Przesmyk: Sezon 1 Przesmyk sezon 1, odcinek 1
odcinek Przesmyk (2025)

Przesmyk | odcinek 1

48m
6,3 620  ocen
6,3 10 1 620
Przesmyk
powrót do forum s1e1

Aktorska OK, ale totalna porażka jeśli chodzi o procedury działania wywiadu, agentury, przykrywkowców itp. Nawet nie ociera się o zasady tam obowiązujące. Przykłady?Spalona agentka po kilku tygodniach wraca do kraju spalenia i do tego do pracy w placówce dyplomatycznej, która zawsze jest monitorowana przez obcy kontrwywiad, przykrywkowiec z odsłoniętą twarzą bierze udział w wymianie szpiegów, tuż przed kolejną misją w tym kraju, kreta mają znaleźć osoby przybyłe z zewnątrz, agent idzie na spotkanie z kontaktem bez osłony ,drogi ewakuacyjnej i z jego zdjeciem w telefonie... Horror!

pinio_ds

LOL to się dowiedz jakimi tematami wcześniej zajmował się Bockenheim i kto go uczył realiów. On akurat Severskiego nie potrzebuje.

jerzygo_filmweb

Jeśli podejrzewają wszystkich z ambasady to kto ma szukać Kreta jak nie ktoś z zewnątrz? A Skiner przecież nie uczestniczył wcale w wymianie. Wydawało się też że drogę ewakuacyjną właśnie ma. 

ocenił(a) serial na 3
jerzygo_filmweb

organizacja spotkania z KO (kontaktem operacyjnym)nie polega na tym co zobaczyliśmy. Nie chodzi się solo,a ewakuacja jest organizowana przez zabezpieczenie. A inne moje uwagi?Np. fotka w telefonie?Wprowadzenie do placówki dyplomatycznej po zdarzeniu kryzysowym zadaniowanej agentury to infantylne. Podobnie jak niszczenie laptopa zszywaczem i wyrzucenie go z busa na drodze ucieczki z pałacu. itd itd itd

ocenił(a) serial na 3
jerzygo_filmweb

taaa, zatem Patryk Vega jest generałem policji bo już zna się...

ocenił(a) serial na 2
pinio_ds

Tylko spalili ją w Królewcu, a pojechała do Mińska.

ocenił(a) serial na 3
rogacz1988

O współpracy KGB Rosji i Białorusi a raczej o ścisłym podporządkowaniu bialoruskiego KGB pod rosyjskie słyszałeś?To jest ten sam obszar działania dla wywiadu.

ocenił(a) serial na 3
pinio_ds

Mam identyczne wrażenie, że poziom merytoryczny bardziej przypomina Straż Miejską w Brwinowie (z całym szacunkiem dla dzielnych strażników ;-)) niż jakiekolwiek służby specjalne. Absurdów jest mnóstwo min.: Agentka jest na przyjęciu i słyszy od "obstawy", że mogą ją w każdej chwili wyciągnąć. Jak? Przedzierając się we dwóch przez hordy ochroniarzy, wojskowych etc.? W trakcie walki na owym przyjęciu koledzy z "obstawy" oglądają jak facet masakruje agentkę, ale powstrzymują się z działaniem, bo" kolega agent" cały czas domaga się wypowiedzenia hasła. Rozumiem, że gdyby gość odstrzelił ją na ich oczach albo udusił, to nie zrobiliby nic, bo nie powiedziała hasła ;) Na akcję spotkania z informatorem w Mińsku idzie pojedynczy agent i zostaje schwytany. We wrogim kraju, oficer operacyjny wywiadu bez żadnej obstawy, bez żadnego rozpoznania terenu, bez planu ewakuacji (albo przynajmniej paszportu dyplomatycznego w kieszeni) idzie sobie na piwo jak z kumplem z podstawówki i o dziwo zostaje schwytany :) Pierwszy odcinek to duże rozczarowanie a tematycznie zapowiadało się tak fajnie....

ocenił(a) serial na 3
misewer

Przyjeżdża do swojej rodziny po 5 latach bez żadnego ostrzeżenia, bez najmniejszego bagażu. Matka jej chłopaka pół minuty po jej poznaniu mówi jej, że nie jest jej wart.

ocenił(a) serial na 3
Chris_Sharma

Ten brak bagażu mnie też ujął, ale uznałem, że przy innych błędach merytorycznych to pikuś. A po prawdzie roi się tam od takich sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem smaczków, jak opisana wyżej koncepcja wysyłania spalonej agentki na Białoruś chwilę po akcji w Kaliningradzie, czy fakt, że nikogo nie dziwi, że narzeczona faceta znika nagle w trakcie przyjęcia a chłop jak orzekają popełnił samobójstwo.

