Czy taka miłość jest w ogóle możliwa ? Czy fakt,że kobieta jest starsza od mężczyzny o prawie 3 dekady jest akceptowalny przez innych ? Nikogo nie razi kiedy to kobieta jest młodsza nawet o 40 lat ale odwrotnie? Czyż nie jest tak, że natychmiast doszukujemy się nieczystych intencji -pieniądze- i dyskredytujemy taki związek? Serial z doskonale dobraną parą z prawdziwą chemią,wspaniałym klimatem, pięknymi widokami,subtelny i delikatny w swojej wymowie.W tle rodzinne perypetie i inne dreszczyki emocji co sprawia,że serial ogląda się bardzo dobrze.Warto obejrzeć chociażby po to by przekonać się co tak naprawdę kryje w sobie tytuł
Osiem?! Jasne, piękne plenery, ładne postaci, ale co poza tym? Nic. Banał. Mamy 21 wiek. Nieprawdą jest, że młodsza o 30 lat kobieta nie budzi kontrowersji jako partnerka dojrzałego pana- tu zawsze ktoś powie o pieniądzach, jego wpływach, że on to Pigmalion, że ona piękna, młoda i czemu z takim starym dziadem. Bez różnicy, gdy mamy sytuację odwrotną. Serial to strata czasu. Oczywiście możesz mieć zupełnie inne odczucia, ale dla mnie wszystko jest plastikowe, przewidywalne, przedramatyzowane. Ulga, że 6 odcinków- obejrzeć i zapomnieć.
Witam-czytam Twój komentarz i się uśmiecham bo pisałam swój jako 1sza i byłam pewna skrajnych ocen i emocji i tak rzeczywiście się stało bo oprócz Twojego wszystkie pozostałe są w podobnym tonie.Swoje 8 dałam głównie za tematykę bo w moim odczuciu jest tego warta a wybaczyłam wszystkie pozostałe niedoskonałości tego serialu uznając tło za mniej ważne.Warto też pamiętać,że na nasze oceny i odbiór filmu ma wpływ ogrom czynników jak np wiek( inaczej ocenia osoba młoda inaczej dojrzała),nasza wrażliwość,otwartości,gust filmowy, wykształcenie,IQ a nawet nastrój danego dnia oraz bagaż doświadczeń,który akurat tutaj przy tej tematyce ma fundamentalne znaczenie.Ech ta cudowna młodość -:))
Cdn - Tak, 21w i nic się nie zmieniać zawsze do teraz temat związków miłosnych gdy kobieta jest starsza ,wzbudzał i zawsze będzie wzbudzał silne emocje, krytykę i hejt.Bowiem jesteśmy tak nauczeni i tak ustawieni przez normy społeczne i jest to głęboko zakorzenione.Z radością stwierdzam,że w końcu coś drgnęło i oto mamy kolejne produkcje z 2024 o tej tematyce tj Na samą myśl o Tobie oraz Planeta samotności.Odmawiamy innym prawa do miłości w innych niż nasze wyobrażenia układach uzurpując sobie prawo decydowania i życiu i szczęściu zupełnie obcych nam ludzi i to jest sedno problemu.Mowimy innym jak mają żyć, funkcjonować i kochać i kogo mogą kochać.To są nasze programy narzucone nam przez ogół i tak stajemy się zaprogramowanymi maszynami bez własnego czucia i świadomości. Temat jest mi bliski bo sama przeżyłam takie doświadczenie w realnym życiu lata świetlne temu.Moja sąsiadka była 25 lat starsza od swojego męża.On 19 lat ona 44.Urodzila mu dziecko ( równocześnie chodziliśmy w ciąży i obie urodziliśmy córki)pamiętam swój szok i to co wtedy myślałam i jak ją w myśli krytykowałam.A potem się zaprzyjaźniliśmy i patrzyłam ze zdumieniem na ich absolutnie fantastyczny związek i ogromną miłość i jej zazdrościłam.Zyli szczęśliwie 12 lat aż do jej nagłej śmierci.Do dziś jestem ciocią dla jej córki.Z dzisiejszej perspektywy mam głęboki szacunek i podziw dla niej za odwagę, że zawalczyła o swoje szczęście,nie bała się i znosiła krytykę innych przez wszystkie lata.Na koniec moim najpiękniejszym filmem o tej tematyce jest i pozostanie BIALY PAŁAC z Susan Sarandon i Jamsem Spaderem.Pozdrawiam ciepło
Poprawiam 1sze zdanie- powinno być Tak, 21 wiek a nic się nie zmieniło od zawsze do teraz a temat związków....
