PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=262774}

Ranczo

2006 - 2016
7,4 86 tys. ocen
7,4 10 1 86467
7,2 23 krytyków
Ranczo
powrót do forum serialu Ranczo

Twórcy serialu wcielili do obsady serialu Ebiego Smolarka - słynnego polskiego piłkarza, który zagra brata Lucy z Ameryki. Powód? Jak mówi reżyser serialu, Wojtek Adamczyk: ''Ebi ma już doświadczenie w siedzeniu na ławeczce'' :D.

Pawuloniasty

Uprasza się (także następnego autora isma11) o używanie polskiej terminologii, a nie bezwiedne powtarzanie wszystkich bzdurnych określeń po anglosasach. SEZON to po polsku:
1. pora roku
2. okres, w ciągu którego urzeczywistnia się jakaś działalność; dogodny, odpowiedni do czegoś okres w obrębie roku
3. okres dojrzewania i zbiorów roślin, owoców itp.
(Słownik Języka Polskiego)
Natomiast w stosunku do części serialu najlepszym określeniem jest właśnie CZĘŚĆ (Czwarta część serialu "Ranczo"), ewentualnie SERIA (Czwarta seria "Rancza").
Będę zobowiązany za używanie przez polskich recenzentów w polskim portalu języka polskiego. :)

ocenił(a) serial na 7
kaceli

Nie ja jeden używam takiej terminologii w odniesieniu do seriali. Wręcz Twoja chęć ''błyśnięcia'' spełzła na niczym stary:)

Pawuloniasty

Przepraszam bardzo, ale to nie jest żaden argument. Równie dobrze można by powiedzieć: nie ja jeden przechodzę przy czerwonym świetle. Używanie pojęcia "sezon" w stosunku do części serialu jest po prostu wprowadzaniem obcej terminologii do jezyka polskiego bez wyraźnej potrzeby. Co innego, gdy jakieś określenie w języku polskim nie istnieje (np. klik, kliknięcie myszką komputerową), wówczas "adopcja" obcego wyrazu jest uzasadniona.
Rzeczywiście jestem stary (przed "starym" w twoim tekście powinien być przecinek) i "nabłyskałem" się przez kilkadziesiąt lat, więc obecnie już nie muszę. Zależy mi po prostu na pięknie i czystości języka polskiego oraz na umiejętnościach tych, którzy go używają, zwłaszcza młodych.
Pozdrowienia. :)

kaceli

niektorym to sie nudzi

ocenił(a) serial na 9
kaceli

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że każdy język cały czas się zmienia. Słowa zmieniają znaczenie i to normalny proces.