pinio_ds

Dodam kobieta w ciąży idzie na akcję we wrogim państwie, ojciec dziecka - partner o tym nie wie, Po poronieniu nawet nie wpsomin o tym szefostwu tylko mówi że dziewczyna się nie nadaje a szef to przyjmuje bez wyjaśnien. Dziewczyna przyjeżdża do rodziny a siostra się pyta po co przyjechała, bez żadnego dobrze że jesteś. Potem scena agenci jadą i widzą tablicę "granica państwa RP" a komentarz dobrze żeby nie było po rusku napisane "- to co ruscy by napisali po rusku że tu jest granica państwa RP? Jeśli już to by była już Rosja . Potem jakże zabawna kpina z obrony Jasnej góry, a zarazem z obrazu Matki Boskiej "jasnogórskiej". Agentka wywiadu ogląda wiadomości że Rosja finansuje partie prawicowe - to jest oczywiste dla niej ale to ma być łopatologiczny przekaz dla widza. A że Rosja finansuje to oczywiste dla każdego ogarniętego w temacie ale tak samo prawicowe jak i lewicowe. Następna scena jej bratanek ukradkiem wymyka się po nocy żeby ratować uchodźców. Ona jedzie z nim ale spotykają "narodowców" którzy ich biją ale nasza agentka powala jednego z nich i się na nim wyżywa krzycząc w nieboglosy. Później bratanek mówi że na pewno wie ilu uchodźców zginęło na granicy bo ona na pewno nie jest taka zła żeby tego nie wiedzieć. Właściwie każda scena ma coś w sobie takiego co ciągnie ten serial na dno, dziwne tylko że tacy znani aktorzy się w to wciągnęli.

mieszkaniecziemi

Którą partię lewicową sponsorują ruscy?

ocenił(a) serial na 1
neo01

Każdą dzieciaczku, każdą.

mieszkaniecziemi

Rosja finansuje wyłącznie partie antyunijne.

per333

cale europejskie lewactwo siedzi w kieszeni u putina (patrz ostatnie afery korupcyjne)

luqashmeister

AfD to lewactwo? Orban i Fidesz to lewactwo? Konfederacja to lewactwo? Partia Le Pen to lewactwo? Fratelli d'Italia to lewactwo? Hiszpańska partia Vox to lewactwo? Partia Wolności Wildersa w Holandii to lewactwo? Jak ty definiujesz lewactwo? Jesteś z Rosji? Tego typu kuriozalnie niedorzeczne treści zwykle pochodzą spod Uralu.

per333

Oczywiście robią to po kryjomu. Po czasie wychodzą kwiatki

luqashmeister

Już nie mówiąc o 'naszym' nierzadzie który odwraca kota ogonem. Z podnozkow putina udają teraz antyrusow

ocenił(a) serial na 1
per333

Spod Uralu to każdy lewak ma geny przywiezione przez przodka.

per333

Aaa, no tak. Nord Stream to z antyunijnymi kiepami otwierali. Geniusz.

per333

per333 - tvn wszedł za mocno? geniusz normalnie geniusz.... 

ocenił(a) serial na 2
pinio_ds

Jaki ten serial jest straszny. Oglądam go trochę ze skłonności masochistycznych. Dialogi straszne. Montaż koszmarny. Gra beznadziejna. Scenariusza w zasadzie brak. Jak odbieramy telefon od szpiega to najlepiej na dachu. Poród w safe house z masowaniem po nodze przejdzie do historii filmu. Scena reanimacji po zatruciu wodą mineralną - czysta antypoezja. Jeszcze tylko 2 odcinki…

ocenił(a) serial na 1
piotrusl

O tak, scena porodu to jest to. Monthy Python przy tym wysiada.

pinio_ds

hehehe, severski - ubeckie disco-polo. widziałeś serial Nielegalni, który severski podobno konsultował? severski...

Creep_7

Facet, czy ty jesteś trochę opóźniony w rozwoju? Wszystkie twoje wpisy znamionują człowieka z niezwykle słabym mózgiem. Co jest z tobą nie tak?

per333

hehe, wyją czerwoni.... :) nie ma argumentów to najeżdża osobiście. czerwona ęteligencja....

Creep_7

Czy ty pochodzisz z rodziny patologicznej? Wypowiadasz się jak patol. Kim są twoi rodzice?

per333

metody starych komuchów - najechać na człowieka i na jego rodziców.

