7,1 23 tys. ocen
7,1 10 1 23068
6,0 2 krytyków
Prokurator
powrót do forum serialu Prokurator

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co była ta udawana kradzież obrazów (ci złodzieje wychodzący z pustymi tubami) i jak współpracownik denata zdobył te dzieła ?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
NewJoker

Odpowiadając od końca: współpracownik wynajął tych złodziei, by ukradli te dzieła, tak wszedł w ich posiadanie.

Zanim doszło do kradzieży, skonstruował skrzynie z fałszywym dnem.

Jak obrazy się tam znalazły? To inna sprawa. Nie jestem pewien, czy skrzynie były już w domu przed kradzieżą i wtedy złodzieje ukryli obrazy, czy po prostu ukryto je jakoś w obrazach tego Niemca. Albo coś pominąłem, albo dokładnie tego nie wytłumaczyli.

Po co była udawana kradzież obrazów? Kolejna sprawa... Proch dziwił się, dlaczego złodzieje wynosząc tuby w ogóle się z nimi nie trudzili. Ale... Czy naprawdę nie mogli po prostu wynieść tych tub? Nawet jeśli byłyby trochę ciężkie, czy było to a-wykonalne? Przecież policjanci zostali unieszkodliwieni, wystarczyło wynieść obrazy przez drzwi, do samochodu i hasta la vista!

Być może schowanie obrazów we wspomnianych skrzyniach miało dodatkowo stanowić łatwy wywóz dzieł za granicę (bo chyba tam zmierzały). Jest to jedyne wyjaśnienie, na jakie wpadłem.

ocenił(a) serial na 8
andrzej_goscicki

Dzięki :-) Dzień po napisaniu tego posta uświadomiłem sobie, że oni obrazy schowali do pudeł w domu denata podczas tej udawanej kradzieży i wynieśli je później, jak już było po tym włamaniu. Oglądając nie wiedziałem, że ta scena z końcówki odcinka, gdzie przygotowują skrzynie, ma miejsce w domu denata i stąd moje wątpliwości.

Nadal jednak nie widzę żadnego sensu w tym co oni zrobili. Równie dobrze mogli od razu wynieść obrazy w tubach zamiast chować je na później. Zwłaszcza, że ryzykowali wracając po dzieła do domu, do którego niedawno się włamali. I co im ten numer miał niby dać ? Policja i tak wiedziała o kradzieży i szukała złodziei. Myślę, że kwestia ułatwienia wywozu nie była powodem, dla którego to zrobili. Wygląda na to, że twórcom serialu chodziło tylko o wzbogacenie fabuły dodatkowym zwrotem akcji. Innego wyjaśnienia nie widzę.