Jak przez mgłę pamiętam z dzieciństwa coś o piaskowym dziadku. Pamiętam coś wyłążące z piasku. Czy możliwe, że to był ten film, a tylko przez pomyłkę nazwałem go sobie "Piaskowym Dziadkiem" po innej, polskiej bajce?
Bardzo możliwe. Mam dokładnie takie samo wspomnienie jak Ty: uczucie wychodzącego z piasku stworka. Miałam 5 lat jak leciał ten serial. I też w pamięci nazywam ten serial piaskowym dziadkiem. Moja starsza siostra jednak wyprowadziła mnie z błędu pokazując mi serial "Pięcioro dzieci i coś". To ten film. A "Piaskowy dziadek" to dobranocka produkcji NRD>
Piaskowy Ludek to w miarę nowy film. Ja też pamiętam z dzieciństwa jak w wakacje ogladaliśmy Piaskowego dziadka...tzn. my ten serial tak nazywaliśmy.
Wiem, że mija 14 lat, ale była jeszcze czechosłowacka produkcja pt. "Piesocna potvorka", to ekranizacja książki "Pięcioro dzieci i coś". To prawdopodobnie ten serial, o którym tu piszecie. Na filmwebie jest tylko tytuł, ale w google można znaleźć kilka odcinków i trochę kadrów. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!
Dodam jeszcze tylko, że w polskiej telewizji emitowany był jako "Piaskowy stworek", stąd pewnie skojarzenie z "Piaskowym Dziadkiem" lub "Piaskowym Ludkiem". Pozdrawiam, mam nadzieję, że kiedyś tu zajrzycie.
Myslalem, ze to Czeska produkcja. A kojarzycie czy w tym serialu byla jakas postac starszego mezczyzny, ktory byl jakby robotem ? Mial pojemnik, do ktorego wpadalo jedzenie, ktore spozywal, i potem oproznial pojemnik. Z tylu glowy pod wlosami mial dodatkowe oko i dzieciaki go probowaly zdemaskowac. Moze to byl inny serial, ktory tez wtedy puszczali...