Jakbyscie to relatywnie krotko uzasadnili?
-wspaniale aktorstwo
-genialny, dopieszcczony w najmniejsze detale scenariusz
-realizm
Ludzi, ktorzy dali ocene mniejsza niz 9/10 prosze o opuszczenie tego tematu,
najlepszy serial w historii tv? normalnie ludzi, ktorzy rzucaja takie stwierdzenia prosilbym o opuszczenie tego serwisu :)
serial po prostu bardzo dobry, na pewno realistyczny jak na kino tego gatunku.
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/5095500/The-Wire-arguably-the-greatest-te levision-programme-ever-made.html#
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/the_big_idea/2006/09/the_wire_on _fire.html
http://suite101.com/article/why-the-wire-has-earned-best-tv-show-ever-tag-a91442
http://www.insidesocal.com/tv/2008/01/the-wire-best-tv-show-ever.html
Nara.
Tak, udowodniłeś swoją rację wysyłając mi linki do głównie już (niestety) przestarzałych artykułów. Fajnie, że masz swoje zdanie, własne argumenty i zawziętość w dyskusji :) musisz być z siebie teraz bardzo dumny
artykuły przestarzałe. mówienie o najlepszym serialu w historii tv bazując na źródłach sprzed kilku lat jest sporym niedomówieniem, ponieważ zalety wielu nowych produkcji nie zostały wzięte wówczas pod uwagę. to logiczne, prawda? ciężko mi powiedzieć, czy dexter jest lepszy.. momentami na pewno zapewniał mi więcej emocji. ale to kwestia zupełnie innego zamiaru twórców dextera i wire. mam wrażenie, że staracie się ze mnie zrobić ignoranta, tylko dlatego, że nie uważam the wire za najlepszy serial ever. to smutne, jak wąskie można mieć horyzonty :)
Czemu niby najważniejszy? Przecież nie zrewolucjonizował sposób patrzenia na seriale jak Twin Peaks, The Shield czy The Sopranos, ani nie pokazał niczego tak wstrząsającego i realistycznego jak The Wire .
Najważniejszy, w sensie, że najwięcej wności do życia i świadomości widza bo potrafi zmienić postrzeganie siebie i wszystkiego w okół.
O tym serialu, o jego genialności można by książkę napisać. Oczywiście te 3 cechy najlepiej to charakteryzują, są jego najmocniejszymi stronami (słabych nie ma).
A gdzie mozna go obejrzec? Na stronach typu online sa niepelne sezony. Taki zachwyt, chcialem zerknac a tu nie ma gdzie;]
magnet:?xt=urn:btih:b127403b5720b3b5e0cf011e0b87118a51831662&dn=The+Wire+Season+ 1&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.publicbt .com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.istole.it%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.ccc.de% 3A80
od razu uprzedam, jesli nie umiesz obsluzyc torrentow to nie jestes godny ogladania tego serialu
najlepszy, ponieważ większość ról 2 i 3 planowych grane jest przez rodowitych mieszkańców Baltimore ( w kolejnych sezonach muzykę tworzą zespoły z baltimore ) , jak również aktorów m.in SNOOP. ja daje temu serialowi 12 na 10, kto nie potrafi go zrozumiec, bedzie wiecznie nie zadowolony i powinien ogladac pamiętniki vampirów :P Poza tym serial pokazuje prawdziwe problemy mieszkańców, z poziomu ulicy, a nie bananów hoolywoodzkiej mody.
Realizm?
(Mogą być spojlery!)
Omar biegający ze strzelbą 10 lat i siejący postrach wśród 3 całych gangów, a odstrzelony dopiero przez jakiegoś wyrostka?
Policjant upozorowujący seryjnego mordercę celem prowadzenie drugiego postępowania?
Szef gangu wychodzący po odsiedzeniu roku w siedmioletnim wyroku?
I wiele, wiele innych.
Serial na pewno dobry. Świetne czołówki.
Dla kogoś może być genialny (jak widać jest). Ale kurczę, realizm w tym serialu nie stoi na najwyższym poziomie, bowiem przykładów jak powyżej można znaleźć więcej.
Co do Omara, do wszystko jest prawdą , jest wzorowany na prawdziwej postaci z Baltimore. Jeśli chodzi o McNulty'ego dugo to nie potrwało i zobacz jak skończył razem z Lesterem, a zresztą to nie jest dokument to jest serial, tu nie musi być wszystko cacy, a i tak bardziej realistycznego serialu nie stworzono.
Nie jestem w stanie dyskutować z argumentem, że bardziej realistycznego serialu nie stworzono. Nie wiem w jaki sposób chciałbyś to zmierzyć? Skoro jednak powołujesz się na to, iż postać Omara jest wzorowana na prawdziwej, i jeśli rzeczywiście przyjąć takie kryteria, to zapewne bardziej "realistyczny" jest nasz polski Pitbull...
Na koniec chciałbym jednak podkreślić, iż nie przeszkadza mi brak lub niedostateczny udział realizmu w tym serialu. Jednak uważam, iż wysuwanie jego istnienie na czoło jest pomyłką...
bardziej to, ze omar tyle przezyl bylo dla mnie niewiarygodne, niz to, ze odstrzelil go dzieciak :P w zyciu tez tak jest, ze najwieksze kozaki wpadaja na glupotach
Serial jest mocny i ma moim zdaniem dobrze wywazony realizm z takimi telewizyjnymi uproszczeniami, zeby sie go dobrze ogladalo i mozna bylo robic wiecej sezonow, nie pozbywajac sie tak szybko watkow. Niemniej jednak twoja argumentacja jest kiepska- stare, subiektywne artykuly i stwierdzanie, ze najlepszy w historii. Zacznijmy od tego, ze cos moze byc najlepsze w historii jesli historia , w tym wypadku telewizji, sie zakonczy:P a ogolnie pisanie jako odpowiedz "nara" jest chamskie i zalatuje podworkiem, bez urazy. Kwestia tez przyjetych kryteriow-ten akurat mial wysokie noty od krytyki, ale sa seriale, ktore mialy gorsze, ale za to wieksza ogladalnosc. The wire jest specyficzny i nie dla kazdego, ale sa tez inne doskonale seriale, np breaking bad, ktory rowniez lasuje glowe. Takze wydaje mi sie, ze zle postawiony temat, dlaczego akurat ten serial jest najlepszy w historii. Nie jest. Jest jednym z lepszych, ale nie mozesz go np porownac z jak poznalem wasza matke albo przyjaciolmi,a to sa np seriale uznawane za najlepsze komediowe. Tak jak wielbiony byl prison, dopoki w 2 sezonie nie zaczal sie psuc.