Ród smoka (2022)
Ród smoka: Sezon 2 Ród smoka sezon 2, odcinek 5
odcinek Ród smoka (2022)

Ród smoka | Regent

1h 3m
6,5 1,6 tys. ocen
6,5 10 1 1642
Ród smoka
powrót do forum s2e5

Czy książka też jest tak nudna jak ten serial?

ocenił(a) serial na 4
Rufio_Goo

Dołączam do pytania. Jak to jest ten sam poziom to nie chcę takiej szmiry czytać. Gdzie tu do oryginalnej serii GoT albo do Wiedźmina Sapkowskiego

ocenił(a) serial na 9
Rufio_Goo

Książka jest stylizowana na opracowanie kronik. Podane jest czasem kilka wersji wydarzeń, bo nie wiadomo, która jest tą prawdziwą. No i nie traktuje o samym Tańcu Smoków, tylko zaczyna się Upadkiem Valyrii, a kończy regencją Aegona III. Wydarzenia, które doprowadziły do Tańca Smoków oraz sama wojna zajmują około połowy "Ognia i krwi".
Ja uważam, że jest ciekawa, ale nie każdy lubi książki historyczne.
Co do serialu, to piąty odcinek drugiego sezonu był najnudniejszy ze wszystkich, a dialogi wołają o pomstę do nieba.

ocenił(a) serial na 7
Rufio_Goo

Powiedziałabym, że nawet nudniejsza. Książki są napisane jako kroniki z nierzetelnym narratorem, bo jak już wyżej napisano, czasami podaje się kilka wersji jednego zdarzenia. Jedna wersja jest wspomniana przez postać x, której tam nie było, a druga przez postać y, której też tam nie było. Wiemy mniej więcej, co się wydarzyło i jak zakończyło, ale sam przebieg nie jest rzetelnie udokumentowany, więc pojawia się mnóstwo niedopowiedzeń i przekłamań, gdy źródłem jest osoba nieprzychylna danej postaci. Niektórym podoba się ta forma, ja nie powiem, wymęczyłam się i przeczytałam bardziej z obowiązku jako fan i chciałam poznać bliżej historię Targaryenów.

ocenił(a) serial na 7
Rufio_Goo

Zdecydownie nudniejsza przecież to tak jakby kronika z relacjami kilku oczu.