PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468032}

Pingwiny z Madagaskaru

The Penguins of Madagascar
2008 - 2013
8,0 127 tys. ocen
8,0 10 1 127349
8,3 23 krytyków
Pingwiny z Madagaskaru
powrót do forum serialu Pingwiny z Madagaskaru

Powiedzcie, czy Was też to wkurza że twórcy przesadzają za bardzo z fantastyką ?
W pierwszym sezonie nie było jej nawet widać (nawet, odcinek specjalny z Bulgotem) tylko takie lekkie wynalazki.
W drugim sezonie zaczeło to się robić troche wkurzające w takich odcinkach "Stop Czas" czy "Hełm" (żeby nie było lubię te odcinki). Później w Powrocie Zemsty Bulgota aż za na to było widać takie rzeczy i po tym odcinku zaczeli lecieć z dużej rury. No, bo jakoś sobie nie wyobrażam Pingwin który wcześniej wymyślił Wehikuł Czasu od człowieka.
W trzecim sezonie po odcinku "Jednorożec Apokalipsy" czułem nie smak. Tuż to nawet nie jest Sci-Fi, to jest czysta fantastyka.
Powiedzcie czy was też to wkurza ?

użytkownik usunięty
PaulTheHuman

Mnie nie. W końcu to bajka. Poza tym... przykłady, które podałeś w ogóle nie pasują do pojęcia fantastyki. A Kowalski został tak wykreowany, by być geniuszem, który potrafi tworzyć praktycznie niemożliwe do zbudowania wynalazki.

A właśnie! Byłbym zapomniał. "Nie" z rzeczownikami piszemy razem.

ocenił(a) serial na 8

Ta, np. Niekwiatek, Nietorba.
Chyba chciałeś napisać z czasownikami a i tak,, nie " z czasownikami piszemy odzielnie.

Chciałeś zabłysnąć ale sie nie udało, co?

użytkownik usunięty
dominik9051

<opiera się o biurko ze zrezygnowaną miną, tracąc wiarę w ludzkość>
No dobra, może przesadzam...
Ale to chyba TY chciałeś zabłysnąć i się nie udało... Ponieważ chodziło mi o słowo "niesmak", które jest rzeczownikiem i jest napisane oddzielnie.
Cytując:
Chciałeś zabłysnąć, ale się nie udało, co?

ocenił(a) serial na 8

Człowiek inteligentny wyczuł by ironie w tych słowach tzn.Niekwiatek, nietorba.

Fakt, rzeczywiście nie zauważyłem słowa niesmak.Zwracam honor

użytkownik usunięty
dominik9051

Nie podoba mi się twoje nastawienie.
A połączenie "niekwiatek" i "nietorba" jest bez sensu. Gdzie go niby użyjesz?

ocenił(a) serial na 8

No właśnie o to mi chodzi że nie ma takich wyrazów.Nie zauważyłem wcześniej słowa niesmak i chciałem ci pokazać żę nie ma rzeczowników pisanych z ,,nie''

użytkownik usunięty
dominik9051

Rzeczowniki odczasownikowe.
PS. Ach, właśnie! "Wyczułby" piszemy również razem. Tak ci mówię, żeby "ZABŁYSNĄĆ".

dominik9051

Już cię stary lubie.

Ok. Raz się z tobą zgodziłem -:-

użytkownik usunięty
dawidking2

Niespodzianka. Gdzie w mojej wypowiedzi jest moment, który w jakiś sposób działa na niekorzyść dla oceny PzM?

Chodzi o to, że sam znam serial dremaworksa, w którym jest czasem magia, i go uwielbiam.

użytkownik usunięty
dawidking2

A mnie chodziło o to, że... Ach, nieważne.
Jaki to serial?

KFP:LOA

ocenił(a) serial na 8
PaulTheHuman

Nie, bo dlatego ten serial jest tak zajebyszczy

PaulTheHuman

Sory za offtop, ale... GRATULUJĘ AVATARA!!! :D

ocenił(a) serial na 7
Mati9319

Ano, wiem Oddworld to swietna gra, no przynajmniej Oddysee i Exoddus, bo Munch i Stranger byly strasznie dupne.
Widze ze nie tylko ja jestem na Filmwebie Oddworldo maniakiem :-)

ocenił(a) serial na 10
PaulTheHuman

Fantastyki tu aż tak wielkiej nie widzę, jedynie nowoczesne wynalazki i jeden, jedyny odcinek "Jednorożec Apokalipsy", co i tak było naprawdę w małych ilościach fantastyczne. Bardzo fantastyczny serial byłby wtedy gdyby któryś z pingwinów umiałby czarować, a wokół biegałyby sobie różne magiczne stwory. Tak to jest to tylko lekko fantastyczne, bardziej w klimatach Sci-Fi. Może odrobinę przesadzam, ale jestem uzależniona od fantastyki (najbardziej Dark).