Dopisuję bo mi umknęło.Znam osobiście jeszcze dwa takie zwiazki , ona 15 lat starsza I 12 lat. Obydwa są niezwykle szczęśliwe i długotrwałe i zauważyłam magię w tych związkach. Dla kobiety czas się zatrzymuje jakimś cudem i są niezmiennie młode i piękne.Warto spojrzeć na to i z tej strony-:)))))
Prawda, te moje 30 rzuciłam alternatywnie żeby zabrzmiało bardziej bulwersujące dla przeciwników -:))) Jednak jak zapewne się doczytales przyjaźniłam się w życiu realnym przez 12 lat z małżeństwem gdzie ona była starsza 25 lat i był to cudowny związek.W serialu ona była starsza o 24 lata. Pozdrawiam ciepło
No więc jestem filmoznawcą, ogólniej kulturoznawcą i mam 44 lata, więc powiedzmy ,,bagaż'' doświadczeń na koncie. Ja ten film oceniłam za całokształt, więc również i za tematykę i scenariusz, i oczywiście grę aktorską- to są dla mnie kwestie bardzo istotne. Z mojego punktu widzenia związek starszej kobiety z młodym facetem nie jest niczym kontrowersyjnym zwłaszcza, że mamy do czynienia z dojrzałymi ludźmi. Podobne podejście mam do odwrotnej sytuacji. Po pierwsze nie oceniam, po drugie nie dopatruję się w takich relacjach drugiego dna. Tu pokazano taką relację bardzo banalnie i stereotypowo- młody gość leci na kasę nobliwej damy, i nawet tego nie odczarowano. To co dla mnie jest nie do udźwignięcia to desperacja kobiety i kompletna bierność ,,młodego''. Do tego rodzina... narcystyczna, pusta, zakompleksiona córka, syn gej pod maską męża rodziny- hipokryta po stokroć i drugi syn nie wiadomo co. w zasadzie same wykolejone postaci i po co? Żeby było na czasie. Dla mnie fatalna gra aktorska i brak głębi. Ten film z założenia owszem miał potencjał- tak jak piszesz temat niby warty uwagi, jednak potraktowany banalnie. Ok, zakończenie, ostatnie sceny chyba najlepsze.
Halo Magdaleno- dziękuję za Twój obszerny komentarz.Tak jak wcześniej napisałam na naszą ocenę ma wpływ ogrom czynników i jeśli doda się fakt, że Nigdy druga osoba nie będzie czuła i myślała tak jak my to dopiero wtedy poczujemy wolność . Wolność od opini innych, wolność od autorytetów,które próbują nami sterować i na nas wpływać. Wtedy możemy kierować się do swojego wnętrza i czucia.Wszystkiego co dobre.pozdrawiam serdecznie
Muszę się zgodzić. Wprawdzie dałam 6, bo wyższa ocena byłaby niezgodna z moim sumieniem, ale jedno, czego nie można odmówić serialowi, to wciągającej akcji. Włączyłam, bo był w Top 10 i nie żałuję. Fajnie się oglądało i jak najbardziej popieram opinię o braku akceptacji takich związków, co jest przykre, bo miłość nie zna barier wiekowych. W skrócie: podobał mi się, chociaż mógł być lepszy.
Halo Weroniko dziękuję.Przynajmniej jeden pozytywny głos w tej dyskusji. Ze smutkiem czytałam dotychczasowe komentarze,które wprost kipią krytyką i złością jakby związek starszej kobiety z młodszym mężczyzną którzy się kochają, robił im osobistą krzywdę, jest to dla mnie niebywałe i zupełnie niepojęte.Pozdrawiam serdecznie
Taka miłość nie jest możliwa. Proszę, zrozum zakończenie. Mimo wszystko napawa optymizmem...:-)
Gdyby była biedna nie było by to nawet możliwe. Więc pisanie że nie chodzi tu o pieniądze jest lekko nadinterpretowane