PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 109 tys. ocen
7,7 10 1 108516
6,5 12 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Mi osobiście nie pasuje Dan jako Plotkara. Dlatego pozwoliłam sobie wypisać listę rzeczy, które nie wskazują na to, żeby Dan mógł być Plotkarą.
Te wszystkie sprawy świadczą o tym, że twórcy nie planowali od początku zrobienia z Dana Plotkary.
Jestem w stanie zrozumieć to, że często wszyscy dostawali wiadomości od Plotkary, kiedy Dan był razem z nimi. Może miał jakiś program, dzięki któremu miał ustawione, o
której wrzuca coś na stronę.

1. Niby o tym, że Serena kupuje test ciążowy dowiedział się właśnie z GossipGirl i od razu pognał do niej we wszystkie pędy.
2. Wrzucił niesprawdzoną informację o tym, że Serena ma chorobę weneryczną.
3. Umieścił swój romans z nauczycielką na stronie...
4. Kiedy razem z Blair szukał Julier to napisał do Plotkary mając przed sobą kompa, a ona mu od razu odpisała... Czyli kto wysłał tę wiadomość?!

użytkownik usunięty
Svitkonaa

Też mi się wydaje, że producenci zmieniali pare razy koncepcję kto jest Plotkarą. I w sumie kogokolwiek by nie wybrali to "coś" by się nie zgadzało. Chodź Dan akurat wybitnie mi nie pasuje.

ocenił(a) serial na 10
Svitkonaa

Tak ale weź pod uwagę fakt, że on TYLKO te posty i plotki zamieszczał. To inni mu je przesyłali dlatego to, iż był zaskoczony czy zmartwiony o niczym nie świadczy. To, by dowiedzieli się również inni było poniekąd jego "obowiązkiem".
Gdyby odrzucał posty o najbliższych, czy sobie samym byłby, nie dość, że niewiarygodny, to w dodatku ściągnął by na siebie wszystkie podejrzenia. Oczywiście, wiele jest pewnie dwuznacznych sytuacji, ale gdyby scenarzyści w taki sposób nie mieszali to, na dobrą sprawę, uważni oglądacze zorientowaliby się gdzieś w trzecim może sezonie kto jest GG.

maarzenaah

Sądzę, że zorientowaliby się już w 1 sezonie. Scenarzyści może nie wiedzieli od początku, kto jest plotkarą, ale Dan pasuje do tej roli najbardziej z głównych bohaterów.
Na posty mogła odpisywać mu Jenny, która też o wszystkim wiedziała.

ocenił(a) serial na 8
Aishowa

Moim zdaniem punkty 1,2,3 sa jak najbardziej wytłumaczalne. Dań będąc plotkara musiał zamieszczać wszystko aby nie zwrócić na siebie uwagi, zaskoczony tez mógł być wskazówkami, które dostawał od ludzi.. Jedynie nie pasuje tutaj punkt 4. Nie pamietam tej sceny, ale jesli było tak jak mówisz to rzeczywiście bez sensu.. A to nie jest ten okres kiedy Georgina była plotkara? Albo Serene?

ocenił(a) serial na 8
Sara_144

A wytłumaczenie z tym, ze Jenni o wszystkim wiedziała jest totalnie głupie i bez sensu, w serialu było wiele razy pokazanie jak Dan i Jenni gadali o plotkarze w samotności.. Dlatego ja zapominam o tym, ze Jenni o tym niby wiedziała co jest niedorzeczne, bo reszta mi nawet pasuje ;)

Sara_144

Jest niedorzeczne, ale niestety prawdziwe - Dan mówił Serenie, że Jenny wiedziała o wszystkim od początku. Świadczy to o tym że scenarzyści nie wiedzieli od początku kto ma być plotkarą.

ocenił(a) serial na 8
Aishowa

A mi się nie zgadza Jenny, w sezonie 1 gdy plotkara wygadała że jej chłopak jest gejem ona była załamana ale w żaden sposob nie była zła na Dana. Nie miała nawet cienia pretensji że przez plotki rozwalił się jej plan :/

olaxdxdxd

Przecież jakby była zła na Dana to od razu wszyscy widzowie zaczęliby go podejrzewać o bycie plotkarą, a przecież nie o to chodziło. Skończyłam oglądać serial już kilka lat temu, więc nie pamiętam szczegółów, ale wciąż uważam, że scenarzyści nie planowali tego od początku. Prawdopodobnie w pierwszych sezonach chcieli aby tożsamość plotkary pozostała tajemnicą ( i chyba wolałabym, żeby tak pozostało do końca ), a później na siłę starali się kogoś znaleźć, a że z pośród głównych bohaterów najbardziej pasował Dan ( pomimo wielu niezgodności i tak był lepszą opcją niż Blair, Serena, Chuck itp.) to on nią został. Raczej nie sugerowałabym się wydarzeniami z pierwszego sezonu, bo prawdopodobnie tożsamość plotkary była wtedy tajemnicą również dla twórców :)

