Nie wiem co Cię najbardziej interesuje, czy to, że serial jest w innych czasach, czy trudna, rozwijająca się z czasem miłość, czy też piękne krajobrazy. Wymienię pare moim zdaniem w jakiś sposób podobnych produkcji.
Teraz jest modny serial Outlander - mi jakoś nie podpasował, ale ma wielu fanów. Kostiumowy,kobieta przenosi się w przeszłość, romans - zawiły wątek, bo aż dwóch facetów ;)
Niesamowita podróż - o zsyłanych do Australii, główna bohaterka Mary - ciekawa postać, waleczna. Jest też miłość i dramaty.
Saga rodu Forsyte'ów - z 2002 i kontunuacja z 2003.
Z kostiumowych to np.Samotnia - mroczny, więcej postaci, nie skupia się na jednej, romanse są poboczne.
The mill - romanse też poboczne, prawie nie ma, ale postaci bardzo wyraziste - czasy rewolucji przemysłowej, podobnie jak w północ południe.
Biała królowa - mój ulubiony wątek to ten z Anną Neville.
Tess D'Urbervilles - losy młodej ubogiej kobiety
Film: Malowany welon - piękne widoki, trudne uczucie
A tych jeszcze nie widziałam, ale też kostiumowe:
The village
Desperate romantics
Polecałabym Ci jeszcze: Perswazje, Opactwo Northanger, Jane Eyre miniserial z 2005 - wszystkie kostiumowe i o miłości.
W Wielkiej Brytanii aktualnie lecą dwa nowe seriale kostiumowe: Jericho, War and Peace (Wojna i Pokój). Ze starszych dodałabym jeszcze: Mała Doritt, Żony i córki, Duma i uprzedzenie, Emma (2009).
Nikt chyba nie wspominał 'Jane Eyre' z 2004 roku. Bardziej romansowy, ale warto obejrzeć dla Toby'ego Stephensa w roli pana Rochestera <3
Outlander i Białą Królową też polecam, a od siebie jeszcze Głos Serca. Możesz spróbować też Gran Hotel- nieco inny ale tez ma fajny klimat.