PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599540}
7,1 113 tys. ocen
7,1 10 1 113177
5,1 17 krytyków
Rodzinka.pl
powrót do forum serialu Rodzinka.pl

Jak można się tak zachowywać?! Wredni, chciwi, skąpi i zadufani w sobie. Matkę traktują jak służącą, a nawet nie pamiętają o jej urodzinach. Ojca traktują jedynie jak bankomat. Obowiązków w domu nie mają żadnych. Matka musi pościelić za nich łóżko, poskładać ubrania, posprzątać po obie-dzie. Ciągle tylko leżą na kanapie przed telewizorem. Za wykonanie najprostszej czynności typu wyniesienie śmieci, gdzie mają kilkanaście metrów do kosza czy rozładowanie zmywarki żądają od rodziców co najmniej 20 zł. Dostają wysokie kieszonkowe, ale i tak ciągle wyciągają kasę od ojca: a to na kino, a to na jeszcze coś innego. Zachowują się niedopuszczalnie. Przydałoby się ich wysłać do ,,Surowych rodziców" może coś by to dało, choć wątpię. Matka gotuje im obiadki lata wokół nich, a oni zamiast się jakoś odwdzięczyć lub po prostu podziękować ciągle robią syf w kuchni i w swoich pokojach: zbijają naczynia, obsypują się mąką, rzucają ugotowanym makaronem, rzucają się jedzeniem, rozwalają poskładane przez matkę pranie, zwijają skarpety w kulki, żeby utrudnić matce pranie, w ogóle po sobie nie sprzątają, a ich pokoje wyglądają jak chlew. ,,Serial" ten miał przedstawiać życie przeciętnej polskiej rodziny, a to jest jakaś patologia. Nie rozumiem jak komuś może się to podobać. Mam nadzieję, że kolejnych odcinków nie będzie!

użytkownik usunięty
Anaissa

Dokładnie.

ocenił(a) serial na 6
Anaissa

Jeśli rodzinka.pl to patologia, to w takim razie Kiepscy są wizytówką naszego kraju i godnym wzorem do naśladowania.
Ludzie, jaka patologia? Ogarnijcie się. :/ Że domownicy siebie nie szanują to od razu patologia? Boszz..

ocenił(a) serial na 5

Albo w odcinku "Walka z Lenistwem" Kuba do ojca: "To wasza wina,że jestem leniem i bałaganiarzem bo mnie tak wychowaliście. Trudno się przyznać do błędu co?"

użytkownik usunięty
Kaoshi

On jest żałosny. Ja nawet zaczynam trochę rozumieć tą Natalię, która się ciągle wydziera i w ogóle, bo przy takich bezczelnych bachorach to nawet nie wiem czy ja sam bym z nimi wytrzymał.

ocenił(a) serial na 5

I do tego uważa się za takiego fajnego xd

użytkownik usunięty
Kaoshi

Żal mi tego dziecka.

ocenił(a) serial na 5

Ciekawe czy to wina charakteru czy wychowania

użytkownik usunięty
Kaoshi

Wszystkiego.

ocenił(a) serial na 6
Kaoshi

A z tym to się zgodzę. Kubę to faktycznie należałoby odstrzelać lub po prostu zabić.
I ja nie żartuję. Piszę to absolutnie serio.

ocenił(a) serial na 6
Kaoshi

No w tym przypadku to akurat Kuba ma rację bo to rodzice mu na wszystko pozwolili i tak go wychowali.

ocenił(a) serial na 5

No i jeszcze wszystko jest usprawiedliwiane tym,że Kuba/Tomek jest nastolatkiem. "Jest nastolatkiem on tak ma" "Pierwsza zasada: nigdy nie dyskutuj z nastolatkiem" Może tego "nastolatka" trzeba wychować,nakierować go na prawidłowe wartości (zabrzmiało jak z Radia Maryja) i wytłumaczyć mu pewne rzeczy zamiast 'ma zły humor,może niech nie zmywa naczyń?'