ocenił(a) serial na 9
Svitkonaa

Znalazłam coś jeszcze... W 4. sezonie (dokładnie 3 odcinek) Plotkara zamieszcza wiadomość, że Georgina wcale nie jest w spa, tylko na jakiejś plaży. Kiedy Dan odczytuje tę wiadomość jest w szoku i zaczyna jej szukać... Skoro Dan sam zamieścił ową plotkę, gdzie tu sens? Bo ja go nie widzę ;)

ocenił(a) serial na 8
Drowsy_Maggie

Moze Dan ma rozdwojenie jaźni? ;D to by wszystko wytłumaczało ;)

ocenił(a) serial na 10
Drowsy_Maggie

Gdyby tego nie pokazywali i unikali tego typu scen z Danem oglądającym Plotkarę to, tak jak pisałam wyżej, tajemnicza postać GG przestałaby być tajemniczą już w początkowych sezonach. Wszyscy by się zorientowali.

ocenił(a) serial na 8
maarzenaah

No tak to prawda. Ale jesli już chcieli pójść w ta stronę, to trzeba było po prostu ne ujawniać tożsamości gg bo to wszystko sie nie trzyma kupy..

ocenił(a) serial na 9
Drowsy_Maggie

Oprócz tego w 2 sezonie była scena, w której Plotkara publikuje post o Jenny, Dan czyta go, jest w szoku i próbuje szybko zamknąć laptopa, żeby Rufus tego nie zobaczył ;d Dan jako Plotkara zupełnie nie trzyma się kupy, ale sprawia, że jego postać jest ciekawa. Wyszło na to, że Samotny Chłopak przez ponad 6 lat miał wszystkich w garści ;p Nadal jednak nie wiem skąd mógł mieć jakiekolwiek pojęcie o informatyce potrzebne by chronić stronę przed włamaniami itp.

Dagmii

Tak samo w jednym z pierwszych odcinków Blair robi imprezę "pierwszy pocałunek" czy jakoś tak. Na tym przyjęciu Chuck na dachu dobierał się do Jenny, która wysłała wiadomość do brata żeby pomógł jej. Dan jest z Sereną na "randce" i razem idą jej z pomocą. Weszli na przyjęcie tzn Dan i Serena i się rozdzielili żeby znaleźć Jenny. I wtedy plotkara dodała informację i zdj, że Serena jest na imprezie Blair i coś tam coś tam. I teraz pytanie: czy Dan zamiast szukać siostry, która ma problem dodawałby informację na plotkarę? I jak widać w pierwszym sezonie nie mają super telefonów więc jak mógł to zrobić skoro był na przyjęciu raczej bez komputera?
Trochę chaotycznie sytuacja opisana ale nie o to chodzi :D

użytkownik usunięty
number7q

w piątce postanowili o tym, ze on zostanie plotkarą, nie ma mowy żeby ustalili to wcześniej, bo nie pasuje nie ma co się rozwodzić. Wymyslili byle jaką fabułę, żeby połączyc C i B i S i D razem a wyszło jak wyszło. W piątce sa wyrażne sygnały, ze d jest plotkarą, wystarczy się przyjrzeć. W odcinku 22, tym z wedrownym burdelem, Dan tam wsiada w taksóweczke a potem pędzi niby za Blair, a w rzeczywistosci zabiera lapotopciaka z przebieralni^^ albo w 23 jak Blair do niego przyjeżdża po złapaniu detektywa Andrew, Dan też ja zapewnia jak ją kocha a minutke później wychodzi niby na rozmowę z ojcem, a wpisy z pamiętnika B. lądują na Plotkarze. Serio, akurat Dan jako Plotkara był oczywisty, wystraczy uważnie się przyjrzeć 5 sezonowi. Dla mnie jedną z tych niejasnych kwestii jest ta, gdy Diana przyznaje się na tym przyjęciu, ze niby jest matka Chucka, a potem jedzie w limo i Plotkara wysyla jej eska, w podobnie 'Wiesz, ze znam twój inny sekret'. I to mnie nurtuje, jaaki? Jej ukrywanie Barta, jej przekręty czy co jeszcze?

