greccy bogowie. Tam w środku - ludzcy do szpiku kości. ale na zewnątrz byli typowymi przedstawicielami ówczesnej kultury greckiej (czy raczej wielu następujących po sobie kultur - np. minojskiej, mykeńskiej, klasycznej, helleńskiej itd. - spajających do spółki z mową liczne ludy zamieszkujące obszar dzisiejszej Grecji). Z całą pewnością nie byli przedstawicielami współczesnej pseudokultury północnoamerykańskiej, którą reprezentują dzisiejsze pseudodzieła kultury unurzane w ideologii woke 2.0 niczym w ścieku. Krótko mówiąc - 99,9% postaci w greckiej mitologii wyglądało z grubsza, jak współcześni Grecy - czyli miały owe postacie skórę białą (choć o ciemniejszej, typowej dla wybrzeży śródziemnomorskich karnacji), nie zaś czarną, żółtą, czerwoną, czy też w innych kolorach tęczy i odcieniach szarości. Podobnie jak Kleopatra (wywodząca się z kultury helleńskiej, a więc zdecydowanie białoskóra), której niedawno też kolor skóry zmieniono. Egipcjanie głośno protestowali. A czy Grecy protestowali po premierze tego serialu? Nie słyszałem nic o tym. Mam jednak nadzieję, ze protestowali, protestują i protestować nie przestaną. Bo w taki właśnie sposób, pod przykrywką patopoprawności, gwałcone są zbiorowo i na potęgę kulturowe i historyczne dobra narodowe wielu kultur, ludów i narodów. I to się nie zmieni, póki nie przeciwstawią się temu wszyscy, jak jeden mąż. Bo tylko wspólnie możemy przeciwstawić się hollywoodzkiej zarazie, która nie zważa na kolor skóry (z wyjątkiem białego, który ma głęboko w d*pie) czy orientację seksualną (z wyjątkiem tej najpowszechniejszej, którą dyma na całego), nikogo nie oszczędza i nie bierze jeńców. I możemy to zrobić w jeden tylko sposób - ucząc producentów tych obrzydliwych treści, będących dla naszej cywilizacji moralnym regresem do epoki kamienia łupanego, że na wokizacji swych produkcji będą coraz więcej pieniędzy i władzy nad rzędem dusz tracić - i wkrótce wszyscy stoczą się w ślad za Disneyem w głąb tego śmierdzącego szamba...

Igi1997

W 2007 roku wyszedł film Evan wszechmogący ze Stevem Carellem a postać boga grał tam Morgan Freeman. Ale by się prawaki zesrały jakby to wyszło dziś xD

Igi1997

Czemu Rick na to pozwala? Bo w przeciwieństwie do ciebie nie jest skończonym debilem? Czy wy w ogóle zapoznaliście się Chociaż z opisem jego książek, bo streszczenie by was przeroslo, nie mówiąc o przeczytaniu jakiejkolwiek kdiazki