PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817406}

Ragnarok

2020 - 2023
6,8 17 tys. ocen
6,8 10 1 17484
6,0 4 krytyków
Ragnarok
powrót do forum serialu Ragnarok

z jednej strony fantasy więc wiadomo czego się spodziewać z drugiej strony codzienna rzeczywistość- i nie zawsze się to skleja.
Mi najbardziej uwiera scena pogrzebu Vidara- no bo zaraz - olbrzym z mitologii nordyckiej był ochrzczony? Reszta rodziny olbrzymów modli się w chrześcijańskim kościele? Rozumiem, ze muszą stwarzać pozory ale jako osoby wierzące ( wierzą w bogów skandynawskich i sami są olbrzymami) uznają, że Boga biblijnego po prostu nie ma
czy, że jest kimś równoważnym i czy w ogóle osoba mityczna jakiejś religii może być poddana obrządkowi religijnemu innej religii? Chyba autorzy filmu się zamotali. Mogli ich pokazać jako ateistów i dać pogrzeb świecki co akurat w Norwegii bardzo dziwne nie jest a tak to wyszedł jakiś nielogiczny misz masz

ocenił(a) serial na 4
kargulowa555

Akurat to było logiczne, pomogło im się to wtopić w tłum + od razu wizytówka religijnej porządnej rodzinki. A co poza tym przeszkadza branie udziału w obrządkach innej religii mitologicznym postaciom? Z racji tego że i jedno i drugie to mitologia i bajki to w rzeczywistości nie mogło by się to wydarzyć żeby poddać pod ocenę czy to możliwe czy nie i czy coś by się stało. W dodatku to że w świecie serialowym istnieją nordyccy bogowie raczej sugeruje że to ta "prawdziwa religia" tego świata. Jeśli już się czepiać logiczności to ciekawy jestem jak oni przez tyle czasu "ukrywali" się wśród zwykłych ludzi bo z serialu wynika że oni w tej Eddzie to już jakiś dłuższy czas żyją w dodatku są osobami publicznymi, nikt z żyjących nie wpadł na to że jeśli somsiad w 2021 roku wygląda tak samo jak w 1990 to coś jest nie ten teges? I nie mówię o "dorosłych" bo to wiadomo, może się trafić że ktoś się nie starzeje aż tak widocznie ale ci co pod postacią nastolatków byli? Bo o tym że mogą zmieniać wygląd nie było nic powiedziane a i po zdjęciach można wywnioskować że nie mogą. W dodatku bardzo mnie irytowało jak nasz protagonista gadał innym że ma dziwne nowe zdolności a ci go zlewali jakby gadali z wariatem. Nie mógł po prostu zademonstrować? Jego brat nie miał z tym problemu od razu sobie rękę przebił.

ocenił(a) serial na 6
WTTW_FILM

ale oni się zmieniali, starzeli się a potem zamieniali się rolami czyli rodzice zostawali dziecmi a dzieci rodzicami tak to zostało wytłumaczone i nawet była scena jak Vidar pokazuje się jako starzec przed Lauritsem.
Tylko , ze tez jakoś to nie do końca jest jasne, no bo zestarzeć czy odmłodniec jako osoba dorosła to ok ale czy oni pomijali etap bycia dziećmi, noworodkami a poza tym jak niby to miałby wyglądać, ze brat i siostra nagle są małzeństwem i maja dzieci?? albo ja jestem tępa albo to się po prostu kupy nie trzyma

ocenił(a) serial na 4
kargulowa555

Tzn oni nie byli spokrewnieni, to z zmianą wieku mi umknęło ale pamiętam że choćby w rozmowie tego młodego z "matką" zostało powiedziane że tylko udają rodzinkę.

ocenił(a) serial na 6
WTTW_FILM

no tak ale mi chodziło o to, ze przez zwykłych ludzi są postrzegani jako rodzina, więc skoro maja sie zamieniać rolami ze raz jedni są rodzicami raz drudzy to mogłoby przejsc gdyby w kazdej zmianie pokoleniowej przenosili sie do innego miasta a nie siedzieli w tym samym bo wszyscy ich znają - to jest kompletnie bez sensu pomyślane wg mnie.