PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36298}

Robin z Sherwood

Robin of Sherwood
1984 - 1986
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19529
8,0 7 krytyków
Robin z Sherwood
powrót do forum serialu Robin z Sherwood

Bardzo ucieszyłem się, że wreszcie doczekaliśmy się wydania na DVD tego kultowego serialu. Na początek pierwsza seria składająca się z sześciu odcinków (w sprzedaży na dwóch oddzielnych płytach). Zaraz po dacie wydania popędziłem do sklepu i nabyłem obie płyty.

Cenowo niezbyt rewelacyjnie bo w sumie 70 złociszy ale jako zagorzały fan tej serii pomyślałem, że prędzej czy później i tak ją kupię. Trochę bałem się czy polscy wydawcy nie spaprali swojej roboty (jak to często mają w zwyczaju) i nie próbują wycisnąć od nas kasy w zamian oferując niewiele. Ale ku mojemu wielkiemu zdziweniu okazało się, że to bardzo przyzwoite wydanie wzbogacone o liczne dodatki, o których fanatycy serialu mogli tylko marzyć. Estetycznie zrobione "menu", oczywiście niezapomniana muzyka Clannad, na obu płytach dodatki w postaci legendarnych "outtakes" (śmieszne wpadki na planie), wartościowy kilkudziesięciominutowy dokument, w którym twórcy oraz aktorzy po latach opowiadają o kręceniu serialu (Lady Marion - cały czas jest ładna:), za to Nasir trochę przytył) a na dodatek odcinki z pełnym komentarzem twórców!! A warto dodać, że dodatki mają polskie napisy - co też rzadko się zdarza. Jakość obrazu i dźwięku jest przyzwoita - trochę szkoda, że dźwięk tylko DD 2.0 ale nie można mieć wszystkiego.

Podsumowując, warto nabyć to wydanie DVD - a dla prawdziwych fanów, którzy na tym serialu się wychowali jest to pozycja obowiązkowa (zwłaszcza ze względu na bardzo ciekawe dodatki). Z niecierpliwością czekam więc na dwie kolejne serie, które mają być wydane w pierwszym półroczu 2006r.

ocenił(a) serial na 10
Don_Louis

o jakim polskim wydaniu mowisz- nie ma takiego!

Yetino

Jest- http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/434317;jsessionid=C672ABC6EC98BB4D79B31F 26B490223D [www.merlin.com.pl/front ...]

Don_Louis

Loui jestem bardzo ciekawa jak się dowiediałes o tym wydaniu jak zdobyłes to że wsklepie to juz wiem a co z reszta. Ja jak narazie jeszcze nie dostałam tych pły bo niewiedziałam że są trafiłam na ogłoszenia ale niewzbudz ly zaufania (50 zł i około20 płyt w ciemno) pozdrawiam Bunia77@tlen.pl

ocenił(a) serial na 10
bunia77

Droga Buniu ;) - wydanie jest oficjalne pod patronatem medialnym m.in. Filmweb'u - płyty są do dostania w sklepach takich jak Empik, Mediamarkt czy Traffic lub w sklepach internetowych np. Merlin.

Don_Louis

siema wiesz miałam cholernego pecha bo nei chcaco skasowałam twoją odpowiedz ale gapa, czy mozesz odezwac się jeszcze raz bo nadal poszukuje tego filmu na płytkach papa bunia77@tlen.pl

Don_Louis

mam, mam, mam. Tyle lat czekania, a tu proszę! dla mnie bomba! Zobaczyć bandę Robina po latach i w cywilu ;) gratka. Przez myśl nie przechodziło, że byli z nich wtedy tacy smarkacze ;) , ale cóż ze mnie jeszcze mniejszy był ;) Kupiłam i nie żałuję, co tu kryć jestem w nieustannym zachwycie i oglądam co wieczór , trzeba nasycić oczęta po latach posuchy. I ten piękny las , który w istocie jest bristolskim parkiem - ha, kto by pomyślał, zamczyska, klimaty, muzyka.
Nurtuje mnie kwestia napisów /tych do serialu/? Czy to wersja telewizyjna czy nowe tłumaczenie? Pamiętam jak dziś jak Szeryf mówiał do Gisburne'a: "Gisburne ty myślisz?" ;) tymczasem w żadnym z 6 odcinków taki tekst nie pada /chyba, że jeszcze/, czepiam się szczegółów - może troszeczkę, ale czasami i detal jest ważny, zwłaszcza dla sentymentalnych ;)
I druga sprawa dotycząca napisów - uważam, że dobrym pomysłem byłoby dodawać w takich wydawnictwach także napisy oryginalne. Oczywiście słyszy się oryginalną ścieżkę, /akcent Willa Scarletta mnie zachwyca/, ale wsparcie w formie napisów stanowiłoby kompletny samouczek angielskiego ;) Brakuje mi tych napisów jak zresztą w wielu innych wydawnictwach, a już filmy francuskie - tu mi się jeszcze nie udało znaleźć wersji z oryginalnymi napisami, a szkoda. Dlatego przy okazji pytam czy ktoś nie zna strony, gdzie można by znaleźć oryginalne napisy do Robina?

ocenił(a) serial na 10
iliria

A czy jest polski lektor ? Mam nadzieję że nie Tomasz Knapik.