gdy Diana jedzie w Limo i otrzymuje sms od gg "dobrze wiemy, ze nie o ten sekret mi chodzilo" to Plotkara wtedy byla Serena czy Dan?

użytkownik usunięty
OdrejWszlafroku

no to S. chyba jeszcze nie miała laptopa Plotkary :O

ktory to byl odcinek, bo juz sie pogubilam? i jeszcze jedno pytanie: ktos kiedys napisal, ze Nate byl przez moment plotkara, czy to prawda? Bo mi sie wydaje, ze tylko Georgina i S . I jak sie okazalo Dan., czy cos mi umknelo?

ocenił(a) serial na 8
OdrejWszlafroku

pisała do niej przecież "prawdziwa plotkara", czyli Dan, który chciał odzyskać stronę

ocenił(a) serial na 9
Dagmii

"Nadal jednak nie wiem skąd mógł mieć jakiekolwiek pojęcie o informatyce potrzebne by chronić stronę przed włamaniami itp."

Właśnie chodzi o to, że tak naprawdę wcale tej strony nie chronił. W końcu włamali się na nią Eric, Jonathan i Nate. Nawet Georginie udało się jakoś na nią dostać, mimo że to było już po jej 'zamknięciu'. Wychodzi więc na to, że o zabezpieczeniach stron internetowych nasza Plotkara miała nijakie pojęcie ;)

"'Plotkara wysyla jej eska, w podobnie 'Wiesz, ze znam twój inny sekret'. I to mnie nurtuje, jaaki?"

Też mnie to zastanawia... Wydaje mi się, że chodziło tutaj o prowadzenie burdelu, bo według mnie, że kto jak kto, ale Bart dobrze zadbał o to, aby nikt się o nim nie dowiedział...

Dagmii

To mogło być tak, że on był w szoku, bo przeczytał to jako wiadomość od czytelnika, a nie już opublikowany post, ale nie mogli nam pokazać tej wersji roboczej, bo byśmy się zorientowali.

ocenił(a) serial na 6
Svitkonaa

Ostatni odcinek nigdy nie powinien mieć miejsca.

ocenił(a) serial na 10
Znaku

zgadzam się. kochałam plotkarę od samego początku, ale kilka ostatnich odcinków jest kompletnie bez sensu, a w ostatnim prawie nic się nie zgadza. -.-
a szkoda, bo serial fantastyczny.

użytkownik usunięty
blomkvist

no też się w sumie zgodzę, był zbyt chaotyczny wszystkiego tak nawciskali. Ponowne zejście się D i S jak dla mnie powinno mieć inne okoliczności , te były takie naciągane. Fajnie, że S. by mu tak łatwo wybaczyła, te wszystkie posty o jej romansach z nauczycielami albo narkotykowej przeszłości^^

ocenił(a) serial na 10

A Nate? Uważam, że on kochał do końca Serenę.

użytkownik usunięty
blomkvist

no Nate mi też było szkoda, ale D i S byli cudowni w pierwszym sezonie, dlatego liczyłam na ich powrót :> Nate całkiem pasował do Loli.

ocenił(a) serial na 6

-Dan + Blair
-Serena + Nate
-Chuck jako milioner outsider, poziom wyżej od reszty upper east side
-Plotkara nigdy nie ujawniona
-Lily + Rufus
tyle moim zdaniem w temacie ostatniego odcinka, komercja zrobiła niestety swoje.

ocenił(a) serial na 10
Znaku

kliknęłabym /lubię to!/.

użytkownik usunięty
blomkvist

bleef nigdy nie zrozumię fenomenu Dair :D

ocenił(a) serial na 10

mii tuu :)

