Takie że jesteś debilem który nie potrafi czytać ze zrozumieniem i poprzez swoje kretyńskie ego myśli że jak napiszę coś odwrotnego, to będzie tym "mądrzejszym". No, nie. Odpowiedziałeś jak zwykły cwaniaczek mądro-głupi czyli pytaniem na pytanie, boś tępy cwaniak.
to zobacz jaki kolor włosów ma jeden z targerynaow w 7 odcinku > https://filmhit.pl/seriale-online/rod-smoka-caly-serial-online/
George R. R. Martin zgodził się na adaptacje pod warunkiem, że zostaną wprowadzone pewne zmiany. I jedną z tych zmian było wprowadzenie czarnych jeźdźców smoków. Także to pomysł samego autora, który de facto przyklasnął zmianom w Rings Of Powers Amazona....
Czego się nie zrobi dla hajsu ;) Ja tam szybkie 1/10 za poprawność polityczną bijącą po oczach i narka.
Masz coś nie po kolei w głowie czy jak? odróżniasz rasizm od ideologii? czy jesteś aż tak głupia i tępa aby nie wiedzieć tego że murzyni są takimi samymi rasistami w stosunku do białych jak biali do czarnych, z tym że biali jakoś nie są obsadzani w roli czarnych aktorów historycznych, a było by tego naprawdę dużo. Rasizm działa tylko w jedną stronę jak widać. Bo co poniektórym się wydaję że obsadzanie murzynów(często bardzo słabych aktorów z ulicy bez warsztatu)jest oznaką tolerancji, a zdajesz sobie sprawę z tego ile filmów zostało "położonych" i spieprzonych przez tolerancję? setki jak nie tysiące w tym seriali. Kali rasista w jedną stronę ale jak Kali chcę zagrać murzyna a jest białym człowiekiem to już nie, I TO JEST DOPIERO RASIZM ZE STRONY MURZYNÓW.
Ezo a podałbyś źródło tych rewelacji? Chętnie bym poczytał, bo o ile się orientuje to Martin mówił, że kiedyś rozważał by mieszkańców Valyrii zrobić czarnymi, ale ostatecznie postanowił by byli biali bo niebezpiecznie jest robić z czarnych morderców i szaleńców podbijających westeros zamieszkałe przez białych. Z kolei showranerzy mówili że będzie czarny Lord bo nie chce im się oglądać bandy białych na ekranach, jakoś nic tam o narzuceniu czegoś przez Martina ale jeśli jest jak piszesz, to daj proszę źródło.
Co? Skąd Ty masz takie rewelacje? Szukałem w internecie i nic nie znalazłem na ten temat. A dosyć śledzę to co mówi Martin. No, chyba że mówisz o tym, że rozważał dany pomysł X lat temu, ale stwierdził, że jednak nie pasuje.
Bzdura! On tylko udzielił wywiadu i sobie w nim gdybał. Chodziło o to, ze chciał, by Valirianie byli osobna specyficzna rasą. Uważam, że zrobił to, by się przypodobać nowym decydentom, dbającym o poprawność polityczną. Teraz niemal każdy autor czy reżyser przeprasza za....WSZYSTKO, ale głównie za białe postaci. Showrunnerzy przyznali, że zmienili bo uznali, ze jest za duo białych ludzi. Teraz bycie białym to grzech.
A konkretnie serial oparty na książkach fantasy, których autor bardzo dużą wagę przywiązywał do koloru skóry, włosów, oczu. Nie ma tam nic o tym, by Corlys Velaryon był czarny.
Jestem przekonana, że w tym filmie nie zrobiono niczego bez zgody i akceptqcji samego autora książek :)
Zgoda i akceptacja GRRM nie ma tu nic do rzeczy. Patrzymy na treść jego książek, a nie jego umowy z HBO.
Ok, ale stworzenie serialu " na podstawie książek" mówi raczej jasno, że nie będzie to produkcja 1:1 :)
NIe musi tak być. Niewiadomo na jakich zasadach kupiono prawa do ekranizacji. Czasem tak, ze autor nie ma wpływu na nic. Dzieło jest własnością kupującego.
W sumie to jest fantasy to dlaczego miałoby nie być niebieskiego z czerwonymi włosami? Skoro są smoki to wszystko jest możliwe...
Idiotyczny argument. Uniwersum Martina jest bardzo dokładnie opisane. Czarnoskóre osoby mieszkały w okolicach Wysp Letnich i bodajże trochę ich było w Dorne. Ród Velaryonów pochodził z Valyrii i właśnie przez swoje podobieństwo do Targaryenów z braku laku Ci drudzy brali ich jako mężów/żony :)
Nie przeszkadza mi czarnoskóry aktor w roli białej postaci, ale tego mopa to mogliby mu odkleić od czaszki. Wygląda niedorzecznie.
Czyli istnienie czarnego z białymi włosami wywołuje zdziwienie a istnienie smoków już nie.
Nie samo istnienie tylko idiotyczne umiejscowienie danej postaci tam gdzie nie powinno jej być. ROZUMIESZ TUMANIE?
Problemy pierwszego świata . Aktor ciekawy na razie wiec czemu nie. Ludzie maja z dupy problemy naprawdę