PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35405}

Rodzina Soprano

The Sopranos
1999 - 2007
8,5 76 tys. ocen
8,5 10 1 75904
9,5 31 krytyków
Rodzina Soprano
powrót do forum serialu Rodzina Soprano

Jakieś 2-3 tygodnie temu postanowiłem wykorzystać oferowaną przez administrację filmwebu możliwość i spróbować dodać swoje 3 grosze do ciekawostek oraz do gatunku serialu.

Ciekawostki jakie wpisałem:

1.W 7 odcinku 6 sezonu ("Luxury Lounge"), w ostatniej scenie mającej miejsce w samolocie którym wracają do Włoch dwaj płatni mordercy wynajęci do zabicia Rustiego Millo, wyraźnie widać siedzącego naprzeciwko nich reżysera "Rodziny Soprano" Davida Chase'a. Jest to drugie jego pokazanie się planie w historii serialu.

2.Aktor Lillo Brancato, który grał w "Rodzinie Soprano" (II sezon) jako Matt Bevilaqua, znany m. in. z roli w "Prawie Bronxu", w rzeczywistości skończył w więzieniu za zastrzelenie policjanta który interweniował gdy Lillo Brancato z kolegą wlamywali się do mieszkania próbując ukraść leki na receptę. Aktor miał poważne problemy z uzależnieniem od narkotyków.

Dodałem rownież źródła informacji:
1. http://www.msnbc.msn.com/id/10781663/
2. własna spostrzegawczość :)
3. komentarz do źródła: strona www dotyczy Lillo Brancato, natomiast Davida Chase'a w samolocie zauważylem sam :)

Uważam że nic tutaj nie brakuje. Innego źródła do ciekawostki numer 1 nie mogę podać ponieważ po prostu sam Chase'a tam wychwyciłem i każdy może to sprawdzić i potwierdzić.

Natomiast do gatunku dodałem "gangsterski". Przepraszam, ale kto tam wcisnął "kryminał"??? Rozumiem "dramat", ale "gangsterski" niewątpliwie powinien zajmować miejsce obok "dramatu". A "kryminał" to pomyłka.

Żadna z moich propozycji nie weszła w życie, nie wiem czemu czy coś zrobiłem źle?

Ralphie

oczywiście źródło 1 (strona www) odnosi się do ciekawostki 2.(o Lillo Brancato)

ocenił(a) serial na 9
Ralphie

Spróbuj zapytać na forum ogólnym.

ocenił(a) serial na 10
Ralphie

Tutaj nic na słowo nie jest warte ;p Zależy czy ci coś napisali w komentarzu, ale jak znam życie nawet się im nie chciało.
Na razie daj jedną ciekawostkę ze źródłem (spotrzegawczość się nie liczy) daj to:
http://en.wikipedia.org/wiki/Luxury_Lounge_(The_Sopranos_episode)#Production
a na potwierdzenie (bo wikipedia to wiadomo co) jeszcze:
http://www.imdb.com/name/nm0153740/#actor (dodatkowo będziesz miał dowód, że pojawia się po raz drugi)
najlepiej zmień "reżyser" na "twórca".
jeśli to nie przejdzie to wytoczę im prywatne porachunki w końcu sam bym tak zrobił, a ciekawostek już dodałem tyle że nawet nie policze.

Co do tej drugiej to jak bede miał chwile poszukam. Ale spróbuj też sam.

Picu

Picu wielkie dzięki za pomoc :) Fani "RS" muszą się wspierać, nie po to przecież płonący obrazek świętego w rękach ucieraliśmy i się szpilkami dla przysięgi krwi kłuliśmy zeby teraz administracja filmwebu takie numery nam odstawiała :)

Zrobiłem tak jak napisałeś- zostawiłem jedną ciekawostkę (tą z Chase'em)i dalem na nią dwa źródła. Zobaczymy, moze coś się posunie do przodu.

P.S. Ostatnio bodajże w Gazecie Wyborczej ciekawą notatkę przeczytałem....mianowicie Związek Kupców we Włoszech oznajmił, iż największa firmą we Włoszech jest......mafia. Mafia która tkwi praktycznie w każdym sektorze gospodarki. Z tego co pamiętam roczny dochód włoskiej mafii (cosa nostry, kamorry i reszty) wynosi ok....40 mld euro rocznie.
Niesamowite :)A największym źródłem jej dochodu są haracze i lichwa. Hehe/

ocenił(a) serial na 10
Ralphie

Pali się Świętą figurkę, a nie obrazek.

Gigin

Nie masz racji. Pali się obrazek świętego a nie "świętą figurkę" ;]
Po pierwsze w dokumentalnej książce o mafii włoskiej autorstwa Claire Starling (bodajże tak się nazywała ta dziennikarka) pt. "Sycylia- Mafia rządzi światem" preceder ten był dogłębnie opisany.
Po drugie, chyba nie widziałeś odcinka w "RS" w którym Chrisa mianowana na oficjalnego członka mafii (III sezon, motyw z ptakiem :]).
Ucierał on w dłoniach płonący obrazek świętego (razem z Eugenem Provanzano który był również mianowany).

Swoją drogą popatrzcie jaki nepotyzm hehe- Chrisowi aż tak długo nie zabrało czasu aż został kapitanem, Eugene natomiast jeszcze w 6 sezonie marzył, że "może kiedyś" (rozmowa z żoną)....i skończył wieszając się na sznurze swoją drogą niestety.....szkoda bo go lubiłem :(

ocenił(a) serial na 10
Ralphie

Taa my jesteśmy chyba z południa bo całej figurki nie musieliśmy palić ;) Ale, pod koniec Phil już narzeka, że ci z Jersey nawet obrazka już nie palą.
No i co udało się, jest ciekawostka - rodzina to jest siła.
Ta z Eugenem Pontecorvo to z koleji moja. Najbardziej lubiłem cytata Meadow o nim "a to taki spokojny człowiek".

Picu

1.Super jest moja ciekawostka ;] Dzięki za pomoc teraz może wkótce postaram się o tą z Brancato.

2.A propos palenia obrazka- chyba teraz zapodam najlepszy dowód (źródło- gazety z ostatnich dni oraz onet.pl). Mianowicie:

jak być może słyszeliście teraz kilka dni temu złapany został w okolicach Palermo boss bossów Cosa Nostry- Salvatore lo Piccolo. Znaleziono również jego "kodeks idealnego mafioza" oraz tekst przysięgi przy mianowaniu na członka syndykatu. Brzmiała ona: "Jeśli zdradzę Cosa Nostrę niech spłonę tak jak spłonął ten OBRAZEK".

Jeszcze jakieś "ale" co do obrazka? :]

P.S. Wśród zasad mafioza wyjątkowo nie przypadła mi do gustu jedna: "zakaz chodzenia do klubów i dyskotek" :/
Zapewne bawią się wyłącznie w swoim towarzystwie we własnych luksusowych rezydencjach :)

P.P.S. Sporo ciekawych informacji na temat Salvatore lo Piccolo można znaleźć na www.cnn.com w wyszukiwarce ustawiając "cnn news" i wpisując np. cosa nostra czy po prostu salvatore lo piccolo. Warto zobaczyć jego fotkę- 100%-towy SKUR&%^YN hehehe. Spoko typek :D