Ród smoka: Sezon 2 Ród smoka sezon 2, odcinek 8
odcinek Ród smoka (2022)

Ród smoka | Królowa, którą zawsze była

The Queen Who Ever Was 1h 10m
5,8 1,8 tys. ocen
5,8 10 1 1791
Ród smoka
powrót do forum s2e8

Tak wiem - final sezonu, chcemy bitwę, ale bitwę i tak dostaniemy pewnie w pierwszym, drugim odcinku s3. Za parę lat nie będzie to miało znaczenia. Warto się skupić na tym, czym ten odcinek faktycznie był - ładunkiem emocji, rozwoju bohaterów, domykania wątków i prawdziwym arcydziełem pod kątem kinematografii.
W kwestii zmian w stosunku do książki - mało mnie one obchodzą, bo serial działa świetnie sam z siebie, a pierwowzór jest kroniką historyczną napisaną przez stronniczych ludzi. Twórcy zresztą bezpośrednio się do tego odnoszą w rozmowie Rhaenyry z Alicent.
Z mojej strony wolę sto razy bardziej skomplikowane relacje między złożonymi bohaterami z krwi i kości, niż wymiany gniewu między jednowymiarowymi postaciami z kroniki.
Jedyne z czym mam lekki problem to przepowiednia, która, wydaje się, przeważyła szalę u Daemona. A szkoda, bo scena z Viserysem z poprzedniego odcinka wydawała się wystarczająca. Na szczęście serial nie neguje tego zupełnie, bo Daemon odnosi się do woli Viserysa podczas swojego ślubowania.
Sam fakt umieszczenia przepowiedni dodaje jednak kolejną warstwę złożoności i tragizmu całej opowieści - stronnictwo czarnych de facto będzie prowadzić świętą wojnę w imię "większego dobra" - to się nie skończy dobrze.

ocenił(a) serial na 9
viptymon

Ja nie do końca tak to zrozumiałam z wizją Viserysa. Deamon, przeganiał powoli wszystkie swoje demony - okrucieństwo, które popełnił na niewinnym dziecku, młodą Rheanyre, którą jednocześnie kochał i nienawidził (za -w jego mniemaniu -odebranie mu jego dziedzictwa), matkę, której nie poznał, a - o czym słyszał od Viserysa- ponoć był jej ulubieńcem, wreszcie wszystkie sekwencje z bratem, którego kochał najbardziej ze wszystkich, najbardziej zranił, najbardziej mu zazdrościł, najbardziej nim pogardzał, jako słabym królem, a jednocześnie najbardziej nie mógł mu wybaczyć, że nie wybrał go na sukcesora. Gdy wreszcie cała "terapia" Deamona dobiegła końca i Viserys chce mu oddać koronę, on jej od niego nie bierze. Dopiero wówczas wiedźma stwierdza: "jesteś gotowy". Nie wierzę, aby bez zobaczenia przepowiedni, po tych wszystkich męczarniach Deamon wciąż był gotów zdradzić Rheanyrę, przepowiednia, została mu przekazana, bo wreszcie okazał się jej godzien wyrzekając się korony. Znaczy - ja to tak rozumiem :)

ocenił(a) serial na 8
dudusia2208

Tak, też to w ten sposób zrozumiałem. Ale trochę się zaniepokoiłem, kiedy Daemon tak ochoczo przystał na propozycję tego lorda z rady Rhaenyry.

ocenił(a) serial na 9
viptymon

Równie dobrze Deamon mógł myśleć, że to podpucha od Rheanyry, przecież na prawo i lewo gadał w tym Harrenhol, że to on jest królem. Jak powiedział do Rheanyry "nie spodziewałem się, że przylecisz", to miałam wrażenie, jakby dokładnie tego się spodziewał i tego oczekiwał, żeby jak taki mały chłopiec zrobić wielkie wejście, pomachać jej armią przed nosem, powiedzieć, że mu przysięgli wierność i dopiero na sam koniec, w krytycznym momencie, przedłużając napięcie w nieskończoność uklęknąć przed królową. To, że Deamon zrozumiał swoje przeznaczenie i je zaakceptował, nie zmieniło raczej jego charakteru (aroganckiego narcyza i żartownisia). Dokładnie to samo zrobić przecież Viserysowi w 1 sezonie, gdy wrócił ze Stopni w koronie na głowie. Zrobił wielkie wejście, Viserys się wystroił w koronę i mieć, zwołał cały dwór, a dopiero jak Deamon odpowiednio zbudował napięcie, to oddał mu koronę i uklęknął. On po prostu uwielbia takie akcje, bo uwielbia być w centrum uwagi i robić show XD

ocenił(a) serial na 8
dudusia2208

Zdecydowanie

ocenił(a) serial na 7
dudusia2208

Fajnie rozpisałaś te poszczególne wizje. Nie były dla mnie takie jasne przez cały sezon, a Twoja interpretacja do mnie trafia. Dzięki )

viptymon

"prawdziwym arcydziełem pod kątem kinematografii"

Coś ty pił? xD 

ocenił(a) serial na 8
sb_slav

Kinematografii - zdjęć, montażu, muzyki, symboliki kadrów, aktorstwa, reżyserii rozmów.

viptymon

"domykania wątków i prawdziwym arcydziełem pod kątem kinematografii."