użytkownik usunięty
Kaoshi

Na nich szkoda słów. Po prostu PATOLOGIA i tyle.

ocenił(a) serial na 6
Kaoshi

Ja uważam, że Ludwik się dobrze zachował.
Po co się użerać z takimi dziećmi? Mało zmartwień mają ci rodzice?

zgadzam się, ten serial jest nierealny ale daje 5/10

kubcia00

no dobra 7/10 bo nawet fajnie się ogląda, ale nierealny

użytkownik usunięty
kubcia00

Jaki ty niezdecydowany. ;p

ocenił(a) serial na 6
kubcia00

Nie ma serialu w 100% realnego.
Od tego właśnie jest telewizja i fikcja, by przedstawiać wszystko w przekoloryzowanych barwach.

Strasznie długa ta dyskusja, ale pozwolę jeszcze dodać coś od siebie :)
Pamiętajcie o tym, że to jest serial, codzienny, telewizyjny, który ma służyć rozrywce, miłemu spędzeniu czasu, przykuciu naszej uwagi tak, żebyśmy zahaczyli też o reklamy. Musi być przerysowany, wyolbrzymiony, wiele sytuacji naszkicowane grubą kreską. Bo co to znaczy "życie typowej polskiej rodziny"? W 30-minutowym odcinku powinno być pokazane obieranie i gotowanie ziemniaków i wieszanie prania w tym samym czasie? Przecież nikt z nas tak naprawdę nie chce oglądać w telewizji swojego życia, bo ma je dookoła siebie. Rozumiem, że Rodzinka.pl jest zlepkiem przeróżnych sytuacji, z którymi może spotkać się rodzina, nieważne czy z jednym czy z piątką dzieci. Wybrano tylko to, co najciekawsze, najzabawniejsze, a nie chodzi o to, że te dzieciaki są takie złe, podłe i rozpuszczone i zachowują się jak trzy małe tasiemce 24 godziny na dobę. Sama oglądam go z 4-latką i zapewniam, że nie przejęła ani pół złego nawyku z tych, o których tu piszecie. Co więcej, bardzo lubi małego Kacpra i cieszę się, że ogląda coś poza bajkami.
A już zupełnie na koniec, największa wartość to chyba to, że rodzice rozmawiają tam z dziećmi o wszystkim, próbują im tłumaczyć świat i często muszą swoje wyjaśnienia dopasować do ich wieku. To jakaś miła odmiana a tak bystre dzieciaki jak w serialu naprawdę istnieją. :)

użytkownik usunięty
Bal_w_Operze

Po pierwsze jest to serial cotygodniowy, a nie codzienny, a to, że powtórki są od poniedziałku do piątku to wcale nie znaczy, że serial jest codzienny, ale to już taki szczegół. Po drugie masz rację z tym, że nikt nie chce oglądać ,,obierania i gotowania ziemniaków i wieszania prania", ale mogliby ten serial trochę bardziej urzeczywistnić, skoro wszędzie piszą, że przedstawia on przeciętną polską rodzinę, co jest kompletną bzdurą. Po trzecie odcinki trwają po 20, a nie 30 min., ale to już tylko taka moja drobna nieważna uwaga. ;p Po czwarte nie jest to ani ciekawe, ani zabawne, tylko nudne, żałosne i denerwujące. Po piąte jeśli chodzi o Kacpra to w początkowych sezonach też go uwielbiałem, ale jakoś na początku trzeciego stał się nieznośny. Mały, rozwydrzony, rozpuszczony, ciągle tylko drze się ,,MAMOOO!!!!!", a to, że żąda od rodziców 20 złotych za pościelenie łóżka, to jest po prostu idiotyzm. Po szóste nie powiedziałbym, że rodzice z nimi rozmawiają o wszystkim, bo matka to się wiecznie tylko drze, a ojciec albo ich przezywa, albo przy nich przeklina - nie wiem czy to dobre sposoby na rozmowę. Po siódme te dzieciaki nie są w ogóle bystre, bo to, że taki Kuba mówi do rodziców, że jest leniwy, bo oni go tak wychowali, albo grozi, że zacznie brać narkotyki, jeżeli ojciec nie kupi mu telewizora plazmowego jest absurdalne i świadczy wyłącznie o jego głupocie i złym charakterze. Po ósme z takimi sytuacjami jakie widziałem w tym serialu nigdy się nie spotkałem, oprócz tego, że jedzą posiłki, śpią i oglądają telewizję. Po dziewiąte ten serial, a raczej pseudoserial, przedstawia rodzinę patologiczną, a nie przeciętnych Polaków, bo skoro w domu jest wieczny syf, rodzice się wydzierają i przeklinają, to musi być patologia. I tak jeszcze tylko na koniec dodam od siebie, że oglądanie tego czegoś z 4-letnim dzieckiem nie jest chyba najlepszym pomysłem. Pozdrawiam. :)

