Bardzo ucieszyłem się, że wreszcie doczekaliśmy się wydania na DVD tego kultowego serialu. Na początek pierwsza seria składająca się z sześciu odcinków (w sprzedaży na dwóch oddzielnych płytach). Zaraz po dacie wydania popędziłem do sklepu i nabyłem obie płyty.
Cenowo niezbyt rewelacyjnie bo w sumie 70 złociszy ale jako zagorzały fan tej serii pomyślałem, że prędzej czy później i tak ją kupię. Trochę bałem się czy polscy wydawcy nie spaprali swojej roboty (jak to często mają w zwyczaju) i nie próbują wycisnąć od nas kasy w zamian oferując niewiele. Ale ku mojemu wielkiemu zdziweniu okazało się, że to bardzo przyzwoite wydanie wzbogacone o liczne dodatki, o których fanatycy serialu mogli tylko marzyć. Estetycznie zrobione "menu", oczywiście niezapomniana muzyka Clannad, na obu płytach dodatki w postaci legendarnych "outtakes" (śmieszne wpadki na planie), wartościowy kilkudziesięciominutowy dokument, w którym twórcy oraz aktorzy po latach opowiadają o kręceniu serialu (Lady Marion - cały czas jest ładna:), za to Nasir trochę przytył) a na dodatek odcinki z pełnym komentarzem twórców!! A warto dodać, że dodatki mają polskie napisy - co też rzadko się zdarza. Jakość obrazu i dźwięku jest przyzwoita - trochę szkoda, że dźwięk tylko DD 2.0 ale nie można mieć wszystkiego.
Podsumowując, warto nabyć to wydanie DVD - a dla prawdziwych fanów, którzy na tym serialu się wychowali jest to pozycja obowiązkowa (zwłaszcza ze względu na bardzo ciekawe dodatki). Z niecierpliwością czekam więc na dwie kolejne serie, które mają być wydane w pierwszym półroczu 2006r.
Jest- http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/434317;jsessionid=C672ABC6EC98BB4D79B31F 26B490223D [www.merlin.com.pl/front ...]
Loui jestem bardzo ciekawa jak się dowiediałes o tym wydaniu jak zdobyłes to że wsklepie to juz wiem a co z reszta. Ja jak narazie jeszcze nie dostałam tych pły bo niewiedziałam że są trafiłam na ogłoszenia ale niewzbudz ly zaufania (50 zł i około20 płyt w ciemno) pozdrawiam Bunia77@tlen.pl
Droga Buniu ;) - wydanie jest oficjalne pod patronatem medialnym m.in. Filmweb'u - płyty są do dostania w sklepach takich jak Empik, Mediamarkt czy Traffic lub w sklepach internetowych np. Merlin.
siema wiesz miałam cholernego pecha bo nei chcaco skasowałam twoją odpowiedz ale gapa, czy mozesz odezwac się jeszcze raz bo nadal poszukuje tego filmu na płytkach papa bunia77@tlen.pl
mam, mam, mam. Tyle lat czekania, a tu proszę! dla mnie bomba! Zobaczyć bandę Robina po latach i w cywilu ;) gratka. Przez myśl nie przechodziło, że byli z nich wtedy tacy smarkacze ;) , ale cóż ze mnie jeszcze mniejszy był ;) Kupiłam i nie żałuję, co tu kryć jestem w nieustannym zachwycie i oglądam co wieczór , trzeba nasycić oczęta po latach posuchy. I ten piękny las , który w istocie jest bristolskim parkiem - ha, kto by pomyślał, zamczyska, klimaty, muzyka.
Nurtuje mnie kwestia napisów /tych do serialu/? Czy to wersja telewizyjna czy nowe tłumaczenie? Pamiętam jak dziś jak Szeryf mówiał do Gisburne'a: "Gisburne ty myślisz?" ;) tymczasem w żadnym z 6 odcinków taki tekst nie pada /chyba, że jeszcze/, czepiam się szczegółów - może troszeczkę, ale czasami i detal jest ważny, zwłaszcza dla sentymentalnych ;)
I druga sprawa dotycząca napisów - uważam, że dobrym pomysłem byłoby dodawać w takich wydawnictwach także napisy oryginalne. Oczywiście słyszy się oryginalną ścieżkę, /akcent Willa Scarletta mnie zachwyca/, ale wsparcie w formie napisów stanowiłoby kompletny samouczek angielskiego ;) Brakuje mi tych napisów jak zresztą w wielu innych wydawnictwach, a już filmy francuskie - tu mi się jeszcze nie udało znaleźć wersji z oryginalnymi napisami, a szkoda. Dlatego przy okazji pytam czy ktoś nie zna strony, gdzie można by znaleźć oryginalne napisy do Robina?