Nie jestem starym wielbicielem tego serialu ani też nie jestem jakimś fanem seriali ale niestety od pewnego czasu jestem skazany na oglądanie czasami niektórych z powodu upodobania mojej prtnerki :) Ten serial mnie zupełnie zaskoczył ! Jest śmieszny, jest zabawny i niesie ze sobą dużo ciepła i humoru. Nie rozumiem ludzi którzy wypowiadają się na temat serialu komediowego tak jakby oczekiwali jakiegoś dramtu rodem z brazylijskich telenowel. Biorąc pod uwagę, że jest to serial komediowy to naprawdę robi bardzo miłe wrażenie i najzwyczajniej w świecie można się pośmiać. Przerabiałem już kilka innych serialali komediowych takich jak kiepscy, miodowe lata i kilka innych, o reszcie nie zamierzam się wypowiedać bo były godne pożałowania ale z tych trzech uważam, że rodzina zastępcza i kiepscy stoją na bardzo wysokim poziomie. Kiepscy to typowy absurd i trochę nudzi się po pewnym czasie oglądanie zwariowanych przygód miłego pijaczka. Miodowe lata są trochę puste, często razi mnie uboga scenografia i trochę ociężałe gagi. Rodzina zastępcza to jest serial który autentcznie odprężą, fabuła jest zaskakująca są różne niespodziewane zwroty akcji, orginalne pomysły co do nowych odcinków i niewiarygodnie dobra gra aktorów, naprawdę byłem zaskoczony ich grą i powiem, że dla mnie biją oni na główę np aktorów z klanu czy z na wspólnej (oczywiście zdarzają się wyjątki). W serialu podoba mi się kilka motywów które nadają mu ten specyficzny wyraz. Po pierwsze aktorom nie zmienia się osobowość, zawsze drażniło mnie zmienianie osobowości bochaterów, na początku ktoś jest zły później jest dobry i tak to wszystko się gmatwa, rozumiem, że na potrzeby 5-6 letnich tasiemców takie zmiany są konieczne ale bez przesady. Po drugie serial jest spójny i (szybki) tzn nie ma w nim jakichś zbędnych scen śmieci (poza sekundowymi wstawkami miejsca w którym zaraz będzie się rozgrywała akcja) które sprawiają wrażenie wypełniania czasu, ewidentnym przykładem takiego postępowania jest na wspólnej w której często występują ujęcia śmieci. Co do tych sekundowych wstępów przed danym miejscem w którym będzie działa się akcja to nie uważam aby były one niepotrzebne, dają specyficzne nastawienie do danego mesjca w szeczgólności widać to na wstawce po której odgrywane są sceny w domu jędruli, to wprowadza bardzo ciekawy efekt i czasami nawet jest zabawne (klasyczna muzyka w kiczowatym domu nowobogackiego jędruli) bardzo dobra robota :) Nie będe już się rozpisywał ale na mnie ten serial zrobił bardzo bardzo dobre wrażenie, w zasadzie nie spodziewałem się tego ale jest on naprawdę dobry, nie jestem krytykiem filmowym i sądzę, że i inni bywalcy tej strony nie powinni z siebie krytyków robić. Więc reasumując na moje niefachowe oko jest to serial godny polecenia i potrafi naprawdę rozśmieszyć i rozbawić, polecam go wszystkich bo po obejrzeniu kilku odcinków staje się jeszcze śmieszniejsz i jeszcze zabawniejszy tylko trzeba trochę przesiąknąć jego atmosferą. Pozdrawiam