PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842583}

Ród smoka

House of the Dragon
2022 -
7,5 62 tys. ocen
7,5 10 1 61579
7,4 34 krytyków
Ród smoka
powrót do forum serialu Ród smoka

za 1 odc wystawilem 10
za 2 odc wystawilem 5
za 3 odc nie wystawiam bo wystawilbym jeden
zero ale to zero klimatu gry o tron, te przeskoki czasowe sa strasznie wkur...wia..jace, w jednym odcinku oglaszaja zaslubiny w kolejnym juz maja 2letnie dziecko, ksiezniczka niby pelnoletnia a nie zmienila sie totalnie nic gdzie nastolatki zmieniaja sie z miesiaca na miesiac, ucharakteryzowaliby ja chociaz na troche starsza, w 3 odc krol mowi znajdz sobie meza, w czwartm pewnie bedzie juz z 5 lat po slubie, tego od krabow w 2 odc zrobili na cos w rodzaju glownego antagonisty serii, 3 odc rach ciach ciach, jakas tam rozmowa walczymy tyle miesiecy, przegrywamy, potrzebujemy pomocy, umrzemy zaraz z glodu, 2 min pozniej wpada dlugowlosy sam rozwala pol armii, czego od miesiecy nie umieli zrobic i zabija wladce krabow, niby glownego antagoniste serii, ale jak go zabija? nijak, bo ten ucieka do jaskini, ten sobie idzie za nim, nic nie pokazane nagle wychodzi z jego polowa ciala no jesli chca 200 lat zapowiedziane upchnac w 10 odcinkach to ja tego nie kupuje niestety, jestem zly, nie czekam na 4 odcinek jak na 3 pierwsze, obejrze go juz nie na hbo a gdzies na necie na podgladzie, czuje ze bedzie kicha, jak dla mnie rownia pochyla i to mega pochyla

ocenił(a) serial na 7
Seba24

Moim zdaniem był to świetny odcinek, chociaż nie pozbawiony wad.

Tematem przewodnim tego odcinka nie była walka tylko polowanie.

W tym odcinku wszyscy polowali:

Viserys na jelenia (i było to wyjątkowo żałosne - chociaż to co się działo wokół łowów królewskich pozostaje majstersztykiem)

Rhaenyra dobiła dzika (wystąpiła przy tym w samoobronie i zyskała szacunek u części arystokracji)
Natomiast Daemon polował na Drahara. Bo Drahar nie był jego przeciwnikiem, tylko właśnie zwierzyną. Antagonistą Daemona jest Otto Hightower, nawiasem mówiąc.
Pod koniec odcinka Daemon wlecze jego tors tak samo jak ludzie królewscy wiozą truchło dzika, którego dobiła Rhaenyra.
Tematycznie to jest rewelacyjne.
Charakterologicznie też pasuje - ponieważ, podobnie jak w poprzednim odcinku, jasno widać, że Daemon ma gdzieś własne życie (i życie swych żołnierzy też) i ewidentnie szuka śmierci.

I owszem, Daemon ma tu plot armor, podobnie jak Rhaenyra. Narzekać na to, to jak narzekać że Julius Caesar miał plot armor w bitwie pod Mundą.

Decyzja Daemona by zostać przynętą w tym polowaniu jest świetna. Narracja listu Viserysa podczas gdy Daemon płynie sobie łódką - jest naprawdę bardzo dobra. Podobnie jak subtelna ścieżka dźwiękowa do tego momentu.

Natomiast problemem jest rzeczywiscie wykonanie samego momentu i akcja. Tu rzeczywiście taktyka Hollywood aż boli tj. przeciwnicy atakujący pojedynczo, niezbyt celne (do czasu) działania łuczników, Daemon jako jednoosobowa armia etc., smok ex machina - chociaż dobre, moim zdaniem, było to, że to był Laenor (Lenor?).

No i CGI zwierzątek było w tym odcinku tragiczne.