ocenił(a) serial na 7
Avelignese

Z tą fantastyką właśnie mi chodziło Sci-Fi :P

PaulTheHuman

Mnie również strasznie to denerwuje, tylko że właśnie sci-fi, a nie fantastyka (jak ci zwróciła uwagę Avelignese.). Ok, wehikuł czasu, czy jakiś bardziej szalony wynalazek raz na jakiś czas nie jest zły, ale... Jak to się pojawia w niemal każdym odcinku, to staje się nudne i głupie. A im nowsze są odcinki Pingwinów, tym więcej jest właśnie tego sci-fi. Mnie to denerwuje, zwłaszcza że Madagaskar 1 i 2, oraz pierwsza seria były w miarę realistyczne (podkreślam: W MIARĘ, oczywiście gadające zwierzęta nie są realistyczne, i nigdy nie będą, ale właśnie nie robiono z tych filmów/seriali jakiś podróży w kosmos, czy niemożliwych przygód). Nie wymagam od bajki całkowitego realizmu, ale niektóre odcinki Pingów to już przegięcie.

ocenił(a) serial na 8
PaulTheHuman

Akurat, Kowalski został stworzony by BYĆ geniuszem. A zresztą to bajka, która na pewno nie jest ani trochę realistyczna. Bo czy gadające zwierzęta? Pingwin który ma w żołądku nawet bombę zegarową czy tajne operacje zwierząt? Są realne? No nie... Ale Pingwiny bardziej podchodzą pod Science Fiction. Nie fantastykę. I tu nie chodzi o wynalazki Kowalskiego, bo raz czy dwa jakiś wynalazek nie zaszkodzi. Ale chodzi o takie rzeczy jak te kosmiczne "mątwy", które już naprawdę są przesadą. Albo te zaczarowane Słodkorożce, czy jakaś tajemnicza waza, w której jest ukryty złośliwi duch. To już przegięcie. Denerwujące przegięcie. W pierwszej serii tego jeszcze w miarę nie było, ale druga i trzecia.... widać że kończą im się pomysły, więc takich kosmitów wymyślają... jak tak dalej pójdzie, niedługo będziemy się mogli spodziewać laleczek Voodoo. XD

PaulTheHuman

Nie widziałam wszystkich nowych odcinków ale naprawdę aż tak w nich przesadzają?

ocenił(a) serial na 10
PaulTheHuman

Hmm... Może nie jest aż tak źle jak to przedstawiasz, niemniej jednak powinni przystopować z tą fantastyką!

PaulTheHuman

Cóż... Trochę wkurza, trochę nie.
Tak - ludzie, no bo dajcie spokój... To. Jest. Pingwin. Nie ma dostępu do nowoczesnych technologii (nawet, jak je skleci, to trudno, żeby były tak dobrze wykonane, jak ludzkie), jego maszyny łamią zasady fizyki (np. stopczas - aby zatrzymać czas, należy obniżyć temperaturę do 0 stopni Kelwinów czy coś w tym stylu - kiepska jestem z fizyki - więc, nawet jeśli stopczas chronił trzymającą go osobę przed zamarznięciem na śmierć, to po puszczeniu go raczej wątpię, by mogła przeżyć, a nawet jeśli, to po ponownym włączeniu czasu prawdopodobnie reszta świata by zginęła - manipulowanie czasem trochę trwa), a ludzie nie zauważają skutków ich działania ("Wielki odtwarzacz muzyczny lata ulicami miasta? Pff, to nic takiego, zignorujmy to.")...
Nie - jak wcześniej ktoś zauważył-w końcu to bajka. A Kowciu to geniusz, więc nagina swą inteligencją zasady i tworzy niemożliwe maszyny ;D

ocenił(a) serial na 10
marina1318

Z tym zatrzymaniem czasu to mi kolega mówił, że aby to zrobić, trzeba by się poruszać z prędkością światła (300.000 km/s).
Z tym odtwarzaczem mnie zabiłaś xD

użytkownik usunięty
RaptorRed

Wohoho... Będę cię opłakiwał. :(. Marina, dlaczego zabiłaś Raptora odtwarzaczem MP3?!
Co do prędkości światła - to będzie taki "nienaukowy" przykład - kiedy włączysz lampę w pokoju, światło rozchodzi się po nim od razu. I teraz spróbuj na to popatrzeć jego oczyma (ciekawe, czy ci się uda. XD) - w "jego" czasie rozchodzi się z "normalną" prędkością, a my w takim przypadku... jesteśmy niesamowicie woooooooooolni. Tak wolni, że może nawet wygląda to tak, jakbyśmy zatrzymali się na moment w czasie.
To jest mój tok rozumowania. Niby nie jest jakiś naukowy, ale troszkę daje do zrozumienia. Przynajmniej mi.

ocenił(a) serial na 8

Mój mózg jest zbyt mały, żeby ogarnąć to co napisałeś. O_o

użytkownik usunięty
Merkura

No to ja ci tego inaczej nie wytłumaczę.

ocenił(a) serial na 8

Szkoda.