Badzmy szczerzy, serial 1000 razy lepszy od typowo zasciankowych Klanow, Plebani i
innego badziewia. Pierwszy polski serial ktory w jakikolwiek sposob porusza problemy inne
od 150 zdrad i problemow milosnych rodem z mody na sukces, bo to przeciez jedyna rzecz
jaka dzieje sie w polskich serialach. Dosc przytsepny humor, fajnie dobrana obsada, wresz
cie ktos powiedzial "kurde" w serialu opowiadajacym o ZYCIU POLAKOW ( bo przeciez
polacy nie klna i pija i nie ma awantur w domach ;) ). Moge powiedziec, ze nie jest to serial
najwyzszych lotow ale z sposrod calego tego badziewia jeden z najlepszych. Taki wstepny
proces ewolucji polskiej telewizji, zeby pokazac chociaz troszeczke podobnie, zycie polskich
rodzin.
Morgana...chyba oczywiste że ten serial będzie inny od plabani i klanu bo to serial KOMEDIOWY !
klan i plebania to komedia sama w sobie xD
ogolnie jestem milo zaskoczona bo spodziewalam sie czegos typu "serial o wsi"
Ogólnie biorąc współczuję jeżeli traktujesz ten serial jako szczytowe osiągnięcie TV w Polsce. Jak dla mnie jest prymitywny, przewidywalny całkowicie realizowany bez szcunku dla widza.
Przykłady proszę.
Mama „Boska” budzi się w łóżku. Tata „Boski” podaje jej śniadanie do łóżka. Niby wszystko w porządku tylko, że kamera pokazuje mamę w makijażu, z kolczykami w uszach i bransoletką na dłoni. O ile znam życie tego typu precjoza każda normalna osoba zdejmuje po przyjściu do domu. No chyba, że jest się nachlanym.
Przykład przewidywalności.
Tata robi dzieciom wykład o ekologi sortowaniu śmieci i innych rzeczach cała tyrada trwa parę dobrych minut i jedyne co może wywołać u dzieci to twierdzenie „mój ojciec jest idiotą mam nadzieje, że to nie dziedziczne” oczywiście przed domem znajdują się pojemniki na różnego typu odpady oczywiście posegregowane. Oczywista oczywistością było więc, że za chwilę podjedzie śmieciarka która ładnie posegregowane odpady wrzuci do jednej śmieciarki. I tak się też stało. Tylko, że ta „scenka” nie wywołała żadnego uśmiechu na mojej twarzy
nie nie nie mowie, ze jest najlepszy z najlepszych, jedynie najlepszy ze wszytkiego co tu wogole mozna obejzec ( z seriali polskich bo do zagranicznych sie nie umywa) , serial sredni ale mozna sie posmiac i mnie osobiscie sie podoba
Tak na marginesie to nie do końca jest to polski serial ponieważ powstał na podstawie serialu Les Parents chyba kanadyjskiego nie zdziwiłbym się też jeśli scenariusze byłby niemal identyczne jak w przypadku np. Niani
To nie rozumiem Ciebie.
Nie najlepszy z najlepszych ale najlepszy ze wszystkich?
Jak ocenić wszystkie? Jak odnieś się do czegoś czego nie tylko nie widziałem ale i nie słyszałem?
Jak ci się podoba to trudno mnie się nie podoba i próbuję zawsze przedstawić argumenty dlaczego się nie podoba (nie chcę się powtarzać więc przeczytaj moje posty)
Ale dlaczego się tobie podoba? Możesz napisać?
Ogolnie chodzi o to, ze z posrod Klanow, Jullii, Majek, Na dobre i na zle , czyli tej grupki polskich seriali o zyciu rodzinnym Rodzinka.pl jest najlepiej napisana, zagrana i zrealizowana. Mimo tego, ze zaden z polskich seriali nie jest dla mnie dobry, ani warty poswiecenia godziny czasu ( dlatego ogladam je przypadkowo np. podczas wizyty u dziadkow, w domu). Nie jestem fanka, a nawet moge Ci powiedziec, ze nie cierpie polskiej mentalnosci w serialach ( 100% bogobojni wiesniacy, brak rozwoju postaci, nieudacznictwo i ciapowatosc glownych bohaterow, brak dylematow moralnych, zazdrosci i zawisci, ale takiej normlanej ludzkiej, nie chorej psychicznie, nic nie jest posrodku, bohaterowie sa albo dobrzy albo zli , ale jak juz to do szpiku kosci, ze az boli, albo w jeden odcinek dokonuje sie w nich przemiana duchowa i sa aniolami po wsze czasy). czasem szlag mnie trafia jak widze te cieple kluchy i glupowatosc bohaterow w scenach i dylematach na ktore odpowiedz jest latwa i prosta
Uwielbiam seriale zagraniczne np takie w ktorych nie tylko mamy watek romansu ale tez jak w Ally mc beal, watek etyczny, np rozmowy podczas rozpraw na tematy typu kara smierci, aborcja, zasady moralne, rozumiem , ze jest to serial komediowy, ale czy np. taki klub szalonych dziewic tez nie byl komediowy ( zalosny przy okazji ), chcialabym zderzenia 2 pogladow, a moze nawet i trzech, chce bohaterow ktorzy nie sa jednolici ( pod katolicka telewizje ), chce rozmowy na jakis temat i wymiany zdan, a cos takiego nie istnieje w polskich serialach ani filmach, a juz w ogole plakac mi sie chce ze smiechu podczas tzw. scen flirtu na randkach czy przekomarzania sie, nie wiem czy to efekt zlego aktorstwa bo nikt z moich znajomych , czy w kinie zagranicznym nie cwaniaczy i nie bajeruje i nie mowi takim glosem jak glowni bohaterowie seriali ( przypatrzcie sie jak bedzie jakas scena flirtu badz konfronatcji jakichs postaci )