Domykania wątków? Chyba mówisz o końcówce odcinka kiedy pokazują wszystko na raz bo nie starczyło im odcinków i pieniędzy. Domykanie wątków.... Dobre...

ocenił(a) serial na 8
Nejnus

Chodzi mi o payoffy do prawie każdego wątku rozwijanego przez ten sezon:
- Daemon w końcu odnajduje siebie, swoją rolę w historii, odrzuca wątpliwości
- Corlys konfrontujący się z synem po sezonie niepewności (prawdopodobnie przygotowując go do bycia dziedzicem), a to syn go odtrąca.
- Rhaena, która w końcu znajduje smoka dla siebie
- Klamra w postaci ponownej rozmowy Rhaenyry i Alicent, gdzie role się odwróciły i tym razem obie bohaterki są w 100% zdecydowane w swoich działaniach i wiedzą już kim są.

viptymon

Nie żebym się czepiała... ale Rhaenę dobiegającą w końcu do smoka nie można nazwać "zamknięciem wątku". To, że ona zdobędzie Owcokrada było oczywiste, od kiedy dowiedziała się, że jest dziki smok w dolinie, więc już wtedy można by było uznać, że ten wątek jest zamknięty. Tutaj ona na razie tylko do niego dobiega. Nie wiadomo ile zajmie jego okiełznanie, może instant, może nawet kilka odcinków.

ocenił(a) serial na 8
Nefglarien

Nie mają czasu na kilka odcinków okiełzywania smoka, spokojnie. Od tego momentu naprawdę będzie gęsto w istotne wydarzenia, skoro całość ma się zamknąć w 4 sezonach - dobre rzeczy nadchodzą.

ocenił(a) serial na 6
viptymon

Nie no oceniliście ten serial na 8 ba nawet 9(sic!)niesamowite, no i ten finał i dretwe gadki, totalny meh.

ocenił(a) serial na 9
aronn

Oceniłam na 9 po 1 sezonie, jak ochłonę po 2 to zweryfikuję ocenę.

ocenił(a) serial na 6
dudusia2208

1 sez na maksa zasługuje na 7.

ocenił(a) serial na 9
aronn

Każdy ma prawo do swojego gustu i opinii :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 6
davidstar

I dlatego na 9?

ocenił(a) serial na 8
davidstar

Sprecyzuję, bo widzę, że spotykam się z bardzo jednostronnymi i radykalnymi opiniami. "Kinematografii" - zdjęć, montażu, muzyki, symboliki kadrów, aktorstwa, reżyserii rozmów - to wszystko stoi na bardzo wysokim poziomie.

ocenił(a) serial na 7
viptymon

" bitwę i tak dostaniemy pewnie w pierwszym, drugim odcinku s3" - nie byłbym tego taki pewien ;) pewnie będą się zbroić dalej cały sezon i w ostatnim odcinku smoki się pogryzą :D
Moje oczekiwania spadły do zera.

ocenił(a) serial na 8
alek_m92

Racja... Ale nie byłbym takim pesymistą. Umówmy się - to są kompetentni twórcy (mimo wszystko czołówka mainstreamowego kina), tylko może nie tak jak byśmy oczekiwali. Gdyby nie strajki aktorów i decyzje WarnerB, dostalibyśmy jeszcze 9 i 10 odcinek, a w nich 2 bardzo ważne wydarzenia (które by idealnie zamknęły sezon) A w kwestii pacingu w 3 sezonie - myślę, że właśnie od tych mocnych wydarzeń się zacznie, a ekscytujących książkowych wydarzeń na kolejne odcinki nie zabraknie.

ocenił(a) serial na 4
alek_m92

Dlaczego jeszcze masz ocenę tego serialu na 7? Przecież on na więcej niż 3-4/10 nie zasluguje

ocenił(a) serial na 6
PabloPicasso

Zasługuje na 5-7 przynajmniej od strony technicznej podsumowujac oba sezony ale na pewno nie na 8 i tym bardziej na 9.

ocenił(a) serial na 4
aronn

Ze względu na brak logiki w poczynaniu postaci max 5/10, przecież tam są same bzdury, takich baboli w decyzjach i zachowaniu postaci nawet w Koronie Królów z TVP nie było. Teksty tj dialogi leżą (gdzie te meandry i wywody takiej Królowej Cierni czy Tywina Lannistera, albo Cersei. 7/10 to już nawprawdę dobry serial, ten takim napewno nie jest. Za szaty puder i smoki 5ka, reszta to dno

ocenił(a) serial na 6
PabloPicasso

No to prawda.

ocenił(a) serial na 8
viptymon

Ten odcinek można by uznać za dobry gdyby to był jakiś środkowy odcinek albo 8 ale z 10 czyli czekały by nas jeszcze dwa epizody. Jako finał sezonu ten odcinek się nie sprawdza, nic się w nim nie dzieje, a finał sezonu powinien być mocny, taki po którym nie można się doczekać nowego sezonu. HBO jest winne bo kazało skrócić sezon o dwa odcinki, dało też za mało kasy, nie powinni oszczędzać na swoim flagowym serialu, tak się poprostu nie robi. Jeśli teraz niechcieli dać kasy tak samo może być przy 3 sezonie, dlatego ja nie jestem taka pewna tych wszystkich bitew które powinny być pokazane, nie ufam w tej kwestii HBO ani też twórcą bo oni też ponoszą wine za różne rzeczy.