ocenił(a) serial na 2
Znaku

No i takie zakończenie serii byłoby sto razy bardziej wiarygodne i (przynajmniej moim zdaniem) bardzo dobre... Ewentualnie: Blair i Serena bez żadnych partnerów, skupiające się na własnych sprawach m. in. karierze. B. na pewno nie jako projektantka mody... Scenarzyści chyba kompletnie zapomnieli, że B. nigdy nie chciała skończyć jak swoja matka, nigdy nie chciała projektować ubrań, co zresztą sama Eleonor dobrze wiedziała - więc skąd to nagłe przekazywanie niedoświadczonej córce firmy?). A Serena? Sprowadzili ją do poziomu "żony Plotkary", bo niestety więcej po tym finale o tym, czym się zajmuje itd. wnosić chyba nie można...
Zresztą jak tak patrzę po wszystkich głównych postaciach, to chyba każda skończyła tak, jak ich rodzice...
Blair - prowadzi rodzinną firmę, której nigdy nie chciała przejąć.
Serena - żona Plotkary, sławnego pisarza (taka chyba analogia do Lily - wiecznie wychodzącej za bogatych facetów).
Nate - jeśli dobrze zrozumiałam, to miał startować w jakichś wyborach (coś związanego z polityką generalnie, o ile się nie mylę)? Ciekawe, że w początkowych sezonach bardzo NIE chciał pójść w ślady dziadka, nie chciał skończyć jak Tripp - który porzucił marzenia po to, by dziadka zadowolić i z polityką się związać.
Dan - życie nie ze swoją największą miłością, a (że tak trochę brzydko powiem) "z drugim wyborem". Całą historię z tym, że zawsze kochał Serenę i ten nagły zanik pamięci mogą sobie wsadzić między bajki, bo ja tego nie kupuję. Źle S. traktował, unikał ją i generalnie nie chciał jej znać po całym tym filmiku (z finału 5. sezonu), bo tak ją kochał? Oczywiście!
Chuck... no dobra, on chyba jeden skończył lepiej. Jeden jedyny. Ale chyba nie ma co się dziwić, skoro to na nim głównie skupiał się cały sezon 6. Scenarzyci skupili się chyba na tym, by zadowolić część fanów (całą resztę, wraz z logiką na czele, kopnąć w rzyci). A to źle zrobiło dla całego serialu...

I od razu, co by nie było - to jest moje prywatne zdanie. Więc calm down, peace, love i w ogóle ;d

ejmisrejmi

Co do Sereny to chyba inaczej nie mogła skończyć ;p nie miała wykształcenia, nigdy tak właściwie nie pracowała, chociaż próbowała. O ile się nie myle od 5 sezonu nic nie robiła? Reszta jest dla mnie nieporozumieniem Blair i Nate robią to czego nigdy nie chcieli robić, niezdecydowany Dan, który najpierw kocha Blair potem znowu Serene.A i Chuck, który w 6 sezonie jest dla mnie bezbarwny i ta jego zemasta na ojcu...

ocenił(a) serial na 2
mika54

S. mogła skończyć inaczej. Przecież to nie jest tak, że jeśli w wieku dwudziestu paru lat nie masz wykształcenia i pracy to już koniec... Mogła przecież wrócić do szkoły, skończyć jakąś uczelnię. Zawsze jest jakieś wyjście, szczególnie w takim wieku. Szkoda, no. Bo mogli jeszcze zrobić z jej postacią coś wartościowego, a nie głupią blondynkę, która bez żadnego zastanowienia łapie byle głupi tekst, że oczernianie jej publicznie (bo strona internetowa jednak jest publiczna), wywlekanie jej wszystkich brudów i sekretów było tak naprawdę listem miłosnym od Dana.... -.- Aż nie wierzę, jak zły przekaz daje takie zakończenie serii ;/
Co do Chucka - w sumie też bliżej mu pod koniec tego sezonu do ojca niż wcześniej. Nie pomógł ojcu, czym przyczynił się do jego śmierci i zaraz potem uciekł w cholerę i zaczął się ukrywać wraz z Blair (szybko zapomniał o swoich własnych słowach, że "prawdziwy mężczyzna bierze odpowiedzialność za swoje czyny") i jeszcze bierze ślub w pośpiechu byle nie być o cokolwiek oskarżonym (Bart za to sfingował własną śmierć, by uciec od konsekwencji swoich poczynań z przeszłości). Już sama nie wiem, czy śmiać się z tego wszystkiego czy płakać ; )

ejmisrejmi

Moim zdanie scenarzyści po prostu pogubili się już w 4 sezonie i tak zostało do końca. Tylko szkoda, że trochę zniszczyli ten serial.

ejmisrejmi

Serena pewnie skończy tak jak i jej matka. 10 mężów, dzieci do adopcji i te sprawy. W końcu kim z zawodu jest Lily? Kolekcjonerką sztuk(i)? :| Kiedyś była fotografem, bo pstrykała fotki Rufusowi. Pewnie tak samo będzie w przypadku Sereny, była bloggerką i pracowała w filmie a skończy znana z tego, że jest znana :/