Creep_7

A kto spowodował, że wypowiadasz się jak człowiek z rodziny patologicznej? Bito cię po głowie w dzieciństwie?

per333

wali, wali tą głową w ścianę. inaczej nie umi... :)

ocenił(a) serial na 3
Creep_7

Ubeckie powiadasz?Za czasów PRL i jego służby to raczej bylo SB a nie UB, ale ty tego nie mozesz wiedzieć. A poziom jaki wtedy miały służby jest dziś NIEOSIĄGALNY dla b. harcerzy Morawieckiego i b. GIC po Macierewiczu. Kiedyś oficer szkolił się 4 lata a nie pół roku jak zrobiono w 2015...Severski przynajmniej dba o detale

pinio_ds

hehe, wyją czerwoni.... :) kilka sekund na przelogowanie między kontami...

pinio_ds

Zwróć uwagę na inne wpisy użytkownika Creep_7. Gostek albo jest niewyżytym nastolatkiem, albo trollem, albo osobą z pewną niepełnosprawnością intelektualną albo osobą z jakiejś rodziny patologicznej. Nie znalazłem piątej opcji, która by tłumaczyła jego twórczość.

per333

sam sobie odpowiada - z różnych kont. sekundy różnicy między postami.

Creep_7

Tak właśnie działa słaby mózg - wyciąga takie wnioski jak wyżej. Człowieku z bardzo słabym mózgiem - czego ty oczekujesz od życia? Szczerze, proszę. Twoje wpisy nie przez przypadek noszą znamiona trollingu, bo słabe mózgi nie umieją generować normalnych wypowiedzi. Czy wiele innych polskich portali okraszasz podobną twórczością? Byciem ułomem intelektualnym i jednocześnie zwyrolem to dla ciebie aż takie szczęście? Słaby mózg nie pozwolił ci na pójście inną drogą życiową?

per333

mieszasz biedaku, nie wiesz gdzie uderzyć - więc walisz na oślep. :) próbujesz jednocześnie wieloma sposobami, wklejasz niespójne wypowiedzi, obrażasz i obrażasz. ale jesteś w tym zbyt prosty, zbyt stodołowy, zbyt oborowy, zbyt kurnikowy, zbyt chlewny... :)

Creep_7

Wreszcie coś o sobie napisałeś. Nie dziwi mnie taki obraz twojego dzieciństwa, bo to widać, słychać i czuć. Taki twój los, takie twoje przeznaczenie, nie miej do innych o to pretensji.

per333

wali tą głową w ścianę, obraża, i do tego w bardzo niewyszukany sposób. stosuje metody retoryczne z podstawówki w pipidówie. a zaczęło się od posta krytykującego severskiego. przypadek? :)))

ocenił(a) serial na 3
pinio_ds

no comments

ocenił(a) serial na 3
Creep_7

oczywiście nie chcę Cię urazić bo zapewne masz ogromną i osobistą wiedzę o metodach pracy służb...

pinio_ds

Oczywiście - czytam severskiego, oglądam wszystko co jest z nim związane.

ocenił(a) serial na 3
Creep_7

oo, to gratuluję... już działasz jako agent trollowy.masz licencję na zabijanie śmiechem w internecie...A gdybyś zapomniał-to forum oceny serialu Przesmyk,jest słaby i twoje komentarze nie poprawią go.

pinio_ds

hehe, nawet nie zrozumiałeś co ja napisałem na pocztąku, biedaku. Przesmyk jest słaby, ja odpadłem po pierwszym odcinku. Severski też jest słaby z tym swoim gwiazdorzeniem, jaki to z niego znawca... Severski - typowy pajac.... :)))

ocenił(a) serial na 3
Creep_7

no comments-szkoda czasu na pisanie z Tobą.

pinio_ds

argumentacja - jak zwykle u "kozaków w necie" - na najwyższym poziomie. :)

pinio_ds

Proponuję jeszcze raz z uwagą obejrzeć serial. W jednym z odcinków rolę bardzo drugoplanową zagrał Witold Jurasz. Myślę, że gdyby miał jakieś uwagi co do realiów, nie wyraziłby na to zgody.

ocenił(a) serial na 3
chomo

moje uwagi dotyczą technikaliów-pracy operacyjnej, zasad kamuflaż, procedur itp.W.Jurasz nie musi die na tym znać. PS. Tomasz Raczek też zaopiniował serial pozytywnie a to jednak nie świadczy o jego merytoryce