PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734597}
7,1 22 tys. ocen
7,1 10 1 22475
6,3 3 krytyków
Prokurator
powrót do forum serialu Prokurator

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co była ta udawana kradzież obrazów (ci złodzieje wychodzący z pustymi tubami) i jak współpracownik denata zdobył te dzieła ?

NewJoker

Odpowiadając od końca: współpracownik wynajął tych złodziei, by ukradli te dzieła, tak wszedł w ich posiadanie.

Zanim doszło do kradzieży, skonstruował skrzynie z fałszywym dnem.

Jak obrazy się tam znalazły? To inna sprawa. Nie jestem pewien, czy skrzynie były już w domu przed kradzieżą i wtedy złodzieje ukryli obrazy, czy po prostu ukryto je jakoś w obrazach tego Niemca. Albo coś pominąłem, albo dokładnie tego nie wytłumaczyli.

Po co była udawana kradzież obrazów? Kolejna sprawa... Proch dziwił się, dlaczego złodzieje wynosząc tuby w ogóle się z nimi nie trudzili. Ale... Czy naprawdę nie mogli po prostu wynieść tych tub? Nawet jeśli byłyby trochę ciężkie, czy było to a-wykonalne? Przecież policjanci zostali unieszkodliwieni, wystarczyło wynieść obrazy przez drzwi, do samochodu i hasta la vista!

Być może schowanie obrazów we wspomnianych skrzyniach miało dodatkowo stanowić łatwy wywóz dzieł za granicę (bo chyba tam zmierzały). Jest to jedyne wyjaśnienie, na jakie wpadłem.

andrzej_goscicki

Dzięki :-) Dzień po napisaniu tego posta uświadomiłem sobie, że oni obrazy schowali do pudeł w domu denata podczas tej udawanej kradzieży i wynieśli je później, jak już było po tym włamaniu. Oglądając nie wiedziałem, że ta scena z końcówki odcinka, gdzie przygotowują skrzynie, ma miejsce w domu denata i stąd moje wątpliwości.

Nadal jednak nie widzę żadnego sensu w tym co oni zrobili. Równie dobrze mogli od razu wynieść obrazy w tubach zamiast chować je na później. Zwłaszcza, że ryzykowali wracając po dzieła do domu, do którego niedawno się włamali. I co im ten numer miał niby dać ? Policja i tak wiedziała o kradzieży i szukała złodziei. Myślę, że kwestia ułatwienia wywozu nie była powodem, dla którego to zrobili. Wygląda na to, że twórcom serialu chodziło tylko o wzbogacenie fabuły dodatkowym zwrotem akcji. Innego wyjaśnienia nie widzę.