co mi sie podoba, ciezko stiwerdzic, byc moze fakt ,ze serial nie jest nastawiony na zdrady romanse i niecne intrygi jak cala reszta polskich seriali, a o takim fajnym zyciu rodzinnym jakie ja mialam w swoim domu, nie jest to serial gornych lotow, ale niektore zarty i zawroty akcji sa smieszne i wydaje mi sie ze jest to taki maly kroczek w polskiej serialowej historii do tworzenia czegos innego niz tanie romansidla, a nawet mimo tego , ze nie cierpie karolaka bo jest w kazdym filmie, to uwazam , ze tutaj nawet dobrze pasuje i gra
mam nadzieje ze troche ci to wyjasnilo, pozdrawiam,
Dobra ale dlaczego za seriale uważasz tylko tzw. telenowele. Chcesz serial w którym są dylematy ale bohaterowie dają się lubić a i aktorstwo jest najlepsze? Mówisz masz (polecam)
Ekstradycja http://www.filmweb.pl/serial/Ekstradycja-1995-36671 jest część II i III ale nie dorównują. Podobno Marek Kondrat (odtwórca głównej roli) w czasie pierwszej emisji serialu mógł jeździć z każdą prędkością po ulicach a policja tylko mu salutowała no może musiał dać autograf.
Glina http://www.filmweb.pl/Glina
Chciałaś „nasze” seriale to masz.
Tak jak ci napisalam, prawie w ogole nie ogladam telewizji i jedyna stycznosc mam z telenowelami ( babcie , kolezanki ) takze tutaj jako serial powinnam sprecyzowac ze chodzi mi bardziej o te o zyciu rodzinnym. Jesli chodzi o seriale z innej beczki to kiedys chyba ogladalam Kryminalnych zanim wyjechalam na studia, ale w ogole mi sie to nie podobalo, tak samo jak fala zbrodni i cala reszta. I niestety ale kryminalow za bardzo nie lubie ale obejze po odcinku moze mi sie spodoba.
Ogolnie preferuje typowo amerykanskie takie troche nietypowe dla polskiej telewizji np, walking dead, death valley, gra o tron, typowo fantasy-science fiction-dramat
pozdro
"zanim wyjechalam na studia"- Ty studiowałaś? Po stylu Twych wypowiedzi można wywnioskować, że jesteś gdzieś w granicach 10. roku życia..
Serial o życiu Polaków??Chyba kpisz kobieto.Propaganda jak to ludziom się super żyje i mają kase na wszystko a w rzeczywistości ludziom nie starcza do pierwszego...Serial o typowej warszawce a nie otypowych Polakach...Ty tez jesz w domu obiad w czapce??
a o czyim zyciu jak nie polakow, bo napewno nie chinczykow?
nikt nie jest tak glupi zeby nie widziec jak jest naokolo takze nie robice z telewizji maszynki propagandowej do mielenia mozgu, bo nie wierze, ze ktokolwiek na to sie nabiera
"Serial o typowej warszawce a nie otypowych Polakach" e tam gadasz glupoty, wiele rodzin ktorych czlonkowie nie sa sfrustrowani swoim losem prowadzi podobne zycie, owszem jest bieda i brak perspektyw, ale osobisnie moje dziecinstwo wygladalo podobnie jak serialowe i z tego co obserwowalam u znajomych rowniez
i wydaje mi sie ze popadasz ze skrajnosci w skrajnosc, to ze mowie ze serial mi sie podoba i ze moje zycie bylo wzglednie podobna wcale nie oznacza ze jak to napisales/napisalas "jem obiad w czapce"
pozdro
Ja też w dzieciństwie na nic nie narzekałem ale na wiele rzeczy musiałem sam zapracować,SAM...Jakbym mówił w podobny sposób jak te dzieciary z serialu do swoich rodziców dostałbym w łeb i by się skończył dzień dziecka....Jak dla mnie serial ma na celu pokazać jak bezstresowo powinno się dzieci wychowywać,a to wielki bład.Zastanów się dziecko dlaczego w tv nie pokazują nic wartościowego tylko same bzdety??Wszystkie fajne filmy lub programy lecą grubo po północy albo wcale.
ja tam sie nie zastanwiam nad istota serialu, poprostu ogladam przy okazji jak ktos z rodziny to puszcza i ciesze sie widokiem, moim zdaniem lepsze to niz kolejne zdrady i intrygi ;D
i nie jestem dzieckiem mam wiecej niz 20 lat ale moze sposob pisania cie zgubil ;D
a programy ktore maja jakas wartosc leca pozno bo nikt ich nie oglada, taka prawda i nie ma co z tym walczyc niestety, dlatego tez jak napisalam 150 postow wyzej, wiekszosc rzeczy ogladam na kompie i nie powierzam swojego losy telewizji bo to eutanazja na zyczenie
pozdrawiam