A Chuck. Ja od 3 sezonu byłam za tym, żeby trzymać Chucka i Blair oddzielnie, bo tylko niszczą siebie. Chuck powinien mieć sieć hoteli i otaczać się dziewczynami, to jest najbardziej w jego charakterze. Nie powinien się niczym przejmować, tylko żyć w luksusie. Od czasu do czasu rzucić fajny tekst tak jak to robił w sezonie 1 albo 2. A teraz po takiej historii z matką i z ojcem i jeszcze historią jak traktował swoją żonę, to szkoda mi tego syna. Pewnego razu synek zapyta: tatusiu jak poznałeś mamę? Drogie dziecko, upiliśmy się i uprawialiśmy seks w limuzynie, później jest długa historia, wujek Nate, książę i Dan próbowali mi ją odbić, po drodze sprzedałem ją za hotel, próbowałem wziąć ją siłą, oświadczyłem się, bo musiałem, żeby twoja mama nie zeznawała przeciwko mnie, bo zabiłem twojego dziadka, a podczas naszego ślubu zgarnęła nas policja. Nie zdziwię się jak ten Henry pójdzie w ślady Chucka i któregoś dnia sprzątnie swojego ojca, a jego matka zwieje gdzie pieprz rośnie. Chociaż wiadomo, że pewnie wychowywać go będzie Dorota, bo Blair nawet nie popatrzyła na swoje dziecko w finale :/ Nie wiem kto kupił taki finał, jaki nam zaprezentowali.

ocenił(a) serial na 10
hxst

dobre podsumowanie;

ocenił(a) serial na 10
ejmisrejmi

''Dan - życie nie ze swoją największą miłością''- co masz na myśli? Przecież S była jego pirewszą, wielką miłościa. Przecież to dla niej był Plotkarą ;p

ocenił(a) serial na 2
storczykxd

Napisałam przecież, co mam na myśli ;) Nie rozumiem tak w ogóle co ma do tego to, że była jego pierwszą miłością... Pierwsza nie oznacza największa.
Poza tym... "Dla niej był Plotkarą" ma być wyrazem jego wielkiej miłości? Może w oczach scenarzystów, w moich nie. To może być "kanon", ale ja tego nie kupuję ^.^

Svitkonaa

Wszystko jasne:

"Wygląda na to, że większość fanów miała rację, snując teorie spiskowe na temat przejęcia serialu przez Savage i Schwartza i zmiany profilu serii w 5x24. - Decyzja o tym, że Dan jest Gossip Girl została podjęta po tym, jak opuściłem serial - powiedział na konferencji prasowej Josh Safran, były producent GG, który promował swój nowy serial Smash. Oznacza to, że decyzja odnośnie tożsamości GG zapadła podczas sezonu szóstego. Kłóci się to z tym, co mówiła Savage, podkreślając, że scenarzyści planowali od dłuższego czasu scenariusz, w którym najpopularniejszą blogerką na Manhattanie jest... Lonely Boy"

Wymyślili to na poczekaniu. Tak jak to z filmem Blair i Chucka podczas ślubu. Jak pisali kolejny odcinek, ten jak Blair ucieka, to jeszcze nawet nie wiedzieli kto wysłał film (odcinek wcześniej!!). W pierwszej wersji miała to być Serena, a nie Dan. Szkoda gadać. Wszystko zepsute.

ocenił(a) serial na 2
hxst

A wszystko byle Chair prezentowało się "lepiej" od Dair (chociaż moim zdaniem i tak im nie wyszło, ale cóż). No sorry, ale po czymś takim nikt mi nie wmówi, że nie specjalnie (że nie z tego powodu) zrobili Dana "tym złym" i zniszczyli nawet przyjaźń Blair i Dana ;d

ocenił(a) serial na 7
Svitkonaa

Pamiętacie jak Serena przez moment była Plotkarką, miała ustawione coś takiego że o danej godzinie miało wysłać do wszystkich wiadomość, a w jakiś sposób chciała to powstrzymać, ale zgadał ją jakiś facet. Może Dan też używał takiego sposobu?

PaulaGlee25

Nie ma co tłumaczyć tego logiką. Wiadomo, że scenarzyści wpadli na to może odcinek przed, gdzie Dan pisał książkę i może w pierwszej wersji miał wyznać swoje wszystkie uczucia i miłość Serenie w ostatnim rozdziale, a scenarzyści zrobili co zrobili. Chociaż Serena uznała to za list miłosny O_o Każdy z głównych bohaterów nie mógł być Plotkarą. Może służka czy taka Juliet albo ktoś nieznany, czy grupa osob tak. Ale na pewno nie Dan. Przecież on nawet nie chciał być w tym świecie. Derena zrywała przez to, że on i Serena nie mogli się dogadać i znaleźć kompromisu (!!) A okazało się, że o tym wszystkim zapomniano, bo Dan bardzo chciał być w tym świecie cały czas -_- Co w takim razie znaczy to wszystko dla Dereny? Była kłamstwem i nie powinna mieć miejsca. A Dan był chyba schizofrenikiem :|