PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22839
8,4 18 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

Przekopałem kilka stron tematów na tym forum i niestety nie znalazłem żadnych, w których wyjaśniono związek otwarcia sezonów z akcją serialu:
1. S02E01 Motyw jaskiniowców. Umiejscowienie akcji w przeszłości, albo w postapokaliptycznej przyszłości. Kobieta wychodzi się wysikać, jaskinia się wali zasypując resztę stada, kobieta rodzi. Później umiera na wskutek ukąszenia, a dziecko zabiera jakaś inna dzikuska.
2. S03E01 Znów otwarcie sezonu. Tym razem mamy 1844 rok i jakąś sektę próbującą przewidzieć koniec świata. Po każdym nieudanym obliczeniu liczba członków spada, a po ostatnim terminie kobieta kładzie się w świątyni obok garstki jej pozostałych członków (trudno powiedzieć, czy są żywi czy martwi).

Oba wątki rodzą pytania z cyklu "co autor miał na myśli?" Ma ktoś jakieś pomysły?
A tak przy okazji, to byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podesłał jakiś link do składnej interpretacji całego serialu, bo tej obok wszystkich achó i echów oraz wylewanych pomyj również nie znalazłem.

ocenił(a) serial na 10
acidity

Wydaje mi się że nie trzeba tu nic tłumaczyć te początki (intro sezonu) to taka "myśl przewodnia" całego sezonu.