W 18-tym odcinku pt. ''Rzecznik prasowy'', Majka postanawia zostać sławną piosenkarką (wyraźnie będąca zainspirowaną twórczością Rodowiczki).
Kiedy zaczyna ruszać ustami do piosenki ''Do łezki łezka'' trzymając w rękach klasyczną gitarę (udając przy tym, że śpiewa), do pokoju wchodzi ciocia Ula, która dowiedziawszy się później od dzieci kto śpiewa ów wspomnianą piosenkę, kategorycznie odradza Majce pomysł, a przy tym krytykuje znaną piosenkarkę.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że tak naprawdę krytykuje ona samą siebie. :D To wygląda(ło) naprawde śmiesznie. :)
Z kolei w odcinku 258 pt. ''Terpia literacka'', Jędrula wspomina o tym, że był z Kubą na juwenaliach po to, by posłuchać Maryli Rodowicz na żywo.
Ciekaw jestem czy serialowi bohaterowie zdają sobie z tego sprawę, że ciocia Ula i Maryla Rodowicz to ta sama osoba. :D
Jeśli nawet kiedyś twórcy wpadliby na taki pomysł, by M.R. pojawiła się w serialu, to zapewnie grałaby ją inna aktorka z podstawionym głosem cioci Uli.
No a jaka była Wasza reakcja na te dwie sceny? :) Dla mnie było to śmieszne, zabawne, a przy tym lekki szok. :D Hehe.
Czy jeszcze gdzieś pojawia się wymienione nazwisko Rodowiczki w serialu?
Uruszla Kuzguwiak. W jednym z odcinków jej nazwisko zostaje pokazane na kopercie.
''Kwiatkowska'' to nazwisko Anki po mężu.
to ze kwiatkowska to wiaodmo ze po jacku ale powiedz mi w ktorym odcinku mozna zobaczyć nazwisko ulki? obejrzałem wszystykie odcinki, pierwsze 150 ok 5-8 razy i wiem o serialu wszystko a to mi umknęła.
Odcinek 139 ''Posag w spadku''. Zwróć uwagę na to co jest napisane na kopercie.
Dzięki, jutro to zrobie żona uważa mnie za psychola ale oglądam ten serial prawie codziennie [ tylko odcinki przed plus] : D
To było dla dowcipu, że serialowa Ula nie lubiła Maryli Rodowicz. Mi się wydaje, że serialowi aktorzy doskonale wiedzieli, że postać cioci Uli gra Maryla Rodowicz, jednak bohaterowie już nie i w ich domysłach Maryla Rodowicz jest inną osobą. Z tego powodu postać Maryli Rodowicz pojawiała się tylko w dialogach.
Musisz być bardzo młody, albo mało filmów jeszcze w życiu widziałeś, takich zabiegów było wiele, no w Kiepskich w odcinku jak Boczek ciągle kłamał, to mówił że w mieszkaniu Kiepskich mieszka Andrzej Grabowski, a Grabowski to Ferdek, albo masz tutaj fragment filmu w którym Linda jedzie po sobie, https://www.youtube.com/watch?v=Mr3XhbFMD_Q
A czy w którymś odcinku Posterunkowy nie nazwał Dominiki Ostałowskiej "panią Kownacką"? Chyba było to nawiązanie do Gabrieli Kownackiej grającej Ankę.