ocenił(a) serial na 5

Większą patologią jest Świat Według Kiepskich czy Rodzinka . pl? Chociaż w sumie wg mnie to patologia jest taka sama,tylko w Rodzince . pl większy budżet

użytkownik usunięty
Kaoshi

Dla mnie ,,Świat według Kiepskich" nie jest patologią. Po prostu przedstawia codzienność niektórych polskich rodzin.
A ,,Rodzinka.pl" to dopiero jest patologia: http://www.filmweb.pl/serial/Rodzinka.pl-2011-599540/discussion/To+jest+nieporoz umienie,2249110#post_10315338

ocenił(a) serial na 5

Jeszcze jeden z przykrością stwierdzam nierealny,ale prawdziwy fakt: Który przeciętny polski 17-latek (zwłaszcza tak wychowany jak Tomek) akceptuję gejów i do tego jeszcze z nimi kumpluję? Przykre,ale prawdziwe

użytkownik usunięty
Kaoshi

Ja nic do takich ludzi nie mam, co mnie oni w ogóle obchodzą, ale rzeczywiście, w tym serialu to przegięcie. Co trzeci czy czwarty Polak nie toleruje takich osób, co często widzimy nawet w telewizji, a w ,,Rodzince.pl" to wygląda tak, że Tomek przyjaźni się z gejami, a z jednym wynajmuje sobie mieszkanie - to chyba nie jest normalne zachowanie heteroseksualnego nastolatka, chociaż Tomuś jest tak wychowany, że aż szkoda gadać.

ocenił(a) serial na 5

To powinno być normalne zachowanie heteroseksualnego nastolatka,ale w rzeczywistości jeszcze takiego chłopaka nie spotkałam. A co spodziewasz się nagłego wyjścia z szafy w kolejnym sezonie? Nie no,on z jego kolegą nawet fajną parę by tworzyli :D

użytkownik usunięty
Kaoshi

W sumie powinno tak być, ale ja też nigdy z tym się nie spotkałem. I nie chce być złośliwy czy coś, ale jak dla mnie Tomek przypomina takiego właśnie geja. A to, że ma takich kolegów, to już w ogóle dziwne.

Co do szczegółów to nie będę się spierać; oglądam telewizję zwykle raz na miesiąc, ale podsumowując obecny program dwóch stacji to serial leci chyba 24/7, stąd błąd. Odcinki widzę też wybiórczo, więc nie powiem, którą serię częściej. Nikt nie powiedział, że to są losy rodziny oparte na faktach, ale wydaje mi się, że to co uznajesz za patologię jest coraz częstszym problemem. Tam, gdzie dzieciaki mają wszystko, chcą jeszcze więcej i w świecie, w którym wartość wszystkiego ma przelicznik w złotówkach one też żyją według takich zasad. Oczywiście, że nie są to dokładnie historie, które zdarzają się na co dzień: matki rzadko chodzą w domu na obcasach a ojcowie-architekci nie spędzają w nim większości dnia. Jeśli cię nudzi lub nie bawi to przecież możesz zawsze przełączyć albo poszukać w internecie czegoś, co ci bardziej przypada do gustu, np. jeśli jest to wspomniany "Świat według Kiepskich". Chociaż przyznam, że sama znam raczej rodziny podobne do tych z rodzinki a żadnej podobnej do Kiepskich, ale to też nie znaczy, że ich nie ma.
Również pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
Bal_w_Operze

Ja nic nie wspominałem o tym, że ,,to są losy rodziny oparte na faktach", tylko pisałem, że większość osób uważa, że serial przedstawia przeciętną polską rodzinę, co jest też pisane w każdym streszczeniu i opisie fabuły serialu. Jak również pisałem wcześniej, te dzieci są tak rozpuszczone, że myślą, że wszystko im wolno, matkę traktują jak służącą (mamo nalej mi soku do szklanki, bo mi się nie chce), a ojca jak bankomat (Kuba i jego ,,Tato, daj 50 złotych na kino" słyszymy co odcinek). Ubiór to w ogóle przegięcie, bo która kobieta lata po domu non-stop w szpilkach? Chłopcy też - chyba nigdy nie mieli na sobie tego samego ubrania więcej niż jeden raz, a nawet jeśli to sobie nie przypominam. ,,Kiepskich" lubię, bo to jest przynajmniej zabawne, a ,,Rodzinka.pl" jest akurat denerwująca.

ocenił(a) serial na 9

Wstrętne lewacto odpowie wam ; ))
Przeczytałem wszystkie posty w tym wątku i naprawdę i trochę mi was żal ;) A najlepsze było to,że jesteście w szoku,że 17 latek toleruje i przyjaźni się z homoseksualistami - mówi to o was bardzo wiele,tragedia ;)
Patologią byłoby to gdyby ich nietololerował,ale jak widać nie dla każdego.Smutne.

Nie wiem nic o waszych rodzinach,ale w mojej jest baaardzo podobnie! Najlepszy sposób na wyciągnięcie kasy na koncert? Posprzątanie pokoju ;) "Mami zobacz jaki porządek,należy mi się!" :D

Oni mają syf w pokoju? ;) Ostatnio obudziłem się,patrzę - mam garnek po makaronie obok głowy,zaczynam szukać soku...znalazłem go pod stołem,na podłodze obok bananów,talerzy i skarpetek sprzed tygodnia ;)
Mamę wołam nawet jak trzeba pocukrzyć herbatę,nie dlatego,że sam nie potrafię ;) Wiecie dlaczego to robię? Dla niej ;)
Oglądaliscie odcinek jak Hanka Mostowiak była załamana jak doszła do wniosku,że Tomek robi się dorosły i przestaje jej potrzebować? A potem jej radość jak przyszedł z bólem brzucha? :) Udawanie dziecka przed mamą to same plusy,spróbujcie kiedyś ;)

BTW : Moim jedynym obowiązkiem jest przesłuchanie odpowiedniej ilości płyt i nie uważam,że to coś złego :)
Wydaje wam się,że tacy ludzie później sobie "nie poradzą w życiu"? :P Śmieszne ;)
Mieszkam od roku w akademiku,pranie,prasowanie,mycie naczyń to nie jest żadna sztuka,wszystko to robię,nawet z przyjemnością,bo to dla mnie nowość ;) A mycie naczyń jest bardzo fajne,bo można moczyć ręce w ciepłej wodzie ^^

Zarzuty,że dzieci robią syf - a od czego są dzieci? ;) Dzieci mają robić syf i robić hałas! Jak można mieć o to pretensje,że dziecko..jest dzieckiem? :) I,że woli oglądać tv,siedzieć na kompie niż sprzątać? :)
Nie traktujcie tego wszystkie tak bardzo serio,więcej luzu i śmiechu wam życzę ;)
PS : Nowa płyta White Lies! Yeeeeeeeeeeeeeeah! :)

ocenił(a) serial na 9
michnik6666

nie tolerował* (z pośpiechu,sorrki ;)]

użytkownik usunięty
michnik6666

14/15-latek i 18/19-latek to już nie dzieci. Tak, mają syf w pokojach. Chociaż jak czytam twoją wypowiedź to trochę zaczynam się bać. Twoja opowieść o myciu naczyń - bez komentarza. I nie chodzi o to, że oni chcą kasę na koncert, bo ładnie wysprzątali pokój. Już pomijając to, że nie sprzątają w ogóle, to oni chcą po 20 zł za pościelenie łóżka, wyrzucenie śmieci do kosza czy włożenie brudnego talerza do zmywarki. Żenada.

ocenił(a) serial na 9

Nie wiem o Co ci chodzi,serio ;) Trzeba jakoś zdobywać kasę na zycie;)

użytkownik usunięty
michnik6666

Przecież oni dostają kieszonkowe, tak? I to zapewne niemałe. Poza tym to rodzice ich utrzymują, więc nie rozumiem ich za-chowania.

To jest serial, nie wiem po co robicie tyle hałasu, ostatnio kłóciłem się z typem, który napisał , że to podrabiana Hameryka, bo mają auto, ładny dom, mają kasę itd.

użytkownik usunięty
Pawlovsky

Aha.

ocenił(a) serial na 9

Zgasił cię, co?

ocenił(a) serial na 9

Ja jak dostaję "tygodniówkę",to wydaje ją w ciągu 2/3 dni.Potem zaczynam kombinować ;) Polska nie jest tania! ^

użytkownik usunięty

Idź uważaj , że to propaganda i dopatruj się , że chodzą w czapce po domu.

ocenił(a) serial na 4
Pawlovsky

Synalkowie to jedna sprawa. Nie dość, że sami są jacy są to np Kuba ma tak bezczelną "Agatkę", że na miejscu Natalii wykopałabym ją za drzwi za takie teksty jakimi ta mała lady ją częstuje. Magda jest w sumie ok. Zośka ma 8-9 lat i uświadomiona przez swoich rodziców o sprawach, o których dziecko w jej wieku nie powinno mieć bladego pojęcia.

grey137

Jeśli chodzi o tą durną Agate, to się z tobą zgodzę

ocenił(a) serial na 5
grey137

pamiętam, niektóre były naprawdę chamskie (ciekawi mnie czy ona to robi z głupoty czy wredoty) np. coś w stylu:
-Pani nie rozumie, ja się maluję aby wyglądać starzej a pani aby wyglądać młodziej.
Albo jak Natalia i jej koleżanka zaproponowały aby kiedyś urządziły sobie we trójkę babskie spotkanie to ona palnęła coś w stylu:
-Pokażę niezawodne sposoby na usunięcie wąsika

użytkownik usunięty
Pawlovsky

Nie.

Europejska propaganda! wiem wiem...

użytkownik usunięty

To jest serial , a wy się doszukujecie dziury w całym. Świat według kiepskich to jest przedstawiona Polska w krzywym zwierciadle , ale to rodzinka, jest patologią, durnym serialem, który ani trochę nie odzwierciedla polskich rodzin, nie mam nic do kiepskich , ale tyle hałasu robicie..

michnik6666

Banan...

ocenił(a) serial na 6

Żenada? Nie, to jest współczesna rzeczywistość.

ocenił(a) serial na 6
Bal_w_Operze

Zgadzam się z Tobą.

ocenił(a) serial na 4

Ale ty idiotko sobie zdajesz sprawe że to jest serial?

BlakJoint

Stary oni już piszą, że w wojsku tomek nie dałby sobie radzić, choć to serial...